Här kommer en känga från mig själv till mig själv. Och till er, kära fitnessvänner.
I oktober 2010 lanserades en helt ny mobil applikation. Konceptet, och idén bakom namnet, var att skapa en mobil hybrid av ingredienserna ”instant camera” och ”telegram”. Instagram . På de dryga fem år som gått sedan lanseringen av Instagram har en hel del hänt. Instagram har idag över 300 miljoner konton. Varje dag laddas 70 miljoner bilder upp och 75 miljoner konton används aktivt. Varje sekund registreras 8500 likes och 1000 kommentarer. Instagram är helt enkelt ett oerhört kraftfullt verktyg som spelar en stor roll i väldigt mångas människors vardag och som dessutom påverkar samma människors verklighetsuppfattning på ett väldigt reellt sätt.
Förresten, när vi ändå tittar på lite statistik så kan jag leverera dagens tips till er som vill ha många likes på era bilder. Det filter som genererat flest likes är ”Mayfair” och geotaggen som gett flest likes är ”Disneyland” . Dessutom är det så att stillbilder ger fler likes än videos. Så ta en stillbild på Disneyland, med filtret ”Mayfair” så är du good to go J.
Åter till ämnet.
Det senaste året har jag bit för bit börjat vaknat upp för en negativ trend på Instagram. Eller, egentligen är det inte längre en trend. Det har blivit ett koncept, en norm. Jag väljer att kalla det för falsk balans.
Det handlar om hur, framför allt vi fitnessatleter, porträtterar oss på Instagram. Även jag själv är en del av detta. De formbilder som publiceras är allt som oftast tagna mitt under brinnande tävlingsdiet. Träningsbilder som publiceras är tagna med stort engagemang i val av vinklar och ljus, ofta till den grad då våra kroppar bättras på till något som dom faktiskt inte är. Hur många av er har reagerat när ni för första gången ser en person från Instagram i verkligheten? Jag själv har fått en ärlig kommentar under ett samtal om att jag ser mycket mindre ut i verkligheten. Jag köper den kommentaren, för när jag tittar på vissa bilder ur mitt flöde så känner jag inte igen min kropp. Vinklar och ljus. Och pump.
Det här är egentligen inte speciellt märkligt. Det ligger givetvis i vår natur att vilja visa oss från vår absolut bästa sida. Vi vill bli accepterade, ja till och med beundrade. Inget fel i det. Vi måste få publicera formbilder, då de är resultatet av ett hårt arbete. Det är beundransvärt, det många av oss gör. MEN, och det här är ett stort men, med detta följer ett ansvar. Ett ansvar att förmedla balans och nyans. Visar vi ena sidan så bör vi också visa den andra sidan. Det som händer om vi bara visar ena sidan av verkligheten är att vi skapar en verklighet som egentligen inte existerar. Problemet är att den faktiskt existerar i betraktarens ögon. Alltså, falsk balans.
Idag har det gått så långt så att alla ska leva som, se ut som och prestera som elitatleter. Oavsett bakgrund, målsättning och förutsättningar. Tävlande eller ej så ska samma mall gälla för alla, samma krav ska ställas på alla. Vansinne. Vi glömmer tyvärr ofta att det finns två olika grupper här. Den första gruppen är de tävlande individerna och den andra gruppen är alla vanliga hederliga fritidstränande individer. Min största rädsla gäller hur den första gruppen påverkar den andra. Det är nämligen så att vi tävlande individer ofta missar att se den andra gruppen. Problemet är dock att de i allra högsta grad tittar på oss. Många tror idag att en tävlingsform är den formen som fitnessatleterna går runt med året om. Pressen som många upplever är troligtvis enorm. Detta gäller inte bara fritidstränande individer utan även andra atleter, exempelvis yngre förmågor som står och knackar på dörren in till fitnessvärlden.
Så, vad kan vi göra?
Här och nu utmanar jag alla seriösa fitnessutövare och kända profiler i branschen att börja lägga ut bilder på sina härliga, starka och välmående offseason-kroppar. Då menar jag inte bilder på stenhårda sexpack, följt av texter som klagar på hur mjuka & runda vi blivit. Ett exempel och en stor förebild i det här är Linus Carlén. Han är bättre än någon annan profil i branschen på att visa alla sidor och faser i sitt liv. Onseason och offseason. Han minskar inte i populäritet för det. Tvärtom är han en av våra mest älskade profiler, samtidigt som han bidrar till en sann balans.
Låt oss skapa ett forum, en fristad, en källa till inspiration för alla som dagligen känner den här pressen av att behöva vara och se ut på ett fördefinierat sätt. Atleter, jag utmanar er. Låt oss göra något bra tillsammans.
JAGpåRIKTIGT
° ° °
Krönikören Petter Damré tävlar i Athletic Fitness och lever som han lär.