30 dagar utan ultraprocessad mat som en reklamkampanj

Jacob och Erik pratar om SVT:s tveksamma rapportering om ett reklaminslag, ett missvisande “anti-ultraprocessat”-experiment och en studie där kaffe minskar risken för återfall efter elkonvertering vid hjärtflimmer.

30 dagar utan ultraprocessad mat som en reklamkampanj

Jacob och Erik börjar veckans avsnitt med att diskutera en reklamkampanj som SVT valde att göra ett nyhetsinlags om utan att berätta att det var en reklamkampanj. En man vid namn Oskar säger sig ha gjort ett projekt där han uteslutit all ultraprocessad mat i 30 dagar för att se hur det påverkar hans hälsa. Resultatet blev en viktnedgång på hela 6,6 kilo och tydliga förbättringar av några hälsomarkörer. Det är dock helt omöjligt att avgöra om kosten i sig har haft någon effekt eller om allting beror på det kraftiga kaloriunderskottet och viktnedgången som följde.

Efter det diskuteras en ny studie där man har testat om kaffe påverkar risken att få återfall efter en elkonvertering vid hjärflimmer. Resultatet blev att risken var lägre för personerna som fortsatte dricka kaffe jämfört med de som slutade.

På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

Hålltider

  • (00:00:00) Introsnack
  • (00:02:02) SVT gör reklam för ett företags reklamkampanj
  • (00:31:05) Kaffe minskar risken för återfall efter elkonvertering vid hjärtflimmer

Liknande podcasts
Kalifornien påstås förbjuda ultraprocessad mat i alla skolor

Erik och Jacob diskuterar Eli Lillys avbrutna studie på Bimagrumab och Mounjaro samt Kaliforniens förslag om att begränsa ultraprocessad mat i skolor.

25 sep. 2025

Viktnedgång med 90 procent ultraprocessad mat

Linnea är tillbaka i podden och tillsammans med Jacob dissekerar hon en ny studie som jämför effekterna av ultraprocessad och minimalt processad mat – med några oväntade resultat.

12 aug. 2025

Granskning av dokumentären Farligt gott på SVTplay

Avsnitt 170 av Hälsoveckan by Tyngre handlar om dokumentären Farligt Gott som finns att se på SVTplay. Dokumentären påstås handla om ultraprocessad mat men i själva verket så blandar den flera olika samtidigt som man inte är särskilt tydlig med definitionen på ultraprocessad mat.

6 maj 2025

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Preliminära data från Kevin Halls andra studie på ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat står ännu en gång på agendan i Hälsoveckan by Tyngre.

3 dec. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Gener, ultraprocessad mat och fetma

Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen. Däribland övervikt, gener och fetma.

26 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Reklaminslag för ”Vad vi äter” på SVT

Huvudämnet denna gång är ett inslag i Carina Bergfeldts talkshow där Chris Van Tulleken i drygt tio minuter får göra reklam för sin bok.

13 feb. 2024

Food as Medicine-koncept blev magplask

Erik, Caroline och Jacob diskuterar en studie i JAMA Internal Medicine, och ett inlägg från Johannes Cullberg.

9 jan. 2024

100 avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre

Första avsnittet för 2024 och för första gången är alla panelmedlemmar med samtidigt i podden.

2 jan. 2024

Tillför begreppet ultraprocessad mat något nytt till dagens kostråd?

I veckans avsnitt inleder Jacob med en uppföljning kring avsnittet om att region Värmland erbjuder nyblivna mammor hjälp med viktnedgång efter graviditeten.

28 nov. 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Betydelsen av hyper-palatability på människors kaloriintag

Det är dags för ytterligare en liten uppdatering kring Skitmat och belöning från mat.

22 feb. 2023

Diskussioner och reflektioner kring "Vad matar vi våra barn med?"

I veckans avsnitt diskuteras SVTs kostdokumentär, "Vad matar vi våra barn med?".

11 okt. 2022

Hälsa och livslängd hos de som äter likt EAT Lancet-dieten

Vi diskuterar två nyligen publicerade studier – en med fokus på kaloriintag och en om klimatvänlig kost också är hälsosamt.

30 aug. 2022

Hur dagsformen vid testning kan förstöra bilden av en hel träningsperiod

Ännu ett frågeavsnitt där Jacob och Wille ger långa svar på bra frågor. Den här veckan handlar det först om vad vi vet kring så kallade non-responders, dvs personer som inte får någon positiv effekt från träning i studier.

17 aug. 2022