Av alla oss som värderar träning och hälsa högt har många av oss också valt att leva våra liv inom en kultur som vi för bekvämlighetens skull kan kalla för "fitnessvärlden". Ungefär 360 dagar om året lever 98% av oss vanliga liv där vår interaktion begränsas till att klicka like‌ och kommentera varandras förehavanden. Det är smidigt och kul, och utan sociala medier skulle vi inte ha en sportslig chans att hålla koll på utvecklingen i vår kultur och för varandra. I sociala medier kan vi trots avståndet försöka sprida de ideér vi tror på och hålla kontakten. Och tur är väl det, men det räcker inte hela vägen.

Samtidigt tenderar kommunikation via internet att bli lite ihålig. Det är lätt att budskap förvanskas och missförstånd uppstår. Alternativt är kommunikationen begränsad till att trycka like‌ eller få likes‌ och det är trots att det är trevligt ett ganska svagt fundament för att upprätthålla sin inspiration. Vi är bara människor, vi vill sticka ut och höra till på samma gång, vi behöver spegla oss i andra. Vi behöver ta oss tiden att lyssna på varandra och bli hörda. Därför är det viktigt att vi ett par dagar om året faktiskt kammar till oss och tar oss till våra evenemang. Det är någonting visst med att träffas på riktigt och skapa en verklighet av det abstrakta.

Artikelförfattaren reflekterar.

Fitnessfestivalen, eventens event‌ i träningssammanhang blev i år i och med heltidsflytten till Stockholmsmässan i Älvsjö större än någonsin, fullt hus. Jag tänker inte ens försöka beskriva allt som försiggick i närmare detalj. Tänk dig helt enkelt en gigantisk cirkus där ingen skillnad görs på besökare och artister. En plats där den fysiska kroppens kapacitet och estetik på allsköns (mer eller mindre sympatiska) sätt sätts i rampljuset. Alla som behagar, unga som gamla kommer hitta någon form av möjlighet att visa upp sig. Där har du Fitnessfestivalen‌ i ett nötskal. Bekräftelsebehovet ligger i luften, många äro kallade men få utvalda när det gäller att faktiskt vinna, må det handla om tävlingarna eller folkets uppmärksamhet. Samtidigt är bekräftelsebehov inte nödvändigtvis nånting dåligt, vad skulle bli gjort här i världen utan det? Och det är långt ifrån allt som ligger i luften denna helg. De allra flesta äro både kallade och utvalda för att hänga, snacka irl‌ och helt enkelt uppleva allt det här som vi ägnar så mycket tid åt på riktigt.

En plats där man satsade lite extra på det intima mötet var på Tyngre Talks‌ seminarier. Ett avslappnat men seriöst initiativ där vi noviser fick chansen att ta del av kunskap och erfarenheter ifrån fem av Sveriges mesta träningsprofiler. De höll på söndagen ett varsitt timslångt högkvalitativt träningssnack för en intresserad, men i mitt tycke alldeles för liten publik. För liten därför att det hände någonting väldigt speciellt på den här lugna platsen, en bra bit bort från den högljudda färgsprakande mässan, för det kändes som att man nådde längre in under ytan än vanligt och därmed bevisade att det inte är farligt och att det behövs fler liknande initiativ i fitnessvärlden.  

Patrik Andersson levererade som förste man på scen ett insiktsfullt snack om egna erfarenheter om att hitta från bodybuilding till styrkelyft samt utvecklingen av sin metodik som coach. Han rekommenderade oss åhörare vänligt med bestämt att sluta fega och våga prova på att tävla även om vi inte är svinstarka. Han nämnde som jämförelse hur många relativt otränade människor som trots allt väljer att springa marathon eller millopp vilket har sina poänger. Man blir ju motiverad att göra lite bättre ifrån sig med en tävling framför sig, det går att ha insikt om sina begränsningar ändå. Patrik talade också om vikten av att varken fastna för mycket i kartan eller terrängen. Det är så lätt att glömma att det inte är svartvitt, vetenskap och erfarenheter är båda viktiga aspekter när man arbetar med individer. Därtill adderades ett stort antal oförglömliga oneliners i stil med "din mamma är en riktig sport"(!).‌  Gillar man punchlines, då gillar man Patrik.

Patrik trollbinder.

Linus Carlén gick upp som tvåa på scenen och snackade medvetet och klokt om sina erfarenheter. En hel del av hans resonemang kring att lyckas hålla ihop ett liv med mycket jobb, resande och uppdrag på diet tycker jag går att applicera för vem som helst som vill hålla en rutin i stökiga perioder, inte bara tävlingssatsande. Linus levererade ett väldigt insiktsfullt och jordnära snack och jag tänker att så många av hans följare hade mått bra av att komma hit och lyssna på det här. Det är verkligen ingen lek bakom Linus. All tankeverksamhet och allt finlir som ligger bakom den bekymmerslösa och polerade ytan som Linus valt att visa upp för omvärlden blir ytterligare en påminnelse om att inget är så svartvitt som det kan se ut på internet.

