Styrka vid excentrisk och koncentrisk träning

Herr Gudiol är tillbaka med den andra delen i serien om excentrisk och koncentrisk träning.

Jacob Gudiol

Då var det dags för den andra delen kring skillnader mellan excentrisk och koncentrisk träning. Om du har missat den första delen hittar du den här: Excentrisk och koncentrisk Träning – skillnader och likheter.

I den första artikeln tog jag upp de fysiologiska och biomekaniska skillnaderna mellan excentrisk och koncentrisk träning. De tre största skillnaderna är att du vid excentrisk träning kan skapa mer kraft, sliter mer på musklerna och att det krävs lite mindre energi för att skapa en viss kraft excentriskt jämfört med koncentriskt.

I del 2 tänkte jag titta på hur detta ungefär visar sig rent praktiskt när det gäller styrka och styrkeuthållighet vid enbart koncentriskt jämfört med enbart excentrisk träning.

1RM excentriskt och koncentriskt i bänkpress

Hur stor de praktiska skillnaderna i styrka och styrkeuthållighet mellan koncentrisk och excentrisk träning i genomsnitt är var faktiskt, fram tills för någon månad sedan, förvånande nog ganska okänt. Men nyligen publicerades en studie som är hela orsaken till att jag kom igång med att skriva de här artiklarna kring excentrisk-koncentrisk träning.

Det man undersökte i studien var först hur stor skillnad det är i 1RM mellan en koncentrisk och excentrisk bänkpress hos personer som tränat bänkpress regelbundet i ett år (1). Därefter tittade man på hur många repetitioner som deltagarna klarade av att utföra på 90, 80, 70 och 60 procent av deras respektive 1RM i varje övning. Så om en deltagare klarade av 100 kg i excentrisk bänkpress och 80 kg i koncentrisk fick han sedan utföra så många excentriska repetitioner som han orkade med 90 kg, 80 kg, 70 kg och 60 kg följt av koncentriska bänkpressar med 72 kg, 64 kg, 56 kg och 48 kg.

Det är inte helt lätt att säga vad som är en misslyckad repetition när du testar 1RM excentriskt men i den här studien valde man att säga att deltagarna skulle kunna sänka vikten kontrollerat över minst 3 sekunder. Så om deltagarna tappade kontroll på vikten eller de sänkte den till bröstet snabbare än 3 sekunder räknades det som en misslyckad repetition. För att kunna utföra de här testerna hade man också byggt egen utrustning med en kran som antingen kunde hjälpa till att lyfta eller sänka vikten.

Bänkpressen med kran som användes i studien

Det man fann i studien var att deltagarnas maxstyrka i den excentriska rörelsen var 24 procent högre än deras maxstyrka i den koncentriska. När man sedan undersökte hur många repetitioner som deltagarna klarade av med respektive procent av deras maxvikter i de två lyften fann man att deltagarna orkade signifikant fler repetitioner när de utförde excentriska repetitioner på 90 procent av 1RM jämfört med de koncentriska på 90 procent. I övriga vikter fanns där en trend mot ett liknande resultat men det blev inte signifikant. Här under kan du se de faktiska värdena för 1RM och repetitioner på 90 procent av 1RM tillsammans med ungefärliga värden för övriga tester. Orsaken till att det är ungefärliga för resten av testerna är för att jag har fått utläsa dem från ett diagram.

Lite kort om resultatet och dess eventuella användning

Att deltagarna var klart starkare i den excentriska rörelsen jämfört med den koncentriska är ingen överraskning. Varför det är så gick jag igenom i första delen av den här artikelserien. Hade man tillåtit en liten snabbare repetition i den excentriska rörelsen så hade troligen deltagarna klarat ytterligare lite mer vikt i enlighet med kraft-hastighetskurvan.

Det som är intressant i den här studien är däremot att deltagarna, trots att de tränade med tyngre vikter, tenderade att orka fler repetitioner när de endast tränade den excentriska rörelsen. Det förklaras av att excentrisk träning som sagt är mindre krävande för kroppen för stunden i form av energibehov och neurologisk aktivering.

