Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin


Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning. Alkohol bidrar nämligen med mycket energi, hämmar fettförbränningen och kan bidra till ökad aptit. 

Alkoholens energiinnehåll

Ett gram alkohol bidrar med 7 kcal. Med alkoholen följer även ofta drycker med kolhydrater såsom öl och vin samt drycker med tillsatt socker såsom drinkar och cider. Personer med ett intag av låga till måttliga mängder alkohol verkar vidare oftast dricka alkohol som tillägg till sitt ordinarie energiintag, vilket i sin tur leder till ett högre intag av kalorier än man gör sig av med.

För att sätta det i perspektiv innehåller en starköl (33 cl) ungefär 150 kcal och ett glas vin (15 cl) ger ungefär 120 kcal. Det innebär att om man dricker några glas öl/vin under en kväll kan alkoholen bidra med mer energi än själva maten. 

Energiintaget från alkohol skiljer sig dock mycket beroende på vilka mängder som konsumeras. För den som dricker ett par glas vin till maten någon gång per vecka, kommer alkoholen inte bidra med så mycket kalorier totalt över veckan. Men för den som dricker flera gånger per vecka och större mängder kan energiintaget från alkohol snabbt dra iväg. Vilket i sin tur kan leda till energiöverskott eller lågt intag av näring. 

Alkohol hämmar fettförbränningen och ökar aptiten

Alkohol skiljer sig från de tre andra energigivande näringsämnena (kolhydrater, fett och protein) då alkohol inte kan lagras i kroppen och uppfattas som ett gift. Det bidrar till att vid intag av alkohol begränsas fettförbränningen då alkoholen prioriteras av kroppen. Samtidigt verkar alkohol öka vår aptit och minska mättnadskänslan vilket kan leda till ett ökat intag av mat i samband med alkoholintag. 

Alkohol och viktreglering – Är det bättre att dricka vin?

Trots alkoholens höga energivärde kombinerat med hämmande effekt på fettförbränningen och aptitstimulerande effekt, har forskningen inte entydigt visat att intag av alkohol bidrar till viktökning. Det finns även studier som visat att vin inte är associerad med viktökning på samma sätt som andra alkoholhaltiga drycker. Men precis som med mycket annat när det kommer till kost och hälsa är det viktigt att se över helheten. I en dansk studie analyserades inköpskvitton från två stora danska livsmedelskedjor. De som köpte vin köpte också mer grönsaker, frukt, fågel, mager ost, mjölk och kött. De som handlade öl köpte däremot mer färdiglagade rätter, socker, chark, chips, korv och läsk. 

Alkohol och viktreglering – Avslutningsvis

Mitt råd när det kommer till alkohol och viktreglering är att se över helheten. Det viktiga är vilka mängder och hur ofta du konsumerar alkohol, kombinerat med hur dina matvanor ser ut i övrigt. Det kommer alltså inte vara avgörande om du väljer vin eller öl som alkoholhaltig dryck och du kommer inte automatiskt att gå upp i vikt av att dricka alkohol eller gå ner i vikt av att sluta dricka alkohol. Däremot är det lättare att bibehålla en hälsosam vikt och tillgodose ditt näringsbehov om intaget av alkohol ej är allt för högt. Detta gäller även för andra energirika och näringsfattiga livsmedel såsom godis, läsk, glass, bakverk, chips och liknande.

Hälsosamma matvanor handlar om att hitta en balans som fungerar på lång sikt. Så det är även viktigt att fråga sig själv vad en rimlig balans innebär för dig när det gäller alkohol. Även om alkohol bidrar med negativa hälsoeffekter och att det kan vara svårare att reglera vikten är det också förknippat med socialt umgänge och festligheter.

Du behöver alltså hitta en balans som fungerar för dig och i ditt liv. 


Referenser:

  1. Suter PM, et al. Effects of alcohol on energy metabolism and body weight regulation: is alcohol a risk factor for obesity? Nutrition Reviews 1997; 55: 157-171.
  2. Suter PM, Schutz Y, Jequier E. The effect of ethanol on fat storage in healthy subjects. N Engl J Med. 1992 Apr 9;326(15):983-7. doi: 10.1056/NEJM199204093261503. PMID: 1545851.
  3. Westerterp-Plantenga MS, Verwegen CR. The appetizing effect of an apéritif in overweight and normal-weight humans. Am J Clin Nutr. 1999 Feb;69(2):205-12. doi: 10.1093/ajcn/69.2.205. PMID: 9989681.
  4. Sayon-Orea C, et al. Type of alcoholic beverage and incidence of overweight/obesity in a Mediterranean cohort: The SUN project. Nutrition 2011; 27: 802-808.
  5. Johansen D. Food buying habits of people who buy wine or beer: cross sectional study. British Journal of Medicine 2006; 332: 519-521.
  6. Sayon-Orea C, et al. Alcohhol consumption and body weight: a systematic review. Nutrition Reviews 2011; 69: 419-431.


Liknande artiklar
Talangutveckling del 2 - Specialisering och multidrottande

Debatten om hur unga idrottare bäst utvecklas har tagit fart i Sverige de senaste åren. I detta andra avsnitt av vår serie om talangutveckling dyker vi ner i frågan om tidig specialisering kontra multiidrottande – och vad forskningen egentligen säger.

25 juni 2025

Jacob om dagsläget

Jacob Gudiol gästar podden för att nyktert men smådeppigt dissekera det växande informationsmörkret – från konspirationsteorier till medvetna feltolkningar och rena lögner.

24 juni 2025

Tre faktorer som påverkar hur mycket vi äter

Hur påverkar portionsstorlek, energidensitet och smakvariation hur mycket vi äter? I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre djupdyker Jacob och Erik i de tre faktorer som enligt forskningen driver vårt energiintag mest.

