Tappar kvinnor mer vikt om de tränar fastande?

De studier som finns pekar mot att det inte finns någon direkt fördel med att träna före frukost när det gäller viktnedgång.

Jacob Gudiol


Att träning på morgonen innan frukost eller träning fastande rent allmänt skulle vara bra för viktnedgång är ett påstående som har florerat inom träningskretsar så länge jag kan minnas. Så minst 20 år, jag skulle dock gissa på att det har funnits mycket längre än så.

Grunden till påståendet verkar ligga i det vanliga missförståndet att om du använder mest fett eller kolhydrater medan du tränar påverkar om du går ner fett på sikt. Det här i sin tur hänger ihop med att väldigt många tror att en hög fettförbränning innebär en viktnedgång, eller i alla fall minskning av mängden fettmassa. Jag har skrivit ingående om varför den här uppfattningen inte stämmer på träningslära för många år sedan men den förklaringen är fortfarande 100%, Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång.

Vilken källa du använder till energin du använder när du tränar påverkar i princip inte vikten alls. Det som kommer att påverka vikten, om vikten förändras, är den totala energibalansen över lite längre tid. Om du till exempel använder mycket kolhydrater (eller glukos som det är när det används som energi) under träningen så kommer din kropp att ha lite mindre tillgång till kolhydrater under resten av dagen. Din kropp stänger ju inte av då utan istället kommer den att använda sig av lite mer fett under resten av dygnet. Det motsatta gäller sedan om du mest använder mer fett under träningen. Då kommer du efteråt att ha gott om kolhydrater att använda som energi och då kommer din kropp att använda lite mindre fett senare.

Och sådär balanseras det ut över tid och till sist blir det alltså energibalansen i stort som påverkar överlägset mest.

Träning innan frukost skulle kunna påverka på andra sätt

Det här utesluter dock inte att träning före frukost eller fastande eventuellt skulle kunna ha fördelar. Vi människor är väldigt komplexa och så fort du gör en sak så får du en motreaktion av någon typ. Om du till exempel går från att inte träna till att träna varje dag så kommer du att få en aptit som motsvarar din nya träningsmängd. Du kommer att behöva mer mat för att känna dig mätt och belåten varje dag.

Så varje gång du gör någonting som kräver lite extra energi så kommer det motreaktioner som gör att du också kommer att bli lite hungriga. Det är så vi människor kan hålla vår vikt så stabilt som vi ändå gör. Trots att nästan ingen faktiskt räknar detaljerat på sitt kaloriintag eller på hur mycket energi de gör av med så håller nästan alla vikten fantastiskt stabil över tid. Visst, de flesta går upp några kilo när de blir äldre men felmarginalen i det här systemet är ändå fantastiskt liten.

Träning innan frukost eller på fastande magen skulle ju rent hypotetiskt kunna påverka det här systemet på ett positivt sätt. Det skulle kanske kunna göra så att det här hungersystemet fungerade ännu bättre? Det finns till exempel spekulationer kring att en sämre fungerande metabolism rent allmänt likt sämre blodsockerkontroll osv i sin tur också påverkar hunger och mättnadskänslor. Här skulle kanske träning innan frukost kunna påverka positivt och sedan får du en indirekt positiv effekt på kroppsvikten den vägen.

Det skulle även kunna finnas mer beteendemässiga fördelar med att träna innan frukosten. Jag tror till exempel själv att vissa människor kan ha nytta av det för att det helt enkelt gör så att de äter sin frukost lite senare på dagen. Då blir det i sin tur ofta en kortare tid fram tills lunchen vilket då kanske gör att de väljer något bättre att äta vid den tidpunkten. Och jag vet en del människor som berättar att det är så för dem rent anekdotiskt.

Men anekdoter innebär ju inte att någonting fungerar för alla. När det gäller kost är det väldigt tydligt att olika saker fungerar olika bra rent praktiskt för olika personer. Det finns några väldigt grova riktlinjer som gäller för i princip alla men efter det blir det olika lösningar för olika personer.

Därför behöver den här typen av lösning studeras för att man ska veta om de är bra att ge som generella råd till alla människor eller om det mer är en sådan där sak som kanske fungerar för vissa. Det vill säga om det mer är något fysiologiskt som gäller mer generellt för alla människor eller om det mer är något beteendemässigt som kanske fungerar bra som råd till vissa men blir rent av negativt för andra.

