Styrka vid excentrisk och koncentrisk träning

Herr Gudiol är tillbaka med den andra delen i serien om excentrisk och koncentrisk träning.

Jacob Gudiol

Då var det dags för den andra delen kring skillnader mellan excentrisk och koncentrisk träning. Om du har missat den första delen hittar du den här: Excentrisk och koncentrisk Träning – skillnader och likheter.

I den första artikeln tog jag upp de fysiologiska och biomekaniska skillnaderna mellan excentrisk och koncentrisk träning. De tre största skillnaderna är att du vid excentrisk träning kan skapa mer kraft, sliter mer på musklerna och att det krävs lite mindre energi för att skapa en viss kraft excentriskt jämfört med koncentriskt.

I del 2 tänkte jag titta på hur detta ungefär visar sig rent praktiskt när det gäller styrka och styrkeuthållighet vid enbart koncentriskt jämfört med enbart excentrisk träning.

1RM excentriskt och koncentriskt i bänkpress

Hur stor de praktiska skillnaderna i styrka och styrkeuthållighet mellan koncentrisk och excentrisk träning i genomsnitt är var faktiskt, fram tills för någon månad sedan, förvånande nog ganska okänt. Men nyligen publicerades en studie som är hela orsaken till att jag kom igång med att skriva de här artiklarna kring excentrisk-koncentrisk träning.

Det man undersökte i studien var först hur stor skillnad det är i 1RM mellan en koncentrisk och excentrisk bänkpress hos personer som tränat bänkpress regelbundet i ett år (1). Därefter tittade man på hur många repetitioner som deltagarna klarade av att utföra på 90, 80, 70 och 60 procent av deras respektive 1RM i varje övning. Så om en deltagare klarade av 100 kg i excentrisk bänkpress och 80 kg i koncentrisk fick han sedan utföra så många excentriska repetitioner som han orkade med 90 kg, 80 kg, 70 kg och 60 kg följt av koncentriska bänkpressar med 72 kg, 64 kg, 56 kg och 48 kg.

Det är inte helt lätt att säga vad som är en misslyckad repetition när du testar 1RM excentriskt men i den här studien valde man att säga att deltagarna skulle kunna sänka vikten kontrollerat över minst 3 sekunder. Så om deltagarna tappade kontroll på vikten eller de sänkte den till bröstet snabbare än 3 sekunder räknades det som en misslyckad repetition. För att kunna utföra de här testerna hade man också byggt egen utrustning med en kran som antingen kunde hjälpa till att lyfta eller sänka vikten.

Bänkpressen med kran som användes i studien

Det man fann i studien var att deltagarnas maxstyrka i den excentriska rörelsen var 24 procent högre än deras maxstyrka i den koncentriska. När man sedan undersökte hur många repetitioner som deltagarna klarade av med respektive procent av deras maxvikter i de två lyften fann man att deltagarna orkade signifikant fler repetitioner när de utförde excentriska repetitioner på 90 procent av 1RM jämfört med de koncentriska på 90 procent. I övriga vikter fanns där en trend mot ett liknande resultat men det blev inte signifikant. Här under kan du se de faktiska värdena för 1RM och repetitioner på 90 procent av 1RM tillsammans med ungefärliga värden för övriga tester. Orsaken till att det är ungefärliga för resten av testerna är för att jag har fått utläsa dem från ett diagram.

Lite kort om resultatet och dess eventuella användning

Att deltagarna var klart starkare i den excentriska rörelsen jämfört med den koncentriska är ingen överraskning. Varför det är så gick jag igenom i första delen av den här artikelserien. Hade man tillåtit en liten snabbare repetition i den excentriska rörelsen så hade troligen deltagarna klarat ytterligare lite mer vikt i enlighet med kraft-hastighetskurvan.

Det som är intressant i den här studien är däremot att deltagarna, trots att de tränade med tyngre vikter, tenderade att orka fler repetitioner när de endast tränade den excentriska rörelsen. Det förklaras av att excentrisk träning som sagt är mindre krävande för kroppen för stunden i form av energibehov och neurologisk aktivering.

Det var endast 13 deltagare i den här studien och jag hade personligen tyckt det varit väldigt intressant att veta om det är så att det faktiskt finns en skillnad mellan hur många repetitioner som folk generellt sett klarar av på 80, 70 och 60 procent av 1RM med. Det finns tidigare forskning där man använt sig av så kallade isokinetiska maskiner där man sett att den excentriska styrkeuthålligheten är bättre än den koncentriska men det är oklart om den går att överföra till vanlig excentrisk träning.

