Är det säkert att gå till gymmet just nu?

En ny studie från Norge ger viss vägledning om att gymmet inte är en särskilt utsatt smittoplats. Men för oss här i Sverige gäller sannolikt alla redan kända förhållningsregler.

Jacob Gudiol

Sedan några månader lever vi alla i något av en ny värld. Ett virus som heter SARS-CoV-2 härjar över världen och på grund av det har vi alla fått ändra lite på hur vi lever våra liv. En sådan förändring är hur vi förhåller oss till gymmet, och många undrar; Är det säkert att gå på gymmet just nu? I många länder har man stängt träningsanläggningarna helt medan vi här i Sverige har låtit dem varit öppna även om många är osäkra både på om de ska gå dit och hur de i så fall bör bete sig om de är där.

Tidigt förra månaden släpptes en fallrapport från Sydkorea där man hade funnit att ett antal instruktörer smittat varandra under en workshop som varat under ett par timmar (1). Det man hade haft workshop i var något som kallades för Fitness Dance Classes, South Korea. De här instruktörerna hade sedan gått tillbaka till sina respektive gym och där även fört över smittan till deltagare i deras klasser.

De senaste månaderna har man via forskning kommit fram till att det troligen är vissa situationer som gör att den här typen av ”superspridningar” uppstår och bland de faktorerna som sticker ut är följande tre delar som japanska hälsomyndigheterna har summerat så här snyggt i en bild.

Så inomhus, många människor och höjda röster verkar vara tre faktorer som kan öka risken för att en person ska smitta flera samtidigt. Det är inte svårt att tänka sig att just ett danspass på ett gym uppfyller de här tre delarna. Vi har instruktörer som tränar på att ge direktiv medan det spelas hög musik samtidigt som de är inomhus och nära varandra. Dessutom troligen också med ”tyngre andning” som även det tros vara en riskfaktor för att det ska komma ut mer virus med utandningen.

Den här miljön kan också så klart uppfyllas inne på styrketräningsdelen av ett gym om de som tränar är ganska nära varandra och anstränger sig ordentligt när de lyfter vikter. Men det är inte heller svårt att se skillnaderna mellan mer vanlig gymträning och en dansklass.

En randomiserad studie på gym från Norge

Med den lilla introduktionen kring vad som verkar öka risken för att en ska smitta många och hur gymmet skulle kunna tänkas vara en sådan miljö så kommer vi till huvudämnet för den här artikeln, vilket är en randomiserad studie från Norge på om just gymmiljön verkar öka smittorisken (2).

När situationen var som värst i Norge så valde man att stänga ner alla gym och till vår glädje så valde man sedan inte bara att öppna upp allting igen utan istället så randomiserade man gymmedlemmar till att antingen få börja träna på gym eller inte. Alla som ville träna på gym blev alltså slumpmässigt indelade i två olika grupper och sedan följde man över tid för att se om risken för smitta ökade i gruppen som helt plötsligt också började hänga på gymmet några gånger i veckan.

Totalt var det drygt 3700 personer med i studien och av dessa var det drygt 1800 personer som fick lov att börja träna på gymmet. Förutom det här så fick det givetvis också de numera klassiska råden om att tvätta händerna, hålla avstånd, tänka på hygienen rent allmänt osv. Avståndet skulle vara minst en meter när det var lugnare övningar de gjorde och minst två meter när träningen var mer intensiv. De fick inte lov att använda duschen eller bastun och de blev inte tillsagda att använda mask.

Studien pågick i två veckor och de flesta av deltagarna var på gymmet många gånger under den tiden.

Endast en smitta och den skedde utanför gymmet

Totalt sett så hittade forskarna endast en ny smitta i den här studien. Det var en deltagare som inte hade varit på gymmet utan man spårade hens smitta till arbetsplatsen. De allra flesta av deltagarna blev testade en dryg vecka efter de två veckorna och totalt utfördes drygt 3000 tester.

Det här är egentligen det stora problemet med studien i sig. Det är en väldigt liten mängd smitta i Norge och risken att bli smittad för alla deltagarna i den här studien var väldigt liten. Även om vi skulle anta att gymmet egentligen dubblar den absoluta risken för smitta så har risken ändå fortsatt att vara väldigt låg.

Det är därför lite tveksamt vad den här studien egentligen säger om risken i andra situationer. I Danmark där smittan verkar vara aningen högre så valde man att öppna upp gymmen för två veckor sedan och där har man valt ungefär samma direktiv som gällde för den här studien med tillägget att personer som vill använda mattor eller handskar behöver ha med sig egna hemifrån.

Så är det säkert att till på gymmet? – i Sverige får vi nog mest undvika kända riskfaktorer

Då Sverige fortfarande är i en situation med högre mängd smitta än Norge är det oklart hur situationen skulle vara här med samma typ av upplägg. Jag gissar på att de flesta på gymmen i Sverige faktiskt redan tänker på samma saker som deltagarna i den här studien fick som direktiv.

Det enda som jag kan tänka mig att en del inte tänker på är det här med höga röster och djupare andning som jag inte tycker att man har tagit upp lika mycket i media som de andra riskfaktorerna.

Så träna med försiktighet och håll avståndet, stanna hemma om du är sjuk, undvik nya kontakter som att passa någon i bänken som du inte umgås med annars osv så ser jag ingen anledning till att tro att gymmet är särskilt farligare än någon annan situation inomhus.

Photo by Jesper Aggergaard on Unsplash


Liknande artiklar
Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat

Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

21 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023