Negativa effekter från fettförbrännare – som inte ens fungerar

Favorit i repris. Jacob Gudiol lägger ut texten om suspekta preparat.

Jacob Gudiol

En av storsäljarna när det gäller kosttillskott är så kallade fettförbrännare och viktminskningspreparat. Den här kategorin av preparat är också en av de mest suspekta när det gäller kontaminering med otillåtna medel eller innehåll av rent ut sagt farliga ämnen. Ofta när du hör om idrottare som åkt fast i dopingkontroller på grund av kosttillskott så handlar det om just fettförbrännare.

Orsaken till att den här produktkategorin innehåller många suspekta ämnen är sannolikt dels att folk som köper den typen av produkter ofta är lite mer desperata än andra för att nå resultat, och därmed villiga att ta större risker. En annan orsak som mycket möjligen är ännu viktigare är att det helt enkelt inte finns några lagliga preparat som verkligen har någon betydande effekt på människors vikt.

Ska man vara ärlig så finns faktiskt inga imponerande preparat som säljs som läkemedel heller. Vad som däremot finns är en del fungerande preparat som har visat sig ha så negativa bieffekter att de förbjudits som läkemedel eftersom de riskerar hälsan hos användaren. Det är bland annat några av dessa ämnen som man funnit i fettförbrännare trots att de inte stått angivna på förpackningen. Kort och gott så är fettförbrännare helt enkelt ingen produktkategori som det är värt att lägga pengar på.

Om vi rent hypotetiskt bortser från de farligare varianterna av fettförbrännare, som kan ge verkliga negativa hälsoeffekter, och bara fokuserar på de mer harmlösa och fullständigt ineffektiva så kan de ofta försvaras med att de motiverar personen som köper dem. Argumentet är att personen kommer ha en ökad motivation efter att hen köpt en burk fettförbrännare till överpris. Det här är ett argument som jag aldrig tror ha undersökts så det går inte att säga om det stämmer eller inte. För ett par år sedan publicerades dock en studie som på ett bra sätt belyser att även totalt verkningslösa ämnen kan ge negativa effekter:

J Evid Based Complementary Altern Med. 2014 Apr 1;19(3):181-188.
Expectancy, Self-Efficacy, and Placebo Effect of a Sham Supplement for Weight Loss in Obese Adults.
Tippens KM, Purnell JQ, Gregory WL, Connelly E, Hanes D, Oken B, Calabrese C.

"This study examined the role of expectancy in the placebo effect of a sham dietary supplement for weight loss in 114 obese adults with metabolic syndrome‌. All participants received lifestyle education and were randomized to 1 of 3 conditions: (1) a daily placebo capsule and told that they were taking an active weight loss supplement, (2) daily placebo and told they had a 50% random chance of receiving either the active or placebo, or (3) no capsules. At 12 weeks, weight loss and metabolic outcomes were similar among the 3 groups‌ . Participants in both groups that took capsules showed decreased weight loss self-efficacy and increased expectations of benefit from dietary supplements. Participants not taking capsules showed the opposite. Adverse events were more frequently reported in groups taking capsules than those who were not. These findings suggest that supplements without weight loss effects may have nocebo effects through diminished self-efficacy.‌"

Det man undersökt i den här studien är effekten av att ge överviktiga personer ett placebopiller när de försöker gå ner i vikt. Det var tre olika grupper i studien:

  • En grupp fick sockerpiller men fick höra att de fick fettförbrännare
  • En annan fick också sockerpiller och de fick veta att det var 50 procent chans att de hade fått en fettförbrännare
  • Den sista gruppen fick inget piller alls utan fungerade som ren kontroll

Alla tre grupperna fick därefter information om hur de kunde förändra sin kost och livsstil för att gå ner i vikt. För att göra det mer autentiskt för deltagarna som fick någon form av piller så skrev man att huvudvärk, illamående och en snabbare puls kunde vara möjliga biverkningar av pillren. En lögn givetvis, då det endast handlat om något gram socker.

Tolv veckor senare gjorde man en uppföljning av deltagarna och resultatet visade att ingen av grupperna hade gått ner mer i vikt än någon annan. Det här är kanske inte så förvånande då alla deltagarna fick antingen sockerpiller eller ingenting alls, medan de råd de fick kring kost och livsstil var desamma.

Det som är mer intressant är att gruppen som fick sockerpiller, men trodde att de fick en fettförbrännare, tillskrev mer av sin viktnedgång till ”yttre faktorer”, i det här fallet sockerpillren. De tog alltså inte åt sig äran för all den viktnedgång som de faktiskt hade skapat för sig själv helt på egen hand.

Fig 1: Förändring i träningseffektivitet över tid per grupp.
Fig 2: Förändring i förtroende för egen förmåga att träna regelbundet, över tid per grupp.‌

Den här effekten gällde både för träning och för kost som du kan se i graferna här ovanför. Även gruppen som trodde att de med 50 procents chans hade kunnat få en fettförbrännare fick något sämre resultat när det gäller deras uppskattning av deras egen förmåga. En helt verkningslös fettförbrännare gjorde alltså att deltagarna inte gav sig själv den höjning i självförtroende som de förtjänade efter sina livsstilsförändringar.

En annan väldigt intressant poäng som är värd att nämna från den här studien är att grupperna som antingen trodde sig veta att de fått fettförbrännare, eller trodde att de kunde ha fått en fettförbrännare, faktiskt upplevde bieffekter av sina sockerpiller. Den här formen av negativa effekter från placebo är något som det sällan talas om, men det är faktiskt så vanligt inom forskning att det har sitt egna namn: nocebo.

I den här studien var det faktiskt så illa så att två deltagare hoppade av innan studien var klar eftersom de upplevde att de fick så negativa biverkningar av medicinen. Mer än hälften av alla deltagare uppgav att de hade känt av någon form av bieffekt från sina sockerpiller. Den vanligaste bieffekten var huvudvärk, vilket kanske inte är så förvånande då det stod på förpackningen att de kunde få huvudvärk, men nummer två på listan av biverkningar kom magbesvär. Trots att magbesvär alltså inte fanns med på någon lista och deltagarna inte hade någon anledning att tro att de skulle få dessa besvär. Magen är dock, som du säkert vet, ett område som är känsligt för känslor så som ångest, rädsla med mera. Andra mer udda biverkningar som rapporterades var akne, ökad törst, ångest och minnesförlust.

När studien var slut frågade man deltagarna om de uppfattat huruvida de fått ett verksamt ämne. Endast 20 procent av deltagarna som fått höra att de fick en fettförbrännare trodde i efterhand att de hade fått en placebo. Övriga 80 procent trodde alltså att de tagit en verksam fettförbrännare över 12 veckor, trots att de bara ätit sockerpiller.

SUMMERING‌
Den här informationen går att summera väldigt enkelt. Bara för att du eller någon vän till dig tror er upplevt att en fettförbrännare fungerat eftersom ni känt ”effekter” så behöver det inte ha varit så. Med tanke på att det mer eller mindre saknas belägg för att någon fettförbrännare bidrar med något betydande så ska du istället för att hylla fettförbrännaren hylla dig själv.

***

http://chp.sagepub.com.ludwig.lub.lu.se/content/19/3/181.full

Mer läsning om fettförbränning: Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång.


Liknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024