Vad finns det då för nytta med att veta det här?

Förutom att det här är intressant information i sig för den som är lite av en fysiologinörd så finns det några eventuella användningsområdet med informationen. I vanliga fall när du tränar så använder vi samma motstånd i den excentriska delen som i den koncentriska. Det innebär att du i varje repetition kommer att träna den excentriska delen med en vikt som är lägre än vad den egentligen hade klarat av. Om du till exempel gör 11 vanliga repetitioner till failure så är det i den koncentriska rörelsen som du har failat. Rent excentriskt så finns det en hel del kvar rent styrkemässigt och grovt uppskattat från resultatet i den här studien så hade du med samma vikt klarat ungefär 16-17 repetitioner excentriskt.

Det här innebär att om du verkligen vill träna till failure så behöver du träna mer i den excentriska rörelsen när du nått failure i den koncentriska. I många sammanhang skulle jag säga att detta inte betyder något. Men inom flera idrotter är en hög excentrisk styrka minst lika viktig som den koncentriska och om du då inte tränar den excentriska delen fullt ut är det möjligt att du går miste om några fördelar. Jag har redan här på tyngre skrivit om ett exempel på övning som tränar just den excentriska rörelsen maximalt och som visat sig vara väldigt effektivt för att minska skaderisken, nämligen nordic hamstring‌ eller finnen‌ som den oftast kallas i Sverige (Hälften så många hamstringsskador med tyngre styrketräning).

Det är fullt möjligt att det också finns andra situationer då det kan vara en fördel att verkligen träna den excentriska delen för sig själv. Inom byggningen finns det redan en träningsmetod som på sätt och vis tar hänsyn till att det ”egentligen” finns mer kraft kvar som brukar kallas för ”forced reps”. I korthet går det ut på att du tränar till failure och sen har du en partner som hjälper dig att komma förbi den punkt i den koncentriska rörelsen där du fastnar så du kan utföra några repetitioner till. Det som skiljer forced reps mot att endast köra fler excentriska repetitioner är att du fortsätter att jobba koncentriskt trots att du egentligen nått failure i den delen. Så forced reps kommer fortfarande att göra så du tröttar ut den koncentriska delen mer än den excentriska.

Tänk på att excentrisk träning sliter mer på lång sikt

Jag kommer troligen att skriva en egen del kring det här men för att förhindra att en massa läsare lite okritiskt går till gymmet direkt och börjar lasta på en massa extra i den excentriska rörelsen så tänkte jag att jag nämner det kort här med.

Även om det är så att du blir mindre trött för stunden av excentrisk träning så är det faktiskt så att du kommer bli mer sliten på sikt av excentrisk träning. Som vanligt när det gäller träning så handlar det om att balansera träningen med återhämtningen och då fungerar det sällan bra att bara addera till något nytt högbelastande om du redan tränar hårt. Just det faktum att excentrisk träning kan kännas ganska lätt för stunden och att du återhämtar dig ganska fort efter ett set kan lätt lura dig att tro att det inte är så hög belastning, men det är det.

Summering

Enligt studien jag tagit upp i den här delen så verkar det som att förhållandet mellan antalet repetitioner och en viss procent av 1RM är ganska lik vid excentrisk som koncentrisk träning om du använder dig av traditionell gymutrustning. Möjligen är det så att du klarar några fler repetitioner excentriskt trots att du kommer träna med högre vikter excentriskt.

Det jag tycker att man ska ta med sig från det här är kunskapen om att du vid traditionell styrketräning rent excentriskt inte kommer att belasta muskeln så tungt som den hade klarat av och du kommer inte heller att trötta ut den rörelsen fullt ut även om du kör till failure. Det spelar troligen ingen större roll i de flesta situationer men det går att hitta situationer då det verkligen har en betydelse, likt finnen för personer som sprintar i sin idrott.

Här hittar du del 1 och del 3 i den här artikelserien.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Hur kan man kompensera för minskad spontanidrott?

Avsnitt 471 av Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar energiintag för personer som tränar mycket. Finns det en situation där man inte längre kan lita på ens egen mättnad och hunger och när dyker den upp?

20 nov. 2024

En promenad i naturen är bättre för stressen än en promenad i en storstad

Hälsoveckan avsnitt 146 och Jacob och Erik diskuterar först en artikel i SVT inför ett avsnitt av Vetenskapens värld kring stress.

19 nov. 2024

Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket

Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet men det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.

12 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Fasciahype och en massa vintersjukdomar

Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver.

5 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024