Negativa effekter från fettförbrännare – som inte ens fungerar

Favorit i repris. Jacob Gudiol lägger ut texten om suspekta preparat.

Jacob Gudiol

En av storsäljarna när det gäller kosttillskott är så kallade fettförbrännare och viktminskningspreparat. Den här kategorin av preparat är också en av de mest suspekta när det gäller kontaminering med otillåtna medel eller innehåll av rent ut sagt farliga ämnen. Ofta när du hör om idrottare som åkt fast i dopingkontroller på grund av kosttillskott så handlar det om just fettförbrännare.

Orsaken till att den här produktkategorin innehåller många suspekta ämnen är sannolikt dels att folk som köper den typen av produkter ofta är lite mer desperata än andra för att nå resultat, och därmed villiga att ta större risker. En annan orsak som mycket möjligen är ännu viktigare är att det helt enkelt inte finns några lagliga preparat som verkligen har någon betydande effekt på människors vikt.

Ska man vara ärlig så finns faktiskt inga imponerande preparat som säljs som läkemedel heller. Vad som däremot finns är en del fungerande preparat som har visat sig ha så negativa bieffekter att de förbjudits som läkemedel eftersom de riskerar hälsan hos användaren. Det är bland annat några av dessa ämnen som man funnit i fettförbrännare trots att de inte stått angivna på förpackningen. Kort och gott så är fettförbrännare helt enkelt ingen produktkategori som det är värt att lägga pengar på.

Om vi rent hypotetiskt bortser från de farligare varianterna av fettförbrännare, som kan ge verkliga negativa hälsoeffekter, och bara fokuserar på de mer harmlösa och fullständigt ineffektiva så kan de ofta försvaras med att de motiverar personen som köper dem. Argumentet är att personen kommer ha en ökad motivation efter att hen köpt en burk fettförbrännare till överpris. Det här är ett argument som jag aldrig tror ha undersökts så det går inte att säga om det stämmer eller inte. För ett par år sedan publicerades dock en studie som på ett bra sätt belyser att även totalt verkningslösa ämnen kan ge negativa effekter:

J Evid Based Complementary Altern Med. 2014 Apr 1;19(3):181-188.
Expectancy, Self-Efficacy, and Placebo Effect of a Sham Supplement for Weight Loss in Obese Adults.
Tippens KM, Purnell JQ, Gregory WL, Connelly E, Hanes D, Oken B, Calabrese C.

"This study examined the role of expectancy in the placebo effect of a sham dietary supplement for weight loss in 114 obese adults with metabolic syndrome‌. All participants received lifestyle education and were randomized to 1 of 3 conditions: (1) a daily placebo capsule and told that they were taking an active weight loss supplement, (2) daily placebo and told they had a 50% random chance of receiving either the active or placebo, or (3) no capsules. At 12 weeks, weight loss and metabolic outcomes were similar among the 3 groups‌ . Participants in both groups that took capsules showed decreased weight loss self-efficacy and increased expectations of benefit from dietary supplements. Participants not taking capsules showed the opposite. Adverse events were more frequently reported in groups taking capsules than those who were not. These findings suggest that supplements without weight loss effects may have nocebo effects through diminished self-efficacy.‌"

Det man undersökt i den här studien är effekten av att ge överviktiga personer ett placebopiller när de försöker gå ner i vikt. Det var tre olika grupper i studien:

  • En grupp fick sockerpiller men fick höra att de fick fettförbrännare
  • En annan fick också sockerpiller och de fick veta att det var 50 procent chans att de hade fått en fettförbrännare
  • Den sista gruppen fick inget piller alls utan fungerade som ren kontroll

Alla tre grupperna fick därefter information om hur de kunde förändra sin kost och livsstil för att gå ner i vikt. För att göra det mer autentiskt för deltagarna som fick någon form av piller så skrev man att huvudvärk, illamående och en snabbare puls kunde vara möjliga biverkningar av pillren. En lögn givetvis, då det endast handlat om något gram socker.

Tolv veckor senare gjorde man en uppföljning av deltagarna och resultatet visade att ingen av grupperna hade gått ner mer i vikt än någon annan. Det här är kanske inte så förvånande då alla deltagarna fick antingen sockerpiller eller ingenting alls, medan de råd de fick kring kost och livsstil var desamma.

Det som är mer intressant är att gruppen som fick sockerpiller, men trodde att de fick en fettförbrännare, tillskrev mer av sin viktnedgång till ”yttre faktorer”, i det här fallet sockerpillren. De tog alltså inte åt sig äran för all den viktnedgång som de faktiskt hade skapat för sig själv helt på egen hand.

Fig 1: Förändring i träningseffektivitet över tid per grupp.
Fig 2: Förändring i förtroende för egen förmåga att träna regelbundet, över tid per grupp.‌

Den här effekten gällde både för träning och för kost som du kan se i graferna här ovanför. Även gruppen som trodde att de med 50 procents chans hade kunnat få en fettförbrännare fick något sämre resultat när det gäller deras uppskattning av deras egen förmåga. En helt verkningslös fettförbrännare gjorde alltså att deltagarna inte gav sig själv den höjning i självförtroende som de förtjänade efter sina livsstilsförändringar.

En annan väldigt intressant poäng som är värd att nämna från den här studien är att grupperna som antingen trodde sig veta att de fått fettförbrännare, eller trodde att de kunde ha fått en fettförbrännare, faktiskt upplevde bieffekter av sina sockerpiller. Den här formen av negativa effekter från placebo är något som det sällan talas om, men det är faktiskt så vanligt inom forskning att det har sitt egna namn: nocebo.

I den här studien var det faktiskt så illa så att två deltagare hoppade av innan studien var klar eftersom de upplevde att de fick så negativa biverkningar av medicinen. Mer än hälften av alla deltagare uppgav att de hade känt av någon form av bieffekt från sina sockerpiller. Den vanligaste bieffekten var huvudvärk, vilket kanske inte är så förvånande då det stod på förpackningen att de kunde få huvudvärk, men nummer två på listan av biverkningar kom magbesvär. Trots att magbesvär alltså inte fanns med på någon lista och deltagarna inte hade någon anledning att tro att de skulle få dessa besvär. Magen är dock, som du säkert vet, ett område som är känsligt för känslor så som ångest, rädsla med mera. Andra mer udda biverkningar som rapporterades var akne, ökad törst, ångest och minnesförlust.

När studien var slut frågade man deltagarna om de uppfattat huruvida de fått ett verksamt ämne. Endast 20 procent av deltagarna som fått höra att de fick en fettförbrännare trodde i efterhand att de hade fått en placebo. Övriga 80 procent trodde alltså att de tagit en verksam fettförbrännare över 12 veckor, trots att de bara ätit sockerpiller.

SUMMERING‌
Den här informationen går att summera väldigt enkelt. Bara för att du eller någon vän till dig tror er upplevt att en fettförbrännare fungerat eftersom ni känt ”effekter” så behöver det inte ha varit så. Med tanke på att det mer eller mindre saknas belägg för att någon fettförbrännare bidrar med något betydande så ska du istället för att hylla fettförbrännaren hylla dig själv.

***

http://chp.sagepub.com.ludwig.lub.lu.se/content/19/3/181.full

Mer läsning om fettförbränning: Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång.


Liknande artiklar
Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat

Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

21 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Fetmaparadoxen – när de lagom tjocka lever längre

Veckans avsnitt handlar om två olika artiklar i DN. Om att lagom tjocka lever längre och vad som utmärker 100-åringar.

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023