För nästan precis tre månader sen skrev jag en artikel här på Tyngre om varför konditionsidrottare bör styrketräna, Styrketräning för konditionsidrottare. I den här rekordkorta artikeln tänker jag egentligen inte skriva särskilt mycket mer än att berätta att det för några veckor sen publicerades en meta-analys där man undersökt effekten av styrketräning på löpekonomin hos redan vältränade löpare (1).

Resultatet i den här meta-analysen blev att styrketräning fungerar även för vältränade löpare. Det här är ganska nya resultat då det främst varit styrketräningens effekter på löpare där det funnits lite frågetecken sen tidigare och då framför allt hos mer vältränade löpare som tenderar att redan ha ett bra löpsteg där de inte tappar löpformen efter några kilometer.

Den här meta-analysen inkluderade endast fem studier med totalt knappt 100 deltagare så det är fortfarande en hel del frågetecken som återstår så klart. Studien visar i princip att styrketräning fungerar. Nu gäller det att klura ut hur man inför det på bästa sätt i olika situationer.

De studier som man inkluderade i den här meta-analysen hade alla utom en nyttjat ganska lätta vikter, mellan 40-70 procent av max. Själva träningen bestod sen av 2-4 övningar med en del hopp följt av lite sprinter. Den här träningen utfördes sen 2-3 dagar i veckan över en period på 2-3 månader.

Om du läst min tidigare artikel kring styrketräning för konditionsidrottare här på Tyngre så märker du kanske att den träning som fyra av de fem artiklarna i meta-analysen använt är lite annorlunda mot den jag rekommenderade i min text här på Tyngre. Vilken av dem som verkligen fungerar bäst är det ingen som säkert vet. Det jag tipsade om var baserat på studier på flera olika typer av konditionsidrottare och vad som verkade fungera bäst där blandat lite med mina egna hypoteser.

Så här får du välja vad du vill göra. Personligen tror jag att det jag tipsade om faktiskt hade fungerat lite bättre. Samtidig är det jag skriver uppenbarligen dåligt testat på löpare på en hög nivå medan man vet att det här ovan faktiskt fungerar. Oavsett vilket du väljer så kommer däremot effekten med all säkerhet att bli positiv så länge som du inte tränar på så hårt så du inte hinner återhämta dig.