Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson


Det blev sent igår. Inte på det sättet du kanske trodde; att man så där på tävlingarnas sista kväll väljer att poppa några extra buteljer, och därefter putsar upp de riktigt sena dansskorna. Hur mycket det än smärtar mig så fanns det dessvärre inte utrymme för det.

Någonstans gick det lite fel när IFBB planerade de här mästerskapen. Sannolikt trodde man nog inte att intresset för att tävla skulle vara så stort den här gången, och att man därför ansåg att det räckte med tre dagars tävlande. Men det gjorde det inte. På fredagen var vi klara vid 21, på lördagen stängde man ned verksamheten vid midnatt. Och igår spelades den sista nationalsången ungefär vid 01.45. Man kan såklart gnälla över en massa grejer här, men överlag vill jag ändå hävda att IFBB gjort detta riktigt bra. Det är inte lätt att anordna såna här tävlingar ens under normala förhållanden, och att göra det under Covid-pandemin blir ju såklart etter värre. Upplysningsvis kan nämnas att Spanien först så sent som förra helgen lättade på vissa generella restriktioner. Vi drogs nu inte med några större förseningar och tävlingarna genomfördes rakt igenom utan pauser eller andra avbrott. Så hatten av för det.

Som jag nämnt tidigare så inledde Sverige glödhett med ett gäng guld och fina placeringar redan på uppstuds. Lördagen blev i det ljuset lite mer mellanmjölkig, sett med svenska ögon (ett brons), men inför den avslutande söndagen var vi nog alla lite spända. Vi hade massor av fina atleter kvar i startblocken och det fanns därför all anledning att ha förhoppningar.

Angelina Rossi, Artistisk Fitness

Angelina i Artistisk Fitness.

Sjukt cool tjej som utan att tveka ställer upp när frågan från landslagsledningen kom. Att axla det nationella ansvaret i den här typen av fitnessgren på ett EM kräver konceptuellt brösthår. Jag menar den här grenen finns ju inte ens hemma i Sverige (än). Och hon såg fantastisk ut! Grymt atletisk (mer så än övriga i fältet) och hennes fria uppvisning var enligt mina lekmannaögon riktigt bra. Fint rytmiskt, uttrycksfullt och med inslag som vittnar om både rekorderlig styrka och rörlighet. Angelina blir till slut sexa, och hur man än väljer att flå den biffen så är det riktigt bra! Senare på eftermiddagen dubblerar hon också i Bikini Fitness, och även där skiner hon som en 100-wattare. Skyhög fysisk kapacitet även där, för dagen aningen soft för att ta sig till final.

Robert Loforsen, CBB Masters

Är man perfektionist ut i fingerspetsarna och kan para det med en intensiv glöd och en obändig lust att tävla så kan man bli bra. Känner man dessutom exceptionell stolthet i att få representera sitt land, ja då finns förutsättningar att bli riktigt jävla bra. Jag såg Robban på det extrainsatta EM-kvalet i Västerås, och där såg han om än mänsklig, så ändå OK ut. Men här, när det verkligen gällde, då var han perfekt! Tight, kompakt och med en balans i kroppsdelarna som är slående. Och den återhållna energin går heller inte att värja sig från. Han blir lite som en Lipizzaner med korta tyglar. Som med hela sitt väsen uttrycker ”snälla, låt mig få hoppa, leka och löpa fritt in i horisonten…” liksom. Sjukt bra, rakt igenom, och bronset blir hans! Jag vet vad det betyder för Robban, och därför värmde detta extra gott.

Evelina Nardin, Bikini Fitness -162

Wow, säger jag bara. Så atletisk och så komplett, dessutom med grymt bra presentation och poseringar, för dagen också med en proffsig påfågellook som matchar vem som helst. För mig är Evelina en mer atletisk typ av Bikini-atlet, men verkligen av en typ jag gillar. Jag var därför helt övertygad om att Evelina skulle ta sig till final, men av någon anledning räckte det inte riktigt. Kanske kan hon tighta till lite till, och kanske var det vad som fällde avgörandet. Men likafullt – bra som fan. 

