#JAGpåRIKTIGT

Gästkrönikören Petter Damré vill slå ett slag för en mer nyanserad och mer sann projicering av oss själva.

Tobias Strand

Här kommer en känga från mig själv till mig själv. Och till er, kära fitnessvänner.

I oktober 2010 lanserades en helt ny mobil applikation. Konceptet, och idén bakom namnet, var att skapa en mobil hybrid av ingredienserna ”instant camera” och ”telegram”. Instagram‌ . På de dryga fem år som gått sedan lanseringen av Instagram har en hel del hänt. Instagram har idag över 300 miljoner konton. Varje dag laddas 70 miljoner bilder upp och 75 miljoner konton används aktivt. Varje sekund registreras 8500 likes och 1000 kommentarer. Instagram är helt enkelt ett oerhört kraftfullt verktyg som spelar en stor roll i väldigt mångas människors vardag och som dessutom påverkar samma människors verklighetsuppfattning på ett väldigt reellt sätt.

Förresten, när vi ändå tittar på lite statistik så kan jag leverera dagens tips till er som vill ha många likes på era bilder. Det filter som genererat flest likes är ”Mayfair”‌ och geotaggen som gett flest likes är ”Disneyland”‌ . Dessutom är det så att stillbilder ger fler likes än videos. Så ta en stillbild på Disneyland, med filtret ”Mayfair” så är du good to go J.

Åter till ämnet.

Det senaste året har jag bit för bit börjat vaknat upp för en negativ trend på Instagram. Eller, egentligen är det inte längre en trend. Det har blivit ett koncept, en norm. Jag väljer att kalla det för falsk balans.

Det handlar om hur, framför allt vi fitnessatleter, porträtterar oss på Instagram. Även jag själv är en del av detta. De formbilder som publiceras är allt som oftast tagna mitt under brinnande tävlingsdiet. Träningsbilder som publiceras är tagna med stort engagemang i val av vinklar och ljus, ofta till den grad då våra kroppar bättras på till något som dom faktiskt inte är. Hur många av er har reagerat när ni för första gången ser en person från Instagram i verkligheten? Jag själv har fått en ärlig kommentar under ett samtal om att jag ser mycket mindre ut i verkligheten. Jag köper den kommentaren, för när jag tittar på vissa bilder ur mitt flöde så känner jag inte igen min kropp. Vinklar och ljus. Och pump.

Det här är egentligen inte speciellt märkligt. Det ligger givetvis i vår natur att vilja visa oss från vår absolut bästa sida. Vi vill bli accepterade, ja till och med beundrade. Inget fel i det. Vi måste få publicera formbilder, då de är resultatet av ett hårt arbete. Det är beundransvärt, det många av oss gör. MEN, och det här är ett stort men, med detta följer ett ansvar. Ett ansvar att förmedla balans och nyans. Visar vi ena sidan så bör vi också visa den andra sidan. Det som händer om vi bara visar ena sidan av verkligheten är att vi skapar en verklighet som egentligen inte existerar. Problemet är att den faktiskt existerar i betraktarens ögon. Alltså, falsk balans.

Idag har det gått så långt så att alla ska leva som, se ut som och prestera som elitatleter. Oavsett bakgrund, målsättning och förutsättningar. Tävlande eller ej så ska samma mall gälla för alla, samma krav ska ställas på alla. Vansinne. Vi glömmer tyvärr ofta att det finns två olika grupper här. Den första gruppen är de tävlande individerna och den andra gruppen är alla vanliga hederliga fritidstränande individer. Min största rädsla gäller hur den första gruppen påverkar den andra. Det är nämligen så att vi tävlande individer ofta missar att se den andra gruppen. Problemet är dock att de i allra högsta grad tittar på oss. Många tror idag att en tävlingsform är den formen som fitnessatleterna går runt med året om. Pressen som många upplever är troligtvis enorm. Detta gäller inte bara fritidstränande individer utan även andra atleter, exempelvis yngre förmågor som står och knackar på dörren in till fitnessvärlden.

Så, vad kan vi göra?

Här och nu utmanar jag alla seriösa fitnessutövare och kända profiler i branschen att börja lägga ut bilder på sina härliga, starka och välmående offseason-kroppar. Då menar jag inte bilder på stenhårda sexpack, följt av texter som klagar på hur mjuka & runda vi blivit. Ett exempel och en stor förebild i det här är Linus Carlén. Han är bättre än någon annan profil i branschen på att visa alla sidor och faser i sitt liv. Onseason och offseason. Han minskar inte i populäritet för det. Tvärtom är han en av våra mest älskade profiler, samtidigt som han bidrar till en sann balans.

Låt oss skapa ett forum, en fristad, en källa till inspiration för alla som dagligen känner den här pressen av att behöva vara och se ut på ett fördefinierat sätt. Atleter, jag utmanar er. Låt oss göra något bra tillsammans.‌

JAGpåRIKTIGT

° ° °

Krönikören Petter Damré tävlar i Athletic Fitness och lever som han lär.


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023