Dag 3

Dag tre för svenskarna på EM i tyngdlyftning och denna gången är det dags för Patricia Strenius. Patricia vann EM 2018 och kom trea 2019. Med det är hon den bästa tyngdlyftare vi har i Sverige idag.

Patricia har varit i superform inför EM, med många ryck över 100 kg, och flera stötar över 130 kg, men även vändningar på över 140 kg. Hennes kapacitet på träning har helt klart visat att hon är en toppkandidat inför EM.

Patricia går in på 100 kg och gör ett styrkeryck. Godkänt lyft och som kommentatorn på Eurosport säger ”Det är ingen annan i den klassen som hade klarat det”.

Patricia sitter inne på en otrolig styrka och det syns gentemot motståndarna. I andra rycket på 104 kg så kommer hon djupare i sitten och får en liten balansmiss, men lyckas rädda upp det och får med sig även 104 kg. I sista försöket går hon för 107 kg, som inte vill sig. Vikten kommer lätt från golvet nästan ända upp i sitten, innan hon tappar kontrollen. Hennes 104 kg räcker till en femteplats i ryck, och hade hon klarat 107 kg hade även det resulterat i en femte plats.

Patricia med 130 kg.

När det är dags för Patricia i stöt har nästan alla redan gjort sin ingång eller lyft klart. Patricia öppnar på 130 kg, vilket är tyngsta ingångsvikten, tillsammans med två andra. Och hon får det med sig. Kanske inte det lättaste lyftet, men med kraft och kontroll rakt igenom. Nu har hon 234 kg med sig i totalen och är som sämst femma. I andra går hon för 135 kg som kommer ge ledningen i stöt. På 135 kg kommer hon upp lätt ur vändningen och får upp den på raka armar i överstöten, men lyckas inte riktigt låsa och komma under vikten. I tredje blir det omförsök på 135 kg. Även denna gång en lätt vändning, men tyvärr fanns inte överstöten där idag.

Det är synd att Patricia inte får med sig sina 135 kg, hon har ju stött den vikten bra på träning vid flera tillfällen senaste halvåret, så det är ju en vikt hon bevisligen hanterar och är stark för.

Patricia slutar på en femte plats i både ryck, stöt och totalt detta EM. Grattis!


Dag 2

Det är fjärde dagen på EM i tyngdlyftning, men andra dagen för svenskarna. Den tredje svensken ut på EM var Anna Fomina, Sörby BOIS som startade i A-gruppen. Anna tävlar i klass -71 kg men vägde bara 67,82 kg. Hon har haft det tufft en tid innan EM. Skadebekymmer med nervproblem som hämmat henne otroligt i hennes träning. Dock har hon sista tiden kunnat köra på och har visatriktigt god form inför EM. Hon kände sig explosiv och stark när hon tog sig ur sin bästa träning period någonsin inför EM.

Anna gick in på 86 kg i ryck, som hon satte. I andra trodde hon att hon skulle gå ut på 90 kg, men kommunikationen klickade lite mellan henne och coachen så det blev 87 kg. Anna satte även det lyftet, bara några snabba minuter efter sitt första ryck. Orsaken till gå för 87 kg direkt efter 86 kg är något oklar ur flera aspekter. Det var inte så att 86 kg såg ut som det bara fanns 1 kg till, dessutom var Anna själv ytterst omedveten om att hon skulle gå på 87 kg.

Efter det dröjde det läääänge innan det blev dags för tredje rycket. I sista skulle det lastas 95 kg och med flera lyftare som lastade mellan 87 och 95 kg så tog det tid. Nästan 20 minuter efter att Anna gjorde 87 kg var det så dags för 95 kg, men då hade nog all luft gått ur henne. Anna gav 95 kg ett försök men misslyckades. Det var bara att bita ihop och ladda för stöt.

Coachen lämnar in 95 kg i ryck efter 87 kg i andra.

I stöt går Anna in på 109 kg som hon får med sig. I andra går hon för 115 kg. Hon sätter sig och hämtar upp den i botten med en halvtung resning, men tar sig upp. I överstöten så skjutsar hon på bra och får den på raka armar när hon står i spliten. Tyvärr så orkar hon inte låsa utan stången faller från det läget. I sista går hon för 116 kg men redan i vändningen missar hon. Ser ut att bli framtung och tappar därav stången framåt.

Totalt blev det 196 kg för Anna Fomina och 16e plats av 26 startade. Vi får hoppas att hon kommer igen efter detta och inom snar framtid kan få visa upp den form hon inte lyckades med här på EM.


Dag 1

Det är dag ett på EM i tyngdlyftning för svenskarna, men själva EM började redan i lördags, den tredje april. Den svenska truppen består av Jenny AdolfssonDaniela GhermanAnna FominaPatricia StreniusPaula Junhov Rindberg och Hampus Lithén.

Idag tävlade Jenny Adolfsson och Daniela Gherman i klass 64 kg.

Jenny, som representerar Stockholms AK, startade kl 11.00 lokal tid i B-gruppen. Jenny har visat god form under träningen som lett upp till EM. Ryckt 90 kg på träning, vilket är över tävlings-PB samt tangerat tävlings-PB i stöt på 110 kg. Vid EM idag gick hon in på 82 kg som följdes upp med 85 kg, och därefter ett sista ryck på 87 kg som hon också klarade. Efter ryck låg Jenny trea.

I stöt gick Jenny in på 103 kg som hon fick med sig. I andra missade hon dock på 108 kg, men laddade om och fick med sig i tredje. En total på 195 kg som ledde till tredje plats i B-gruppen.

I A-gruppen senare under dagen startade Daniela Gherman, Sörby BOIS. Träningen för Daniela har onekligen gått bra inför EM, med flera starka resultat på träning. Bland dessa en stöt på 116 kg och ett ryck från bockar på 106 kg. Daniela öppnade på 95 kg i ryck hon lätt kastade upp på raka armar men tappade den i sittet. Snabbt fick hon gå om på samma vikt i andra försöket och satte det med lätthet. Innan Daniela fick komma ut på sitt tredje försök var det flera lyft som skulle göras så det blev en lång väntan. När det väl var dags på 98 kg så gick det inte, kanske den långa väntan spelade in.

Med ”bara” 98 kg i ryck hade Daniela nog tappat lite fler kilon inför stöten än hon hoppats. Med bara ingångsvikten på 95 kg hade hon det näst lägsta rycket i A-gruppen, där två andra ryckte 94 kg.

Daniela gick in på 110 kg i stöt. Det var en  tung vändning, men något lättare överstöt. I andra och tredje gav hon sig på 115 kg som tyvärr inte ville sig. Hon vände det, men tog sig aldrig upp med vikten från sittande läge. Totalen för Daniela blev 205 kg.

Jenny Adolfsson slutade på 12-e plats totalt och Daniela Gherman blev 9:a.


Ikväll torsdag, med start kl 19.00 i Eurosport, är det dags för Patricia Strenius (76 kg) att försöka försvara sitt EM-guld från 2018.


Bilder lånade från Eurosport och från Svenska Tyngdlyftningsförbundet.