Lisa Fröjd, Bikini Fitness -162

Hur jag än väljer och vrakar bland formuleringar så kommer jag inte förbi det faktum att Lisa utgör den ärkemall efter vilken man en gång i tiden valt att skapa tävlingsgrenen Bikini Fitness. Allt hon är och allt hon gör är bara 100% Bikini Fitness, exakt som det en gång var tänkt. Och det går såklart inte att hitta något att förbättra, om man ens skulle vilja. När jag under tävlingen kikar ut över klassen så börjar jag jämföra. Sakta men säkert går det upp för mig att Lisa rätt och slätt är bättre än alla andra där. Till synes utan ansträngning, och som den naturligaste saken i världen äger hon den här klassen, och det med eftertryck. Det är inte utan att man blir både stolt och riktigt rörd. Sveriges sjätte guld (+ Chris overalltitel) är därmed ett faktum. Som Alice skulle ha sagt: SUCCÉ! 

Josefine Bilberg, Bikini Fitness -166

En riktigt grandios tävlande med fläckvis mer kurvor än vad som borde vara tillåtet. Jossan är en av de mest seriösa atleterna jag stött på, som alltid jobbar hårt på sin fysik och sin presentation. Här, i sin första EM-start, känns hon helrätt, som att hon alltid hängde här. Hon tar för sig, är extrovert och gör sin grej helt perfekt. Det är dock extremt tuffa klasser, och nivån är skyhög. Josefine lyckas trots det kämpa till sig den sista finalplatsen och blir sexa. En prestation.

Alice Andreasson, Bikini Fitness -169

Så härlig tjej, med massor av humor och självdistans, men också med ett rejält lager av nässkinn. Jag har tidigare pratat om hennes coola och oforcerade attityd, och den förstärks här. Hela 25 tjejer kommer till start, och hur jag än önskar se atleter där med uppenbara brister (kanske aningen oskönt av mig, men under internationella mästerskap önskar man såklart mest framgång av alla till di svenske), men det är fan svårt. Men Alice är vid närmare granskning absolut i toppskiktet. Harmonisk, balanserad och i perfekt form, och med en presentation som märks. Alice blir till slut fyra i sitt första internationella mästerskap som senior (som junior är hon ju redan världsmästare), och hon är rakt igenom grym!


Med det loggar jag och hela den svenska truppen ut för den här gången och embarkerar den mekaniska silverfågeln hem igen.

För mer bilder rekommenderas ett besök hos Viktor Källberg, som kanske gjorde det styvaste jobbet av oss alla i helgen (tillsammans med den till synes outtröttlige speakern), SBFF eller atleterna själva.

Tjoflöjt!


Liknande artiklar
Balansera kardio- och styrketräning

I detta avsnitt börjar vi med en lättsam diskussion om ögonbrynskomplimanger och för- och nackdelar med ögonbrynstatuering, specifikt microblading.

12 juli 2024

Midsommarminnen: Kanotpaddling och självvård

Efter en liten teknisk hicka övergick vi till en detaljerad konversation om hudvård.

28 juni 2024

Tågmissöden och fitnessframgångar: en händelserik helg

En betydande del av avsnittet ägnas åt Carinas händelserika resa till Alingsås.

21 juni 2024

Övervinna ursäkter: Nyckeln till att nå dina träningsmål

I det här avsnittet är värdarna redo med dubbla spår och nödspår för att vara helt förberedda.

14 juni 2024

Fitness: Vi kollar läget med Sebastian Jansson

Favoriten och fysiskglänsaren Sebastian Jansson får sig en verbal påhälsning. Sebbe berättar bland annat om livet som blivande far och som nybliven husägare, men även om hur hans kost och träning ser ut just nu.

13 juni 2024

Glädje och utmaningar med nya husdjur

Carina och Jossan minns tillbaka till Tyngres tidiga dagar och firar dess 10-årsjubileum samt reflekterar över utmaningarna vid starten och hur långt de har kommit sedan dess.

7 juni 2024

Pia Jansson om att navigera kring skador

I detta avsnitt välkomnar vi tillbaka Pia Jansson som delar med sig av sin pågående kamp med ett höftproblem som har plågat henne i nästan fyra år.

31 maj 2024

Sara Kinnvik

Dags att bjuda in Sara Kinnvik till podden igen, då vi är nyfikna på vad hon har haft för sig senaste åren samt vad hennes planer är framöver.

18 maj 2024

Insikter om skor och fitness

Vi pratar om våra erfarenheter med knäproblem och hur anpassning av våra skor och träningsrutiner avsevärt lindrade dessa problem.

