Erik, Caroline och Jacob diskuterar först en ny studie i JAMA Internal Medicine med titeln ”Effect of an Intensive Food-as-Medicine Program on Health and Health Care Use”. Där har man försökt att förbättra blodsockerkontrollen hos typ 2-diabetiker med hjälp av utbildning och mycket stöd. Samtidigt som man också tillhandahöll nyttig mat gratis till deltagarna för att täcka tio måltider varje vecka i ett helt år. För en kostnad på uppskattningsvis drygt 20 000 på ett år så fick man ingen mätbar effekt på något av utfallen jämfört med förändringarna i en kontrollgrupp.
Efter det diskuteras ett inlägg av Johannes Cullberg på Instagram där han påstår att han skäms över att vara svensk. Detta eftersom livsmedelsverket inte ger några råd kring det som kallas för ultraprocessad mat.
Food as Medicine-koncept blev magplask:
- 00:00:00 Introsnack om positiva och negativa saker i livet
- 00:11:07 Food as Medicine-intervention har ingen effekt alls på typ 2 diabetikers blodsockerkontroll
- 00:34:39 Jacob har tappat sina behörighet till vetenskapliga artiklar via universitet
- 00:35:21 Johannes Cullberg skäms över att vara svensk
- 00:39:39 Brasiliens kostråd från 2014
Här laddar du ner avsnittet "Food as Medicine-koncept blev magplask" som mp3: Avsnitt 101.
Mer från Hälsoveckan