Alkohol och träning – del 1

Inför helgen: Bli full utan att bli fet.

Marek Behrendt

I sin krönika ”Krökkalorier” gav Erik Sander för lite mer än en vecka sen en väldigt detaljerad bild av hur en sedvanlig utekväll kan se ut i det här landet. Har du inte läst den ännu så gör det nu.

Istället för att svamla om eventuella negativa effekter som alkoholen kan ha på din träning så fokuserade Erik‌ på sekundära faktorer som alkoholintaget ofta bär med sig. Att dricka större mängder alkohol kommer nog aldrig ses som nyttigt, men dess eventuella negativa effekter på icke precisionskrävande aktiviteter är minimala. Inte ens alkoholens effekter på testosteronet är särskilt skrämmande, eftersom de omtalade 20% sänkning i testosteron efter ett intag av alkohol gäller när man dricker 1,5g per kilo kroppsvikt (ca. 3dl sprit för en person på 80kg) på fastande mage [(1)]. Huruvida en sänkning på 20% över EN dag ens spelar någon roll för dina träningsresultat vet vi inte ens.

De studier på alkohol i samband med styrketräning som visar på negativa effekter är de där testpersonerna drack stora eller moderata mängder direkt efter ett mördarpass med till exempel 300 maximala excentriska kontraktioner – ett upplägg som brukar användas för att framkalla maximalt med träningsvärk. I en av dessa studier fick testpersonerna i sig 1g alkohol per kilo kroppsvikt inom ramen av 90 minuter efter passet. Det innebär alltså mer än 2dl vodka eller 4 öl för någon på 80kg. Då kunde man se att testpersonerna återhämtade sig sämre efter alkohol än efter placebo och presterade sämre [(2)]. I en av de lite senare studierna med lite mer humana träningsupplägg så resulterade varken en större dos (1,4g/kg för män eller 1,2g/kg för kvinnor) eller moderat dos (0,7g/kg för män eller 0,6g/kg för kvinnor) i någon försämring i prestation dygnen efter passen. Däremot resulterade – endast – den större mängden alkohol i en något försämrad kortisol- / testosteron-ratio dygnet efter [(3)]. Så ja, alkohol är inte bra för dig, men en utekväll i veckan kommer knappast sabba din träning, framförallt inte om du är kvinna [(4)]!

Protte!

Om du med andra ord inte brukar gå raka vägen från gymmet till baren så har du inte mycket att frukta sett till alkoholens effekt på dina muskler, framförallt om det inte är stora mängder flera gånger i veckan. För att vara på den säkra sidan skulle jag ändå avråda från att dricka större mängder alkohol på träningsdagar och om möjligt inte planera in styrketräning dagen efter heller. Men kan du välja så är träning efter‌ en fylla förmodligen bättre än innan‌ eftersom den försämrade återhämtningen som ett alkoholintag efter ett pass innebär förmodligen påverkar träningseffekten värre än att träna dagen efter.

Alkoholen i sig är alltså inte så himla destruktiv för din träning eller form. Men som Erik‌ så tydligt illustrerade kan alkoholen sätta krockben för din träning på helt andra sätt:

  1. Du får i dig en massa oönskade kalorier från alkoholhaltig dryck, snacks, fyllekäk och dagen-efter-mat
  2. Bakfyllan hindrar dig från att röra dig så mycket som du annars hade gjort dagen efter

Med den här artikeln, och en kommande (del 2), tänkte jag ta vid där var Erik‌ slutade. Som så ofta är världen nämligen inte så svartvit som många verkar tro. Ja, Erik‌ målade upp ett väldigt stereotypt scenario på hur en utekväll kan se ut, men bara för att det BRUKAR se ut så, behöver det inte betyda att det MÅSTE göra det. Ett alkoholintag behöver inte resultera i ett massivt och okontrollerat kaloriintag. Det behöver inte ens resultera i en nämnvärd bakfylla! Bara du tillämpar rätt strategier så behöver du inte behöver välja mellan att dra ut och ha kul med vännerna eller behålla formen.

Del 1: Kalorikontroll

Inte nog med att alkoholen i sig innehåller en hel del kalorier (ca. 7 kcal/g ethanol) så följer det dels med en del kolhydrater i alkoholhaltiga drycker som öl, vin och drinkar och du frestas i en större utsträckning att äta kalorität mat som serveras i samband med alkoholen. Lägg då till att alkoholen har förtur som energisubstrat i kroppen vilket medför att kalorier från kolhydrater och fett lättare lagras in så är det inte svårt att förstå varför det är lätt att lägga på sig några kilon ifall man dricker ofta.

