Är choklad bra eller dåligt för hälsan?

Om du ska äta choklad så gör det för att det är gott, inte för att det är nyttigt.

Jacob Gudiol

Det finns få saker som så många människor verkligen älskar som choklad. En härlig smak tillsammans med en underbar konsistens där den smälter i munnen och en väldigt hög kaloritäthet gör helt enkelt det till någonting som vi människor gillar. Dessutom innehåller choklad ämnen som är centralstimulerande likt teobromin och koffein som på sikt säkert kan bidra till ett litet extra sug.

När människor själva får skatta livsmedel efter hur mycket problem de har med dem utifrån ett beroendeperspektiv så hamnar choklad i topp på den listan. Detta har jag skrivit mer om i artikeln ”Finns det någon typ av matberoende och är skitmat som en drog?” här på Tyngre i fall du är intresserad av den frågan.

Det jag tänkte fokusera på idag är istället huruvida alla positiva hälsoeffekter som du får höra kring choklad verkligen har någon substans.

Det verkar vara lite av ett mänskligt drag att försöka få saker som vi verkligen tycker om att också vara nyttigt för oss. Detta är också tydligt när det gäller kaffe och vin där rubriker om att de skulle vara bra för oss sprids betydligt mer än rubrikerna kring att de kanske ändå inte är så bra för oss som vi gärna vill tro.*

Varifrån kommer alla rubrikerna som säger att choklad är nyttigt?

Spontant tänker nog många att choklad inte kan vara nyttigt för oss. Det är väldigt kaloririkt då det innehåller en hel del socker och fett och samtidigt så äter vi det som godis, en njutning. Men varför är det då en så vanlig tidningsrubrik att choklad är bra för oss?

Svaret på den frågan är av allt att döma för att chokladindustrin har sett till att det blivit så. Chokladproducenter är givetvis väldigt intresserade av att deras produkt, som alla vet är väldigt god, också ses som nyttig, eller i alla fall inte onyttig. Och det finns få vägar bättre för att uppnå det målet än att sponsra studier som kan utnyttjas för att säga just det.

Om du brukar läsa det jag skriver så vet du att jag verkligen avskyr när någon bara kör ett konspirationskort likt det jag gjorde precis i stycket här ovanför. Det finns nog få så korkade och intellektuellt lata grepp som att bara avfärda ett resultat som man själv inte gillar endast beroende på vem eller vilka som stod bakom studien. Och som jag även har förklarat flera gånger om när jag skrivit om socker, läsk och sötningsmedel så är det väldigt sällan som du hittar studier som är påvisat falska.

Istället hittar du i princip alltid orsaken till ett visst studieresultat i metoddelen för den faktiska studien. Så låt oss titta på hur metoden brukar vara i alla de här studierna som säger att choklad är nyttigt.

Studierna är i princip aldrig på choklad

Det stora och uppenbara problemet med i princip alla studier som har gett oss rubriker om att choklad är nyttigt för oss är att studierna inte är utförda med choklad. Istället handlar i princip alla studier om studier på antingen kakao eller något isolerat ämnet från kakao, vanligen flavonoider. När studierna är utförda på kakao är det dessutom så att de oftast är utförda med en speciell form av kakao som tagits fram för att innehålla just mer flavonoider. Så den kakao som du köper i butik är inte lika rik på ämnet som tros ha effekt som den kakao som används i många studier.

Här under kan du se mängden flavonoider i olika former av kakao och choklad när man köpte och testade produkter i USA för några år sedan (4). Det här var medelvärden och det kunde skilja sig en hel del mellan olika produkter inom en kategori.

Det finns dock några studier där man verkligen har använt sig av choklad och i dessa studier har det främst varit mörk choklad som varit rik på flavonoider och dosen har legat upp emot 50-100 gram per dag.

För att ge ett exempel så var det förra året en del rubriker kring att choklad kunde förbättra minnet i svensk media. Dessa rubriker var baserade på en översiktsartikel där man i själva verket fokuserade på just flavonoider och man hade därför inkluderat alla möjliga studier i den översikten (5). De faktiska doserna i de studierna som togs upp var i princip konsekvent över 500 mg flavonoider. I grafen här under kan du se ungefär vilka mängder du dagligen hade behövt få i dig av olika kakaoprodukter för att få i dig så mycket.

