Negativa effekter från fettförbrännare – som inte ens fungerar

Favorit i repris. Jacob Gudiol lägger ut texten om suspekta preparat.

Jacob Gudiol

En av storsäljarna när det gäller kosttillskott är så kallade fettförbrännare och viktminskningspreparat. Den här kategorin av preparat är också en av de mest suspekta när det gäller kontaminering med otillåtna medel eller innehåll av rent ut sagt farliga ämnen. Ofta när du hör om idrottare som åkt fast i dopingkontroller på grund av kosttillskott så handlar det om just fettförbrännare.

Orsaken till att den här produktkategorin innehåller många suspekta ämnen är sannolikt dels att folk som köper den typen av produkter ofta är lite mer desperata än andra för att nå resultat, och därmed villiga att ta större risker. En annan orsak som mycket möjligen är ännu viktigare är att det helt enkelt inte finns några lagliga preparat som verkligen har någon betydande effekt på människors vikt.

Ska man vara ärlig så finns faktiskt inga imponerande preparat som säljs som läkemedel heller. Vad som däremot finns är en del fungerande preparat som har visat sig ha så negativa bieffekter att de förbjudits som läkemedel eftersom de riskerar hälsan hos användaren. Det är bland annat några av dessa ämnen som man funnit i fettförbrännare trots att de inte stått angivna på förpackningen. Kort och gott så är fettförbrännare helt enkelt ingen produktkategori som det är värt att lägga pengar på.

Om vi rent hypotetiskt bortser från de farligare varianterna av fettförbrännare, som kan ge verkliga negativa hälsoeffekter, och bara fokuserar på de mer harmlösa och fullständigt ineffektiva så kan de ofta försvaras med att de motiverar personen som köper dem. Argumentet är att personen kommer ha en ökad motivation efter att hen köpt en burk fettförbrännare till överpris. Det här är ett argument som jag aldrig tror ha undersökts så det går inte att säga om det stämmer eller inte. För ett par år sedan publicerades dock en studie som på ett bra sätt belyser att även totalt verkningslösa ämnen kan ge negativa effekter:

J Evid Based Complementary Altern Med. 2014 Apr 1;19(3):181-188.
Expectancy, Self-Efficacy, and Placebo Effect of a Sham Supplement for Weight Loss in Obese Adults.
Tippens KM, Purnell JQ, Gregory WL, Connelly E, Hanes D, Oken B, Calabrese C.

"This study examined the role of expectancy in the placebo effect of a sham dietary supplement for weight loss in 114 obese adults with metabolic syndrome‌. All participants received lifestyle education and were randomized to 1 of 3 conditions: (1) a daily placebo capsule and told that they were taking an active weight loss supplement, (2) daily placebo and told they had a 50% random chance of receiving either the active or placebo, or (3) no capsules. At 12 weeks, weight loss and metabolic outcomes were similar among the 3 groups‌ . Participants in both groups that took capsules showed decreased weight loss self-efficacy and increased expectations of benefit from dietary supplements. Participants not taking capsules showed the opposite. Adverse events were more frequently reported in groups taking capsules than those who were not. These findings suggest that supplements without weight loss effects may have nocebo effects through diminished self-efficacy.‌"

Det man undersökt i den här studien är effekten av att ge överviktiga personer ett placebopiller när de försöker gå ner i vikt. Det var tre olika grupper i studien:

  • En grupp fick sockerpiller men fick höra att de fick fettförbrännare
  • En annan fick också sockerpiller och de fick veta att det var 50 procent chans att de hade fått en fettförbrännare
  • Den sista gruppen fick inget piller alls utan fungerade som ren kontroll

Alla tre grupperna fick därefter information om hur de kunde förändra sin kost och livsstil för att gå ner i vikt. För att göra det mer autentiskt för deltagarna som fick någon form av piller så skrev man att huvudvärk, illamående och en snabbare puls kunde vara möjliga biverkningar av pillren. En lögn givetvis, då det endast handlat om något gram socker.

Tolv veckor senare gjorde man en uppföljning av deltagarna och resultatet visade att ingen av grupperna hade gått ner mer i vikt än någon annan. Det här är kanske inte så förvånande då alla deltagarna fick antingen sockerpiller eller ingenting alls, medan de råd de fick kring kost och livsstil var desamma.

Det som är mer intressant är att gruppen som fick sockerpiller, men trodde att de fick en fettförbrännare, tillskrev mer av sin viktnedgång till ”yttre faktorer”, i det här fallet sockerpillren. De tog alltså inte åt sig äran för all den viktnedgång som de faktiskt hade skapat för sig själv helt på egen hand.

Fig 1: Förändring i träningseffektivitet över tid per grupp.
Fig 2: Förändring i förtroende för egen förmåga att träna regelbundet, över tid per grupp.‌

Den här effekten gällde både för träning och för kost som du kan se i graferna här ovanför. Även gruppen som trodde att de med 50 procents chans hade kunnat få en fettförbrännare fick något sämre resultat när det gäller deras uppskattning av deras egen förmåga. En helt verkningslös fettförbrännare gjorde alltså att deltagarna inte gav sig själv den höjning i självförtroende som de förtjänade efter sina livsstilsförändringar.

En annan väldigt intressant poäng som är värd att nämna från den här studien är att grupperna som antingen trodde sig veta att de fått fettförbrännare, eller trodde att de kunde ha fått en fettförbrännare, faktiskt upplevde bieffekter av sina sockerpiller. Den här formen av negativa effekter från placebo är något som det sällan talas om, men det är faktiskt så vanligt inom forskning att det har sitt egna namn: nocebo.

I den här studien var det faktiskt så illa så att två deltagare hoppade av innan studien var klar eftersom de upplevde att de fick så negativa biverkningar av medicinen. Mer än hälften av alla deltagare uppgav att de hade känt av någon form av bieffekt från sina sockerpiller. Den vanligaste bieffekten var huvudvärk, vilket kanske inte är så förvånande då det stod på förpackningen att de kunde få huvudvärk, men nummer två på listan av biverkningar kom magbesvär. Trots att magbesvär alltså inte fanns med på någon lista och deltagarna inte hade någon anledning att tro att de skulle få dessa besvär. Magen är dock, som du säkert vet, ett område som är känsligt för känslor så som ångest, rädsla med mera. Andra mer udda biverkningar som rapporterades var akne, ökad törst, ångest och minnesförlust.

När studien var slut frågade man deltagarna om de uppfattat huruvida de fått ett verksamt ämne. Endast 20 procent av deltagarna som fått höra att de fick en fettförbrännare trodde i efterhand att de hade fått en placebo. Övriga 80 procent trodde alltså att de tagit en verksam fettförbrännare över 12 veckor, trots att de bara ätit sockerpiller.

SUMMERING‌
Den här informationen går att summera väldigt enkelt. Bara för att du eller någon vän till dig tror er upplevt att en fettförbrännare fungerat eftersom ni känt ”effekter” så behöver det inte ha varit så. Med tanke på att det mer eller mindre saknas belägg för att någon fettförbrännare bidrar med något betydande så ska du istället för att hylla fettförbrännaren hylla dig själv.

***

http://chp.sagepub.com.ludwig.lub.lu.se/content/19/3/181.full

Mer läsning om fettförbränning: Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång.


Liknande artiklar
Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024