När du börjar ge ditt barn vete kan kanske påverka risken för celiaki (glutenintolerans)

Ny studie indikerar att det skulle vara gynnsamt att introducera barnen för gluten redan från 4 månaders ålder.

Jacob Gudiol

För över fyra år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre med titeln ”Kraftigt minskad risk för allergi vid tidig introduktion för ämnet”. I artikeln tog jag upp två, då nyligen publicerade, interventionsstudier där forskare hade visat att framför allt risken för jordnötsallergi kunde minskas väldigt mycket om man gav barn mat med nötter i från en tidig ålder. Effekten var då stor och risken att få jordnötsallergi minskade med hela 80 procent i en av studierna.

Jag skulle säga att det är få artiklar jag har skrivit här på Tyngre som har ett viktigare budskap än den. Det är inte många saker som är så vanligt hos barn men som ändå kan skapa stor oro både hos barnen själva och deras föräldrar som mer allvarliga allergier. Att då en sådan enkel sak som att bara introducera det tidigt i maten som ges till barnen verkar kunna minska risken markant är väldigt bra att känna till.

Förutom en lägre risk för jordnötsallergi så var det även en av studierna som jag skrev om i förra artikeln där man visade på samma effekt när det gäller äggallergier (1). Förutom jordnötter och ägg så tittade man även i den studien på mjölk, sesam, fisk och vete. När det gäller de fyra andra proteinerna så var det dock så få barn som utvecklat någon allergi så de kunde inte säga någonting om i fall interventionen hade fungerat.

För några dagar sedan publicerades däremot en ny uppföljning på samma barn där man istället för allergier tittade på risken för celiaki, ofta också kallat glutenintolerans (2). Studiens upplägg är bra för att titta på frågan. Där fanns två grupper med barn där den ena gruppen endast blivit ammad fram tills 6 månaders ålder, och där den andra gruppen har fått i sig vete, och därmed gluten, från fyra månaders ålder. Innan jag berättar om resultatet så ska jag dock snabbt gå igenom lite kring den tidigare forskningen på området.

Tidigare forskning på introduktion av gluten och glutenintolerans

Celiaki är vanligare i Sverige än i de flesta andra länder i världen. Framför allt i mitten av 80-talet så ökade antalet barn som fick sjukdomen ganska markant och man började fundera på varför. Några år tidigare så hade rekommendationen om att introducera gluten i maten flyttats fram från 4 månader till 6 månader och samtidigt så hade vällingen fått ett högre mjölinnehåll och därmed också större innehåll av gluten.

Då man inte visste varför antalet barn med celiaki ökade men man misstänkte att det berodde på miljön så drogs i princip båda förändringarna tillbaks. Man började åter igen rekommendera intag av gluten från 4 månader och livsmedelsföretagen minskade mängden vetemjöl i sina produkter. Med den är förändringen så började sedan andelen barn som fick celiaki återigen att minska.


Det här är så klart en ren korrelation och det behöver inte ha varit förändringarna som gav effekten men det var tilltalande nog för att forskare skulle börja intressera sig lite mer. Tyvärr ändrade man ju på två saker samtidigt varför det fanns två möjliga saker att studera här. Dels dosen av gluten och dels tidpunkten för introduktion av gluten.

Efter det här kom det en hel del så kallade observationsstudier, eller epidemiologi, där forskarna frågade föräldrar om vad deras barn brukade äta. Man försökte se om det fanns något samband mellan det som föräldrarna sa att de gav sina barn till mat och risken att barnen skulle få celiaki. Sedan 2008 så publicerades råd från en förening för gastreologer (läkare som är specialister på mag och tarm) där de baserat på observationsstudier gav rådet att gluten skulle introduceras mellan 4-6 månaders ålder (7). Först efter det här så verkar de faktiska interventionsstudierna har börjat planeras och genomföras för att se om tajmingen verkligen påverkar.

Förutom studien jag ska berätta mer om idag så finns det sedan tidigare fyra olika interventionsstudier där man har tittat på om risken för celiaki kan påverkas genom att du börjar introducera gluten vid olika tidpunkter för barn (3, 4, 5, 6). Ingen av dessa studier har lyckats hitta någon effekt.

