Alkohol och träning – del 2

Om du nu prompt ska dricka – så här undviker du att må dåligt dagen efter.

Marek Behrendt

I föregående del skrev jag om vilka effekter ett sporadiskt alkoholintag kan ha på din träning och din kroppskomposition. I den här delen vill jag istället fokusera på hur du kan slippa undan konsekvenserna som ett sporadiskt alkoholintag kan medföra. Du ska få lära dig att minimera bakfyllan!

Min agenda

De som känner mig vet att jag till hög grad står för devisen ”Knowledge is power!”‌ . Jag är av åsikten att individen själv bör få ta välinformerade beslut i frågor som rör hens egen hälsa, så länge som det inte påverkar andra i individens omgivning negativt. Finns det något jag verkligen avskyr så är det när företag, statliga organ eller random bloggare som för sin agenda genom att skrämma upp folk med propaganda, istället för att förse dem med så mycket information som möjligt inom ämnet.

Dessutom är jag realist. Folk har i tusentals år velat berusa sig på ett eller annat sätt, och kommer fortsätta vilja göra det. Då anser jag att det är bäst att vi förser befolkningen med så mycket information som möjligt för att se till att de kan berusa sig på säkrast möjliga sätt.

Med det sagt så är alkohol en av drogerna som påverkar hälsan värst om man kombinerar skadorna den medför hos såväl brukaren själv som personerna i hens omgivning. Tipsen i den här artikeln kommer inte tillåta dig att dricka större mängder alkohol innan du blir för full. De kommer heller inte ändra dina beteenden under berusningen. Så drick ansvarsfullt!

Eftersom det verkar som att en del av alkoholens hälsovådliga effekter drivs av samma mekanismer som driver också upplevelsen av bakfylla så är det bra möjligt att de här strategierna skulle kunna göra alkoholkonsumtionen något mindre hälsovådlig också [(1)], men det kanske är lite för långdragna spekulationer.

Jag skriver den här artikeln på Tyngre‌ , inte för personer som försöker få 2-3 suparkvällar att funka, utan snarare för gemene träningsintresserad och hälsomedvetna person som vill ha lite extra kul ibland utan att behöva ha ångest och må skit dagen efter.

Kontrollera fyllan

Först och främst måste vi specificera ”syftet”‌ med just DITT alkoholintag. Vissa av tipsen jag kommer räkna upp, som till exempel val av alkoholkälla, kommer vara ointressant för den vars kväll går ut på att åtnjuta cigarrer med en fin whiskey. Stämmer detta in på dig så har jag svårt att tro att du skulle gå över till att börja smutta på vodka-soda och tugga på en bit mango vid sidan om efter att du har läst klart det här. Ta då bara till dig de delarna som går att tillämpa till just din alkoholkonsumtion. Är du däremot främst ute efter yrselfaktorn så kommer du ha en hel del kul tips att tillämpa framöver!

Kontexten av ditt drickande samt din självkontroll bör styra hur du dricker din alkohol. Är du av typen som behöver ha ett glas att smutta på hela kvällen? Reflekterar du inte över hur många glas du får i dig över en kväll så länge som glaset i din hand inte är tomt? Ja, då kanske det kan vara bra för dig att ”grunda” ordentligt med en måltid i början av kvällen för att se till att du inte odräglig allt för snabbt.

Kan du däremot ha lite självmedvetenhet när du dricker så är det i min mening ganska korkat att tillämpa strategier som ska tillåta dig att dricka MER alkohol innan du får önskad effekt. ”Minimum Effective Dose”‌ är något som bör tillämpas i störst möjliga grad även här. Men som sagt, här gäller det att vara realistisk och veta hur man brukar bete sig. Kan du dricka varannan vatten? Kan du sitta vid bordet en stund UTAN att ditt glas är fullt? Skulle ditt sällskap ens tillåta det?

Minimera acetaldehyd

För att du ska kunna hänga med ordentligt i de efterföljande styckena så behöver du ha en grundläggande förståelse av hur våra kroppar gör sig av med alkoholen (etanol).