När det gäller studier på kakao eller flavonoidrika kakaoprodukter likt ovan så finns det en del positiva resultat. Personer med högt blodtryck verkar till exempel kunna få en liten sänkning med doser omkring 600 mg flavonoider (2). En annan meta-analys fann att det troligen också kunde ha positiva effekter på insulinkänsligheten (6).

Frågan är ju dock hur relevanta de här studierna är när det gäller choklad du köper i butiken som innehåller ganska lite av de här ämnena och det blir generellt sett mindre ju ljusare chokladen är?

Det finns studier där man har använt sig av mer realistiska doser med mörk choklad och ändå sett förbättringar av någon typ. Till exempel publicerades en studie 2015 där man fann att 40 gram mörk choklad om dagen i två veckor minskade energiförbrukningen hos motionärer när de cyklade i en submaximal hastighet (7). Den studien sticker dock ut och en översiktsartikel från i år drog slutsatsen att de mindre eventuella effekter som kan finnas från flavonoider troligen inte är någonting du ska försöka få i dig från mörk choklad utan istället från mer koncentrerade källor (8):

Since the beneficial effects of CF [Cocoa Flavanol] in an exercise setting are more evident when high doses of >400 mg flavanol…it seems desirable to use CF supplements rather than normal dark chocolate.

Epidemiologiskt så verkar chokladätare må lite bättre

Så interventionsstudier som finns på choklad och olika hälsomarkörer är inte särskilt övertygande idag. Tittar man däremot på ren epidemiologi så är där ett ganska konsekvent samband som visar att personer med en måttlig chokladkonsumtion lever lite längre och är i generellt sett lite bättre hälsa än personer som inte äter choklad (9).

Det finns ju dock väldigt mycket problem med typen av epidemiologi och den visar ju inte på några orsakssamband. Det kan ju mycket väl bara vara så att människor som då och då njuter av en bit choklad är människor som i övrigt lever lite hälsosammare liv.

Väldigt många studier är sponsrade av industrin och inte ens de själva säger att choklad är bra för hälsan

Det finns ytterligare tveksamheter kring alla studier som är publicerade på choklad, kakao eller flavonoider som har gett alla rubrikerna i media genom åren och det är som sagt att en väldigt stor andel av studierna är sponsrade av chokladindustrin.

Tidningen Vox har en bra artikel från förra hösten där de bland annat visade att chokladindustrin betalt för många av studierna på området och föga överraskande var i princip alla studierna positiva mot choklad eller någonting som finns i choklad, Dark chocolate is now a health food. Here’s how that happened.

Som jag tog upp redan i inledningen och som jag tagit upp tidigare så verkar det inte vara något faktiskt fel på alla dessa studier. Men som jag påpekat ovan så är de sällan faktiskt utförda på choklad. När de väl har varit utförda med choklad så har det istället varit specialtillverkad choklad med extra mycket flavonoider eller så har det varit så stora doser av choklad så det är tveksamt om det är särskilt praktiskt relevant för de flesta.

Det som alla de här studierna gör däremot är att de vrids till när de ska presenteras för media. Istället för att man säger om det är när det gäller doser och vad man testat så blir det rubriker i stil med ”Choklad förbättrar minnet” eller ”Choklad stärker ditt hjärta”. Lägg till att journalister älskar att skriva om studier som visar att någonting som en del anser är ”syndigt” i själva verket är nyttigt för oss och att de inte skriver om studier med negativa resultat så hamnar i en situation där det hela tiden blir rubriker om att choklad är fantastiskt när det i själva verket aldrig har funnits några bra belägg för det påståendet.

Även chokladtillverkarna själva verkar ha accepterat detta läge och för drygt en månad sedan skrev The Guardian en artikel kring choklad där chokladtillverkaren Mars fick uttala sig och de erkände både att de för många år sedan använt forskning för att försöka hinta att choklad är nyttigt och att de idag nog skulle vara tydligare med att choklad är någonting man äter för en liten njutning, inte för hälsan.

