Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag. Det här blev ett längre avsnitt där du först får höra varifrån begreppet kommer och hur det är definierat.

Du får också lära dig lite kring forskningen som finns idag och alla de svårigheter som finns kring hur man tolkar dessa resultat när det gäller orsakssamband.

Till sist blir det även en hel del diskussion kring problemet med att reglera någonting som är som har så luddiga gränser.

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag:

  • 00:00:00 Introsnack kring bristfällig träning
  • 00:05:29 Termen ultraprocessad mat är som början på kostdokumentärer
  • 00:07:49 Det du behöver veta kring ultraprocessad mat
  • 00:09:47 Etymology kring, och definitionen av, termen ultraprocessad mat
  • 00:19:12 Jacob gillade begreppet när det först lanserades och när det var med i Brasiliens kostråd 2014
  • 00:21:34 Kostråd som inte berör själva valet av mat utan hur man äter
  • 00:24:42 Ska man ge råd även om man inte tror att de har någon effekt i praktiken?
  • 00:27:06 Ingenting talar för att brasiliens kostråd har haft någon effekt på befolkningen
  • 00:29:41 Att ultraprocessad mat korrelerar med negativa saker är självklart
  • 00:34:57 Kategorin ultraprocessad mat är väldigt bred och har riktigt luddiga gränser
  • 00:40:07 Man har bara studerat kategorier av livsmedel, inte ultraprocessad glass vs "naturlig glass" eller liknande
  • 00:45:53 Kevin Halls interventionsstudie är väldigt intressant men ger få svar kring varför
  • 00:53:46 Det finns flera möjliga förklaringar till resultatet i Kevin Halls studie som inte behöver ta med ultraprocessande
  • 01:01:42 Reglering kring ultraprocessad mat är nästan omöjligt utan bättre definitioner
  • 01:05:12 De som arbetat med folkhälsa har sagt att det behövs mer reglering i decennier
  • 01:16:42 Begreppet hyper-palitable food är betydligt enklare rent regelmässigt
  • 01:21:37 Studier där man har skapat olika kategorier av ultraprocessad mat pekar ut de vanliga bovarna
  • 01:26:54 De nya näringsrekommendationerna för norden valde att inte ta med ultraprocessad mat

Här laddar du ner avsnittet "Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag" som mp3: Avsnitt 432

Mer om Träningssnack

RSS: http://traningssnack.libsyn.com/rss


Liknande podcasts
Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Gener, ultraprocessad mat och fetma

Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen. Däribland övervikt, gener och fetma.

26 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Utbrända tränare och kollagen i proteinbars

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 434 av Tyngre Träningssnack.

6 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Screening och tester är ofta en dålig idé

I avsnitt 431 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob screening och tester med utgångspunkt i Jacobs artikel ”Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre”.

14 feb. 2024

Reklaminslag för ”Vad vi äter” på SVT

Huvudämnet denna gång är ett inslag i Carina Bergfeldts talkshow där Chris Van Tulleken i drygt tio minuter får göra reklam för sin bok.

13 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Hur värmer man upp inför en repsmaxning?

Jacob och Wille diskuterar lyssnarfrågor. Kring RDI av näringsämnen, om skillanderna i att löpa på löpband och utomhus, samt om repsmaxning.

31 jan. 2024

Hur går det för spelarna som varit med på elitläger i fotboll?

Forskaren Tor Söderström gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack. Han berättar om forskning han utfört som bland annat handlar om talangutveckling inom fotbollen.

24 jan. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Food as Medicine-koncept blev magplask

Erik, Caroline och Jacob diskuterar en studie i JAMA Internal Medicine, och ett inlägg från Johannes Cullberg.

9 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

100 avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre

Första avsnittet för 2024 och för första gången är alla panelmedlemmar med samtidigt i podden.

2 jan. 2024

Summering av året 2023 med Jacob och Wille

I årets sista avsnitt av Tyngre Träningssnack så går Jacob och Wille traditionsenligt igenom en del av de saker som de tycker har varit mest intressant eller roligast i podden under året.

27 dec. 2023

Hur kan man tänka kring barn och sötningsmedel?

Jacob och Wille börjar avsnitt 423 med en uppföljning på ett tidigare avsnitt där de diskuterat flerdagsfasta och tv-serien Limitless.

20 dec. 2023

Styrketräning & konditionsträning utan trötta ben?

Hur kombinerar man styrketräning med konditionsträning på ett bra sätt utan att bli för trött från styrketräningen?

13 dec. 2023

35 år i judons tjänst

Jacob och Wille gästas av Robert Eriksson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Robert var först elitaktiv inom svensk judo tills han i princip direkt gick över till att bli förbundskapten för svenska landslaget.

6 dec. 2023

Prylar vid styrketräning

Jacob och Wille följer upp förra veckans avsnitt kring prylar för konditionsträning med att denna gång diskutera saker som kan vara användbara vid styrketräning.

29 nov. 2023

Tillför begreppet ultraprocessad mat något nytt till dagens kostråd?

I veckans avsnitt inleder Jacob med en uppföljning kring avsnittet om att region Värmland erbjuder nyblivna mammor hjälp med viktnedgång efter graviditeten.

28 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023