2020 – sämsta året någonsin?

Avindell ämnar fylla 2020:s andra hälft med att lyfta mer skrot och skratta med de som betyder mest.

Sebastian Avindell

2016. Kommer ni ihåg det? 

Det kanske sämsta året sedan Digerdöden röjde som värst genom Europa. Prince dog. David Bowie likaså. Kriget i Syrien tvingade miljoner människor på flykt. Och sen, ja sen dog Allan Rickman också. Professor Snape liksom. Jag vet att jag tänkte då att nu, ja nu kan det inte bli värre. 

Då dog Muhammad Ali och britterna röstade sig ur EU.

Ja, när skitåret 2016 äntligen var slut var det nog många av oss som drog en lättnadens suck. 

Entré 2020.

Jag behöver väl knappast dra alla grejor med det här året, som inte ens kommit halvvägs hittills, som har varit abnormt jättesämst? Trump. Covid-19. Trump. Och så George Floyd. Gillar man vid sidan om det crossfit, ja då tangerar och överträffar nog 2020 till och med skitåret 2016.

Få är det också som har fått träna som de vill. Gymmen stängde, två miljoner influencers på nätet gjorde hemmaträningsvideos a la bänkpress med teve och kast-med-liten-soffa för att inspirera. 

Vilket bara gjorde alla ännu argare. Sällan har uppdämd träningsabstinens varit så nära att explodera sönder huvudet på mänskligheten.

Så här står vi nu. Luggslitna med mindre definition kring våra hårt förvärvade muskler. Hukar oss inför vad som komma skall. 

För visst känns det som så? Som att nästa elände bara väntar på att få brisera. Ett flygande tefat som i Independence Day eller varför inte Godzilla? Eller Godzilla som flyger ett tefat. Inget skulle förvåna oss längre.

Tänk om vi kunde vända på det lite? Oavsett om världen tänker fortsätta leka hela havet stormar. 

Fundera lite över hur du, faktiskt, tänker annorlunda idag jämfört med för sex månader sedan. Jag kan bara tala för mig själv, men visst är det väl som så att perspektiven skiftat? Plötsligt är det ganska självklart vad som betyder mest. När vi inte får träffa våra nära och kära som vi vill, ja det är då vi inser hur mycket de faktiskt betyder för oss. När vi inte får svettas på gym och i boxar som vi gjort innan, då tänds passionen tusenfalt. 

Vi inser att den där afterworken över Zoom, Skype eller Google Meets inte alls är samma sak som när vi ses i kött och blod. Att maxa framför en kamera kan vara en smart lösning, men det är inte samma som inför publik.

Stanna upp.

Kontemplera över det. För genom att 2020 gått in för att vara det sämsta året vi någonsin sett har vi också fått en möjlighet. Ja, jag vet att det stinker av ”glaset är halvfullt”-mentalitet. Men ändå. 

Håller du inte med? 

Den här plötsliga avstanningen, avbrottet i allas våra liv kan faktiskt bli en språngbräda mot något bättre. Vi som sällan har tid att stanna upp för att reflektera har nu kunnat grunna över vårt liv, hemma på soffan. Vi inser vad som faktiskt är viktigt.

  • Våra medmänniskor.
  • Kompisarna vi saknar från gymmet.
  • Mamma och pappa som vi inte får krama om därför att de befinner sig i riskgrupp.
  • En morfar eller farfar som inte kan få besök på ålderdomshemmet.
  • Gruppassen med det där gänget du kan hämta så mycket energi ifrån.

För, tro det eller ej, 2020 kommer också blåsa över. Precis som 2016 gjorde. Och när det så har gjort, ja då har vi faktiskt en möjlighet att skifta lite på perspektiven. Vi kanske inte måste resa jorden runt, springa i affärer och shoppa och gå på jättelika konserter? Även om det såklart är fantastiskt kul. 

Kanske är lyckan något så enkelt som att få vara med sina nära och kära. Att få lyfta skrot och svettas tillsammans i all enkelhet? Är inte det vad som utkristalliserats i denna kris? Vad som faktiskt är viktigt och vad som inte är det?

Att less är more. 

Således kommer jag fortsatt hata 2016 mer än 2020. Det tog massor av mina favoritartister och försvann med en bitter eftersmak. Men, det gav inget mer. Och hur totalt värdelöst 2020 faktiskt än verkar just nu så har det, paradoxalt nog, fört oss närmare varandra. Och just det tycker jag vi ska anamma och fortsätta med. 

Jag ska fylla 2020:s andra hälft med att lyfta mer skrot och skratta med dem som betyder mest. 

Hoppas du får göra detsamma! 

Photo by Anne Nygård on Unsplash


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023