Är choklad bra eller dåligt för hälsan?

Om du ska äta choklad så gör det för att det är gott, inte för att det är nyttigt.

Jacob Gudiol

Det finns få saker som så många människor verkligen älskar som choklad. En härlig smak tillsammans med en underbar konsistens där den smälter i munnen och en väldigt hög kaloritäthet gör helt enkelt det till någonting som vi människor gillar. Dessutom innehåller choklad ämnen som är centralstimulerande likt teobromin och koffein som på sikt säkert kan bidra till ett litet extra sug.

När människor själva får skatta livsmedel efter hur mycket problem de har med dem utifrån ett beroendeperspektiv så hamnar choklad i topp på den listan. Detta har jag skrivit mer om i artikeln ”Finns det någon typ av matberoende och är skitmat som en drog?” här på Tyngre i fall du är intresserad av den frågan.

Det jag tänkte fokusera på idag är istället huruvida alla positiva hälsoeffekter som du får höra kring choklad verkligen har någon substans.

Det verkar vara lite av ett mänskligt drag att försöka få saker som vi verkligen tycker om att också vara nyttigt för oss. Detta är också tydligt när det gäller kaffe och vin där rubriker om att de skulle vara bra för oss sprids betydligt mer än rubrikerna kring att de kanske ändå inte är så bra för oss som vi gärna vill tro.*

Varifrån kommer alla rubrikerna som säger att choklad är nyttigt?

Spontant tänker nog många att choklad inte kan vara nyttigt för oss. Det är väldigt kaloririkt då det innehåller en hel del socker och fett och samtidigt så äter vi det som godis, en njutning. Men varför är det då en så vanlig tidningsrubrik att choklad är bra för oss?

Svaret på den frågan är av allt att döma för att chokladindustrin har sett till att det blivit så. Chokladproducenter är givetvis väldigt intresserade av att deras produkt, som alla vet är väldigt god, också ses som nyttig, eller i alla fall inte onyttig. Och det finns få vägar bättre för att uppnå det målet än att sponsra studier som kan utnyttjas för att säga just det.

Om du brukar läsa det jag skriver så vet du att jag verkligen avskyr när någon bara kör ett konspirationskort likt det jag gjorde precis i stycket här ovanför. Det finns nog få så korkade och intellektuellt lata grepp som att bara avfärda ett resultat som man själv inte gillar endast beroende på vem eller vilka som stod bakom studien. Och som jag även har förklarat flera gånger om när jag skrivit om socker, läsk och sötningsmedel så är det väldigt sällan som du hittar studier som är påvisat falska.

Istället hittar du i princip alltid orsaken till ett visst studieresultat i metoddelen för den faktiska studien. Så låt oss titta på hur metoden brukar vara i alla de här studierna som säger att choklad är nyttigt.

Studierna är i princip aldrig på choklad

Det stora och uppenbara problemet med i princip alla studier som har gett oss rubriker om att choklad är nyttigt för oss är att studierna inte är utförda med choklad. Istället handlar i princip alla studier om studier på antingen kakao eller något isolerat ämnet från kakao, vanligen flavonoider. När studierna är utförda på kakao är det dessutom så att de oftast är utförda med en speciell form av kakao som tagits fram för att innehålla just mer flavonoider. Så den kakao som du köper i butik är inte lika rik på ämnet som tros ha effekt som den kakao som används i många studier.

Här under kan du se mängden flavonoider i olika former av kakao och choklad när man köpte och testade produkter i USA för några år sedan (4). Det här var medelvärden och det kunde skilja sig en hel del mellan olika produkter inom en kategori.

Det finns dock några studier där man verkligen har använt sig av choklad och i dessa studier har det främst varit mörk choklad som varit rik på flavonoider och dosen har legat upp emot 50-100 gram per dag.

För att ge ett exempel så var det förra året en del rubriker kring att choklad kunde förbättra minnet i svensk media. Dessa rubriker var baserade på en översiktsartikel där man i själva verket fokuserade på just flavonoider och man hade därför inkluderat alla möjliga studier i den översikten (5). De faktiska doserna i de studierna som togs upp var i princip konsekvent över 500 mg flavonoider. I grafen här under kan du se ungefär vilka mängder du dagligen hade behövt få i dig av olika kakaoprodukter för att få i dig så mycket.

När det gäller studier på kakao eller flavonoidrika kakaoprodukter likt ovan så finns det en del positiva resultat. Personer med högt blodtryck verkar till exempel kunna få en liten sänkning med doser omkring 600 mg flavonoider (2). En annan meta-analys fann att det troligen också kunde ha positiva effekter på insulinkänsligheten (6).

Frågan är ju dock hur relevanta de här studierna är när det gäller choklad du köper i butiken som innehåller ganska lite av de här ämnena och det blir generellt sett mindre ju ljusare chokladen är?

Det finns studier där man har använt sig av mer realistiska doser med mörk choklad och ändå sett förbättringar av någon typ. Till exempel publicerades en studie 2015 där man fann att 40 gram mörk choklad om dagen i två veckor minskade energiförbrukningen hos motionärer när de cyklade i en submaximal hastighet (7). Den studien sticker dock ut och en översiktsartikel från i år drog slutsatsen att de mindre eventuella effekter som kan finnas från flavonoider troligen inte är någonting du ska försöka få i dig från mörk choklad utan istället från mer koncentrerade källor (8):

Since the beneficial effects of CF [Cocoa Flavanol] in an exercise setting are more evident when high doses of >400 mg flavanol…it seems desirable to use CF supplements rather than normal dark chocolate.

