Från insidan: Josefs VM-rapport

Josef Eriksson rapporterar från de två första två dagarna av VM i Styrkelyft, som denna vecka genomförs i Halmstad.

Josef Eriksson

I måndags, den 5 november, gick Sveriges 5e öppna VM i styrkelyft i gång. Tävlingarna genomförs i Halmstad och har Halmstad TSK som arrangerande klubb för det första VM:et på 25 år. Sverige har såklart många representanter i både herr- och damklasserna, där ett fåtal rentav har spekulativt hugg på medaljer. Här följer lite av det som hände de två första dagarna.

Dag 1

Herrar -59 kg
Först ut dag ett var herrar i klass -59 och -66 kg och därefter damer i klass -47 och 52kg. I -59 kg klassen vann som alltid Sergey Fedosienko från Ryssland. Med en total på 763 kg som inte bara är nytt världsrekord utan även 68 kg mer än tvåan Yi-Chun Lin blir Fedosienko ”odödlig” i sammanhanget. Fedosienko hör till den typen av lyftare som vunnit EM och VM oräkneligt antal gångar samt även World Games. Han har aldrig, från att han gjorde sin första internationella tävling – junior EM 2002 – INTE vunnit ett internationellt mästerskap de år han tävlat, varken som junior, senior, klassiskt eller utrustat.

Herrar -66 kg
En annan ryss och en annan Sergey, Sergey Galdkikh vinner klqssen -66 kg. Det är hans tredje raka VM-seger och han vinner på 812,5 kg. En total med ett så pass bra marklyft att han inte behöver vara allt för orolig med Tsung-Ting Hsieh som hamnade på en andra plats, 16 kg efter. Inte ett självklart övertag, men tillräckligt.

Damer -47 kg
I första och lättaste damklassen -47 kg hade Sverige sin första svenska tävlande, Malin Carlsson, från Vedums AIS. Olyckligtvis fick Malin inte med sig någon knäböj och bommade ut sig i tävlingen. Vann -47 kg klassen gjorde då istället Yukako Fukoshima. Den 48-årige japanskan gjorde sitt första VM före millennieskiftet och har satt tiotal världsrekord för både seniorer och veteraner. Hennes total landade på 495 kg men var inte säkrad inför sista marken för det. Tvåan Widari Widari gick på 197,5 kg i sin sista mark som hade resulterat i 498,5 kg. Wildari missade dock sin mark och landade på 476 kg och världsrekord i bänkpress på 141 kg.

Damer -52 kg
Här hade då Sverige två till deltagare, Mia "Pippi" Engrenius och Sandrine Quigaudon. För båda var det första öppna i styrkelyfts-VM, men som väl bekant inte Mias första internationella tävling. Sandrine kommer på 15;e plats av 18 st och gör en bra tävling i perspektiv till att hon sätter nytt PB i totalen med 7,5 kg som resulterade i 392,5 kg. Mia där emot har legat väldigt sjuk inför VM och därmed hade hon inte samma tryck i kroppen som vanligt. Mia kom på en 13:e plats i startfältet. Vann klassen gjorde då istället den mångfaldige titelförsvararen Natalia Salnkova på 525 kg, 25 kg mer än tvåan och med facit i hand vann hon redan på ingången i marklyftet.

Dag 2

Damer -57 kg
Till skillnad från tidigare klasser där de som varit välmeriterade i över ett decennium vann så blev det i -57 kg en helt ny karaktär på segraren. Sir Hartati från indonesien går in och vinner. Inte nog med att det var hennes första VM, hon var rankad åtta inför och landar på otroliga 565 kg som inte bara ger henne guldet utan även ett nytt världsrekord. Även i knäböjen satte hon ett nytt världsrekord med fyra röda på varje sida, vilket är 225 kg! Den dominanta världsmästaren från i fjol Anna Ryzhkova sattes på plats med att halka 15 kg efter, dessutom på tyngre kroppsvikt.

Herrar -74 kg
I den beryktade klassen -74 kg hade då Sverige sin högst rankade kandidat inför VM. Alexander Eriksson som vunnit flertal junior-EM och dito -VM i styrkelyft tidigare ska nu gå upp på sitt första öppna styrkelyfts-VM och är rankad 4:a. Med sina 842,5 kg är han 4:a inför med bara 7,5 kg från norrmannen Kjell Egil Bakkelund. I knäböjen går Alexander in på 300 kg som sitter där det ska. I andra går han 317,5 som är lite för grund och blir inte godkänd. I sista böjen höjer Sverige 5 kg på Alexander och till 322,5 kg. Det är 2,5 kg mer än han tidigare böjt och det går upp som en smäck och han har samlat värdefulla kilon till totalen.
Inför bänkpress så har Alexander ett mål: världsrekord. Han har gjort 246 kg innan i en enbart bänktävling och 245,5 kg behövs för världsrekord i styrkelyftbänk. Dock var han inte den enda som var sugen på världrekordet. Japanen Norihiro Otani, som inte var med i totalstriden, ville ge sig på det med. Alexander gör en perfekt bänkpressserie med en ingång på 23 0kg, ett andralyft på 240 kg och sätter 245,5 kg i sista med bravur. Japanen går för 246 men missar och Alexander Eriksson är ett världsrekord rikare.

