Tillbaka till Styrketräning!

Här är tre nya styrketräningsprogram från vår tränarnestor Josef Eriksson. Som sig bör inleds programmen här med en retrospektiv bakgrund.

Josef Eriksson


Det har hänt mycket i styrketräningsvärlden de senaste 20 åren. Idag finns det fler träningsanläggningar än någonsin med fler inriktningar än någonsin. När jag började röra mig runt i gym under 2000-talet fanns det i princip två typer av ”styrketräningsanläggningar”: Det var gym och lyftarklubbar. Sedan kunde det givetvis finnas lite mer nischade ställen som till exempel bodybuildinggym eller liknande, men det var inte det vanligaste. En lyftarklubb förr var lite mer lyftarklubbig och ett gym var lite mer gymmigt. Sanningen att säga – det som var ett top notch gym då, överlever inte idag.

Ett gym på 2000-talet, ett allmänt framstående gym då, bestod ofta av nästan enbart maskiner och konditionsmaskiner. Ju mer låst maskinen var vid en rörelse desto bättre. Det kunde finnas en liten del med fria vikter, men det var inte alls säkert. Om det fanns var det ofta inte mycket att ha. Då behöver vi inte jämföra med lyftarklubbar, utan vi kan jämföra med kommersiella gym idag. Även gruppträningar i olika slag blommade ut. Du kunde göra allt från att cykla, pumpa skivstång och slåss med boxningshandskar på mitsar i grupp. Lyftarklubbarna då hade en lite ruffare, tuffare aura och ett generellt smalare utbud vad gällde utrustning som inte vara tävlingsrelaterad.

Idag ser det helt annorlunda ut vad gäller träningsanläggningar. Det vanliga kommersiella gymmet har ett mycket bredare utbud vad gäller fria vikter. Stora funktionella ytor där bara fantasin sätter gränser och komplexare maskiner. Lyftarklubbarna har också tagit ett hippare steg där man fräschat upp sig och gjort sig attraktivare för gemene man. Till detta har det har det uppkommit renodlade strongman- och strongwomangym, något som egentligen knappt fanns för några år sen. Oftast var det då ett par kompisar som hade lite utrustning eller att det fanns längst bak och skräpade på en lyftarklubb. Den största kioskvältaren sedan 2000-talet vad gäller träning måste ändå vara Crossfit. Det kom, det sågs, det segrade. Nu finns det Crossfit-boxar eller liknande funktionella träningslokaler runt om i hela landet.

Parallellt med den här explosionen av hur träningsanläggningar ändrat form har även medlemmarna i anläggningarna ändrat form. Innan explosionen hade vi gymmaren, den som gick till gymmet för sitt 45 minuter långa Nautilus-pass eller/och gruppass, vi hade kroppsbyggarna eller de aspirerande kroppsbyggarna, lyftarna inom styrkelyft och tyngdlyftning och de halvt aspirerande lyftarna och sedan hade vi den kategorin jag vill lyfta här: den styrketränande individen. Den som på lyftarklubbarna kallades för motionär och på gymmen var den som höll till både bland fria vikter och maskiner. De finns än idag, de där styrketränande, men jag tycker de är relativt färre och att deras rättigheter lätt försvunnit. Jag ska förklara varför.

Förr kunde du mer eller mindre tävla i endast kroppsbyggning, styrkelyft eller tyngdlyftning. Sedan fanns det en liten tapper skara som tävlade i strongwoman och strongman, men inget mot idag. Idag kan du tävla i kanske åtta olika fysiksporter, om inte mer? Inom styrkelyft så finns både klassiskt och utrustat, där den klassiska lyftningen öppnade ögonen för den styrketränande motionären. Du kunde bara lyfta och behövde inte investera tid och pengar på utrustning. Du kunde lyfta av den anledningen du började lyfta. I tyngdlyftningen började det svämma in folk från Crossfiten. Genom allt detta blev fokuset på den funktionella träning, den strongmanliknande träningen, populärare och man utökade till flera viktklasser för damer och herrar. Dessutom ett större spann av amatör- eller folkklasstävlingar.

Möjligheten att tävla inom en styrketräningsinriktad idrott har aldrig varit så lätt eller accepterad. Till allt detta kom sociala medier som varit ett fantastiskt verktyg för att sprida dessa olika sporter. Därmed kom det nästan en ytterligare kategori. Inte en tävlingskategori, utan en ”träna för att se bra ut på nätet”-kategori, träningsinfluencern. Du tränar för att primärt se bra ut på bilder och kan därigenom få en stor spridning på nätet. Kan du inte bli en stor träningsinfluencer kan du alla fall försöka och köra på samma stuk.

Mitt i allt detta tycker jag att platsen och utrymmet har försvunnit för den glada, styrketränande motionären. Den styrketränande motionären är idag bara ett steg från att landa i någon av de olika tävlingskategorierna. Ofta prackas det på dem också, jag själv har stått för mycket prackande. Man uppmanar dem att satsa på någon tävling de själva kanske inte vill egentligen, men man övertalar dem att de nog har tillräcklig kapacitet för att minsann kunna bidra med något. Allt de ville var ju att få träna för tränandets skull. De mådde bra av det och tyckte det var kul och borde få fortsätta så.