En del av lösningen för att undvika alkoholens obesogena effekt är därför att försöka se till att inte få i sig en massa andra kalorier i samband med alkoholen. Det här är dock mycket lättare sagt än gjort. För som vi alla vet så är ju en av alkoholens främsta psykologiska effekter att minska våra hämningar. Är du då en duktig liten dietare och är i vardagen bra på att hålla ditt sug efter skräpmat under kontroll så kan detta rasera ganska snabbt med lite alkohol i blodet. Den lilla rösten i huvudet som säger ”Äh, skit samma! Jag får unna mig lite!”‌ får inte så mycket mothugg längre. Så hur ska vi lösa det här?

‌ Är du då en duktig liten dietare och är i vardagen bra på att hålla ditt sug efter skräpmat under kontroll så kan detta rasera ganska snabbt med lite alkohol i blodet.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag är väldigt mycket för att se till att sätta människor i de bästa möjliga miljöerna för att lyckas, istället för att vara kvar i samma miljö och lägga allt sitt krut på försöka göra rätt beslut i stridens hetta [(5)]. Jag antar att du inser varför det här blir extra viktigt i samband med ett alkoholintag sett till vad jag beskrev i föregående stycke. De förebyggande åtgärdena bör därför sättas på plats långt INNAN du börjar dricka, i ett skede där du fortfarande HAR kontroll.

[

](https://www.instagram.com/martinberkhan/)

Martin Berkhan (upphovsmannen bakomLeangains-modellen‌ , beståendes av bland annat 16/8-fasta) skrev faktiskt en grym artikel om det på sin sida för några år sen. Den handlade främst om att med skapa en kaloribuffert med ett väldigt restriktivt energiintag under dagen och därmed ha lite friare tyglar under kvällen. Energirestriktionen kunde dels ske via en förlängd fasteperiod samt att man försökte begränsa sitt energiintag till främst magert protein och grönsaker.

På dagen innan kvällen

Personligen är jag inget jättefan av att vara superstrikt med att endast äta kyckling och grönsaker en inför en festkväll. Visserligen upplever man en mättnad i formen av att ha en fylld magsäck, men kroppen kommer ändå känna av bristen på kolhydrater och fett. Och även om man vill kunna känna sig ganska ”fri” under utekvällen så blir det lätt att man har banat vägen för ett dramatiskt överätande ifall man har varit för restriktiv tidigare under dagen. Därför skulle jag ändå rekommendera en ganska balanserad måltid några timmar innan utgång ändå. Men att fram till dess köra en lite längre fasta, kanske klämma in ett litet konditionspass och annars bara hålla sig till protein och grönsaker är nog en väldigt bra idé. De tömda glykogenförråden kommer att se till att kolhydrater från alkoholhaltiga drycker och mat har någonstans att gå när alkoholen har förtur i oxidationen.

För att summera vad vi har kommit fram till hittills om vad du kan göra INNAN utekvällen: Se till att ha ätit ganska lite kalorier tidigare under dagen, men ändå en bra måltid strax innan du ska ut så att du har en kaloribuffert men ändå inte går ut och är vrålhungrig. 

När du festar

Även det du kan göra här bygger på förberedelser samt vilka sammanhang alkoholintaget kommer ske i. Jag tror att de flesta har koll på att öl, vin och sockriga drinkar innehåller mer kalorier än samma mängd alkohol från vodka-shots. Så om berusningen är prio ett för dig den kvällen så kan det vara lönt att reflektera över hur du får dig din alkohol. Shots eller drinkar på lightläsk kan därför vara att föredra här. En kul liten notis här är också att alkohol blandad med kolsyrad dryck leder till en snabbare fylla än om du dricker den rent eller med icke kolsyrad dryck [(6)]!

Faktiskt att föredra.

Ska du däremot kolla på fotbollsmatchen med kompisarna och dricka några öl så tror jag inte du kommer börja smutta på ett glas Absolut‌ istället. Ha kul och njut av dina öl och sällskapet! Är det du själv som anordnar festen så kan det ju vara värt att inte köpa hem och ställa fram en massa chips och andra snacks, såvida det nu inte skulle diskvalificera dig som värd för efterföljande fotbollskvällar. ;)

Fyllekäk

Säg att du har varit ut och festat järnet i några timmar. Det är ju klart att du blir hungrig! Att i ett skede där du både är som fullast och hungrigast förvänta sig någon vidare form av viljestyrka skulle vara väldigt naivt. Så vad gör du när polarna frågar om du ska haka med till donken‌ ?

