Vikten av att väga orden

Om drivkrafter bakom ätstörningar, de som blir för fixerade vid formen för att ha tid att andas och de som är lite för strikta med sin kost för att känna sig fria.

Lorena Gustavsson

Du behöver inte leta länge alls för att hitta siffror och statistik som visar hur övervikt och inaktivitet (som ofta går hand i hand) ställer till det på allehanda sätt för människors liv och hälsa. Därför tänkte jag ge mig in mediadebatten om barns övervikt som pågått den senaste veckan.

Härmed vågar jag påstå att jag fått med mig 98,4 % av Tyngres‌ läsare, för vi är ju måna om vår hälsa eller åtminstone vår form, right? Det jag skulle vilja göra nu är att plocka in en annan aspekt av det. I vår värld är det så himla lätt att bli miljöskadad, vi pratar om formen, om musklernas utveckling och vår kroppshyddas estetiska för- och nackdelar. Vi tar tag i den där centimetern fett på magen eller låret och suckar tungt, känner oss som Barbapappa‌ trots att det vi jämför oss med är bilder på damer och herrar i tävlingsform och minnen av när vi själva befann som närmast de damerna och herrarna.

Vad vi säger till varandra som vuxna människor är en sak, jag kan tycka att den som ger sig in i leken får leken tåla, och att om samtalsämnen och kommentarer vi stöter på känns obehagliga bör vi försöka ha mål i mun att säga ifrån. Det är gymvärldens lag att lära sig tåla visst raljerande om kropp och kost, men så fort vi pratar om barn och ungdomar så gäller i mitt tycke andra spelregler. Där tycker jag att vi skulle kunna bli bättre på att vakta tungan, utan att för den sakens skull skapa tabubelagda ämnen, går det?

Om alla är rörande överens om att överviktsproblematiken existerar, och att det skulle behövas åtgärder för att komma till rätta med denna... Varför är det då så svårt? Kanske för att vi har känslor och vi har laddat vikt och form med så mycket värde som vi relaterar till vår person.

När man ska attackera problemet på befolkningsnivå verkar det som att reglering av miljön kan vara av godo, då den ständiga exponeringen av utrymmesmat/skitmat vi utsätts för verkar vara den stora boven till varför vi konsumerar mer utav den. Vi kan inte bara "skärpa oss"‌ och bestämma oss för vad vi ska köpa när utbudet är enormt. Och nej, bara för att just DU klarar det betyder det inte att det fungerar på befolkningsnivå, det är inte för att "alla andra är lata"‌ . Vi måste tacka nej till så många frestelser varje dag, varje gång du passerar pressbyråns kanelbulledoftande kaffehörna, varje gång du väntar på att betala dina matvaror i kassan, varje fikarast. "Nej tack, nej tack ,nej tack"‌ . Jag kan inte klandra den som till sist undslipper ett "ja tack". Jacob‌ skriver om det jämt, typ här och här.

‌ Så att fastna som förälder eller lärare med tunnelseendet riktat mot övervikten i sig verkar inte vara något recept på succé.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

På individnivå blir frågan genast mera känslig. Hur kan vi tala med barn och unga om vikt utan att göra fatala övertramp? Hur kan vi lägga fram det som fått en sådan erhörd laddning på ett avslappnat vis? Speciellt då det rör sig om de barn och unga som för sitt välmåendes och sin långsiktiga hälsas skull behöver förändra sina kost- och rörelsevanor. De resultat man fick vid en ganska omfattande longitudinell studie besvarar i alla fall frågan om hur vi inte ska göra. För här visade det sig att alla typer av kommentarer om unga tjejers kroppar verkade resultera i både högre vikt och lägre självkänsla hos tjejerna då de blev äldre. Så att fastna som förälder eller lärare med tunnelseendet riktat mot övervikten i sig verkar inte vara något recept på succé.

Det har gjorts fler studier på ämnet, I denna undersökte man t ex viktutvecklingen hos 2 400 flickor varav 58% hade blivit kallade tjocka som tioåringar. Det man såg var att de som blivit kallade tjocka löpte 1,66 gånger högre risk att bli överviktiga som 19-åringar än övriga deltagare. Man kunde även se att risken ökade ännu mer hos de som fått fler kommentarer om vikten än de som fått färre.

En pappas tunga slant rejät i söndags, i alla fall om man håller de här resultaten i bakhuvudet. I sin debattartikel gav han exempel på att vara närmast besatt av sin dotters viktnedgång. Han räknade upp de mest utstuderade sätten att skuldbelägga henne och skapa ett skevt förhållande till mat hos henne, och hävdade därpå bestämt att allt detta gjorde han för sin dotters bästa. En del av er kommer nog läsa och tycka att pappan gör helt rätt, ni har gissningsvis inte varit tjocka som barn eller haft överviktiga barn själva? Och jag kan faktiskt inte låta bli att tycka att de motdebattörer som kallat hans tillvägagångssätt för barnmisshandel har en poäng.