17 maj 2024

Fitness: EM-segraren Rickard Andersson Wigh

Vi snackar med den nybakade Europamästaren i Classic Physique – Rickard Andersson Wigh. Hör honom berätta om hur allt började, om sitt storslam på SM och när han fattade att han nu vunnit EM-guld.

16 maj 2024

Alice Andreasson

Alice Andreasson har många järn i elden, hon jobbar till vardags som leg.fysioterapeut, nutritionist och personlig tränare.

11 maj 2024

Från fitnesscoaching till biltuning

Carina avslöjar sitt engagemang i Skandinavisk Motoroptimering och förklarade hur det hjälper till att minska bränsleförbrukningen och förbättra fordonets prestanda.

10 maj 2024

Vardagshälsa: Misstag, myter och personliga resor

I dagens avsnitt började vi med att adressera ett litet missförstånd angående våra tidigare diskussioner om Digestive-kex.

3 maj 2024

Fitness: Marcus Udd om nya mål

Vår evige favorit Marcus Udd gästar radion. Hör allt om hans träning och kost, men också om hans spännande planer inför framtiden.

29 apr. 2024

Guld, glädjetårar och gymtips

I det här avsnittet dyker vi in i efterdyningarna av Nordic Cup-helgen, där vi såg några otroliga framträdanden och några överraskningar längs vägen.

26 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Coaching, posering och tävlingsreflektioner

I dagens avsnitt reflekterar vi över den senaste tidens coach- och domarupplevelser på E-tuna Muscle Show, säsongens första tävling.

19 apr. 2024

Fitness: Chris Harnell och årets MP-säsong

Kärt återseende med fysiksnitsaren Chris Harnell. Om träning, diet och målen för säsongen.

15 apr. 2024

Att tackla motivationsbrist och skapa mål

Carina och Jossan är här för att dela med sig av sina erfarenheter och tips för att hålla dig inspirerad.

12 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Från påskpodd till vandringsminnen

Välkommen till Carina och Jossans mysiga påskpoddavsnitt. Vi börjar med en lättsam diskussion om påsksånger och traditioner och jämför dem med andra högtider som midsommar och jul.

5 apr. 2024

Matilda Jansson

Podden gästas av Matilda Jansson, digital kreatör och tävlande atlet.

30 mars 2024

Livsnjutning och lokalsinne: Sälen och vardagliga äventyr

Carina och Jossan diskuterar potentiella gäster, och överväger en förslagslåda för lyssnare att föreslå sina drömgäster.

29 mars 2024

Dr. Mike Israetel

Avsnitt 273 gästas av Dr. Mike Israetel – elitbodybuilder och innehavare av brunt bälte i BJJ, men framförallt känd för sina evidensbaserade träningsfilosofier.

23 mars 2024

Pia Jansson gästar

Den här veckan får Carina sällskap av en kompis, kollega och tjattermaja av rang, nämligen Pia Jansson.

22 mars 2024

Saad Saad – gymentreprenör och coach

Gymentreprenören och coachen Saad Saad gästar podden. Vi pratar om tävling, coaching och hur det är att ta hand om 100 atleter.

16 mars 2024

Kisstrattar och tights med buttlift – nödvändighet eller nonsens?

Carina och Jossan är tillbaks efter ett missat podcastavsnitt från föregående vecka.

15 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Classic Physique-talangen Sager Algailani

Classic Physique-talangen Sager Algailani väckte vårt intresse redan för några månader sen när han krigade för att knipa sitt proffskort.

2 mars 2024

Från app-elände till oavsiktlig skostöld på gymmet

1 mars 2024

Gymetikett, gym-ocd och favoritsked

Igenkänningsfaktorn är hög när Ashkan och Linnea pratar gymetikett, gym-ocd, favoritsked och annat som lockar till ett och annat gapflabb.

24 feb. 2024

Från digestive-träsket till träningsoptimering

I dagens avsnitt tar Carina och Jossan dig med på en vild åktur genom vardagens upp- och nedgångar. Och hur bra är egentligen digestive-kex?

23 feb. 2024

Läget med Samir

Undrar inte du lite hur landet ligger med den begåvade proffsbyggaren Samir Troudi? Det gjorde vi, så vi ringde upp honom – vår kompis Samir!

19 feb. 2024