Är det säkert att gå till gymmet just nu?

En ny studie från Norge ger viss vägledning om att gymmet inte är en särskilt utsatt smittoplats. Men för oss här i Sverige gäller sannolikt alla redan kända förhållningsregler.

Jacob Gudiol

Sedan några månader lever vi alla i något av en ny värld. Ett virus som heter SARS-CoV-2 härjar över världen och på grund av det har vi alla fått ändra lite på hur vi lever våra liv. En sådan förändring är hur vi förhåller oss till gymmet, och många undrar; Är det säkert att gå på gymmet just nu? I många länder har man stängt träningsanläggningarna helt medan vi här i Sverige har låtit dem varit öppna även om många är osäkra både på om de ska gå dit och hur de i så fall bör bete sig om de är där.

Tidigt förra månaden släpptes en fallrapport från Sydkorea där man hade funnit att ett antal instruktörer smittat varandra under en workshop som varat under ett par timmar (1). Det man hade haft workshop i var något som kallades för Fitness Dance Classes, South Korea. De här instruktörerna hade sedan gått tillbaka till sina respektive gym och där även fört över smittan till deltagare i deras klasser.

De senaste månaderna har man via forskning kommit fram till att det troligen är vissa situationer som gör att den här typen av ”superspridningar” uppstår och bland de faktorerna som sticker ut är följande tre delar som japanska hälsomyndigheterna har summerat så här snyggt i en bild.

Så inomhus, många människor och höjda röster verkar vara tre faktorer som kan öka risken för att en person ska smitta flera samtidigt. Det är inte svårt att tänka sig att just ett danspass på ett gym uppfyller de här tre delarna. Vi har instruktörer som tränar på att ge direktiv medan det spelas hög musik samtidigt som de är inomhus och nära varandra. Dessutom troligen också med ”tyngre andning” som även det tros vara en riskfaktor för att det ska komma ut mer virus med utandningen.

Den här miljön kan också så klart uppfyllas inne på styrketräningsdelen av ett gym om de som tränar är ganska nära varandra och anstränger sig ordentligt när de lyfter vikter. Men det är inte heller svårt att se skillnaderna mellan mer vanlig gymträning och en dansklass.

En randomiserad studie på gym från Norge

Med den lilla introduktionen kring vad som verkar öka risken för att en ska smitta många och hur gymmet skulle kunna tänkas vara en sådan miljö så kommer vi till huvudämnet för den här artikeln, vilket är en randomiserad studie från Norge på om just gymmiljön verkar öka smittorisken (2).

När situationen var som värst i Norge så valde man att stänga ner alla gym och till vår glädje så valde man sedan inte bara att öppna upp allting igen utan istället så randomiserade man gymmedlemmar till att antingen få börja träna på gym eller inte. Alla som ville träna på gym blev alltså slumpmässigt indelade i två olika grupper och sedan följde man över tid för att se om risken för smitta ökade i gruppen som helt plötsligt också började hänga på gymmet några gånger i veckan.

Totalt var det drygt 3700 personer med i studien och av dessa var det drygt 1800 personer som fick lov att börja träna på gymmet. Förutom det här så fick det givetvis också de numera klassiska råden om att tvätta händerna, hålla avstånd, tänka på hygienen rent allmänt osv. Avståndet skulle vara minst en meter när det var lugnare övningar de gjorde och minst två meter när träningen var mer intensiv. De fick inte lov att använda duschen eller bastun och de blev inte tillsagda att använda mask.

Studien pågick i två veckor och de flesta av deltagarna var på gymmet många gånger under den tiden.

Endast en smitta och den skedde utanför gymmet

Totalt sett så hittade forskarna endast en ny smitta i den här studien. Det var en deltagare som inte hade varit på gymmet utan man spårade hens smitta till arbetsplatsen. De allra flesta av deltagarna blev testade en dryg vecka efter de två veckorna och totalt utfördes drygt 3000 tester.

Det här är egentligen det stora problemet med studien i sig. Det är en väldigt liten mängd smitta i Norge och risken att bli smittad för alla deltagarna i den här studien var väldigt liten. Även om vi skulle anta att gymmet egentligen dubblar den absoluta risken för smitta så har risken ändå fortsatt att vara väldigt låg.

Det är därför lite tveksamt vad den här studien egentligen säger om risken i andra situationer. I Danmark där smittan verkar vara aningen högre så valde man att öppna upp gymmen för två veckor sedan och där har man valt ungefär samma direktiv som gällde för den här studien med tillägget att personer som vill använda mattor eller handskar behöver ha med sig egna hemifrån.

Så är det säkert att till på gymmet? – i Sverige får vi nog mest undvika kända riskfaktorer

Då Sverige fortfarande är i en situation med högre mängd smitta än Norge är det oklart hur situationen skulle vara här med samma typ av upplägg. Jag gissar på att de flesta på gymmen i Sverige faktiskt redan tänker på samma saker som deltagarna i den här studien fick som direktiv.

Det enda som jag kan tänka mig att en del inte tänker på är det här med höga röster och djupare andning som jag inte tycker att man har tagit upp lika mycket i media som de andra riskfaktorerna.

Så träna med försiktighet och håll avståndet, stanna hemma om du är sjuk, undvik nya kontakter som att passa någon i bänken som du inte umgås med annars osv så ser jag ingen anledning till att tro att gymmet är särskilt farligare än någon annan situation inomhus.

Photo by Jesper Aggergaard on Unsplash


Liknande artiklar
Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024