Så vad tusan gör vi då? Hur får vi våra inaktiva barn att vilja röra på sig? Hur får vi dem att äta på ett balanserat sätt? Nog för att man ska vara försiktig med att påstå att man vet saker säkert, men jag har förutom att kolla in studieresultat på PubMed‌ faktiskt varit där själv. Jag har varit den där tjocka dottern, med den oroliga pappan. Det är det många fler än jag som har, så istället för att det ska bli dagens eko på internet så hänvisar jag till en kraftfull comeback som skrevs av Karin Andersson‌ bara någon dag efteråt som för "vår" talan på ett utmärkt sätt.

Min tanke är att alla dessa välmenande föräldrar som i sin oro åberopar kaloriräkning och utseenderelaterat hetsande skulle ha allt att vinna på att testa en lite annan strategi. En mer livsbejakande och avdramatiserande approach skulle kanske vara en smartare strategi. För alla vill vi ju våra barn och medmänniskors bästa väl? Varför inte då prova någonting som funkar? 

Jag är benägen att tro att glädje och lust är bättre drivkrafter än höga mål/krav för barn. Inte för att mål/krav per automatik är negativa, utan för att målsättningar som kommer inifrån verkar vara mer lågsiktigt hållbara än de som formats utifrån. Och regelrätt mobbning har sällan eller aldrig gjort någon lycklig.

AAP‌ (American Academy Of Pediatrics) har kommit ut med rekommendationer för hur föräldrar kan bidra till sina barns hälsa och förebygga övervikt, där ingår bland annat att inte uppmuntra sina barn att banta, inte kommentera barnens eller sin egen vikt, att man i så stor utsträckning som möjligt äter gemensamma måltider och att skapa en hälsosam hemmiljö i sin helhet. Detta rimmar väl med både forskningsresultat och vad jag med min personliga erfarenhet tror att jag och andra överviktiga barn hade behövt.

Här kommer ytterligare ett par förslag:‌

Införandet av aktiv vardag i form av lek, så att man rör på sig för att det är kul, och inte för att man känner sig tvingad då enda syftet viktnedgång. Tidig rörelseglädje tror jag är svaret på mycket. Är saker roliga blir de gjorda, så enkelt är det. Både i skolan och hemmet behöver aktivitet utan prestationskrav integreras och normaliseras.

Chans att utföra skolidrotten individuellt, att spela fotboll och hoppa på plintar tillsammans med atletiska underbarn skapar mest ont i magen och ännu mer aversion mot allt vad "gympa" heter. Hade jag fått jogga i skogen och haft ett gymkort i grundskolan hade min fysiska och psykiska hälsa nog varit mycket bättre mycket tidigare.

Att folk, vuxna och barn inte hela tiden påpekade/pikade min vikt. Jag förstår att det är lättare sagt än gjort, speciellt för andra barn som inte ännu utvecklat något konsekvenstänkande, men ändå. Barn gör som vuxna gör, så om vuxna bara kunde tagga ner lite med att leverera ej ombedda utseenderecensioner i tid och otid, vore det inte toppen?

En kunnig och medveten omgivning som såg till att det fanns vettig mat på vettiga tider. Som inte strikt förbjöd något livsmedel utan som istället betonade att maten till vardags ska ge energi och göra så att jag orkar göra det jag vill.

Vuxna som höll sina egna vikt- och matnojor för sig själva. Prata inte oreflekterat om mat som dålig/bra eller nyttig/onyttig. Det kan vara onyttigt att äta sallad till lunch om du behöver rejäl lagad mat.

Någon som frågade hur jag mådde (!)‌ . Lite äldre barn äter sig i regel inte överviktiga om de mår 100% bra. Speciellt inte eftersom man ju blir retad och häcklad för att man är tjock. Det händer säkert att det sker "av misstag" men många kraftigt överviktiga i alla åldrar äter nog mer efter känslor än av hunger. Sedan påverkar det förstås hungerhormonerna efter ett tag, men man började kanske av en mer emotionellt betonad anledning.

När det gäller barn och unga, påminn dem om att de är älskade oavsett. Nämn hellre en gång för mycket än en gång för lite att deras värde aldrig kan mätas i deras kropp eller hälsotillstånd.

Jag tänker att det borde vara så enkelt för oss som redan är bitna av rörelseglädjen och glädjen i att äta bra att inspirera genom att visa på glädjeämnen istället för att vara raljanta och elitistiska gnällspikar som tänker att föräldrarna, barnen och övriga är lata/okunniga. Det är de inte! Tro mig, alla vet vad de borde göra, men vi har en lång väg tills att alla är beredda och rustade att GÖRA‌ vad de borde göra.

‌ Ingen kan göra allting men alla kan göra något – en passande klyscha i det här fallet.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Så den här veckan tycker jag att om vi ser någon som verkligen skulle behöva äta lite bättre eller röra sig lite mer... Gör någonting konstruktivt! Bjud med hen som lever på Donken‌ på en lunch på ett ställe som lagar mat med bra råvaror eller få med soffpotatisen och testa nån lättsam träningsform som du gillar. Bjud med hela hens familj, ha lite kul! På samhällsnivå måste andra, kraftfulla åtgärder till som vi privatpersoner inte har någon direkt makt över, men i vardagen har vi alla vårt ansvar. Ingen kan göra allting men alla kan göra något – en passande klyscha i det här fallet.

Sprid hälsoglädje i stället för hälsonoja <3



Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023