Det var endast 13 deltagare i den här studien och jag hade personligen tyckt det varit väldigt intressant att veta om det är så att det faktiskt finns en skillnad mellan hur många repetitioner som folk generellt sett klarar av på 80, 70 och 60 procent av 1RM med. Det finns tidigare forskning där man använt sig av så kallade isokinetiska maskiner där man sett att den excentriska styrkeuthålligheten är bättre än den koncentriska men det är oklart om den går att överföra till vanlig excentrisk träning.

Vad finns det då för nytta med att veta det här?

Förutom att det här är intressant information i sig för den som är lite av en fysiologinörd så finns det några eventuella användningsområdet med informationen. I vanliga fall när du tränar så använder vi samma motstånd i den excentriska delen som i den koncentriska. Det innebär att du i varje repetition kommer att träna den excentriska delen med en vikt som är lägre än vad den egentligen hade klarat av. Om du till exempel gör 11 vanliga repetitioner till failure så är det i den koncentriska rörelsen som du har failat. Rent excentriskt så finns det en hel del kvar rent styrkemässigt och grovt uppskattat från resultatet i den här studien så hade du med samma vikt klarat ungefär 16-17 repetitioner excentriskt.

Det här innebär att om du verkligen vill träna till failure så behöver du träna mer i den excentriska rörelsen när du nått failure i den koncentriska. I många sammanhang skulle jag säga att detta inte betyder något. Men inom flera idrotter är en hög excentrisk styrka minst lika viktig som den koncentriska och om du då inte tränar den excentriska delen fullt ut är det möjligt att du går miste om några fördelar. Jag har redan här på tyngre skrivit om ett exempel på övning som tränar just den excentriska rörelsen maximalt och som visat sig vara väldigt effektivt för att minska skaderisken, nämligen nordic hamstring‌ eller finnen‌ som den oftast kallas i Sverige (Hälften så många hamstringsskador med tyngre styrketräning).

Det är fullt möjligt att det också finns andra situationer då det kan vara en fördel att verkligen träna den excentriska delen för sig själv. Inom byggningen finns det redan en träningsmetod som på sätt och vis tar hänsyn till att det ”egentligen” finns mer kraft kvar som brukar kallas för ”forced reps”. I korthet går det ut på att du tränar till failure och sen har du en partner som hjälper dig att komma förbi den punkt i den koncentriska rörelsen där du fastnar så du kan utföra några repetitioner till. Det som skiljer forced reps mot att endast köra fler excentriska repetitioner är att du fortsätter att jobba koncentriskt trots att du egentligen nått failure i den delen. Så forced reps kommer fortfarande att göra så du tröttar ut den koncentriska delen mer än den excentriska.

Tänk på att excentrisk träning sliter mer på lång sikt

Jag kommer troligen att skriva en egen del kring det här men för att förhindra att en massa läsare lite okritiskt går till gymmet direkt och börjar lasta på en massa extra i den excentriska rörelsen så tänkte jag att jag nämner det kort här med.

Även om det är så att du blir mindre trött för stunden av excentrisk träning så är det faktiskt så att du kommer bli mer sliten på sikt av excentrisk träning. Som vanligt när det gäller träning så handlar det om att balansera träningen med återhämtningen och då fungerar det sällan bra att bara addera till något nytt högbelastande om du redan tränar hårt. Just det faktum att excentrisk träning kan kännas ganska lätt för stunden och att du återhämtar dig ganska fort efter ett set kan lätt lura dig att tro att det inte är så hög belastning, men det är det.

Summering

Enligt studien jag tagit upp i den här delen så verkar det som att förhållandet mellan antalet repetitioner och en viss procent av 1RM är ganska lik vid excentrisk som koncentrisk träning om du använder dig av traditionell gymutrustning. Möjligen är det så att du klarar några fler repetitioner excentriskt trots att du kommer träna med högre vikter excentriskt.

Det jag tycker att man ska ta med sig från det här är kunskapen om att du vid traditionell styrketräning rent excentriskt inte kommer att belasta muskeln så tungt som den hade klarat av och du kommer inte heller att trötta ut den rörelsen fullt ut även om du kör till failure. Det spelar troligen ingen större roll i de flesta situationer men det går att hitta situationer då det verkligen har en betydelse, likt finnen för personer som sprintar i sin idrott.

Här hittar du del 1 och del 3 i den här artikelserien.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024