Rockring för att toppa formen?

Är det verkligen möjligt? Ja, en ny studie hintar i alla fall om att det är möjligt att omfördela delar av kroppsfettet.

Jacob Gudiol

Ibland blir det alldeles för stort fokus på skivstång och hantlar här på Tyngre. Därför tänkte jag idag skriva om ett träningsverktyg som troligen extremt få av läsarna här använder sig av i sin träning, nämligen rockringen.

Jag ska ärligt erkänna att inte heller jag direkt har använt mig av detta verktyg och jag har nog mest sett det som något som barn tycker är kul att leka med. Som vuxen verkar det dessutom som att det är mer eller mindre omöjligt för mig att få någon snurr på den.

För några dagar sen publicerades en studie där man tittat på effekten av rockringsträning och det är en del av resultatet som gör att jag faktiskt tyckte att den var intressant nog att skriva om här på Tyngre:

J Strength Cond Res. 2014 Sep 29. [Epub ahead of print]‌

  • A 6 week trial of hula hooping using a weighted hoop: Effects on skinfold, girths, weight and torso muscle endurance.‌*
  • McGill S, Cambridge ED, Andersen J.‌*

Novel ideas for core endurance training are continually being created. However, studies of their mechanism of action assist in evaluation of their potential as a training tool, for a variety of people and purposes. The specific purpose of this study was to evaluate a weighted hula hooping training program for its efficacy on improving core muscular endurance and influence on measures of body composition‌ . Eighteen women participated in a weighted hula hooping trial lasting six weeks, although only 13 returned for post-trial re-assessment. Hip and waist circumferences, five torso muscle endurance tests and five skinfold measurements ("Sum of 5") were measured prior to, and following the exercise program. Pair samples t-tests were performed to examine pre/post changes. On average, participants experienced a significant decrease in waist and hip circumference -3.4cm (p<0.01) and -1.4cm (p<0.05), respectfully and waist-to-hip ratio from 89.3cm down to 87.3cm (t=3.312, p<0.01)‌ . There were no significant changes in torso muscular endurance after the six weeks of hooping; however, the average "Sum of 5" skinfold measurements increased by 10.5cm (p<0.05). This study of weighted hula hooping suggested that regular hooping was associated with reduced waist and hip girth together with a redistribution of body mass, however there were no improvements in torso muscular endurance as measured by isometric testing.

I den här studien lät man 18 kvinnor träna med viktade rockringar fem dagar i veckan. Det var alltså inga vanliga rockringar utan de vägde 1,7 kg styck. Själva träningen ökades på efterhand som deltagarna vande sig vid den. Från 2 minuter första veckan upp till 15 minuter inför vecka 4. När deltagarna väl nått 15 minuters träning fortsatte deltagarna att träna i 15 minuter under ytterligare tre veckor. Det var alltså en stegring i träningen vecka 1-3 och sen konstant träningsmängd på 15 minuter vecka 4-6.

Deltagarna tränade i grupp en gång i veckan och sen skulle de träna på egen hand fyra andra dagar. Den här typen av upplägg innebär i praktiken nästan alltid att deltagarna inte utför all träning som de blivit tillsagda men då studietiden var kort och träningstiden relativt kort var nog följsamheten ganska bra ändå.

Varför har jag då valt att skriva om rockringar på Tyngre.se?‌
Det fanns som sagt ett resultat i den här studien som gjorde det intressant. Det är nog lätt att tänka sig att det har något med bålstyrka eller bålstabilitet att göra. Men så är det inte. Deltagarna ökade faktiskt inte sin styrkeuthållighet i någon av fem olika testövningar av att träna rockring. Säkert förvånande för de som tror att ”jobbigt” innebär styrketräning men så är det inte. Att ”rocka på” med en rockring i 15 minuter innebär att du har arbetat på en intensitet klart under den som ger styrka.

Inte heller skedde det något speciellt med deltagarnas vikt i den här studien. Sex veckor med träning fem dagar i veckan gav deltagarna en viktnedgång på 0,5 kg och den förändringen var inte statistiskt signifikant. Så det resultatet var inte särskilt imponerande eller intressant det heller.

Det som istället var intressant med den här studien kan du se i diagrammet här under, där jag lagt in försökspersonernas testvärden när det gäller kalipermått på fem olika ställen, samt midjemått, höftmått samt vikt.

Det du kan se i det här diagrammet är att deltagarna fick en ganska markant minskning i midjemått. Hela 3,4 cm minskade det måttet. Kring höften såg också deltagarna en klar minskning om än inte lika stor. Där minskade omkretsen med 1,4 cm. Båda dessa förändringar var statistiskt signifikanta.

Samtidigt kunde man se ökningar i flera av kalipermåtten hos deltagarna. Vaderna, subscapularis, triceps och ovanför höftbenet ökade dessa mått signifikant jämfört med före träningsperioden.

De här resultaten pekar alltså mot att träningen gav en omfördelning av var deltagarna har lagrat in sitt fett. Det finns en osäkerhet i dessa mått och särskilt kalipermätningar kan ge en del fel. När det gäller midjemått ska det dock extremt mycket till för att du ska mäta fel med hela 3,4 cm så där är det ingen tvekan om att det har hänt något.

Det här är inte någon form av punktförbränning då deltagarna de facto inte verkar ha förbränt något utan det handlar alltså om en omfördelning. Deltagarna fick smalare midjor och istället lagrades fett in på andra ställen. Jag har sett den här studien framhävas på vissa ställen som bevis för att det spelar roll vilka muskler/leder du tränar när du vill forma din kropp, men jag är inte övertygad.

Kvinnorna i den här studien hade en BMI på 27 så troligen är effekten vi ser här främst beroende av att de gjort sig av med det så kallade vicerala fettet först. Detta är något man har visat även i tidigare studier. Har du fett lagrat in på sämre ställen än andra så prioriterar kroppen detta fett som energi när du tränar.

Det finns andra studier där man till exempel låtit försökspersoner bara träna en arm och sen har man mätt underhudsfett med hjälp av MR, en bättre teknik än kaliper. Och i dessa studier ser man ingen skillnad (1). Jag tycker väl inte att man ska utesluta möjligheten att det går att omfördela var fettet lagras på kroppen via träning, men förutom att du kan få mindre viceralt fett så finns det inga bevis enligt mig. Jag har också svårt att förstå varför mer träning av en muskel skulle innebära att kroppen vill lagra in mindre energi i närheten av den muskeln som arbetar ofta. I vanliga vall fungerar ju kroppen på motsatt sätt med till exempel extra glykogen och fettinlagring i muskler som tränas.

*** 

Jacob Gudiol är expert på kost och träning och författare till den nya boken "Skitmat". Du hittar den här som pappersbok eller här som e-bok.


Liknande artiklar
Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Jacob Gudiol

I dagens läge med sociala medier och frihet att uttrycka sig själv hamnar det mycket blandad information på internet och i sociala medier. Allt som basuneras ut är inte sant men det paketeras som sanningar baserat på forskning.

30 nov. 2024

Våra fettceller minns om vi någon gång varit feta

I avsnitt 147 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny studie i Nature där man har tittat på fettcellerna hos människor och möss när de burit på olika mängder fettmassa.

26 nov. 2024

Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024