Beroende på drog så kan det ibland vara själva ämnet du intar som kan ge de psykoaktiva effekterna medan det kan vara en nedbrytningsprodukt av ämnet som kan effekterna i andra lägen. När det gäller alkohol så är det just etanolen som är det som gör att vi blir pratglada, ohämmade, sociala, dämpade eller stimulerade. Etanolen bryts omvandlas sedan via ett enzym som kallas ADH till acetaldehyd. Det är acetaldehyden som är giftigast för kroppen och det som för med sig de flesta av alkoholens negativa effekter. Det är även blodhalterna av acetaldehyd, tillsammans med prostaglandiner, som starkast korrelerar med upplevelsen av bakfylla [(2)]. I ett senare steg omvandlas acetaldehyden via enzymet ALDH till acetat (ättiksyra), som till och med verkar ha positiva hälsoeffekter.

För att minimera alkoholens negativa hälsoeffekter och minska bakfyllan vill vi alltså snabba på omvandlingen av acetaldehyd till acetat så mycket som möjligt. Vi vill alltså öka aktiviteten av ALDH. Det är för övrigt enzymet som asiaterna har väldigt lite av och som läkemedlet antabus aktivt slår ut. Funkar inte ALDH så blir man helt enkelt jävligt dålig av alkohol.

Hittills har forskarna hittat ett gäng ämnen som gör detta. Bland dessa har vi bland annat alfa liponsyra (ALA), taurin och vitamin B5 [(3)].

‌ Funkar inte ALDH så blir man helt enkelt jävligt dålig av alkohol.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

I studierna på människor har man oftast låtit personer ta kosttillskotten över längre tid, medan en del studier på råttor har visat att akuta intag av till exempel taurin direkt innan intag av alkohol kraftigt minskade halten av acetaldehyd i såväl levern som blodet [(4)]. I råttstudierna var dock taurindoserna ganska extrema (0,5g/kg kroppsvikt), men sen ska man komma ihåg att man inte kan räkna om doserna rakt av mot människor heller. En studie på möss visade att en kombinerad lösning av 60% alkohol och 2% taurin som infördes via sond ledde till signifikant högre aktivitet av både ADH och ALDH [(5)]

De senaste åren har taurin och alkohol varit lite omdebatterat i media. Hypen verkar dock inte grunda sig i någon tydlig forskning. Jacob har skrivit lite om energidryck och alkohol här.

Minimera oxidativ stress och inflammation

Mekanismerna bakom acetaldehydens hälsovådliga effekter tillskriver man främst den oxidativa stressen som acetaldehyden tillfogar cellerna. Oxidativ stress i sin del främjar inflammation och ett av kroppens sätt att signalera för just inflammation är att producera prostaglandiner. Som du kanske minns så nämnde jag det lite längre upp. Det är faktiskt halten av prostaglandiner i blodet som korrelerar allra starkast med symtomen av bakfylla [(6)].

Acetaldehyden är dock inte den enda källan till oxidativ stress under en fylla. Rökning samt diverse ”föroreningar” i alkoholkällan verkar kunna förstärka den oxidativa stressen och därmed även bakfyllan. Det här förklarar varför vodka kan ge mindre bakfylla än till exempel whiskey eller cognac. Sett till att minimera bakfylla är alltså kombinationen whiskey och cigarrer kanske den sämsta möjliga. Men åter igen, jag tror knappast att de som gillar den kombinationen intar den i syfte att bli nämnvärt berusade, så något annat alternativ kanske inte ens är intressant där. I regel kan man dock säga att desto ljusare spriten är desto mindre föroreningar är det i den.

Att föredra om bakfylla vill undvikas.

Oavsett varifrån den oxidativa stressen kommer så kan det vara bra att få i sig en drös med antioxidanter före, under och efter alkoholintaget. ALA, som jag redan nämnde tidigare, ökar inte bara aktiviteten av ALDH utan är även en kraftfull antioxidant i övrigt [(7)]. Andra antioxidanter värda att nämna är till exempel C-vitamin och Resveratrol (finns i druvkärnsextrakt). Den sistnämnda har visat sig vara väldigt lovande i massvis med djur- och provrörsstudier, och till viss del även i studier på människor, även om det inte har kommit så många där ännu [(8)].

