Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson


Det blev sent igår. Inte på det sättet du kanske trodde; att man så där på tävlingarnas sista kväll väljer att poppa några extra buteljer, och därefter putsar upp de riktigt sena dansskorna. Hur mycket det än smärtar mig så fanns det dessvärre inte utrymme för det.

Någonstans gick det lite fel när IFBB planerade de här mästerskapen. Sannolikt trodde man nog inte att intresset för att tävla skulle vara så stort den här gången, och att man därför ansåg att det räckte med tre dagars tävlande. Men det gjorde det inte. På fredagen var vi klara vid 21, på lördagen stängde man ned verksamheten vid midnatt. Och igår spelades den sista nationalsången ungefär vid 01.45. Man kan såklart gnälla över en massa grejer här, men överlag vill jag ändå hävda att IFBB gjort detta riktigt bra. Det är inte lätt att anordna såna här tävlingar ens under normala förhållanden, och att göra det under Covid-pandemin blir ju såklart etter värre. Upplysningsvis kan nämnas att Spanien först så sent som förra helgen lättade på vissa generella restriktioner. Vi drogs nu inte med några större förseningar och tävlingarna genomfördes rakt igenom utan pauser eller andra avbrott. Så hatten av för det.

Som jag nämnt tidigare så inledde Sverige glödhett med ett gäng guld och fina placeringar redan på uppstuds. Lördagen blev i det ljuset lite mer mellanmjölkig, sett med svenska ögon (ett brons), men inför den avslutande söndagen var vi nog alla lite spända. Vi hade massor av fina atleter kvar i startblocken och det fanns därför all anledning att ha förhoppningar.

Angelina Rossi, Artistisk Fitness

Angelina i Artistisk Fitness.

Sjukt cool tjej som utan att tveka ställer upp när frågan från landslagsledningen kom. Att axla det nationella ansvaret i den här typen av fitnessgren på ett EM kräver konceptuellt brösthår. Jag menar den här grenen finns ju inte ens hemma i Sverige (än). Och hon såg fantastisk ut! Grymt atletisk (mer så än övriga i fältet) och hennes fria uppvisning var enligt mina lekmannaögon riktigt bra. Fint rytmiskt, uttrycksfullt och med inslag som vittnar om både rekorderlig styrka och rörlighet. Angelina blir till slut sexa, och hur man än väljer att flå den biffen så är det riktigt bra! Senare på eftermiddagen dubblerar hon också i Bikini Fitness, och även där skiner hon som en 100-wattare. Skyhög fysisk kapacitet även där, för dagen aningen soft för att ta sig till final.

Robert Loforsen, CBB Masters

Är man perfektionist ut i fingerspetsarna och kan para det med en intensiv glöd och en obändig lust att tävla så kan man bli bra. Känner man dessutom exceptionell stolthet i att få representera sitt land, ja då finns förutsättningar att bli riktigt jävla bra. Jag såg Robban på det extrainsatta EM-kvalet i Västerås, och där såg han om än mänsklig, så ändå OK ut. Men här, när det verkligen gällde, då var han perfekt! Tight, kompakt och med en balans i kroppsdelarna som är slående. Och den återhållna energin går heller inte att värja sig från. Han blir lite som en Lipizzaner med korta tyglar. Som med hela sitt väsen uttrycker ”snälla, låt mig få hoppa, leka och löpa fritt in i horisonten…” liksom. Sjukt bra, rakt igenom, och bronset blir hans! Jag vet vad det betyder för Robban, och därför värmde detta extra gott.

Evelina Nardin, Bikini Fitness -162

Wow, säger jag bara. Så atletisk och så komplett, dessutom med grymt bra presentation och poseringar, för dagen också med en proffsig påfågellook som matchar vem som helst. För mig är Evelina en mer atletisk typ av Bikini-atlet, men verkligen av en typ jag gillar. Jag var därför helt övertygad om att Evelina skulle ta sig till final, men av någon anledning räckte det inte riktigt. Kanske kan hon tighta till lite till, och kanske var det vad som fällde avgörandet. Men likafullt – bra som fan. 