De har alla dock lite olika upplägg när det gäller hur stor mängd gluten som har getts till barnen och när man har börjat med att introducera gluten för barnen. I tre av studierna har man börjat introducera gluten som tidigast vid 6 månaders ålder (3, 4, 5). De har alltså inte haft någon grupp som verkligen testat om rådet att introducera mellan 4-6 månader istället för senare är bättre. Den sista studien introducerade gluten vid 4 månaders ålder men dosen var väldigt liten, 100 mg per dag eller motsvarande ungefär 1/20 brödskiva.

I den här nya studien gav man deltagarna en betydligt större mängd gluten. Totalt var det 4 gram veteprotein i veckan vilket motsvarar ungefär 500 mg gluten per dag, eller ungefär en 1/4 brödskiva. En mer rimlig mängd sett till vad föräldrar nog kan tänkas ge en fyra månades bäbis på en dag.

Signifikant lägre risk för celiaki med tidig introduktion av gluten

Det var inte huvudmålen med den här studien att studera risken för celiaki. Själva metoden är dock bra med randomisering till två olika grupper som får introducerat vete vid olika tidpunkter. Antalet barn som var med i studien är dock få för att kunna studera celiaki. Det är ganska få barn som får sjukdomen och med endast 1000 barn i studien så var sannolikheten att man skulle hitta en effekt inte särskilt stor.

Forskarna hade dock med celiaki som ett av deras utfall redan från början. De tänkte alltså något i stil med ”vi tittar på det ändå nu när vi ändå gör studien” men de hade inte några större förhoppningar om att få ett signifikant resultat.

När alla barnen var undersökta visade det sig emellertid att inga barn som hade fått gluten tidigt hade utvecklat celiaki medan hela sju stycken i den andra gruppen hade fått det. Det här är ovanligt låga värden för den ena gruppen och ovanligt höga värden för den andra gruppen, 1,4 procent av barnen i den gruppen.

Med de här ovanligt stora siffrorna så blev resultatet faktiskt signifikant rent statistiskt. I den här studien så innebär en introduktion av gluten efter 4 månader en mindre risk att utveckla celiaki jämfört med att introducera det efter 6 månader.

Det här resultatet passar med lite epidemiologi och inte med annan epidemiologi

Den här studien kommer troligen att sätta fart på forskare igen så de än en gång börjar titta på frågan ifall när du introducerar gluten har någon inverkan på risken för att få celiaki. Det här är ju en väldigt välgjord randomiserad interventionsstudie men antalet fall av celiaki i båda grupperna är väldigt överraskande.

Resultatet passar ju med erfarenheten här i Sverige, där en återgång till de tidigare råden om att introducera gluten efter 4 månader sänkte andelen barn som fick celiaki till tidigare nivåer innan man ändrade råden till 6 månader.

Det finns dock en del epidemiologi som har pekat mot att dosen gluten kan ha en betydande inverkan där barn som fått äta mycket gluten under det första 5 åren verkar vara i högre risk (8). Därför har jag tolkat det som att man antagit att den betydande ökningen av barn med celiaki under delar av 80- och 90-talet här i Sverige främst berodde på att vällingen innehöll så mycket gluten.

Den här studien öppnar åter igen upp för möjligheten att tajming trots allt spelar en roll.

Summering

Jag tycker att hela den här historien är ett tydligt exempel på varför det verkligen behöver randomiserade interventionsstudier innan man börjar ge en massa kostråd. Det här är alltså en fråga som har varit aktuell i mer än 30 år nu. Och trots det så finns det alltså endast en handfull studier på ämnet. Celiaki är en sjukdom som verkligen kan ge problem och även personer som hanterar sjukdomen bra har ändå någonting som regelbundet kan störa i vardagen.

Resultatet i den här studien tycker jag är anmärkningsvärt. Både att man inte fann något barn alls med celiaki i interventionsgruppen och sedan så många i kontrollgruppen får mig att reagera. Att effekten skulle vara så stor i praktiken har jag svårt att tänka mig och jag skulle gissa på att det är en hel del slump inblandat här. Det är helt enkelt så det blir ibland i studier. Men det här är verkligen någonting som jag tycker att man ska följa upp i nya interventionsstudier. Helst även med flera olika grupper där man även testar olika doser av gluten över tid.

Photo by Leti Kugler on Unsplash


Liknande artiklar
Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024