"Jag är enormt intresserad av senrelaterad smärta i kroppen"

Intervju med Team Tyngre Rehabs Kenneth Färnqvist.

Daniel Andréasson

Kenneth Färnqvist är fysioterapeut och arbetar med hälsofrämjande åtgärder för personal inom barn- och äldreomsorg. Vid sidan av detta forskar han vid Monash University i Australien på senrelaterad smärta. Kenneth är en av de främsta i Sverige på sitt område och vi är därför extra glada att få ta del av hans kompetens i team tyngre rehab. Vi passade på att ställa lite frågor till Kenneth om senor och smärta eftersom det är ett vanligt problem bland många styrketränande. Kenneth betonar att svaren på frågorna är kortfattade och ger därför lite nyans kring hur forskningsläget möjligen ser ut. Vidare ska dessa frågor och svar ej ses som medicinska råd, behöver du hjälp – sök en legitimerad vårdgivare.

Kan du berätta lite kring din forskning, vad du studerar och vad du kommit fram till?

– Jag undersöker olika saker gällande senor i kroppen (hälsena, knäskålssena, rotatorcuff-senor, m.fl.). Det som intresserar mig mest är personer som upplever obehag och smärta från någon sena i kroppen. Enkelt förklarat kallas upplevd smärta, obehag och nedsatt funktion i en sena för tendinopati. Pratar man endast om förändringar (förtjockning, förändringar av fibrer, kärlinväxt etc.) som undersöks med exempelvis ultraljud eller MR-kamera kallas det för tendinos. Tillsammans med mina kollegor har vi försökt sammanställa tidigare forskning för att få en samlad bild av hur forskningsläget ser ut på ett specifikt område. Vi har då bland annat undersökt vad som händer med tendinosförändrade senors struktur (tjocklek, fiberstruktur undersökt med ultraljud, etc.) och materiella egenskaper (exempelvis stelhetsgraden i senan) efter en period av träning och om det sker en förändring eller inte – har dessa eventuella förändringar i så fall något att göra med patientens upplevelse av smärta, obehag och funktion? Vi har även undersökt om det finns något som kan förutspå (engelskans predict) utfallet (smärta, obehag, funktion etc.) hos personer som har tendinopati i hälsenan och utför en period av träning. Det vill säga, kan exempelvis kön, ålder eller hur länge någon haft besvär inverka på hur en period av träning går?

Forskningsläget kring vad som händer med senor efter en träningsperiod är relativt tunt och det är framför allt hälsenor som är beforskat. Med de mått vi kan använda idag (ultraljud och MR-kamera framför allt) så verkar det inte hända allt för mycket med senan även om patienterna upplever sig bli bättre. På lång sikt kan senan minska någon millimeter i tjocklek men vad det beror på vet vi inte. Det kan bara vara tiden som gör att tjockleken minskar.

Hos personer med tendinopati i hälsenan verkar det inte heller spela någon roll om de har förändringar på senan efter en träningsperiod. Så om man jämför resultaten mellan personer som har tendinopati med förändringar på senan mot de som inte har några förändringar och de utför samma typ av träning ser man ingen skillnad i utfallet. Detta gällde nästan alla typer av förändringar som vi undersökte.

Det finns många olika beskrivningar för sensmärta så som tendinopati, tendinos och tendinit. Vad innebär alla dessa och skiljer sig behandlingen något?

– Tendinos är ett begrepp som används för att förklara senans ”utseende” med hjälp av bildiagnostik (exempelvis förtjockad, förändrad fibersruktur, ökad mängd vätska) men säger ingenting om om personen som har dessa förändringar i en sena upplever värk.

I motsats till detta har vi tendinopati som beskriver en person som upplever värk från en sena men som nödvändigtvis inte har några förändringar men kan självklart ha det. Tendinopati är således en klinisk diagnos som beskriver smärta och funktionsnedsättning i en sena så som lumbago beskriver att någon har ont i ryggen men inte beskriver varför. Man har övergått mer till att använda sig av tendinopati då tendinosförändingar vid ett givet tillfälle inte kan förklara en persons smärta då många har förändringar men ingen smärta.

Tendinit är ett äldre begrepp där man trodde att större delen av smärtupplevelsen förklarades av inflammation då just –it på slutet av en medicinsk term just indikerar någon form av inflammatorisk process. Senare övergick det mer till tendinos då man trodde att smärtan berodde på förändringar i senan och att det inte fanns någon inflammation och sedan övergick man till tendinopati som alltså är en klinisk diagnos som endast beskriver symtomen och inte förklarar varför personen har ont. I dagsläget vet man att det finns inflammatoriska processer aktiva både vid mer akuta senbesvär och vid mer långvariga.

Vad anser du är de främsta orsakerna till att styrketränade utvecklar senrelaterad värk?

