I en sport och en livsstil där det estetiska dominerar, och uppmärksamheten kretsar kring hur saker ser ut i första hand så är det lätt hänt att gränserna mellan verklighet och uppfattning suddas ut lite grann. Och på sista tiden mer än vanligt, med kraften av social marknadsföring så tung som den är, har en obehaglig liten trend snabbt stuckit ut huvudet från sin håla och rört om lite i Insta-grytan. Vissa har säkert sett det och fnissat lite, andra blivit förvirrade över om det verkligen är sant och tyvärr kanske till och med  blivit illa till mods över att inte kunna leva upp till sina idoler.

Jag snackar om manipulerade bilder. Orsaken till att jag skriver det här, och ingen av mina kollegor, är att mitt jobb på Tyngre, och halva mitt liv i branschen innan Tyngre fanns, har kretsat kring fotografering! Inom reklam är små vita lögner i form av bildbehandling och retuschering en gudagåva som ofta saltas lite väl friskt, tyvärr. Fitnessbranschen är inget undantag. För novisen så innebär alltså retuschering att man påverkar bildens innehåll på efterhand i program som till exempel Photoshop‌ .

Självklart blir ingen glad av att peka ut några gärningsmän eller skälla på de som använder de här knepen, men för sakens skull tänkte jag slå lite hål på ett par vanliga tekniker som används för att framhäva atleter och fysiker på ett orealistiskt förmånligt vis. Men varför då, det är väl taskigt? Njae. Du vet den gamla debatten om unga tjejer och H&M-modeller som har 110 cm långa ben och saknar maginnehåll? Något åt det hållet. Vissa av disciplinerna har på sistone ökat raketartat i popularitet, mycket tack vare sociala medier och personlig marknadsföring. Därför blir det lite skruvat när nybörjare eller mindre väderbitna intressenter bläddrar igenom en populär profil och ser bilder på något som inte går att uppnå på riktigt.

För demonstrations skull så har jag ett exempelfoto här föreställandes fitness-atleten Pia Jansson. Jag vill att du kikar så noga du kan, och bestämmer dig för vilken av de här två bilderna som är äkta.

Vilken version av Pia är äkta?

Det är inte jättelätt, va? Svaret är nämligen ingen av dem. I den ena (högra) har jag framhävt hennes figur mer åt det hållet många Body Fitness-atleter strävar, och på den andra (till vänster) har jag medvetet förstört henne istället. Och det läskiga här är att jag nog kan räkna på en hand hur många av er läsare som gissade det.

Nu tänker man logiskt att “jamen vadå, hallå det är klart du kan göra sådär som jobbar med det och har värsta kameran och grejer”‌ och med all rätt. Det är ju i regel, eller har varit, mest yrkesfolk som sysslar med retuschering. Somliga mer skamlöst än andra, jag är inte sen att själv stå för det som en del av yrket ibland. Men tvärtom kan det här göras på ett par minuter av i princip vem som helst. Och vad är OK, respektive inte OK? Och varför? Det finns nog inget bra svar där, utan var och en får dra sin egen gräns. Därför väljer jag att utbilda istället för att predika.

Jag vill inte gå in i detalj på tekniker och vad man ska titta efter för att “se om en bild är fake”‌ för då utbildar jag i princip bara folk i att fuska mer effektivt med sina selfies, och det känns fel. Men det finns ett par dödssynder som normalt förbises när folk kavlar upp ärmarna i Photoshop. Den ena är omgivningen. Alla har säkert sett böjda dörrkarmar och oregelbundna kakelväggar där någon kanske sugit in midjan lite eller gett gluteus lite extra skjuts på artificiell väg. Det är en klassisk bieffekt av ett verktyg folk ofta använder. Den andra är att man ibland ser människor som har en magisk profil skuggor på sin mage, trots att ingen annan kroppsdel är särskilt markerad. The Usual Suspects, så att säga.

Här har vi en före och efter, där före denna gången är ett 100% legitimt foto på en nästan oförskämt snygg herre vid namn Chris Harnell. Numera småbarnsfar och ägare till Fitness Lifestyle-butiken, men på sin tid innehavare av en av de stiligast karvade kistor vi haft på svenska scenen. Tycker jag, i alla fall.

Chris Harnell under luppen.
Till höger har jag skitat ner den redan sylvassa fysiken med ännu mer struktur och markering. Kika till exempel på armen och magen, där jag medvetet gått till nästan smaklös överdrift för att det ska vara lite mer uppenbart.

Manipulerade foton har varit en problematisk debatt i till exempel modeindustrin i ungefär 200 miljoner år, känns det som ibland. Och det som bottnar sig i omtanke kan ibland bli en bakåtsträvande häxjakt och sluta i #jagpåriktigt-kampanjer eller hatiska uthängningar av män eller kvinnor som genuint vill eftersträva de extrema idealen som superhjältar och pinuppor. Vem som har rätt och fel vill inte ens jag bråka om, men psykologiskt finns det en oerthört fin balansgång mellan positiv och destruktiv motivation.

Kikar jag på bilden av Chris ovan till exempel, finns det naturligtvis en liten röst i bakhuvudet som säger “sådär vore det kul att se ut någon gång i livet, som stålmannen fast snygg!”‌ och det kanske får mig att slå lite hårdare på säcken nästa gång. I den utsträckningen är det väl positivt att se upp till våra välsvarvade titaner i branschen? Men om en tjej som precis tävlat som junior i Bikini Fitness tittar på den förbättrade bilden av Pia och tänker “sådär ska man se ut på scenen, annars är man skit, lika bra att jag lägger ner”‌ så börjar isen knaka lite grann.

I en perfekt värld skulle ingen ljuga på internet, men när följare betalar hyran finns det tyvärr inte mycket varken jag eller vi tillsammans kan göra åt det. Därför vill jag, både som fotograf och medmänniska i Tyngre-bastun, höja ett varningens finger och öppna en välkomnande famn av kunskap, lite grann. Allt vi ser är inte alltid som det ska vara, tänk på vad personen kanske tjänar (oavsett om det är följare eller rentav pengar) på att spetsa sanningen lite, och förhåll dig så nyktert du kan till häpnadsväckande lårsvep och obefintliga midjor på Instagram.

Ta hand om dig, och om det hjälper dig att kriga igenom träningspassen när det känns extra tungt så för all del! Fantisera om en framtid där du ser ut som din favoritsuperhjälte från barndomen, eller det där Figure-proffset på kosttillskottsförpackningen. Men lova mig också att inte spy på dig själv och tappa stinget om du inte gör det. För risken finns tyvärr i reklamsamhället att det du strävar efter och vill uppnå inte är på riktigt.

Vaya con dios, och på återseende om du har otur.

° ° °