Viktnedgång med 90 procent ultraprocessad mat

Linnea är tillbaka i podden och tillsammans med Jacob dissekerar hon en ny studie som jämför effekterna av ultraprocessad och minimalt processad mat – med några oväntade resultat.

Viktnedgång med 90 procent ultraprocessad mat

Linnea är tillbaka i podden och i veckans avsnitt går hon och Jacob igenom en ny randomiserad studie på ultraprocessad mat. I studien lär man deltagarna under två olika åttaveckorsperioder äta antingen endast minimalt processad mat eller i princip uteslutande ultraprocessad mat. Båda dieterna var dock konstruerade så att de skulle följa de så kallade ”Eatwell guidelines” som finns i Storbritannien.

Resultatet visade på generella hälsoförbättringar under båda perioderna för deltagarna där de mindre skillnaderna man kunde se troligen förklaras av redan kända effekter från kosten. Även om dieterna var lika varandra när det gäller saker likt makronutrienter, salt och fiber så blev det mindre skillnader som sannolikt är det som förklarar de mindre skillnaderna i studieresultat.

På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

Hålltider

  • (00:00:00) Introsnack med Jacob och Linnea
  • (00:01:51) En ny randomiserad studie på ultraprocessad mat

Liknande podcasts
Josef Eriksson med hemlig gäst!

Josef Eriksson överraskar med en hemlig gäst för ett avsnitt fyllt av minnen, skratt och djupdykningar i träning.

14 aug. 2025

Viktnedgång med 90 procent ultraprocessad mat

Linnea är tillbaka i podden och tillsammans med Jacob dissekerar hon en ny studie som jämför effekterna av ultraprocessad och minimalt processad mat – med några oväntade resultat.

12 aug. 2025

När maten styr relationen – att vara anhörig till någon med obesitas

Hur påverkas en relation när maten får för stort utrymme? I veckans avsnitt gästar Maria och hennes sambo Per-Erik för att dela sina erfarenheter av att leva tillsammans med – och bredvid – obesitas. Ett ärligt samtal om kärlek, stöd och förändring.

16 juni 2025

Från gastric bypass till Ironman – Sara Molin gästar

När kroppen förändrades efter att Sara Molin blivit ung mamma inleddes en oväntad viktresa kantad av jojobantning och vacklande självkänsla. I veckans avsnitt delar hon med sig av beslutet som förändrade allt – och hur träningen efter en gastric bypass ledde hela vägen till tre genomförda Ironman.

26 maj 2025

Vad händer efter viktnedgången?

Vad händer när du har nått din målvikt? I det här avsnittet pratar vi om den ofta förbisedda tiden efter viktresan – om motivation, mål och varför det kan vara så svårt att behålla resultatet.

12 maj 2025

Granskning av dokumentären Farligt gott på SVTplay

Avsnitt 170 av Hälsoveckan by Tyngre handlar om dokumentären Farligt Gott som finns att se på SVTplay. Dokumentären påstås handla om ultraprocessad mat men i själva verket så blandar den flera olika samtidigt som man inte är särskilt tydlig med definitionen på ultraprocessad mat.

6 maj 2025

Allt eller inget – varför fastnar vi där?

I det här avsnittet grottar vi ner oss i ett tankemönster som många av oss kämpar med. Vi delar tankar, erfarenheter och berättelser från våra lyssnare. Kanske känner du igen dig?

4 maj 2025

Hunger, målvikt och vågen – vad säger kroppen egentligen?

Hur vet vi om vi är hungriga på riktigt? Vad händer när man når sin målvikt? Och varför känns det som att vågen säger mer än den gör?

14 apr. 2025

AVSNITT 100!!!!!!

Idag firar vi 100 avsnitt! För att göra det extra speciellt låter vi er lyssnare komma ännu närmare oss, våra tankar, erfarenheter och insikter kring hälsa, vikt och beteenden.

24 mars 2025

Vi svarar på lyssnarfrågor!

I dagens avsnitt svarar vi på två lyssnarfrågor som handlar om styrketräning, muskelminne och viktnedgång.

3 mars 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Gener, ultraprocessad mat och fetma

Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen. Däribland övervikt, gener och fetma.

26 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Reklaminslag för ”Vad vi äter” på SVT

Huvudämnet denna gång är ett inslag i Carina Bergfeldts talkshow där Chris Van Tulleken i drygt tio minuter får göra reklam för sin bok.

13 feb. 2024

Food as Medicine-koncept blev magplask

Erik, Caroline och Jacob diskuterar en studie i JAMA Internal Medicine, och ett inlägg från Johannes Cullberg.

9 jan. 2024

100 avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre

Första avsnittet för 2024 och för första gången är alla panelmedlemmar med samtidigt i podden.

2 jan. 2024

10 000 steg och andra hälsomål

Erik och Jacob får hålla låda själva denna vecka. De diskuterar bland annat ett klipp från Agnes Wold där hon menar att rådet om 10 000 steg är överdrivet.

12 dec. 2023

Tillför begreppet ultraprocessad mat något nytt till dagens kostråd?

I veckans avsnitt inleder Jacob med en uppföljning kring avsnittet om att region Värmland erbjuder nyblivna mammor hjälp med viktnedgång efter graviditeten.

28 nov. 2023

Orimlig kritik mot hjälp med viktnedgång efter graviditet

Linnea är tillfälligt tillbaka och tillsammans med Erik, Jacob och Caroline så diskuteras veckans rubriker.

14 nov. 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Caroline Wilbois om att vara dietist i Biggest Loser

Vi bjuder in Caroline Wilbois till samtal om bland annat detox, juicedieter och set point. Ett spännande avsnitt med många riktningar.

27 feb. 2023

Betydelsen av hyper-palatability på människors kaloriintag

Det är dags för ytterligare en liten uppdatering kring Skitmat och belöning från mat.

22 feb. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Om senaste tidens debatt kring kroppsaktivism

Kroppsaktivism har varit på tapeten de senaste två veckorna och i det här avsnittet så diskuterar Jacob och Linnea lite kring det.

22 nov. 2022

Diskussioner och reflektioner kring "Vad matar vi våra barn med?"

I veckans avsnitt diskuteras SVTs kostdokumentär, "Vad matar vi våra barn med?".

11 okt. 2022

Om obesitas med Ingrid Larsson - del 1

Denna vecka gästas Hälsoveckan by Tyngre av docent Ingrid Larsson från Sahlgrenska Universitetssjukhus.

20 sep. 2022