Inför marklyftet ligger Alexander på en andraplats i totalen. Alex går in på 280 kg i marklyft som lägger honom på en tredjeplats och ger honom även ett nytt totalrekord på 848 kg. Det Alexander har med sig från bänken är sina 0,5 kg som ingen annan har. Det här gör att han tvingar upp andra på ”jämna” 2,5-kiloshöjningar medan han kan lägga sig jämte och ändå ha 0,5 kg tillgodo. I andra vändan drar Alexander 292,5 kg och norrmannen Kjell Egil missar sina 322,5kg. Alexander ligger nu på en bronsplats inför sista vändan. Alexander drar 300 kg och stärker sin total som landar på 86 8kg, ett total-pb med 25,5 kg! Han ligger nu på en tredjeplats och har gjort en fantastisk tävling.

Kjell Egil har dock en mark kvar att dra där han kan snuva Alexander på bronset. Sen att norrmannen är en hejare på marklyft är ur Alex perspektiv ingen fördel. Kjell Egil är lättare än Alex och behöver då bara behöva dra så han hamnar lika med Alexander,. Då kommer vi till Alexanders extra 0,5 kg från bänken. Alexander har 868 kg och Kjell Egil 845. Kjell skulle då behöva 870 kg för att slå Alex, och då behöva dra 330 kg. Nu var ju fallet det dock att världsrekordet i marklyft var 328 kg så då fick och gick Kjell Egil på 328,5 kg. Sagt och gjort så går han ut och drar vikten. Alexander hamnar på en fjärdeplats med 0,5 kg bortom bronset.

Guldet och silvret då? Guldet gick till den evigt dominante Jaroslaw Olech som fick 890 kg i totalen och ett nytt världsrekord i knäböj på 370 kg! Med bara 7,5 kg efter i totalen hittar vi en ryss. Otroligt nog heter han Sergei, Sergei Gaishinect. Han har nu några år varit runner-up i 74:an efter Jaroslaw, dock aldrig så här nära. En tight klass med bara 2,5% skillnad i total resultatet mot 1:an Jaroslaw Olech och 4:an Alexander Eriksson.

Fler rapporter från VM i Halmstad följer.


Liknande artiklar
Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Juniorer mot EM

Jonathan Henningsson, Axel Samuelsson och Emil Lundgren debuterade samtidigt i bänkpresslandslaget vid VM 2021. Sedan dess har de tävlat i lag som juniorer flera gånger.

17 juli 2024

Styrkelyft: Lyftarfilosofi med Alba Boström

Vi träffar lyftarstjärnan Alba Boström och pratar om allt kring träningsfilosofi, självbild och vikten av att hålla distans till sig själv på flaket.

11 juli 2024

Hilma Westerberg mot EM 2024

Hilma Westerberg har senaste åren toppat listorna på tävlingar och instagramvisningar för bänkpress. Efter att ha vunnit EM som junior och ungdom väljer hon nu att tävla som senior på EM endast 20 år gammal.

10 juli 2024

Åland Sport Week

Då var Åland Sport Week över med bänkpresstävling i fokus!

3 juli 2024

Jeremy Hoornstra

Jeremy Hoornstra är en amerikansk bänkpressare som hållit ett så kallat "all time world record" (rekord oavsett förbund) i tre klasser samtidigt.

26 juni 2024

VM i Styrkelyft hittills

VM i Styrkelyft är igång och halva tävlingen har löpt. Flera svenskar har redan tävlat.

21 juni 2024

Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Bänkpress-VM 2024 börjar NU!

Bänkpress-VM 2024 börjar NU! Tävlingen äger rum på andra sidan pölen i the Lone Star State, Texas och dess huvudstad Austin.

22 maj 2024

Axel Isberg

Axel Isberg gjorde sin andra utrustade styrkelyftstävling på junior-EM – och vann!

17 maj 2024

Åland Sport Week

Den 29 juni är det bänkpresstävling på Åland. På torget i Mariehamn genomförs Åland Sport Weeks bänkpresstävling och SFI-Mästerskapen i bänkpress.

15 maj 2024

Bänkfantomen Håkan Reher

Håkan Reher är 37 år från Härnösand och svensk mästare och rekordhållare i klass -93 kg.

8 maj 2024

Jacob Nilsson

Jacob Nilsson är 21 år gammal från Falkenberg och har just vunnit junior-SM i styrkelyft.

3 maj 2024

Star Wars, Bänkpress och Doping

Idag är det lite löst snack runt denna veckan.

1 maj 2024

Inför Bänk-VM med Annika Zelander, Vilma Olsson och Matilda Hjälle

Efter mat och träning satte sig fyra av de som ska tävla på VM i bänkpress ner. Det blir prat om träningen som varit och träningen som skall komma.

24 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024