Ska barn styrketräna?

Men hujedamig! Inte vill man väl att ens barn ska stanna i växten eller?

Sebastian Avindell

Barn kan tidigt drillas i fotboll, hockey, gymnastik och andra fysiskt krävande sporter. De kan få springa ”idioten” till dess att de kräks och träna ute under gassande sol. Inget konstigt med det. Men, nämn ordet ”barn” tillsammans med ”styrketräning” och/eller ”vikter” och alla vuxna förlorar förståndet fullständigt. Barnen kommer stanna i växten! Tillväxtzonerna i skelettet kommer gå åt fanders! När jag var ung så florerade dessa myter flitigt omkring. Jag, som nu som då, är rätt kort var livrädd för att ens titta på en skivstång. För, kortare kunde jag ju inte bli. Då skulle jag få plats i en större resväska, vilket i och för sig är behändigt vid resor, men inte så kul i övriga livet. Tråkigt nog existerar fortfarande dessa fördomar om styrketräning för barn. Finns det någon substans i dessa påståendena? Kommer alla barn som tränar bli lika korta som Gimli i ”Sagan om Ringen”‌ ?

Som så mycket annat som behandlar styrketräning, eller för den delen någon aktivitet som berör att någon lyfter något tungt, finns massor av falska "sanningar". Det är farligt för barn att lyfta skrot! En snabb släng in i forskningens underbara värld påvisar dock motsatsen. Nej, det finns inga kända biverkningar av att barn får styrketräna/styrkelyfta/tyngdlyfta. Det tar bland annat den här review-artikeln upp. Ingen blir kort, barnens tillväxtzoner får vara ifred. De kan visserligen skada sig precis så som vi vuxna gör. Men, och det här bör alla fotbollsföräldrar kanske haja till på, risken är betydligt lägre att barn som lyfter vikter skadar sig, än dem som kickar boll eller spelar hockey. Hur många avslitna korsband och havererade fötter har man inte hört talas om, när någon halvdrucken kollega vill diskutera varför det inte blev någon fotbollskarriär, på firmafesten? Fakta är således att fotboll är farligare för barn än vad styrketräning är.

Internationellt har detta så sakteliga uppenbarat sig för flertalet länder. Forskning på idrottsskador hos barn påvisar starkt att de flesta skador kan härledas till att träningen går för fort framåt, samt att barnet i fråga saknar muskelstyrka. Ett moment som hos en individ med lite mer muskler förmodligen inte skulle ställa till med så stor skada, gör precis motsatsen hos en som har liten muskelstyrka. Om detta skriver t ex Michail Tonkonogi i debattartikel från 2012. Problemet är ju dock lika relevant idag. Plötsligt ställs alla de där oändliga intervall- löpningarna på fotbollsplanen, i ungdomens dagar, med efterföljande sträckningar och havererade hamstrings i en annan dager. Om jag då fått träna annorlunda, med mer betoning på vikter och styrka, hade skadeprevalensen sett annorlunda ut? Kanske hade kollegan på firmafesten nått vägen fram till ett proffskontrakt, om denne fått köra lite mera knäböj i sina unga år?

Så, ja! Barn kan styrketräna! Tänk på alla olika lyft, och hur mycket det utmanar kroppen: frivändning, ryck och stöt och knäböj. Ett växande barn får via detta kontakt med hela sin kropp. Lära känna den, inser sina fantastiska möjligheter! Dessutom är kraftsport den kanske bästa kombinationen av två världar, nämligen mixen av individuell- och lagsport. Du lyfter för dig själv, med stöttning av ledare och kompisar, men du gör det för en klubb. Vill du inte tävla mot andra, vilket inte alls är ovanligt för barn, ja, då kan du tävla mot dina egna resultat. Utan någon egentlig press.

För små individer är ofta idolen någon som är stark. Mutanter, Stålmannen, Pippi eller en biffig mamma/pappa där hemma. Så vad passar egentligen bättre än att de själva får lyfta lite skrot och känna sig som sina idoler? Styrketräning för barn är inget farligt, tvärtom. Det borde kunna vara ett lika självklart val för barn att vilja börja med någon kraftsport, som det idag är att träna hockey eller fotboll. Och du , förälder, låt barnen få testa! Inspirera dem! Ta med dem till gymmet, låt dem nöta teknik med ett kvastskaft i boxen, lär ut rätt teknik för ett marklyft i trädgården! Installera en egen hörna åt dem i garagegymmet! Det är ju inte farligt. De blir inte korta. De hoppar inte över puberteten. Det är bara att köra!

För, handen på hjärtat, det finns ju ingen bättre känsla än att känna sig starkast i världen, eller hur? Och tänk vad fantastiskt om vi kan hjälpa våra barn att få den känslan!

Mer styrketräning åt ungarna!

° ° °


Liknande artiklar
300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Träna lite – men hårt

Det huvudsakliga temat idag är hur lite träning man kan komma undan med. Josef har under hösten tränat rekordlite, men ändå blivit starkare.

29 nov. 2023

Prylar vid styrketräning

Jacob och Wille följer upp förra veckans avsnitt kring prylar för konditionsträning med att denna gång diskutera saker som kan vara användbara vid styrketräning.

29 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Järnvägspressen – bänkdynor och matförgiftning

IIdag snackas om att nu på lördag är det dags för Järnvägspressen, årets häftigaste bänktävling. Samt dynor och sjukdomsrekord.

15 nov. 2023

Emil Lundgren inför Järnvägspressen

Emil Lundgren är en av världens bästa bänkpressare som nu är i slutskedet av årets satsning mot Järnvägspressen.

1 nov. 2023

Bänka sjuk?

Det är höst och många är sjuka. Bänkpress är en övning som är i relation till böj och mark lite mindre ansträngande. Så kan man bänka sjuk?

25 okt. 2023

Greppvidd

I bänkpress kan vi hålla greppet med väldigt varierande bredd. Allt från väldigt smalt till väldigt brett. Vad hade olika greppbredderna för syfte och skillnad?

18 okt. 2023

Hantelpress

Det finns övningar som ofta förekommer runt bänkpress. En av dessa är hantelpress. Samma som bänkpress, men med hantlar istället för stång.

11 okt. 2023

Järnvägspressen, träningsprogram och brygga

Då sitter Josef och hans granne Robert Walter ner och diskuterar alla heta ämnen just nu i bänkpress. Vad vet vi exempelvis om Järnvägspressen?

4 okt. 2023

Järnvägspressen & bänkprogram

Bänktävlingen Järnvägspressen och bänkpress-program är vad som diskuteras i dagens avsnitt av Tyngre Bänkpress!

27 sep. 2023

Bänkpress – en helkroppsövning?

Det sägs då och då här och var att bänkpress är en helkroppsövning. Vad menas då med detta? Är det en kroppsövning så vida att det tränar hela kroppen?

20 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Faktorer

Vilka interna och externa faktorer påverkar resultatet vid maxningar? Och vad tillskriver vi gärna oss själva? Regel och undantag?

6 sep. 2023