Epidemiologiskt så verkar chokladätare må lite bättre

Så interventionsstudier som finns på choklad och olika hälsomarkörer är inte särskilt övertygande idag. Tittar man däremot på ren epidemiologi så är där ett ganska konsekvent samband som visar att personer med en måttlig chokladkonsumtion lever lite längre och är i generellt sett lite bättre hälsa än personer som inte äter choklad (9).

Det finns ju dock väldigt mycket problem med typen av epidemiologi och den visar ju inte på några orsakssamband. Det kan ju mycket väl bara vara så att människor som då och då njuter av en bit choklad är människor som i övrigt lever lite hälsosammare liv.

Väldigt många studier är sponsrade av industrin och inte ens de själva säger att choklad är bra för hälsan

Det finns ytterligare tveksamheter kring alla studier som är publicerade på choklad, kakao eller flavonoider som har gett alla rubrikerna i media genom åren och det är som sagt att en väldigt stor andel av studierna är sponsrade av chokladindustrin.

Tidningen Vox har en bra artikel från förra hösten där de bland annat visade att chokladindustrin betalt för många av studierna på området och föga överraskande var i princip alla studierna positiva mot choklad eller någonting som finns i choklad, Dark chocolate is now a health food. Here’s how that happened.

Som jag tog upp redan i inledningen och som jag tagit upp tidigare så verkar det inte vara något faktiskt fel på alla dessa studier. Men som jag påpekat ovan så är de sällan faktiskt utförda på choklad. När de väl har varit utförda med choklad så har det istället varit specialtillverkad choklad med extra mycket flavonoider eller så har det varit så stora doser av choklad så det är tveksamt om det är särskilt praktiskt relevant för de flesta.

Det som alla de här studierna gör däremot är att de vrids till när de ska presenteras för media. Istället för att man säger om det är när det gäller doser och vad man testat så blir det rubriker i stil med ”Choklad förbättrar minnet” eller ”Choklad stärker ditt hjärta”. Lägg till att journalister älskar att skriva om studier som visar att någonting som en del anser är ”syndigt” i själva verket är nyttigt för oss och att de inte skriver om studier med negativa resultat så hamnar i en situation där det hela tiden blir rubriker om att choklad är fantastiskt när det i själva verket aldrig har funnits några bra belägg för det påståendet.

Även chokladtillverkarna själva verkar ha accepterat detta läge och för drygt en månad sedan skrev The Guardian en artikel kring choklad där chokladtillverkaren Mars fick uttala sig och de erkände både att de för många år sedan använt forskning för att försöka hinta att choklad är nyttigt och att de idag nog skulle vara tydligare med att choklad är någonting man äter för en liten njutning, inte för hälsan.

Summering – choklad är gott, inte farligt, men inte heller nyttigt

För att summera den här artikeln så finns det idag nästan bara uteslutande epidemiologiska studier som visar på positiva samband mellan rimligt intag av choklad och god hälsa. Dessa epidemiologiska studier har dock samma typ av problem som all annan nutritionsepidemiologi och det är i princip aldrig värt att ta dessa studier som någon typ av bevis utan de är mest bara till för att hitta intressanta frågeställningar för andra typer av studier och för att titta på hur verkliga effekter man sett i andra typer av studier kan tänkas påverka på lång sikt.

När det gäller interventionsstudier så är i princip alla dessa på väldigt stora mängder choklad eller så är de utförda med speciellt framtagna produkter som ger en betydligt högre dos av flavonoider vilket anses vara ämnet som kan ge positiva hälsoeffekter. Dessa studier skulle eventuellt kunna vara intressanta ur ett medicinskt perspektiv i fall det börjar säljas produkter med mer flavonoider men de är inte direkt överförbara till att äta vanliga mängder choklad.

Så om du ska äta choklad så gör det för att det är gott, inte för att det är nyttigt.


  • Självklart ska jag inte lämna dig helt i mörker gällande kaffe och vin. När det gäller kaffe och dess effekter på hälsan så har jag skrivit om det här på Tyngre, Kaffe – är det farligt eller nyttigt?. Det är osäkra studier men trenden är i alla fall mot att de som dricker en 2-4 koppar kaffe om dagen mår aningen bättre och kanske också lever lite längre än de som antingen inte dricker kaffe alls eller de som dricker mer än så. När det gäller vin så är det nästan bara epidemiologiska studier där med och här bråkar forskare fortfarande med en grupp som säger att det är bäst att inte dricka någon alkohol alls medan vissa säger att det skulle kunna vara positivt med små mänger då och då. Trenden just nu verkar enligt mig vara att fler och fler går över till sidan, ”ju mindre desto bättre” men det är fortfarande en öppen fråga. Vox.com skrev nyligen bra kring den här kontroversen, It’s time to rethink how much booze may be too much

Andra intressanta länkar:
https://theconversation.com/which-type-of-chocolate-is-best-for-your-health-heres-the-science-81120
https://www.vox.com/science-and-health/2017/11/7/16504548/chocolate-science-health-food-misleading


Liknande artiklar
Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024