Maten vi äter innehåller energi vilket ofta mäts i kalorier eller kilokalorier (kcal). En kalori är den mängd energi som krävs för att värma upp en liter vatten en grad Celsius.

Det är många idag som kopplar ihop kalorier med något negativt, någonting som man helst ska få i sig så lite som möjligt av. Men jag skulle vilja ge ordet energi och kalorier en positiv association. Allt som lever är beroende av energi. Energi behövs för fysiskt arbete, för att kunna röra på oss och för kroppens basala funktioner såsom att hålla oss varma.

Både ett för högt och ett otillräckligt energiintag i förhållande till energibehov, kan leda till negativa hälsoeffekter på längre sikt. Ett för lågt intag av kalorier kan exempelvis leda till att man får i sig för lite näring, får minskad spontan rörelse, minskad mängd muskelmassa och styrka, minskad ork och en för låg kroppsvikt. En för låg kroppsvikt medför i sin tur en rad negativa hälsoeffekter. Ett för högt intag av kalorier under en längre tid leder i sin tur till övervikt vilket också har en rad negativa hälsoeffekter.  

Kalorierna utvinns från näringsämnen i maten i form av fett, kolhydrater och protein. Även alkohol innehåller energi. Fett är energirikt och är det näringsämne som innehåller flest kalorier per gram. 

Kaloriinnehåll:

Kolhydrater = 4 kcal per gram 
Protein = 4 kcal per gram 
Fett = 9 kcal per gram 
Alkohol = 7 kcal per gram

Många som associerar kalorier med något negativt kopplar också samman det med att räkna kalorier i syfte reglera sin vikt, och gärna äta så lite av dem som möjligt. Jag vill dock påpeka att det inte handlar om att äta så lite som möjligt. Att hitta en balans kan likaväl handla om att inte äta för lite kalorier, oavsett målsättning.

Kaloriräkning kan också vara till stor hjälp för många. Det ger ökad kunskap och medvetenhet om vad man egentligen äter och vad denna mat består av. Det underlättar i sin tur för individen att kunna göra aktiva och medvetna val. Jag har exempelvis stött på många som varit rädda för potatis, fram tills att de började räkna kalorier. Många har även hittat enkla byten som fungerar i praktiken för att både öka och minska sitt kaloriintag. Det kan vara att välja en ost med lägre fetthalt för den som vill minska sitt kaloriintag eller att äta mer nötter för den som vill öka sitt kaloriintag. 

Något som kan tilläggas är att kalorier inte är allt. De säger ingenting om matens näringsinnehåll. Exempelvis verkar vegetabiliska feta energikällor såsom naturella nötter, avokado, samt raps och olivolja ha flera hälsosamma effekter på våra kroppar.

Så givetvis ska man inte stirra sig blind på enbart kalorier. Men det är en faktor vissa kan behöva ta hänsyn till om man har en målsättning att antingen gå ner i vikt eller gå upp i vikt och just denna artikel handlar om kalorier. För vissa individer fungerar det bra att räkna kalorierna, för andra fungerar det bättre att fokusera på kvalitén på maten i sin helhet samt lära sig lyssna på kroppen när det kommer till hunger och mättnad.

Det finns även de som inte ska räkna kalorier. Om du märker att du blir fixerad vid kalorier och behöver kontrollera exakt vad allt du äter och ser kalorier som något negativt rekommenderar jag att du försöker släppa på kaloriräkningen. För den som räknat kalorier under en längre period kan det också vara en bra idé att släppa kaloriräkningen. Det är varken praktiskt eller nödvändigt att räkna kalorierna livet ut och har du räknat dina kalorier under en längre period är du också kalorimedveten. Då är mitt råd att succesivt vänja sig av vid att räkna på maten man äter och allt mer gå på ögonmått samt att lyssna på kroppen vad gäller energinivå, hunger och mättnad. 


Photo by Eugene on Unsplash