Total energiförbrukning – ökar den om du promenerar lite mer?

Ny studie utmanar tidigare slutsatser. Men går det verkligen att lita på våra mest populära aktivitetsmätare?

Jacob Gudiol

För lite drygt ett halvår sen skrev jag en artikel här på Tyngre‌ med titeln: Mer träning utan högre energiförbrukning. I den artikeln berättade jag om en hypotes framtagen av ett gäng forskare där de med hjälp av dels äldre data, men framför allt nyinsamlad data från fem olika platser på jorden, visat att människors totala energiförbrukning inte stämmer särskilt väl överens med hur mycket de faktiskt tränar eller motionerar.

De tog istället fram en modell för energiförbrukning som ser ut enligt nedan där folk som rör sig måttligt har i princip samma totala energiförbrukning som personer som rör på sig mer.

För att uttrycka det väldigt kort så föreslog dessa forskare att människors energiförbrukning verkar styrd för att hamna på ungefär samma nivå oavsett hur mycket en person rör sig i form av mer regelrätt fysisk aktivitet likt träning, promenader och liknande.

De föreslog istället att en person som rör på sig mer genom att till exempel promenera en timme om dagen omedvetet sen kommer att röra på sig mindre under resten av dagen för att slutligen hamna på ungefär samma totala energiförbrukning som de hade gjort även om de inte genomfört den där promenaden.

Den här hypotesen var inte ny eller revolutionerande, det är sällan verkliga vetenskapliga hypoteser, utan det som var nytt var egentligen att man la fram det hela mer konkret med en tydligt beskriven modell samt att man hade ganska imponerande nyinsamlad data som gav stöd till det man presenterade.

Personligen tycker jag att evidensen för den här hypotesen är ganska övertygande men om vi ska använda en liknelse som vi ofta nyttjar i Tyngre Träningssnack så är det ett resultat som jag skulle vara villig att satsa lite pengar på att det stämmer – men jag hade aldrig vågat satsa allt jag äger.

För några veckor sen publicerades däremot en studie med titeln Testing the activitystat hypothesis: a randomised controlled trial vars titel får det att verka som att den här studien ämnade att undersöka precis det jag har tagit upp här ovanför. Jag blev nyfiken och tittade på studiens abstrakt och jag fann då att slutsatsen i den här studien är att man inte kunde finna några bevis alls för att vi skulle kompensera för mer träning genom att röra på oss mindre senare.

Hur ska man få ihop de här två studiernas resultat?

En ytlig granskning av abstraktet till den första studien som jag skrev om tillsammans med den här nya studien gör en garanterat förvirrad. Jag blev själv konfunderad till vad det kunde vara som ligger bakom att två till synes väl utförda studier verkar komma fram till olika resultat.

Det man har gjort i den senaste av de två studierna är att man har tagit ett gäng personer och sen delat in dem i tre olika grupper, där en grupp inte förändrade någonting‌ medan de två andra grupperna började att öka sin fysiska aktivitet‌ . Målet var att den ena gruppen skulle utföra 150 minuter fysisk aktivitet‌ i veckan medan den andra gruppen skulle utföra 300 minuter‌ i veckan. Den ökade aktiviteten uppnådde deltagarna genom att de fick gå på övervakade gruppträningspass.

Samtliga tre grupper fick sen genomgå en mätning av deras energiförbrukning i vila samtidigt som de även fick bära en accelerometer för att få ett objektivt mått på hur mycket de rörde på sig. En accelerometer är i princip en mer avancerad stegräknare. Det finns många produkter av den här typen på marknaden idag och vanligen handlar det om en klocka eller någon typ av armband som du bär på handleden när det är vanliga konsumentprodukter. Idag har även i princip alla moderna telefoner en sådan inbyggd. Fördelen med att bära den i form av en klocka eller liknande är dock att folk har på sig den hela tiden medan många ofta lägger ifrån sig sina mobiler då och då.

Resultatet i den här nya studien blev, som jag redan nämnt, att man inte såg någon kompensation hos personerna som började motionera mer. Deras energiförbrukning i vila förblev som den var innan och även deras fysiska aktivitet som uppmättes med en accelerometer förblev den samma utöver den extra träningen. Så deltagarna i gruppen som skulle utföra 150 minuter fysisk aktivitet ”extra” började alltså inte röra på sig mindre under resten av dagen när man tittade på vad accelerometern sa.

Problemet är troligen att en accelerometer inte mäter allt

Hur kan man då få ihop det här resultat med modellen ovan och den tidigare studien jag skrivit om? Svaret ligger i mätmetoden som användes i den här nya studien. Faktum är att den förra studien jag skrev om nämner just det här ”problemet” i deras introduktion. I studier där man mäter energiförbrukning från rörelse med hjälp av accelerometrar så verkar mer rörelse ge ökad energiförbrukning men i andra studier där man mäter total energiförbrukning med andra metoder så som doubly labeled water‌ så finns sker inte samma sak.

Det var faktiskt i princip det man jämförde i den studien. Deltagarna där fick nämligen både bära en accelerometer och sen fick de sin totala energiförbrukning mätt med doubly labeled water‌ och resultatet visade att trots att vissa personer visade högre värden när man tittade på accelerometern så var deras totala energiförbrukning över dagen inte högre.

Kompensationen som verkar ske efter att du tränat som påverkar din energiförbrukning verkar med andra ord främst vara kompensationer som du inte mäter med de accelerometrar som finns på marknaden idag.

Summering – det här är ett problem för alla aktivitetsmätare

Det här är typexemplet på något som skulle kunna ge två helt motstridig rubriker i vanliga media. Forskarna till den första studien skickar ut en pressrelease för att berätta vad de bevisat och sen skickar den andra forskargruppen ut en annan som verkar säga precis motsatsen. Om du däremot verkligen läser de två studierna så finner du ganska snabbt vad som troligen skiljer studierna åt och som kan förklara de skilda resultaten.

Den här nyare studien är verkligen väl genomförd ur alla aspekter förutom att man just inte har mätt total energiförbrukning utan man har antagit att om det sker en kompensation i energiförbrukning så skulle den visa sig i mätningarna med accelerometer. Detta är dock ett antaganden som den tidigare studien ifrågasatt och även visat på data som stödjer det.

Planerna för den här nya studien började redan 2011 och forskarna har varit så duktiga så de publicerat metoddelen och hur de tänkt gå tillväga i en text 2012 vilket är väldigt bra. Det här innebär också att de helt enkelt inte kan ha känt till det som jag tar upp i den här texten nu.

Rent praktiskt så visar den här nya studien dock ett eventuellt problem med alla olika aktivitetsmätare som finns på marknaden likt Jawbone‌ , Apple Watch‌ , Fitbit‌ , Samsung Gear Fit‌ , Garmin Vivostar‌ osv. Alla de här är nämligen i princip avancerade accelerometrar och de bör därför ha precis samma problem som jag tar upp här. De kan överskatta din energiförbrukning om du börjar lägga till mer mätbar fysisk aktivitet så som promenader och sen minskar på din energiförbrukning genom förändringar som dessa verktyg inte kan snappa upp.

Men vem vet, det här är ju faktiskt än så länge inget som är ristat i sten. Jag tror på det, jag skulle som sagt vara beredd att satsa lite pengar på det med. Men det är fortfarande en osäker fråga.Liknande artiklar
Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024