Du bestämde dig lagom till sommaren. Kanske såg du något erbjudande, måhända var det ett klipp från de stundande Regionals som till slut fick dig att resolut resa dig från soffan så att chipssmulorna for all världens väg. Med bastant stämma utropade du, så katten blev fullkomligt vettskrämd, att nu börjar jag med crossfit! Innan året är slut ska jag se ut som Brooke Ence och Josh Bridges ofödda kärleksbarn! Det har gått en tid sedan dess. Du har med stigande oro och fasa undrat vad du egentligen gett dig in på. Men, ett löfte är ju trots allt ett löfte, även om det så bara är givet åt en katt. Dagen D är således kommen. Du är den nye crossfitaren. Det här är vad du har framför dig!

Smärta

Ingen vill väl egentligen tänka på sig själv som ett fysiskt vrak. Även om man innerst inne inser att det kanske var ett tag sen toppformen kom och gick, så finns väl där någonstans en sån där “grundfysik” som alla brukar tala om? Jag menar, du tränade ju faktiskt både fotboll och orientering i din ungdom? Sprang fem kilometer på mindre än tjugofem minuter en gång. Så jäkla dålig form kan du väl inte vara i?
Fel.
I dagens stillasittande samhälle förtvinar kroppen snabbare än vad du tror. Och när du för första gången kliver in i en crossfitbox lär du bli varse detta otvivelaktiga faktum. Ofta på ett mycket smärtsamt sätt. Det första är givet, att det gör ont där och då. För dig nya rörelser så som burpees, thrusters och annat mumsigt kommer givetvis att vara hemskt för stunden. Men det onda stannar liksom inte där, med att du flåsande liggandes på golvet lovar dig själv att nu är det fan dags att på allvar ta tag i det här med att “kroppen är ens tempel”. Nej, istället kommer det här passet vara likt en förbannelse som följer dig under flera dagar, precis som hon den där donnan med långt svart hår från “The Ring”. Men när allt på den tredje dagen gör ondare än någonsin förr, och muskler du inte visste du hade protesterar likt pensionärer varje gång Löfbergs Lila blir kronan dyrare i affären, håll då ut! Du kommer vänja dig. Du kommer lära dig att älska den här smärtan. Jag lovar. Inkom kort kommer du äta smärta till frukost.

Fruktan

På engelska brukar det ibland ödesdigert sägas att man ska “fear your workout”. Lite klyschigt måhända, men det ligger ändå en del i påståendet. Och du som ny aspirerande crossfitare kommer få lära dig innebörden i detta citat den hårda vägen. Jag talar inte nu om den där rädslan var och en kan känna inför att testa något nytt, som när man blir riktigt vågad en fredagskväll och beställer en ny pizzasort, istället för den traditionella kebabpizzan. Nej, istället kommer den här fruktan att påminna om när du som ung tvingades göra beep-testet i skolan, under din stränge gympalärares allseende och dömande ögon. Så fort du blir något så när bekant med begreppen inom sporten crossfit kommer du känna hur det fullkomligt isar i bröstet när du läser att övningarna “rodd” och “thrusters” kommer kombineras under dagens pass.

Men, tänker du nu, det är väl inget kul? Att bli rädd när man ska träna? Och nej, vore du bara rädd hela ditt pass vore det förmodligen en aning kontraproduktivt. Men. Den fruktan du känner inför ditt pass blir också lite av din kroppsegna doping. Rädslan kommer pusha dig till nya nivåer, få dig att bryta igenom platåer du inte trodde du kunde lämna. Fruktan i små portioner är således något bra. Det kommer du snart att märka.

Din nya familj

Måhända minns du din ungdoms dagar, när du tränade lagidrott. Den där bubblande känslan av samhörighet, när mål och uppgifter uppfylls tillsammans som en grupp. Kanske har du aldrig tränat lagidrott alls, men tyckt att den träning du tidigare testat har känts en aning ensam. Du har svårt att motivera dig själv att kuta varv efter varv i motionsslingan, när det enda sällskapet är just du själv. Det kan vid första anblick verka konstigt när jag påstår att crossfit är en lagsport, men tro mig, det är den.
Mest troligt kommer du nämligen börja din crossfitkarriär med att gå på pass. Ett pass där alla göra samma sak. Ni kommer alltså att plågas, lyfta skrot och svettas ihop. Just detta tror jag är det enkla receptet till crossfitens framgångssaga. Att få människor att i grupp möta smärta, fruktan och att pressa sin kropp till det yttersta – det skapar en fantastisk vi-känsla. För, när du själv är på väg att ge upp men ser att din medtränande fortsätter, då sporrar det dig att inte vika ned dig. Att när allt känns som värst, när du befinner dig längst ned i det svarta hålet som är smärta och tvivel få höra hejarop och pepp, kommer ändra hela ditt sätt att se på träning. Och det här är just det som kommer att få dig att växa samman med alla de som du tränar tillsammans med. Ni kommer krossa det okrossbara ihop, och just den känslan av att ingenting är omöjligt kommer bygga nya, fantastiska vänskapsband. Det är det unika med crossfit. Det är en individuell lagsport. Om jag får gissa så är det är nog det du kommer älska mest med din nyfunna sport. Samhörigheten. Communityn.

Nya ideal

Kanske har du redan sunda ideal. Och med det menar jag saker så som att alla har rätt att se ut som dom vill, att magrutor är inte detsamma som att vara vältränad och att muskler är till för alla som vill ha dem. Man som kvinna. Eller så är det som så att du vacklar lite i din övertygelse kring flertalet av dina ideal. Får verkligen jag som kvinna ha muskler, är det verkligen snyggt? Kan jag som gammal gubbe bli stark, trots att jag passerat femtio? Måste jag inte vara vältränad innan jag börjar med crossfit?
Alla dessa ideal, och många andra därtill, kommer med stor sannolikhet att ställas på ända när du börjar träna crossfit. För ja, som ovan nämnt, du kommer möta fruktan. Smärta. Men vid sidan av detta kommer du också att inse att inom denna sport finns plats för alla. Gammal som ung, vältränad som otränad. Här kan alla som vill få bygga muskler, kille som tjej. Ingen stängs ute, här finns det plats för alla. Skivstången och flåset har nämligen inga förutfattade meningar om vem som ska få nyttja dem. Allt de bryr sig om är att du ger dem allt du har. Och det kommer du att göra. Med den äran. Jag lovar.

Så, nya crossfitare, vad väntar du på? Stålet, fruktan, rädslan och communityn kallar på dig. Du behöver inte fundera mera. Kom med i gänget! Nu kör vi!

Mer rörelseglädje åt folket!