Du vet det där med att socker tänder belöningscentrat i hjärnan – det sker med ALL mat!

Och allra mest med skitmat.

Jacob Gudiol

Det klassiska mönstret när du ska bli uppskrämd eller upprörd över någonting som har med kost att göra är att den som försöker uppnå det här använder sig av ”det senaste” inom forskning. Vanligen är det ett område där det än så länge finns ganska sparsamt med kunskap men där den preliminära forskningen visar att det här kan vara något som verkligen är betydelsefullt.

Det område som är mest populärt just nu att använda för att förklara allting är bakterierna i dina tarmar. Det är ingen tvekan om att dessa kan han en väldigt stor påverkan på djur, och människors hälsa men hur stor verkan som tarmbiotan verkligen har haft i den utveckling som vi har sett i samhället de senaste årtiondena när det gäller övervikt och livsstilssjukdomar är det faktiskt ingen som vet. Det finns helt enkelt för lite information för att säga vad som är hönan och ägget i den här situationen. Samtidigt finns det också mycket begränsad kunskap kring vad som verkligen är en bra sammansättning av bakterier och ännu mindre hur du uppnår den här sammansättningen förutom att det med stor sannolikhet är en bra idé att äta mindre skitmat och mer mat som kan ge näring till mer godartade bakterier.

Det här med tarmbiotan är med andra ord ett väldigt lovligt byte för alla som vill försöka skrämma upp dig och sedan, oftast, sälja dig något. De påstår helt enkelt, med alldeles för stort självförtroende att din tarmbiota är förstörd eller blir förstörd av någonting som ”du inte visste var dåligt” och att du behöver följa deras råd för att lösa problemet. Då den faktiska kunskapen på området än så länge är sparsam så finns det ingen som med stor säkerhet kan säga att det som påstås är fel så får ofta påståendet stå oemotsagt och även om du skulle säga att det saknas evidens så är det nästan du som påpekar det som framstår from idioten, eller den tråkiga, som håller tillbaka utvecklingen eller något liknande.

När hjärnans belöningscentra ”tänds upp” av socker

En annan sådan här sak som har blivit väldigt populär att säga på senare år som har kommit med en nyare teknik som gör det möjligt att studera vad som händer i hjärnan ”live” är att socker tänder upp samma ställen i hjärnan som heroin eller kokain. Det finns mängder av varianter av det här påståendet men de är alla snarlika och de är i princip alltid till för att på något sätt skrämma upp den som läser texten eller tittar på filmen. Som vanligt är det ofta främst föräldrar som man riktar in sig på och man lägger till saker i stil med att man som föräldrar ger sina barn knark om man ger dem en godisbit.

Här under kan du se en slumpmässig bild som jag googlade fram på någon minut som illustrerar det här konceptet.

Visst låter det här ganska skrämmande och jag kan absolut förstå att man som ganska dåligt påläst på ämnet blir uppskrämd eller i alla fall hajar till när man ser det här. Problemet med hela upplägget är dock att tittaren inte ges någon som helst kontext.

Utan belöning så hade vi troligen svält ihjäl

Den väldigt viktiga kontexten, alltså sammanhanget, som i princip alltid helt utelämnas i de här historierna som verkar var till för att få folk att tro att socker är kokain är att ALL mat du äter tänder de här områdena. Det gör också saker så som träning, sex, att sitta och skratta med vänner, att titta på sina barn när de leker, att spela på lotto eller helgens matcher i din favoritsport och så vidare. Jag vet inga studier på det men jag är också ganska säker på att du också hade sett en stor aktivering i samma område hos en person som sitter och skiter, men ingen skulle likställa det med att ta kokain så klart.

Det här området tänds helt enkelt när vi gör saker som vi tycker om. De tänds för att uppmuntra oss att i framtiden upprepa samma beteende igen. Belöningen är helt enkelt en viktig del i vårt inlärande.

Att därför endast sätta upp socker mot kokain eller liknande är givetvis extremt missledande. Tyvärr verkar det inte finnas någon studie där man har undersökt effekten av olika livsmedel med liknande sammansättning eller livsmedel som domineras av fett eller liknande utan det är just väldigt mycket fokus på socker.

På djur har man dock visat att även när du ger dem rent fett så ökar aktiveringen i precis samma regioner av hjärnan (2) och det finns ingen anledning alls att tro att människor skulle fungera annorlunda. Det finns ju studier där man tittat på hur regionerna för motivation och förväntan aktiveras när folk tittar på bilder för olika maträtter och mer feta rätter tenderar då ”att vinna” över mer stärkelserika varianter.