24 juni 2025

Talangutveckling del 1 - potential, nivåindelning och selektering

Hur hittar vi framtidens stjärnor – och riskerar vi att sålla bort dem för tidigt? I första delen av en serie om talangutveckling diskuterar Jacob och Wille selektering, nivåindelning och hur resurserna bäst fördelas inom svensk idrott.

18 juni 2025

Livedebatter funkar inte om ena parten inte bryr sig om fakta

Hur gick det egentligen när Fredrik Nyström mötte en expert i TV4:s Efter Fem? I veckans avsnitt följer vi upp joggningsdebatten och visar varför fakta och vetenskap inte alltid vinner i livesändning.

17 juni 2025

Studier på kött är bara positiva när industrin sponsrar dem

Hur påverkar sponsorn forskningsresultaten om rött kött? I veckans avsnitt djupdyker vi i en NY Times-artikel om industrins påverkan på nutritionstudier – och i en minst sagt svag dietgranskning från DN.

9 juni 2025

Bättre prognos med träning för patienter med koloncancer

Fysisk aktivitet förbättrar överlevnaden vid koloncancer – det visar en ny banbrytande studie som diskuteras i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre. Dessutom: hjälper trafikljusmärkning verkligen människor att välja bättre mat i lunchkön?

3 juni 2025

Från gastric bypass till Ironman – Sara Molin gästar

När kroppen förändrades efter att Sara Molin blivit ung mamma inleddes en oväntad viktresa kantad av jojobantning och vacklande självkänsla. I veckans avsnitt delar hon med sig av beslutet som förändrade allt – och hur träningen efter en gastric bypass ledde hela vägen till tre genomförda Ironman.

26 maj 2025

Mounjaro vs Wegovy

I avsnitt 172 av Hälsoveckan by Tyngre dyker Jacob och Erik ner i färska resultat från den första direkta jämförelsen mellan fetmamedicinerna Mounjaro och Wegovy (Ozempic). Studien visar tydliga fördelar för Mounjaro, och Erik delar dessutom insikter från en aktuell fetmakonferens där ännu opublicerade data diskuterades.

20 maj 2025

Vad händer efter viktnedgången?

Vad händer när du har nått din målvikt? I det här avsnittet pratar vi om den ofta förbisedda tiden efter viktresan – om motivation, mål och varför det kan vara så svårt att behålla resultatet.

12 maj 2025

Flickor och idrottande under puberteten

Flickors kroppar förändras tidigt men får inte samma fysiska skjuts som pojkars under puberteten. Den här artikeln förklarar varför det är avgörande att förstå biologisk mognad och varför styrketräning tidigt kan göra stor skillnad för både prestation och skadeprevention.

Jacob Gudiol

6 maj 2025

Allt eller inget – varför fastnar vi där?

I det här avsnittet grottar vi ner oss i ett tankemönster som många av oss kämpar med. Vi delar tankar, erfarenheter och berättelser från våra lyssnare. Kanske känner du igen dig?

4 maj 2025

Zon 2 träning - vad är det och hur gör du det i praktiken?

Wille tog fram en lyssnarfråga kring betydelsen av att hålla sig inom rätt zon under ett helt träningspass och det hela mynnade ut i en knapp timme lång diskussion kring zon 2 träning.

30 apr. 2025

Det senaste kring motstånd mot trötthet inom konditionsidrott

Wille, och till en liten del även Jacob, tar med dig på en tur kring den senaste forskningen runt motstånd mot trötthet, eller Physiological Resilience som det kallades i en ny översiktsartikel som diskussionen utgår ifrån.

23 apr. 2025

En traditionell afrikansk diet mot en västerländsk diet

Två snabbare ämnen hanteras i avsnitt 168 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är nyheten om att Kevin Hall har valt att säga upp sig på NIH efter att han upplevt påtryckningar och vad han själv anser vara censur från de som numera styr NIH och HHS i USA...

22 apr. 2025

Missförstånd vid tolkningen av studieresultat

Jacob och Wille diskuterar uttrycket statistiskt signifikant och vad det innebär om något blir signifikanta kontra icke signifikant.

16 apr. 2025

Lean Mass Hyperresponders och ökad risk för hjärtsjukdom

Jacob och Erik diskuterar två ämnen som veckan som gått. Först ut är en studie på dieter och endometrios som blev omskriven i flera medier förra veckan men där samtliga artiklar inte nämnde svagheterna i metoden som användes.

15 apr. 2025

Hunger, målvikt och vågen – vad säger kroppen egentligen?

Hur vet vi om vi är hungriga på riktigt? Vad händer när man når sin målvikt? Och varför känns det som att vågen säger mer än den gör?

14 apr. 2025

Sjukvården bör bara arbeta förebyggande när det är bevisat att det fungerar

Jacob och Wille gästas denna vecka av allmänläkaren och forskaren Minna Johansson. Minna har de senaste åren fört en kamp för alla allmänläkare i Sverige för att de ska få lägga vårdens resurser på saker som är bevisat att faktiskt hjälpa deras patienter på ett effektivt vis samtidigt som det ökar chanserna för att den del de får av våra skattepengar ska räcka till.

9 apr. 2025

När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

AVSNITT 100!!!!!!

Idag firar vi 100 avsnitt! För att göra det extra speciellt låter vi er lyssnare komma ännu närmare oss, våra tankar, erfarenheter och insikter kring hälsa, vikt och beteenden.

24 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

Vi svarar på lyssnarfrågor!

I dagens avsnitt svarar vi på två lyssnarfrågor som handlar om styrketräning, muskelminne och viktnedgång.

3 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024