Linus talking the talk.

Isabella dagens första och enda dam på scenen höll dagens kanske starkaste föreläsning på många sätt. Hon berättade om sin egen träning ur ett ganska psykologiskt perspektiv och resonerade en del om fokus, motivation, aggression samt begreppet "arousal". En del handfasta tips kring hur man kan använda aggression i träningen bjöds det också på. Bella pratade på ett väldigt fint och rörande sätt om betydelsen av att ges de rätta förutsättningar för att våga bli stark och hon visade på både stor kunskap och en brinnande passion för träningen. Hon pratade om motsättningar och möjligheter för att bli stark med betoning på hur man lyckas fokusera på det sistnämnda. Hon föreläser på ett sätt som ger samma gåshud som jag nämnde i en krönika att man får av att se henne lyfta och som kvinnlig åhörare kände jag mig mer taggad än någonsin.

Bella säger som det är.

Stefan Ågren hade valt det mest insmickrande namnet på sin föreläsning och när han studsade upp på scenen för att snacka om "neuromotisk inlärning"‌ kändes det som om man skulle kunna hålla sig för skratt. Tji fick jag och mina fördomar. Stefan är ju Stefan och hans energi är en frisk fläkt. Sedan visade det sig att Stefan inte bara är en creme de la creme-kraftsportare, tydligen är han också en talare av högsta kvalitet! Hans humor och tempo gjorde att till och med de pedagogiska streckgubbarna som visar knäböjens biomekanik förvandlades till riktigt skön och avslappnad infotainment och hans kroppsspråk och imitationer gjorde det hela levande och det här var tveklöst det snacket som gav upphov till flest skratt ute i publiken. Tänk om alla ens lärare hade varit sådär, då hade man kunnat allt!

Stefan stretchar innan showen. 

Jacob gick upp som siste man för att föreläsa om kosttillskott. En hjärtefråga för många av hans följare och oss träningsintresserade överhuvudtaget. Jag hann tyvärr bara höra fragment av Jacobs snack, men överhörde att han var inne på alla de "eviga livsfrågorna"‌ på området, och om det är någon som kan berätta på ett sätt som både är korrekt och engagerande hur tillskott fungerar och inte fungerar, så är det han. Även om jag inte hörde just detta snack så kan jag med säkerhet säga en sak: Många fler hade haft nöje och nytta av att leta sig till Tyngre Talks‌ för att lyssna på honom och de andra. 

Jacobs föredrag var laddat.

Det ger verkligen mersmak att träffa personerna bakom prestationerna, få nyansera bilden, lära sig någonting praktiskt och allt annat som tyvärr inte fullt ut kan förmedlas genom flödet i sociala medier. Det är så viktigt att bli medveten om att det här inte är någon sagovärld där kunskap framgång eller resultat kommer gratis, som det kanske kan låta och se ut som på instagram. De som blir "bäst" är det av en anledning. De har hittat en drivkraft, ett fokus, sitt "varför" och lever för det. 

Förutom att få se, höra och uppleva allt på Fitnessfestivalen‌ , oavsett det är fördjupning på Tyngre Talks‌ eller skådespelet ute i mässhallen, är den största glädjen och behållningen att få chansen att ge en kram eller brofist till den där personen som inspirerat en så mycket och äntligen få säga den där komplimangen man tänkt på så länge. Det är en obetalbar känsla att få ge tillbaks det lilla som det innebär att visa sin uppskattning. Den som gett dig så mycket kraft och motivation är väl värd att få höra det och vem vet, du kanske är den personen för någon annan också!  Det värmer gott att höra att det man gör ger ringar på vattnet och det enda som är varmare ändå är att låta de man själv ser upp till veta det.

Så med detta vill jag säga två saker: För det första, nästa gång vill jag se att det är fullsatt på Tyngre Talks‌ , ok? För det andra; Det går inte att älska precis allt på en så stor mässa som Fitnessfestivalen‌ . Vissa saker kommer vara irriterande på olika sätt. Det kan kännas jobbigt och omständigt att ta sig dit och man kan bli minst sagt skeptisk över vissa saker som pågår ute i mässhallen, men samtidigt finns där alltid något eller någon att tycka om. Om du är en del av fitnessvärlden – vilket du som läser högst antagligen är – passa på att ta dig ut  på sånt här och träffas ändå! Lyssna och lär, ge och ta emot feedback och njut av umgänget i allmänhet.

Events är som träningspass ungefär. De är utmattande i stunden men ger en krafterna tillbaks på längre sikt. De får en att orka fortsätta vara en positiv kraft i den här världen. Vi ses i vimlet!