Lisa Fröjd, Bikini Fitness -162

Hur jag än väljer och vrakar bland formuleringar så kommer jag inte förbi det faktum att Lisa utgör den ärkemall efter vilken man en gång i tiden valt att skapa tävlingsgrenen Bikini Fitness. Allt hon är och allt hon gör är bara 100% Bikini Fitness, exakt som det en gång var tänkt. Och det går såklart inte att hitta något att förbättra, om man ens skulle vilja. När jag under tävlingen kikar ut över klassen så börjar jag jämföra. Sakta men säkert går det upp för mig att Lisa rätt och slätt är bättre än alla andra där. Till synes utan ansträngning, och som den naturligaste saken i världen äger hon den här klassen, och det med eftertryck. Det är inte utan att man blir både stolt och riktigt rörd. Sveriges sjätte guld (+ Chris overalltitel) är därmed ett faktum. Som Alice skulle ha sagt: SUCCÉ! 

Josefine Bilberg, Bikini Fitness -166

En riktigt grandios tävlande med fläckvis mer kurvor än vad som borde vara tillåtet. Jossan är en av de mest seriösa atleterna jag stött på, som alltid jobbar hårt på sin fysik och sin presentation. Här, i sin första EM-start, känns hon helrätt, som att hon alltid hängde här. Hon tar för sig, är extrovert och gör sin grej helt perfekt. Det är dock extremt tuffa klasser, och nivån är skyhög. Josefine lyckas trots det kämpa till sig den sista finalplatsen och blir sexa. En prestation.

Alice Andreasson, Bikini Fitness -169

Så härlig tjej, med massor av humor och självdistans, men också med ett rejält lager av nässkinn. Jag har tidigare pratat om hennes coola och oforcerade attityd, och den förstärks här. Hela 25 tjejer kommer till start, och hur jag än önskar se atleter där med uppenbara brister (kanske aningen oskönt av mig, men under internationella mästerskap önskar man såklart mest framgång av alla till di svenske), men det är fan svårt. Men Alice är vid närmare granskning absolut i toppskiktet. Harmonisk, balanserad och i perfekt form, och med en presentation som märks. Alice blir till slut fyra i sitt första internationella mästerskap som senior (som junior är hon ju redan världsmästare), och hon är rakt igenom grym!


Med det loggar jag och hela den svenska truppen ut för den här gången och embarkerar den mekaniska silverfågeln hem igen.

För mer bilder rekommenderas ett besök hos Viktor Källberg, som kanske gjorde det styvaste jobbet av oss alla i helgen (tillsammans med den till synes outtröttlige speakern), SBFF eller atleterna själva.

Tjoflöjt!


Liknande artiklar
Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Dr. Mike Israetel

Avsnitt 273 gästas av Dr. Mike Israetel – elitbodybuilder och innehavare av brunt bälte i BJJ, men framförallt känd för sina evidensbaserade träningsfilosofier.

23 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Classic Physique-talangen Sager Algailani

Classic Physique-talangen Sager Algailani väckte vårt intresse redan för några månader sen när han krigade för att knipa sitt proffskort.

2 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Gymetikett, gym-ocd och favoritsked

Igenkänningsfaktorn är hög när Ashkan och Linnea pratar gymetikett, gym-ocd, favoritsked och annat som lockar till ett och annat gapflabb.

24 feb. 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Läget med Samir

Undrar inte du lite hur landet ligger med den begåvade proffsbyggaren Samir Troudi? Det gjorde vi, så vi ringde upp honom – vår kompis Samir!

19 feb. 2024

Elin Sellgren – figureproffs

Tyngre Old School gästas av figureproffset Elin Sellgren. Vi tar tempen på Elin och pratar om hennes resa från amatör till proffs.

17 feb. 2024

Från CrossFit till att bygga muskler efter 50

Carina och Jossan diskuterar CrossFits påverkan på gymkulturen och sina personliga erfarenheter. Hur ofta går byggare över till crossfit?

16 feb. 2024

Vilka misstag har vi lärt oss av?