Han kan gott vara ledsen över att inte få träffa dig.

Tänk efter lite. Vad är det som är det mest lockande med fyllekäket egentligen? Är det den goda smaken? Jag tror inte att vi i ett berusat tillstånd kapabla till någon vidare kulinarisk finkänslighet. Alkoholen gör oss snarare korkade och enkelspåriga likt någon karikatyr av ett gäng stereotypiska neandertalare. Vi känner ett behov och vill tillgodose det på det snabbaste och enklaste sättet möjligt. ”Jag hungrig! Mat i min mage NU!”‌

‌ Vad är det som är det mest lockande med fyllekäket egentligen? Är det den goda smaken?
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

För att kunna tackla den situationen behöver du alltså i förväg ha tänkt ”Hur kan jag tjäna mitt framtida primitiva jag på bäst möjliga sätt?”.‌ Svaret som jag ser det är simpelt: Matlådor!‌ Men se då till att det inte är kyckling, broccoli och ris. Visst, du kanske vanligtvis kan intala dig själv att det är gott när du lägger upp instagrambilder på den maten tillsammans med frasen ”Mmm, äntligen mat!”‌ och en smiley som slickar sig om läpparna. Men du lurar inte neandertalaren i dig. Maten behöver ju inte vara renodlad ”deff-mat”‌ . Det räcker att den har hälften av kalorierna jämfört med snabbmaten, och det rymmer oftast en hel del vettig mat. Lite pasta och köttfärssås kanske? Jag personligen klarar mig fint med några kokta ägg och lite kvarg och bär, men det beror nog på att jag inte är på någon längre diet heller. Desto längre och hårdare din eventuella diet är desto starkare kommer neandertalarens röst inuti dig antagligen vara.

Varför inte? 

Dagen-efter-mat

Hur kommer det sig att vi blir så himla sugna på skräpmat just dagen efter? Jag tror att det huvudsakligen är de följande anledningarna:

  1. Behov av salt
  2. Bristande ork att laga mat
  3. Självömkan / uppmuntran

Saltbehovet kan du dels tackla genom att se till att få i dig salt med måltiden innan läggdags – det är därför jag tycker ägg passar bra där, de kan man salta rätt mycket – och dels genom att se till att ha bra med salt i måltiderna dagen efter.

Om du ändå redan ska förbereda en matlåda för när du kommer hem så kan du lika gärna vara ännu mer framåtseende och förbereda 1-2 matlådor till för dagen efter också. Huvudsaken är att kunna känna att du ska få slappa den dagen om du nu skulle behöva det. På det här viset så påverkas den dagens energibalans bara negativt på ett sätt, nämligen att du kanske inte tränar, men inte ytterligare genom att du skulle få i dig en massa onödiga kalorier.

Upplevelsen av en bakfylla kan ibland inte vara så himla olik en kraftig förkylning eller någon form av influensa. Och det är egentligen inte så himla konstigt, med tanke på att bakfylla ofta är starkt korrelerat till en sänkning i immunförsvaret och höjt antal prostaglandiner i blodet [(7)].

Snyft.

Vi mår skit, tycker synd om oss själva och tenderar därför oftare att vända oss till vad vi kallar för ”comfort foods”‌ . Även detta har Jacob‌ skrivit om i sin bok. Vi alla har helt enkelt viss mat, ofta högbelönande, som gör oss gladare än annan mat. Är vi då nedstämda eller stressade av någon anledning så hjälper den maten oss att vända humöret till det bättre.

Även den här punkten har en ganska enkel lösning: Bli inte bakfull!‌ :D Och det blir temat för nästa del i den här artikelserien!



Liknande artiklar
Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Hälsosam mat på resande fot

Vi inledde med att dela våra veckovisa erfarenheter. Jossan uttryckte sin frustration över sin pågående renovering av hemmet och de opålitliga entreprenörerna. Fördröjningarna och bristen på kommunikation har varit en betydande källa till stress för henne. Jag delade mina egna erfarenheter med entreprenörer och betonade de vanliga problemen med missade deadlines och ökade kostnader.

17 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Tips och trix på gymmet – Knäsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

5 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Fundera alltid på varför du väljer en viss typ av träning

Jacob och Wille diskuterar fysträning för kampsportare i avsnitt 472 av Tyngre Träningssnack.

27 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024