Total energiförbrukning – ökar den om du promenerar lite mer?

Ny studie utmanar tidigare slutsatser. Men går det verkligen att lita på våra mest populära aktivitetsmätare?

Jacob Gudiol

För lite drygt ett halvår sen skrev jag en artikel här på Tyngre‌ med titeln: Mer träning utan högre energiförbrukning. I den artikeln berättade jag om en hypotes framtagen av ett gäng forskare där de med hjälp av dels äldre data, men framför allt nyinsamlad data från fem olika platser på jorden, visat att människors totala energiförbrukning inte stämmer särskilt väl överens med hur mycket de faktiskt tränar eller motionerar.

De tog istället fram en modell för energiförbrukning som ser ut enligt nedan där folk som rör sig måttligt har i princip samma totala energiförbrukning som personer som rör på sig mer.

För att uttrycka det väldigt kort så föreslog dessa forskare att människors energiförbrukning verkar styrd för att hamna på ungefär samma nivå oavsett hur mycket en person rör sig i form av mer regelrätt fysisk aktivitet likt träning, promenader och liknande.

De föreslog istället att en person som rör på sig mer genom att till exempel promenera en timme om dagen omedvetet sen kommer att röra på sig mindre under resten av dagen för att slutligen hamna på ungefär samma totala energiförbrukning som de hade gjort även om de inte genomfört den där promenaden.

Den här hypotesen var inte ny eller revolutionerande, det är sällan verkliga vetenskapliga hypoteser, utan det som var nytt var egentligen att man la fram det hela mer konkret med en tydligt beskriven modell samt att man hade ganska imponerande nyinsamlad data som gav stöd till det man presenterade.

Personligen tycker jag att evidensen för den här hypotesen är ganska övertygande men om vi ska använda en liknelse som vi ofta nyttjar i Tyngre Träningssnack så är det ett resultat som jag skulle vara villig att satsa lite pengar på att det stämmer – men jag hade aldrig vågat satsa allt jag äger.

För några veckor sen publicerades däremot en studie med titeln Testing the activitystat hypothesis: a randomised controlled trial vars titel får det att verka som att den här studien ämnade att undersöka precis det jag har tagit upp här ovanför. Jag blev nyfiken och tittade på studiens abstrakt och jag fann då att slutsatsen i den här studien är att man inte kunde finna några bevis alls för att vi skulle kompensera för mer träning genom att röra på oss mindre senare.

Hur ska man få ihop de här två studiernas resultat?

En ytlig granskning av abstraktet till den första studien som jag skrev om tillsammans med den här nya studien gör en garanterat förvirrad. Jag blev själv konfunderad till vad det kunde vara som ligger bakom att två till synes väl utförda studier verkar komma fram till olika resultat.

Det man har gjort i den senaste av de två studierna är att man har tagit ett gäng personer och sen delat in dem i tre olika grupper, där en grupp inte förändrade någonting‌ medan de två andra grupperna började att öka sin fysiska aktivitet‌ . Målet var att den ena gruppen skulle utföra 150 minuter fysisk aktivitet‌ i veckan medan den andra gruppen skulle utföra 300 minuter‌ i veckan. Den ökade aktiviteten uppnådde deltagarna genom att de fick gå på övervakade gruppträningspass.

Samtliga tre grupper fick sen genomgå en mätning av deras energiförbrukning i vila samtidigt som de även fick bära en accelerometer för att få ett objektivt mått på hur mycket de rörde på sig. En accelerometer är i princip en mer avancerad stegräknare. Det finns många produkter av den här typen på marknaden idag och vanligen handlar det om en klocka eller någon typ av armband som du bär på handleden när det är vanliga konsumentprodukter. Idag har även i princip alla moderna telefoner en sådan inbyggd. Fördelen med att bära den i form av en klocka eller liknande är dock att folk har på sig den hela tiden medan många ofta lägger ifrån sig sina mobiler då och då.

Resultatet i den här nya studien blev, som jag redan nämnt, att man inte såg någon kompensation hos personerna som började motionera mer. Deras energiförbrukning i vila förblev som den var innan och även deras fysiska aktivitet som uppmättes med en accelerometer förblev den samma utöver den extra träningen. Så deltagarna i gruppen som skulle utföra 150 minuter fysisk aktivitet ”extra” började alltså inte röra på sig mindre under resten av dagen när man tittade på vad accelerometern sa.