– Det finns många riskfaktorer som du själv kan påverka (ex. träningsvolym) och andra du inte kan påverka (ex. kön). En av de vanligaste orsakerna verkar vara volymen av träningen. Försök att undvika för stora förändringar i träningen både volym och intensitet-mässigt. Det är heller inte vanligt med exempelvis knäskålssenebesvär hos styrketränande, utan främst rapporteras besvär i axlar där möjligen rotatorcuffen kan vara inblandad i smärtupplevelsen.

Hur uppfattar du att kunskapen är bland terapeuter som behandlar senrelaterade besvär?

– Väldigt svår fråga att svara på. Jag har egentligen ingen aning. Det finns undersökningar där man tillfrågar vårdpersonal hur man behandlar exempelvis axelbesvär. Det verkar som det rör sig åt rätt håll i alla fall. När jag jobbade inom primärvården fick jag ibland personer remitterade till mig där man inte lyckats lösa besvären hos sin tidigare vårdgivare. Där kunde jag möjligen se ett mönster av att man gjort rehabiliteringen onödigt komplicerad.

Fungerar stötvågsbehandling vid senrelaterade besvär?

– Det kan det säkerligen göra, frågan man ska ställa sig kanske är varför det i så fall fungerar. Förklaringsmekanismerna till hur stötvåg är inte klarlagda. Det verkar inte vara mer effektivt än annan typ av behandling.

Kortisoninjektion är en vanlig typ av behandling, är det effektivt?

– Det ger en god effekt på kort sikt (6 veckor) men vid längre tids uppföljning kan det ge sämre effekt (mer smärta) än om man inte gör någonting alls. Det finns även risk för att senans egenskaper försämras samt att risken för ruptur ökar. Här är det också oklart vad som ger effekten och varför. Oftast ges ett bedövningsmedel tillsammans med kortisonet och om vårdgivaren endast ger bedövningsmedlet verkar det kunna ge samma effekt som om hen ger både kortison och bedövning. Jag skulle inte rekommendera kortisoninjektion utan en väldigt bra anledning.

Vad är din uppfattning av PRP som behandling?

– Platelet Rich Plasma, förkortat PRP, är en metod där man tar ut blod från patienten och spinner det så att man kan separera en högre koncentrationen av blodplättar och sen injicerar man detta på ett flertal ställen i senan som är påverkad. Det brukar vara kring 60 ml blod man tar ut och det blir runt 6ml som man injicerar. Det finns många olika tekniker och procedurer och det är ofta det som kritiseras - att man inte jämför exakt samma sak.

Tanken är att senan ska läka efter injektionen men gör det verkligen det? Det finns stöd för en ökad biokemisk produktion på hos människa men frågan är om det är något positivt då det redan finns en ökad cellulär aktivitet? Om man undersöker kvaliteten på fibrerna i senan verkar inte dessa förändras nämnvärt efter en PRP-injektion.

Sammantaget är stödet för denna här typ av behandling svagt på sin höjd och rent anekdotiskt/klinisk erfarenhet kan många få väldigt ont i flera veckor efter en sådan behandling.

Vilken typ av rehab är bäst vid senrelaterade besvär?

– Mycket bra fråga. Det är ingen som vet i dagsläget. Forskningen kring hur man bäst bedriver rehab vid senrelaterade besvär är begränsad. Det som rekommenderas är stegrad träning men det är också det som är mest beforskat och det är troligen en bidragande anledning till varför rekommendationerna ser ut som dem gör. Jag håller på att skriva en ”editorial” just kring detta och kan skriva en lite längre artikel kring detta när den är publicerad.

Vilka är dina främsta råd till någon som har senrelaterade besvär?

– Se över din träning/vardag. Hur har den sett ut? Har det varit något som förändrats inom den närmsta tiden? Exempelvis kan en kraftigt ökad mängd träning under kort tid ge besvär.

Även om du fått ett utlåtande kring hur din sena ser ut på ett ultraljud behöver du i många fall inte oroa dig. Du kan bli helt symtomfri och göra allt det du kunde göra innan. Jag går inte på klassikern ”kommer jag kunna hoppa 2 meter i höjdhopp”, ”absolut”, ”vad bra, det kunde jag inte innan”.

Har du besvär och är löpare exempelvis. Försök att trappa ned på just löpning en tid och träna annan typ av kondition (simning, cykel). Trappa sedan upp löpning igen, försök då att inte öka varken mängden eller intensiteten med mer än 10%/vecka.

Finns det andra faktorer som kan påverka (sömn, måendet i stort etc.), ta hjälp av en vårdgivare som kan reda ut detta.

Tack för pratstunden. Slutligen, team tyngre rehab kommer medverka på Tyngre VII. Vad kommer ni göra där?

– Ja, det stämmer. Vi kommer hålla 3 stycken kostnadsfria föreläsningar den 20 oktober i Kistamässan. Det enda som krävs är mässbiljett.

Det kommer handla om axelrehabilitering, smärta och träning samt mythbusting kring träning och rehab. Vill man gå på föreläsningarna och säkra en plats ska man anmäla intresse på mailto:[email protected]


Liknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024