Socker är med största sannolikhet ”värst” men inte ensamt

Något jag verkligen vill betona är att socker av allt att döma är det som är mest potent när det gäller att ge folk den här typen av belöning. I djurmodeller för ätstörningar är det till exempel möjligt att ge djur besvär med beroende liknande symptom med socker jämfört med fett (1). En hel del av de här besvären kan du också ge djur genom att ge dem fet mat men inte alla. Så socker verkar mest potent men det är av allt att döma inte bara socker för sig själv som är problemet.

Intressant nog så brukar inte djur bli feta bara för att du bygger upp ett beroende av socker hos dem. De äter mer socker men de kompenserar det mesta genom att äta mindre av annan mat istället. Det här fungerar dock inte om du ger dem någon sockersötad dryck, då blir de feta ändå. Vill du få djur feta via mat behöver du också addera till raffinerat fett till kosten (1). Med raffinerat fett så menar jag i princip rena fetter likt olja, margarin, smör, talg och liknande.

När man vet att socker tenderar att få folk att vilja äta mer än annat och fett verkar få folk att äta mer än de egentligen behöver så är det inga större problem med att få ihop varför övervikten ökar i världen.

När folk ska skatta vilken typ av mat som de själva tycker att de har problem med när det gäller att inte äta för mycket så är hög glykemisk belastning och högt fettinnehåll de två starkaste gemensamma faktorerna i maten de väljer (3). I studien som inkluderade 35 olika livsmedel, hamnade socker först på tredje plats.

När man undersökte unga människors förhållande till mat via ett så kallat ”food addiction questionnaire” så fann man att den enda faktorn i deras kosthållning som korrelerade med en ökad förekomst av beroende liknande förhållande till någon typ av livsmedel var det totala intaget av fett (4). Sambandet var svagt men det fanns där medan det då alltså inte fanns något samband mellan deras totala intag av socker eller kolhydrater.

Tittar man också rent epidemiologiskt på det så är det så att överviktiga äter både mer socker och mer fett än gemene man (6).

Svårt att skilja på de olika faktorerna

Ser man till studierna som finns på det här området så är det främst djurstudier och där är resultaten så blandande när det gäller makronutrienter så man brukar oftast bara summera ihop det till det man kallar för ”High Fat Diet”, HFD, som trots namnet är en mix med ungefär 50-60 E% fett, runt 15-20 E% socker, en del raffinerad stärkelse och runt 10-15 E% protein. Ett annat vanligt begrepp är bara ”energy-dense diets” som i princip är det som utmärker raffinerad mat där man använder rent socker, mjöl/stärkelse och fett som huvudingredienser.

Även i de flesta studier där man diskuterar de här mekanismerna hos människor så brukar man nyttja fraser så som ”palatable high-fat/high-sugar food” eller ”junk food” för att försöka ringa in vad man menar utan att säga mer än vad man verkligen kan säga rent vetenskapligt idag (5). I de allra flesta studier på människor använder man helt enkelt mat som folk överlag tycker är gott och som de tenderar att äta mycket av likt pizza, pommes frites, efterrätter, choklad mm och man försöker inte isolera ut faktorerna mer än att man i efterhand försöker räkna på korrelationer kring vad som verkade vara den störst bidragande faktorn likt i studien jag nämnde ovan där GL och fett verkade ha störst inverkan.

När det gäller just beroende av mat så handlar i princip alla konkreta texter kring ”food addiction” där man är tydlig med att olika människor har olika livsmedel som just de har ett problematiskt förhållande till. Söker du istället på till exempel ”sugar addiction” i en den vetenskapliga databasen Pubmed‌ får du endast 13 träffar. Det kan då jämföras med just "food addiction"‌ där du får 242 träffar. Socker verkar som sagt vara den ”värsta” eller mest förekommande ingrediensen i dessa livsmedel men det är inte den enda och den verkar inte heller vara nödvändig.

Summering - för stort enskilt fokus kan möjligen leda oss snett

Kontentan av allt det här är givetvis att man inte ska hänga upp sig för mycket på en enda ingrediens hela tiden. Det största problemet är den maten som de allra flesta redan vet inte är särskilt nyttig. I vissa studier nämner man det som mat med mycket fett och socker, i andra nämner man det som energität man och i vissa kallas det ultraprocessad. De här betyder inte samma sak men det finns ett stort överlapp i vilken mat som passar i varje kategori och det är livsmedel som rent energimässigt i huvudsak består av raffinerad stärkelse, tillsatta fetter och socker, dvs skitmat.

° ° °


Liknande artiklar
Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024