Alkohol och träning – del 1

Inför helgen: Bli full utan att bli fet.

Marek Behrendt

I sin krönika ”Krökkalorier” gav Erik Sander för lite mer än en vecka sen en väldigt detaljerad bild av hur en sedvanlig utekväll kan se ut i det här landet. Har du inte läst den ännu så gör det nu.

Istället för att svamla om eventuella negativa effekter som alkoholen kan ha på din träning så fokuserade Erik‌ på sekundära faktorer som alkoholintaget ofta bär med sig. Att dricka större mängder alkohol kommer nog aldrig ses som nyttigt, men dess eventuella negativa effekter på icke precisionskrävande aktiviteter är minimala. Inte ens alkoholens effekter på testosteronet är särskilt skrämmande, eftersom de omtalade 20% sänkning i testosteron efter ett intag av alkohol gäller när man dricker 1,5g per kilo kroppsvikt (ca. 3dl sprit för en person på 80kg) på fastande mage [(1)]. Huruvida en sänkning på 20% över EN dag ens spelar någon roll för dina träningsresultat vet vi inte ens.

De studier på alkohol i samband med styrketräning som visar på negativa effekter är de där testpersonerna drack stora eller moderata mängder direkt efter ett mördarpass med till exempel 300 maximala excentriska kontraktioner – ett upplägg som brukar användas för att framkalla maximalt med träningsvärk. I en av dessa studier fick testpersonerna i sig 1g alkohol per kilo kroppsvikt inom ramen av 90 minuter efter passet. Det innebär alltså mer än 2dl vodka eller 4 öl för någon på 80kg. Då kunde man se att testpersonerna återhämtade sig sämre efter alkohol än efter placebo och presterade sämre [(2)]. I en av de lite senare studierna med lite mer humana träningsupplägg så resulterade varken en större dos (1,4g/kg för män eller 1,2g/kg för kvinnor) eller moderat dos (0,7g/kg för män eller 0,6g/kg för kvinnor) i någon försämring i prestation dygnen efter passen. Däremot resulterade – endast – den större mängden alkohol i en något försämrad kortisol- / testosteron-ratio dygnet efter [(3)]. Så ja, alkohol är inte bra för dig, men en utekväll i veckan kommer knappast sabba din träning, framförallt inte om du är kvinna [(4)]!

Protte!

Om du med andra ord inte brukar gå raka vägen från gymmet till baren så har du inte mycket att frukta sett till alkoholens effekt på dina muskler, framförallt om det inte är stora mängder flera gånger i veckan. För att vara på den säkra sidan skulle jag ändå avråda från att dricka större mängder alkohol på träningsdagar och om möjligt inte planera in styrketräning dagen efter heller. Men kan du välja så är träning efter‌ en fylla förmodligen bättre än innan‌ eftersom den försämrade återhämtningen som ett alkoholintag efter ett pass innebär förmodligen påverkar träningseffekten värre än att träna dagen efter.

Alkoholen i sig är alltså inte så himla destruktiv för din träning eller form. Men som Erik‌ så tydligt illustrerade kan alkoholen sätta krockben för din träning på helt andra sätt:

  1. Du får i dig en massa oönskade kalorier från alkoholhaltig dryck, snacks, fyllekäk och dagen-efter-mat
  2. Bakfyllan hindrar dig från att röra dig så mycket som du annars hade gjort dagen efter

Med den här artikeln, och en kommande (del 2), tänkte jag ta vid där var Erik‌ slutade. Som så ofta är världen nämligen inte så svartvit som många verkar tro. Ja, Erik‌ målade upp ett väldigt stereotypt scenario på hur en utekväll kan se ut, men bara för att det BRUKAR se ut så, behöver det inte betyda att det MÅSTE göra det. Ett alkoholintag behöver inte resultera i ett massivt och okontrollerat kaloriintag. Det behöver inte ens resultera i en nämnvärd bakfylla! Bara du tillämpar rätt strategier så behöver du inte behöver välja mellan att dra ut och ha kul med vännerna eller behålla formen.