Tre studier på träning innan frukost för kvinnor i olika åldrar

För att få svar på de två sista frågorna jag tagit upp så behövs det egentligen många olika typer av studier. Det är oftast så när man vill undersöka om en förklaringsmodell. Om vi däremot bara vill veta om rådet fungerar, oavsett orsak, så är det bäst att bara testa det i praktiken. Och det här har man gjort i några mindre studier som jag tänkte skriva om idag.

I två av studierna hade man yngre kvinnor i 20 års åldern och i den andra studien hade man kvinnor efter klimakteriet (menopausen) (1, 2, 3). Det var 20 respektive 16 kvinnor med i studierna på de yngre kvinnorna och 25 i studien på kvinnor i klimakteriet. Så det här är små studier. Samtidigt har man främst tittat på vikten hos deltagarna och om ett råd ska vara värt att ge som ”bra råd till alla” så bör du kunna se en effekt med så här få deltagare med. För hur bra är egentligen ett råd om du behöver flera hundra personer för att kunna se en liten skillnad som blir statistiskt signifikant?

Det där argumentet kan man dock vända genom att säga att eftersom viktuppgång oftast går långsamt så kanske en liten effekt över några månader är något som fått stor betydelse för människor över ett par år. Så få deltagare är en brist här. Men samtidigt tycker jag att vi ändå kommer att kunna få ett intressant svar.

Upplägget på de tre studierna var enkla. Deltagarna slumpades i två grupper och sen fick den ena gruppen träna innan frukost medan den andra gruppen fick träna efter frukost. Träningen var lite olika i studierna men jag tänker inte gå in på det här. Det är bara att trycka på referenserna ovan om du vill veta skillnaderna.

Studierna på de yngre kvinnorna varade i endast 4 respektive 6 veckor vilket verkligen är i det kortaste laget medan den andra studien varade i 12 veckor vilket är ganska standard. Och jag skulle säga att människor som inte märker någon effekt av någon förändring i träning eller kost på 12 veckor troligen inte kommer att fortsätta med vanan i fall de tycker att den stör vardagen på något sätt.

Positiva resultat för alla från träningen – men träning före frukost hjälpte inte vikten

Resultatet i de här tre studierna blev att det inte gick att se någon skillnad mellan att träna före och efter frukost för kvinnorna i någon av studierna. Här är resultaten när det gäller förändring i fettmassa och muskelmassa i de tre studierna var för sig.

Inga av de här resultaten var signifikanta rent statistiskt och det är även svårt att egentligen se någon konsekvent trend när du tittar på graferna. När det gäller studien på kvinnor i klimakteriet så är resultatet om något i fördel för gruppen som tränade efter frukost. Nu tror jag inte att det är en verklig effekt det heller men när vi har tre studier som inte ens pekar mot en positivare effekt av att träna fastande innan frukost så är sannolikheten inte så stor att den här effekten faktiskt finns.

När det gäller andra hälsomarkörer så som blodsockerkontroll och liknande så tittade man på det med i två av studierna och där var inga betydelsefulla skillnader där heller (2, 3).

Förutom de tre studierna jag tagit upp här ovanför så finns det bara studier där forskarna egentligen har tänkt undersöka något annat men där man i efterhand också kan titta på om träningen påverkade kroppssammansättningen. Till exempel finns det studier där man tagit idrottare och låtit dem träna före eller efter frukost för att se om det kan påverka deras kondition. Även när man summerar de här studierna så ser man dock ingen effekt på kroppssammansättningen (4).

Summering

Trots att påståendet att träning innan frukost är bra för att gå ner i vikt är så otroligt vanligt så finns det förvånansvärt lite forskning på området. De studier som finns pekar dock alla tre mot att där inte finns någon direkt fördel med att träna före frukost när det gäller viktnedgång. Så gör vad du vill. För vissa enskilda personer kan det så klart fortfarande vara en bra lösning för att uppnå sakerna som faktiskt spelar roll.


Photo by Jonathan Borba on Unsplash


Liknande artiklar
Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Screening och tester är ofta en dålig idé

I avsnitt 431 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob screening och tester med utgångspunkt i Jacobs artikel ”Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre”.

14 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024