Fotboll i värmen

Vi pratar om de utmaningar det innebär att spela fotboll i ett varmt och fuktigt klimat och hur man kan förbereda sig inför detta. Dessutom har vi tagit hjälp av Johan Svensson, tidigare fystränare i AIK, för att prata om hur det kan gå till när man inför re-warm up i ett allsvenskt lag.


Liknande podcasts
Lårkakor och hjärntrappor

Vi zoomar in på en skada som, lite beroende på hur man räknar, förmodligen är en av fotbollens allra vanligaste: lårkakan.

15 nov. 2021

Konsekvenser av en knäskada

Vilka konsekvenser får en allvarlig knäskada i ungdomen för möjligheten att bli en professionell fotbollsspelare?

1 nov. 2021

Stukade fötter och luxerade knäskålar

Vi pratar om den professionella fotbollens tredje vanligaste skada: fotledsstukningen.

18 okt. 2021

Nyckelben och elastisk tejp

Vi snackar om skador på nyckelbenet och ser över de två vanligaste skadorna: frakturer och luxationer. Dessutom har vi en längre diskussion om färgglad, elastisk tejp och stämningen i den virtuella studion blir stundtals riktigt dålig.

4 okt. 2021

Fotboll i värmen

Vi pratar om de utmaningar det innebär att spela fotboll i ett varmt och fuktigt klimat och hur man kan förbereda sig inför detta. Dessutom har vi tagit hjälp av Johan Svensson, tidigare fystränare i AIK, för att prata om hur det kan gå till när man inför re-warm up i ett allsvenskt lag.

9 aug. 2021

Re-warm up

De flesta fotbollslag utför idag någon form av återuppvärmning i halvtid. Vi har pratat med idrottsfysiologen Peter Edholm för att få reda på hur detta påverkar prestationen. Dessutom diskuterar vi om en re-warm up kan påverka skaderisken.

26 juli 2021

När hälsenan brister

Vi summerar EM och funderar på om skador som inträffar direkt efter byte kan undvikas med en bättre förberedelse.

12 juli 2021

Fotboll på liv och död

Efter Christian Eriksens hjärtstillestånd på Parken diskuterar vi plötsligt hjärtstopp hos fotbollsspelare med damlandslagets läkare Mats Börjesson. Dessutom ett längre snack om hjärnskakningar, där neurokirurgen Niklas Marklund hjälper till.

28 juni 2021

In i EM-bubblan

Europamästerskapet står för dörren och vi pratar återigen om hur covid-19 kommer att påverka turneringen. Dessutom återkommer vi till skador på lårets framsida.

14 juni 2021

Muskelskador och åter muskelskador

Vi återvänder till den moderna fotbollens vanligaste skada - muskelskadan. Den här gången zoomar vi in på skador i muskeln på lårets framsida.

31 maj 2021

Med domaren i fokus

Vi zoomar in på domarens roll för att främja sin egen och spelarnas hälsa och säkerhet på fotbollsplanen. Till vår hjälp har vi Glenn Nyberg, som prisats som årets domare i herrallsvenskan de två senaste säsongerna. Därutöver pratar vi kort om fotboll under Ramadan.

3 maj 2021

Korsbandsskador och kosttillskott

Vi återvänder till korsbandsskador och tittar närmare på hur och när de egentligen sker.

19 apr. 2021

Säsongspremiär för Break A Leg: Den medicinska undersökningen

Vi tittar närmare på den medicinska undersökningen vid spelarövergångar och har tagit hjälp av Matilda Lundblad, lagläkare i IF Elfsborg.

5 apr. 2021

Fotboll under en pandemi

Vi summerar säsongen som gått. Hur har pandemin påverkat spelschemat, spelaranvändningen och skadorna?

15 dec. 2020

Muskelkramp och matchdagen i Örebro SK

Vi har pratat med Jimmy Högberg, tränare med särskild inriktning på fotbollsfys i Örebro SK, om hur de arbetar runt sina matcher.

30 nov. 2020

Fotbollens baksidor

Vi har pratat med den tidigare allsvenska spelaren Robert Åhman Persson om att tvingas avsluta sin karriär på grund av skador.

16 nov. 2020

Ny podcast om fotboll: Break a Leg by Tyngre!

Vi tar hjälp av forskaren Martin Hägglund för att reda ut hur sambandet ser ut mellan skador och framgång i de europeiska toppklubbarna. Dessutom tittar vi närmare på spelaranvändningen i några av de allsvenska toppklubbarna de senaste fem åren.

4 nov. 2020