Del 1: Kalorikontroll

Inte nog med att alkoholen i sig innehåller en hel del kalorier (ca. 7 kcal/g ethanol) så följer det dels med en del kolhydrater i alkoholhaltiga drycker som öl, vin och drinkar och du frestas i en större utsträckning att äta kalorität mat som serveras i samband med alkoholen. Lägg då till att alkoholen har förtur som energisubstrat i kroppen vilket medför att kalorier från kolhydrater och fett lättare lagras in så är det inte svårt att förstå varför det är lätt att lägga på sig några kilon ifall man dricker ofta.

En del av lösningen för att undvika alkoholens obesogena effekt är därför att försöka se till att inte få i sig en massa andra kalorier i samband med alkoholen. Det här är dock mycket lättare sagt än gjort. För som vi alla vet så är ju en av alkoholens främsta psykologiska effekter att minska våra hämningar. Är du då en duktig liten dietare och är i vardagen bra på att hålla ditt sug efter skräpmat under kontroll så kan detta rasera ganska snabbt med lite alkohol i blodet. Den lilla rösten i huvudet som säger ”Äh, skit samma! Jag får unna mig lite!”‌ får inte så mycket mothugg längre. Så hur ska vi lösa det här?

‌ Är du då en duktig liten dietare och är i vardagen bra på att hålla ditt sug efter skräpmat under kontroll så kan detta rasera ganska snabbt med lite alkohol i blodet.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag är väldigt mycket för att se till att sätta människor i de bästa möjliga miljöerna för att lyckas, istället för att vara kvar i samma miljö och lägga allt sitt krut på försöka göra rätt beslut i stridens hetta [(5)]. Jag antar att du inser varför det här blir extra viktigt i samband med ett alkoholintag sett till vad jag beskrev i föregående stycke. De förebyggande åtgärdena bör därför sättas på plats långt INNAN du börjar dricka, i ett skede där du fortfarande HAR kontroll.

[

](https://www.instagram.com/martinberkhan/)

Martin Berkhan (upphovsmannen bakomLeangains-modellen‌ , beståendes av bland annat 16/8-fasta) skrev faktiskt en grym artikel om det på sin sida för några år sen. Den handlade främst om att med skapa en kaloribuffert med ett väldigt restriktivt energiintag under dagen och därmed ha lite friare tyglar under kvällen. Energirestriktionen kunde dels ske via en förlängd fasteperiod samt att man försökte begränsa sitt energiintag till främst magert protein och grönsaker.

På dagen innan kvällen

Personligen är jag inget jättefan av att vara superstrikt med att endast äta kyckling och grönsaker en inför en festkväll. Visserligen upplever man en mättnad i formen av att ha en fylld magsäck, men kroppen kommer ändå känna av bristen på kolhydrater och fett. Och även om man vill kunna känna sig ganska ”fri” under utekvällen så blir det lätt att man har banat vägen för ett dramatiskt överätande ifall man har varit för restriktiv tidigare under dagen. Därför skulle jag ändå rekommendera en ganska balanserad måltid några timmar innan utgång ändå. Men att fram till dess köra en lite längre fasta, kanske klämma in ett litet konditionspass och annars bara hålla sig till protein och grönsaker är nog en väldigt bra idé. De tömda glykogenförråden kommer att se till att kolhydrater från alkoholhaltiga drycker och mat har någonstans att gå när alkoholen har förtur i oxidationen.

För att summera vad vi har kommit fram till hittills om vad du kan göra INNAN utekvällen: Se till att ha ätit ganska lite kalorier tidigare under dagen, men ändå en bra måltid strax innan du ska ut så att du har en kaloribuffert men ändå inte går ut och är vrålhungrig. 

När du festar

Även det du kan göra här bygger på förberedelser samt vilka sammanhang alkoholintaget kommer ske i. Jag tror att de flesta har koll på att öl, vin och sockriga drinkar innehåller mer kalorier än samma mängd alkohol från vodka-shots. Så om berusningen är prio ett för dig den kvällen så kan det vara lönt att reflektera över hur du får dig din alkohol. Shots eller drinkar på lightläsk kan därför vara att föredra här. En kul liten notis här är också att alkohol blandad med kolsyrad dryck leder till en snabbare fylla än om du dricker den rent eller med icke kolsyrad dryck [(6)]!

Faktiskt att föredra.