Summering – choklad är gott, inte farligt, men inte heller nyttigt

För att summera den här artikeln så finns det idag nästan bara uteslutande epidemiologiska studier som visar på positiva samband mellan rimligt intag av choklad och god hälsa. Dessa epidemiologiska studier har dock samma typ av problem som all annan nutritionsepidemiologi och det är i princip aldrig värt att ta dessa studier som någon typ av bevis utan de är mest bara till för att hitta intressanta frågeställningar för andra typer av studier och för att titta på hur verkliga effekter man sett i andra typer av studier kan tänkas påverka på lång sikt.

När det gäller interventionsstudier så är i princip alla dessa på väldigt stora mängder choklad eller så är de utförda med speciellt framtagna produkter som ger en betydligt högre dos av flavonoider vilket anses vara ämnet som kan ge positiva hälsoeffekter. Dessa studier skulle eventuellt kunna vara intressanta ur ett medicinskt perspektiv i fall det börjar säljas produkter med mer flavonoider men de är inte direkt överförbara till att äta vanliga mängder choklad.

Så om du ska äta choklad så gör det för att det är gott, inte för att det är nyttigt.


  • Självklart ska jag inte lämna dig helt i mörker gällande kaffe och vin. När det gäller kaffe och dess effekter på hälsan så har jag skrivit om det här på Tyngre, Kaffe – är det farligt eller nyttigt?. Det är osäkra studier men trenden är i alla fall mot att de som dricker en 2-4 koppar kaffe om dagen mår aningen bättre och kanske också lever lite längre än de som antingen inte dricker kaffe alls eller de som dricker mer än så. När det gäller vin så är det nästan bara epidemiologiska studier där med och här bråkar forskare fortfarande med en grupp som säger att det är bäst att inte dricka någon alkohol alls medan vissa säger att det skulle kunna vara positivt med små mänger då och då. Trenden just nu verkar enligt mig vara att fler och fler går över till sidan, ”ju mindre desto bättre” men det är fortfarande en öppen fråga. Vox.com skrev nyligen bra kring den här kontroversen, It’s time to rethink how much booze may be too much

Andra intressanta länkar:
https://theconversation.com/which-type-of-chocolate-is-best-for-your-health-heres-the-science-81120
https://www.vox.com/science-and-health/2017/11/7/16504548/chocolate-science-health-food-misleading


Liknande artiklar
När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Hälsoinfluensern som får sina råd från Bahlon, en ande från en annan dimension

Denna vecka diskuterar Jacob och Erik periodisk fasta med olika ätfönster och hur Joseph Mercola idag mestadels verkar styras av ett medium som påstår sig kunna mediera en ande vid namn Bahlon.

25 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

Ändra din berättelse – Ändra ditt liv (och din hälsa)

Hur ofta fastnar vi i berättelser om oss själva som håller oss tillbaka? "Jag har dålig karaktär", "Jag kan aldrig hålla en diet", eller "Jag är bara en sån som inte gillar träning". Men vad händer om vi börjar ifrågasätta de här berättelserna?

8 mars 2025

Är det hälsosamt med högre BMI när man blir äldre?

Jacob och Erik diskuterar Fredrik Nyströms medverkan i Nyhetsmorgon på söndagen där han som vanligt har med sig en lista med saker som går emot gängse hälsoråd där han sen självsäkert påstår att det är precis tvärt om.

4 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Jakten på lycka och myten om träning som straff

Mange och Pischa diskuterar vanliga mönster som kan hålla oss tillbaka och hur tacksamhet och balans kan bli nyckeln till ett mer hållbart och glädjefyllt liv.

27 jan. 2025

En ny definition på obesitas som också inkluderar preobesitas

I veckan har det publicerats nya riktlinjer för hur man ska ställa diagnosen obesitas i The Lancet Diabetes & Endocrinology och där ligger huvudfokuset på dagens avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med Jacob och Erik.

21 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Hur du känner igen en dålig influencer

I avsnitt 150 förbereder Jacob och Erik dig inför 2025 genom att lista 9 faktorer som de anser ofta märker ut influensers som ofta delar dålig information eller ofta för in sina följare på trams som bara kostar följarna tid och pengar.

17 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024