Starkt samband mellan BMI och hjärtsjukdom hos yngre människor

Budskapet för hur vi ska leva längre blir allt tydligare: släpp semlan.

Jacob Gudiol

Jag har skrivit om den så kallade ”fetmaparadoxen” ett par gånger här på Tyngre‌ och i ytterligare flera artiklar på TränaStyrka‌ och Träningslära‌ genom åren. För en väldigt kort summering så handlar den om att man i många studier på äldre personer och personer med någon typ av tidigare sjukdom likt hjärtproblem eller cancer ofta kan tendera att leva längre om de har en något högre BMI, oftast inom spannet övervikt vilket innebär en BMI mellan 25-30.

Jag antar att i princip alla människor har fått höra att övervikt är ohälsosamt och det är därför de här resultaten har benämns som just en paradox‌ . Som jag däremot har påpekat i mina tidigare artiklar så tror jag inte alls att det är en paradox utan att resultaten på äldre och sedan tidigare sjuka personer blir som de blir på grund av olika former av så kallade urvalsbias‌ . Med det menas att det är andra faktorer som inverkar på resultatet som gör att man inte kan se de negativa effekterna från fettmassan lika tydligt längre. Det finns också mängder av olika typer av djurstudier och interventionsstudier som samtliga visar att för mycket fettmassa på kroppen kommer att påverka hälsan negativt.

Om du vill läsa lite mer kring det här kan jag rekommendera bland annat artiklarna ”Är övervikt inte ohälsosamt?” och ”Är fetmaparadoxen en effekt av att många har för lite muskler?”.

Hos unga är sambandet mer fettmassa sämre hälsa tydligt

Det jag tänkte visa i den här artikeln är ett resultat som nyligen publicerades i en studie där man undersökt inverkan av BMI på mortalitet hos unga människor (1). Mortalitet är som jag har förklarat här ett par gånger risken att dö inom en viss tid jämfört med andra. Så om 50 procent i en grupp dör över 10 år medan endast 25 procent i en annan grupp dör så är mortaliteten dubbelt så hög i den första gruppen.

I den här studien har man inkluderat över 2 miljoner människor som var ungefär 17 år när man mätte deras BMI och sedan har man helt enkelt följt dessa framåt i tiden för att se hur deras hälsa förändrats. Vissa av försökspersonerna blev mätta redan 1967 medan de sista blev undersökta först 2010 och de som blev undersökta sent har troligen inte haft så stor inverkan på statistiken medan de som blev undersökta först blev pensionärer förra året.

Ju högre BMI desto fler dog av hjärtsjukdom

När det gäller risken att dö av hjärtsjukdom så var resultaten i studien tydliga. Personer med högre BMI var i ökad risk och framför allt verkade risken att öka för de som hade högre BMI än medel (50th percentilen). Vilka BMI-intervaller som innefattas av de olika indelningarna kan du se i tabellen här under.

I den här studien var alltså en BMI lägre än 23-24 ungefär aningen bättre än mer och sedan blev de negativa effekterna mer uttalade och ökade starkare allt eftersom BMI blev högre.

Även när man delade in deltagarna efter hur lång uppföljningstid fann man samma tydliga samband där en BMI omkring 24 innebar en ökad risk och sedan steg det mer och mer med högre vikt.

Liknande resultat för total risk att dö

I studien undersökte man också effekten av BMI på total mortalitet, alltså risken att dö av någonting oavsett vad. Det finns ju en hel del problem med att ha en sådan bred kategori men då antalet deltagare är så högt i den här studien så är det ganska stor sannolikhet att eventuella skillnader faktiskt främst beror på just BMI även om saker så som lägre utbildning, sämre inkomst med mera också kan inverka för sig själv på det och de har ju även en inverkan på BMI på gruppnivå.

Hur som helst så såg man samma mönster när det gäller total mortalitet med fast effekten var inte särskilt stor. Risken var 20-30 procent högre för de med en BMI mellan 23-29 och sedan nästan 70 procent högre för de med en BMI högre än så.

Ny meta-analys på BMI och mortalitet bekräftar samma bild

Förutom studien här ovan så publicerades även nyligen en stor meta-analys av studier som undersökt effekten av BMI på mortalitet (2). Mortalitet är i princip hur stor risken är att du ska dö inom en viss tid jämfört med andra.

Det som skiljer den här studien ifrån flera tidigare som har gett upphov till den så kallade fetmaparadoxen är att man tittade på flera olika så kallade subgrupper och när man endast tog de personer som var friska från början och där uppföljningstiden var minst 20 år så fann man följande samband.

Som du kan se är det tydligt i det här resultatet att normalvikt, det vill säga en BMI mellan 18-25 är det som innebär störst chanser att leva länge.

Summering

Det här är enligt mig studier som följer mönstret från andra typer av studier på området. Övervikt i form av extra fettmassa är negativt för hälsan vilket som sagt både experimentella studier och studier på yngre personer likt den här ger stöd för. De enda studierna som inte visar konsekvent visar på det här är som sagt studier på äldre personer eller personer som redan är sjuka och där finns många fler faktorer som eventuellt kan inverka och ge missvisande resultat.

Författarna till meta-analysen ovan summerade sina resultat på följande vis vilket lyfter fram samma sak:

"In conclusion, both overweight and obesity increases the risk of all cause mortality with a J shaped dose-response relation, and the nadir of the dose-response curve seems to be in the BMI range of 23-24 among never smokers and 22-23 among healthy never smokers. With longer duration of follow-up the nadir of the dose-response curve is in the BMI range of 20- 22....Lack of exclusion of ever smokers, people with prevalent disease, and early follow-up and inclusion of studies with lower study quality could bias the associations between BMI and mortality towards a more U shaped association.‌

Så vill du leva länge eller minska risken för att du ska råka ut för några av de vanligaste folksjukdomarna relaterat till livsstil tidigt i livet så se till att hålla dina kroppsfettnivåer låga.



Liknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024