Givetvis tycker jag att man ska kunna får testa på att tävla i en, två eller alla olika sporter. Jag tycker även att man helt kan låta bli det. Man kan få gå till gymmet, boxen eller klubben och träna för att man vill träna. Det är inte mer än rätt.

Så det jag vill göra här är väl att jag vill slå ett slag för den alldaglige, styrketränande motionären. Styrketräna för styrketränandets skull, sedan får du gärna låta bli att kalla dig för en Powerbuilder. Kalla dig istället gärna för en styrketränande motionär. Det finns en heder och stolthet i det tycker jag.

Hur vet man då om man är en styrketränande motionär? Får man vara det även om man tävlat i något? Eller om man har planer på att kanske tävla i något? Ja, absolut! Min bild av den styrketränande motionären är att ens träning består av baslyften, men inte alls med samma precisionsfokus som en tävlande lyftare. Man kan köra böj, bänk och mark, lite militärpress och då och då drar man till med en styrkevändning. Fast man kan nöja sig med ett av dem lyften en gång i veckan. Efter baslyftet kör man lite övningar som involverar liknande muskler som baslyftet för dagen gjorde. En klassisk byggarsplit där man inleder med ett baslyft.

Med den typen av träning får man en fin grund för att om man någon gång skulle vilja tävla i någon av de olika styrketräningsinriktade idrotterna. Skulle det vara så att man inte vill det, ja, då har man en fin grund ändå.

Känner du dig igen i den styrketränande motionären? Eller vill känna igen dig i den men inte vet var du ska börja? Eller du kanske rent av är ny inom styrketräning och vet inte vad du vill ännu. Då kan det vara en bra start att bra bli en styrketränande motionär. Kanske vill du bara ha en struktur i din träning?

Om något av detta stämmer in på dig så har vi här tre program för den styrketränande motionären. Varje program är ett 6 veckors program med fyra pass i veckan. Programmen är på olika nivåer baserat på hur länge man tränat, hur avancerad man är och hur mycket tid man har. Klicka på programmen för att få en mer omfattande beskrivning.


Tillbaka till Styrketräning – del 1! – Ett nybörjarprogram för att bygga en grund inom styrketräning.

Tillbaka till Styrketräning – del 2! – Ett program för dig som vill bygga muskler och styrka med basövningar.

Tillbaka till Styrketräning – del 3! – Ett avancerat styrkeprogram med kroppsvikts- och basövningar.


Photo by Alora Griffiths on Unsplash


Liknande artiklar
Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Så bygger du ditt träningsupplägg

Hur bygger man upp ett träningsprogram? Vad ska man tänka på? Kan man bara googla fram ett? Ashkan och Albin reder ut!

2 dec. 2023

Träna lite – men hårt

Det huvudsakliga temat idag är hur lite träning man kan komma undan med. Josef har under hösten tränat rekordlite, men ändå blivit starkare.

29 nov. 2023

Prylar vid styrketräning

Jacob och Wille följer upp förra veckans avsnitt kring prylar för konditionsträning med att denna gång diskutera saker som kan vara användbara vid styrketräning.

29 nov. 2023

Våra favoritövningar!

Ashkan och Linnea plockar fram sina favoritövningar för varje muskelgrupp och berättar hur de utvecklats under deras träningskarriärer.

18 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

Järnvägspressen – bänkdynor och matförgiftning

IIdag snackas om att nu på lördag är det dags för Järnvägspressen, årets häftigaste bänktävling. Samt dynor och sjukdomsrekord.

15 nov. 2023

Emil Lundgren inför Järnvägspressen

Emil Lundgren är en av världens bästa bänkpressare som nu är i slutskedet av årets satsning mot Järnvägspressen.

1 nov. 2023

Bänka sjuk?

Det är höst och många är sjuka. Bänkpress är en övning som är i relation till böj och mark lite mindre ansträngande. Så kan man bänka sjuk?

25 okt. 2023

Greppvidd

I bänkpress kan vi hålla greppet med väldigt varierande bredd. Allt från väldigt smalt till väldigt brett. Vad hade olika greppbredderna för syfte och skillnad?

18 okt. 2023

Hantelpress

Det finns övningar som ofta förekommer runt bänkpress. En av dessa är hantelpress. Samma som bänkpress, men med hantlar istället för stång.

11 okt. 2023

Järnvägspressen, träningsprogram och brygga

Då sitter Josef och hans granne Robert Walter ner och diskuterar alla heta ämnen just nu i bänkpress. Vad vet vi exempelvis om Järnvägspressen?

4 okt. 2023

Järnvägspressen & bänkprogram

Bänktävlingen Järnvägspressen och bänkpress-program är vad som diskuteras i dagens avsnitt av Tyngre Bänkpress!

27 sep. 2023

Bänkpress – en helkroppsövning?

Det sägs då och då här och var att bänkpress är en helkroppsövning. Vad menas då med detta? Är det en kroppsövning så vida att det tränar hela kroppen?

20 sep. 2023

Faktorer

Vilka interna och externa faktorer påverkar resultatet vid maxningar? Och vad tillskriver vi gärna oss själva? Regel och undantag?

6 sep. 2023

Så använder du ditt utegym!

I veckans avsnitt avhandlar Viktor & Josef eventuella halvmarathon-satsningar, träning på utegym och tysk monstertruck, mycket nöje!

31 aug. 2023