Ska du däremot kolla på fotbollsmatchen med kompisarna och dricka några öl så tror jag inte du kommer börja smutta på ett glas Absolut‌ istället. Ha kul och njut av dina öl och sällskapet! Är det du själv som anordnar festen så kan det ju vara värt att inte köpa hem och ställa fram en massa chips och andra snacks, såvida det nu inte skulle diskvalificera dig som värd för efterföljande fotbollskvällar. ;)

Fyllekäk

Säg att du har varit ut och festat järnet i några timmar. Det är ju klart att du blir hungrig! Att i ett skede där du både är som fullast och hungrigast förvänta sig någon vidare form av viljestyrka skulle vara väldigt naivt. Så vad gör du när polarna frågar om du ska haka med till donken‌ ?

Han kan gott vara ledsen över att inte få träffa dig.

Tänk efter lite. Vad är det som är det mest lockande med fyllekäket egentligen? Är det den goda smaken? Jag tror inte att vi i ett berusat tillstånd kapabla till någon vidare kulinarisk finkänslighet. Alkoholen gör oss snarare korkade och enkelspåriga likt någon karikatyr av ett gäng stereotypiska neandertalare. Vi känner ett behov och vill tillgodose det på det snabbaste och enklaste sättet möjligt. ”Jag hungrig! Mat i min mage NU!”‌

‌ Vad är det som är det mest lockande med fyllekäket egentligen? Är det den goda smaken?
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

För att kunna tackla den situationen behöver du alltså i förväg ha tänkt ”Hur kan jag tjäna mitt framtida primitiva jag på bäst möjliga sätt?”.‌ Svaret som jag ser det är simpelt: Matlådor!‌ Men se då till att det inte är kyckling, broccoli och ris. Visst, du kanske vanligtvis kan intala dig själv att det är gott när du lägger upp instagrambilder på den maten tillsammans med frasen ”Mmm, äntligen mat!”‌ och en smiley som slickar sig om läpparna. Men du lurar inte neandertalaren i dig. Maten behöver ju inte vara renodlad ”deff-mat”‌ . Det räcker att den har hälften av kalorierna jämfört med snabbmaten, och det rymmer oftast en hel del vettig mat. Lite pasta och köttfärssås kanske? Jag personligen klarar mig fint med några kokta ägg och lite kvarg och bär, men det beror nog på att jag inte är på någon längre diet heller. Desto längre och hårdare din eventuella diet är desto starkare kommer neandertalarens röst inuti dig antagligen vara.

Varför inte? 

Dagen-efter-mat

Hur kommer det sig att vi blir så himla sugna på skräpmat just dagen efter? Jag tror att det huvudsakligen är de följande anledningarna:

  1. Behov av salt
  2. Bristande ork att laga mat
  3. Självömkan / uppmuntran

Saltbehovet kan du dels tackla genom att se till att få i dig salt med måltiden innan läggdags – det är därför jag tycker ägg passar bra där, de kan man salta rätt mycket – och dels genom att se till att ha bra med salt i måltiderna dagen efter.

Om du ändå redan ska förbereda en matlåda för när du kommer hem så kan du lika gärna vara ännu mer framåtseende och förbereda 1-2 matlådor till för dagen efter också. Huvudsaken är att kunna känna att du ska få slappa den dagen om du nu skulle behöva det. På det här viset så påverkas den dagens energibalans bara negativt på ett sätt, nämligen att du kanske inte tränar, men inte ytterligare genom att du skulle få i dig en massa onödiga kalorier.

Upplevelsen av en bakfylla kan ibland inte vara så himla olik en kraftig förkylning eller någon form av influensa. Och det är egentligen inte så himla konstigt, med tanke på att bakfylla ofta är starkt korrelerat till en sänkning i immunförsvaret och höjt antal prostaglandiner i blodet [(7)].

Snyft.

Vi mår skit, tycker synd om oss själva och tenderar därför oftare att vända oss till vad vi kallar för ”comfort foods”‌ . Även detta har Jacob‌ skrivit om i sin bok. Vi alla har helt enkelt viss mat, ofta högbelönande, som gör oss gladare än annan mat. Är vi då nedstämda eller stressade av någon anledning så hjälper den maten oss att vända humöret till det bättre.

Även den här punkten har en ganska enkel lösning: Bli inte bakfull!‌ :D Och det blir temat för nästa del i den här artikelserien!



Liknande artiklar
Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024