Problemet är troligen att en accelerometer inte mäter allt

Hur kan man då få ihop det här resultat med modellen ovan och den tidigare studien jag skrivit om? Svaret ligger i mätmetoden som användes i den här nya studien. Faktum är att den förra studien jag skrev om nämner just det här ”problemet” i deras introduktion. I studier där man mäter energiförbrukning från rörelse med hjälp av accelerometrar så verkar mer rörelse ge ökad energiförbrukning men i andra studier där man mäter total energiförbrukning med andra metoder så som doubly labeled water‌ så finns sker inte samma sak.

Det var faktiskt i princip det man jämförde i den studien. Deltagarna där fick nämligen både bära en accelerometer och sen fick de sin totala energiförbrukning mätt med doubly labeled water‌ och resultatet visade att trots att vissa personer visade högre värden när man tittade på accelerometern så var deras totala energiförbrukning över dagen inte högre.

Kompensationen som verkar ske efter att du tränat som påverkar din energiförbrukning verkar med andra ord främst vara kompensationer som du inte mäter med de accelerometrar som finns på marknaden idag.

Summering – det här är ett problem för alla aktivitetsmätare

Det här är typexemplet på något som skulle kunna ge två helt motstridig rubriker i vanliga media. Forskarna till den första studien skickar ut en pressrelease för att berätta vad de bevisat och sen skickar den andra forskargruppen ut en annan som verkar säga precis motsatsen. Om du däremot verkligen läser de två studierna så finner du ganska snabbt vad som troligen skiljer studierna åt och som kan förklara de skilda resultaten.

Den här nyare studien är verkligen väl genomförd ur alla aspekter förutom att man just inte har mätt total energiförbrukning utan man har antagit att om det sker en kompensation i energiförbrukning så skulle den visa sig i mätningarna med accelerometer. Detta är dock ett antaganden som den tidigare studien ifrågasatt och även visat på data som stödjer det.

Planerna för den här nya studien började redan 2011 och forskarna har varit så duktiga så de publicerat metoddelen och hur de tänkt gå tillväga i en text 2012 vilket är väldigt bra. Det här innebär också att de helt enkelt inte kan ha känt till det som jag tar upp i den här texten nu.

Rent praktiskt så visar den här nya studien dock ett eventuellt problem med alla olika aktivitetsmätare som finns på marknaden likt Jawbone‌ , Apple Watch‌ , Fitbit‌ , Samsung Gear Fit‌ , Garmin Vivostar‌ osv. Alla de här är nämligen i princip avancerade accelerometrar och de bör därför ha precis samma problem som jag tar upp här. De kan överskatta din energiförbrukning om du börjar lägga till mer mätbar fysisk aktivitet så som promenader och sen minskar på din energiförbrukning genom förändringar som dessa verktyg inte kan snappa upp.

Men vem vet, det här är ju faktiskt än så länge inget som är ristat i sten. Jag tror på det, jag skulle som sagt vara beredd att satsa lite pengar på det med. Men det är fortfarande en osäker fråga.



Liknande artiklar
Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Volymträning

De flesta av oss kommer någon gång så långt i våran träning att vi inte längre bara kan "träna". Hur hårt vi än tycker på så tycks det inte räcka hela vägen.

18 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Högintensiv träning

Idag pratar Josef och Viktor om högintensiv träning. Fokuset ligger på att man i ett svep mer eller mindre ger allt man har.

11 feb. 2024

Ha ingen övertro på toppning

Idag bjuder vi på flytande skitsnack med spår av substans. Vi pratar om vår egen status i träningen och livet. Ämnet för dagen är toppning.

4 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Goda faktorer hos de som lyckas

Man kan ofta höra många som är framgångsrika inom sitt område, eller framgångsrika över lag, prata om samma saker.

28 jan. 2024

Året så kort...

Hela tre veckor av 2024 har gått. De flesta som haft mål och planer med sin träning har redan misslyckats med dem...

21 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Hurtbullen Daniel Dalerhult

Vi pratar med den helt vanliga hurtbullen Daniel Dalerhult och hans träning mot Ironman Kalmar.

14 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Styrketräning & konditionsträning utan trötta ben?

Hur kombinerar man styrketräning med konditionsträning på ett bra sätt utan att bli för trött från styrketräningen?

13 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Träningsdisciplin

Att vilja saker med sin träning och ha mål är inte svårt. Att jobba mot dessa mål, ja det är en annan historia.

29 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023