Ytterliggare en faktor som kan stressa kroppen just när du dricker alkohol är större mängder kolhydrater. Nedbrytningen av alkohol och acetaldehyd sker ju i allra främst i levern, så den har fullt upp med den uppgiften. Ska den då behöva hantera och lagra in en massa kolhydrater också så blir det ”stressigt”. Blandar du då dina drinkar med sockersötad läsk, juice eller dricker främst söta viner eller öl så får du ju i dig en hel del kolhydrater. Nu vet jag inte fruktoshalten i vin och öl, men i juice och läsk står fruktosen i de flesta fallen för cirka 50% av kolhydraterna. Till skillnad mot glukosen så måste ju fruktosen gå via levern. Eftersom både alkoholism och för höga intag av fruktos kan vara av varandra oberoende riskfaktorer för fettlever så kan man åtminstone anta att kombinationen av båda riskfaktorer inte borde båda gott. Försök därför verkligen att undvika eller minimera de sockrigaste blanddryckerna.

Ge kroppen det den behöver för att återhämta sig

I förra delen skrev jag om lite alternativ för fyllekäket. Vill du optimera måltiden ur både ett bakfylle- och kroppskompositionsperspektiv så bör du ha följande detaljer i åtanke:

  1. Protein (Som om jag skulle behöva berätta för läsarna på Tyngre att komma ihåg kvällsproteinet?) Kvarg eller annan källa till kasein passar nog extra fint här. Då kan du sova ut och veta att dina muskler haft bra med byggstenar större delen av natten. De större kolhydratskällorna kan du spara till morgonen efter.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Salt Alkoholen kan rubba vätskebalansen en del och bidra till att du har kissat ut mer natrium än vanligt. Se därför till att få i dig lite extra salt innan du lägger dig. 1-2 kokta ägg passar fint här. De är lätta att salta lite extra, bidrar med ännu mer protein samt innehåller en massa vitaminer och mineraler.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Antioxidanter En bra mängd frysta bär, gärna blåbär, bidrar inte bara med antioxidanter ut gör även kvargen godare.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Vätska Förutom att alltid ha en flaska vatten vid sängen så dricker jag ändå alltid mitt kamomill-te innan jag lägger mig. Du får i dig vätska och kamomillen hjälper dig att varva ner och sova bättre. Riobos-te är också ett bra alternativ här.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Sammanfattning och checklist

Nu vet du vad som gäller för att du ska kunna minimera bakfyllan så gott det går. Du vill snabba på nedbrytningen av acetaldehyd, minimera den oxidativa stressen och inflammationen samt undvika större mängder socker i kombination med alkoholintaget. Nedanför tänkte jag måla upp ett exempel på en opti-kväll. Du behöver absolut inte tillämpa allt, utan ta de delarna som passar dig.

  1. Vid lunch och/eller sista måltiden innan alkoholintaget‌ 200mg ALA 1-2g Taurin 200-500mg Resveratrol (Ska du främst dricka rött vin så kan du skippa det) 2-4g Omega-3 (lätt antiinflammatoriskt)
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Strax innan du ska ut‌ C-vitamin eller multivitamin (gärna med vitamin B5) 200mg ALA
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Alkoholintaget‌ Blanda drinkar på vodka och lightdryck eller juicer som inte är så söta, som tranbärsjuice till exempel. Vill du bli full snabbt väljer du en kolsyrad dryck att blanda med, om inte så väljer du de andra alternativen. Det går att få till rätt goda drinkar med Fun Light!‌
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. När du kommer hem‌ Förutom måltiden som jag beskrev ovan så kan du slänga in följande: 2g Taurin 2-4g Glycin (lugnar nervsystemet, kan minska stress) 200mg ALA Resveratrol 200-500mg 2-4g Omega-3
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Där har du det! Din guide till en fylla utan bakfylla.

Sedan jag och min gode vän Andreas Holm, från Body Comp Coaching Halmstad, grottade ner oss i det här ämnet och började använda de här strategierna för 5-6 år sen kan jag med gott samvete säga att jag inte har varit bakfull en enda gång. Visst, man kan ha varit trött dagen efter för att man har varit uppe länge och rört sig en massa, men huvudvärk och illamående med mera har för det mesta lyst med sin frånvaro. Sedan måste jag ändå erkänna att jag sällan dricker mig berusad längre, men de få gångerna jag har gjort det så har det funkat fint. Och då har jag oftast kanske bara använt ungefär hälften av allt som jag har rabblat upp här.

Testa och skriv gärna till mig på instagram eller Facebook och berätta hur det har funkat för dig!



Liknande artiklar
Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat

Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

21 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023