Är det som sker på Instagram alltid sant? Vilka misstag har Ashkan och Linnea lärt sig av genom åren? Detta får du svar på här.

10 feb. 2024

Fulveckor, böter och träningsglädje

Avsnittet inleds med en berättelse om ett möte med polisen på grund av fortkörning. En påminnelse om att sakta ner i livet, både bokstavligt och bildligt.

9 feb. 2024

Veckans heta potatisar med Ashkan och Linnea

Ashkan och Linnea pratar om veckans heta potatisar: obesitas och fat shaming, tripodförbud och bakåtsträvare.

3 feb. 2024

Hur vi hanterar skador och träningsintensitet

Carina och Jossan reflekterar över föregående veckas gäst, Martin Troive, och hans oklanderliga svar som hjälpte oss.

2 feb. 2024

Frågestund med Ashkan och Abbe

Ashkan och Abbe kör en efterlängtad frågestund. De tar upp frågor som de har fått in av våra följare och lyssnare och besvarar dessa på bästa möjliga sätt.

27 jan. 2024

Martin Troive om fitness, kost och coachning

Carina har ett ett engagerande samtal med Martin Troive om allt från att hantera sjukdomar och träning till krångligheterna med att coacha män kontra kvinnor.

26 jan. 2024

Fitnessentreprenören Anna Stålnacke

Entreprenören och inspiratören Anna Stålnacke är en dunderkraft i branschen med många järn i elden. Anna har verkligen på sitt sätt haft en stark påverkan på fitnessverige.

20 jan. 2024

Fruset Fredagsmys

Sparka in helgen med Carina & Jossan. Denna vecka är det virtuella mötet en av de förutsättningar vi möter. Friskt, frejdigt och kompetent.

19 jan. 2024

Greg Taylor – monstret från Skottland

Vi tar pulsen på Greg Taylor, monstret från Skottland, som tog oss alla med storm sist han stod på scen. Vi pratar träning, bodybuilding och om vad som har varit hans framgångsfaktor.

13 jan. 2024

Vintertraditioner och tävlingsminnen

Carina och Cici jämför sina senaste veckor – en av dem har haft lugnt hemmavid. Den andra har firat trettonhelg med familjen Grape.

12 jan. 2024

Om influencers och nyårslöften

Ashkan och Linnea pratar om begreppet influencers och varför det nästan har blivit skällsord? Vi pratar även nyårslöften samt våra planer inför kommande månader.

6 jan. 2024

Sätt smarta mål och hitta balansen

Carina och Jossans nyårsförväntningar från Vemdalen inkluderar färre krämpor och mindre smärtor för egen del.

5 jan. 2024

Om mat och högtider

Ashkan och Abbe "catchar" upp efter jul, och surrar om mat och högtider och som vanligt blir det även lite snack om bodybuilding.

30 dec. 2023

Frågestund i Fredagsmys

Carina & Jossan sammanstrålar i Vemdalen för några dagars gemensamt firande. Naturligtvis passar de då också på att riva av några inkomna frågor.

29 dec. 2023

Shawn Ray – kontroversiell legend

Shawn Ray är tillbaka i podden och vi tar pulsen på den kontroversielle legenden. Vi pratar med Shawn om det mesta!

23 dec. 2023

När livet testar tålamodet

I detta avsnitt har Carina och Cici en härlig blandning av julstämning och det vanliga kaoset som ni har lärt er förvänta er av dem. Med historier om julförberedelser och de missöden som följer med dem.

22 dec. 2023

Dorian "The Shadow" Yates

Fredrik Age gör ett inhopp då podden gästas av den mytomspunna Dorian "The Shadow" Yates. En gäst som vi velat haft länge.

16 dec. 2023

Träningstips och roliga observationer

Carina och Jossan avhandlar olika ämnen och tipsar om övningar som kettlebellsvingar och slamball, som är intensiva och effektiva.

15 dec. 2023

Chris Cormier och Breon Ansley

Podden gästas av legenden Chris Cormier och Breon Ansley, Mr. O Classic Champ x2. Vi pratar om träning och vad som krävs för nästa nivå.

9 dec. 2023