Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin


Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning. Alkohol bidrar nämligen med mycket energi, hämmar fettförbränningen och kan bidra till ökad aptit. 

Alkoholens energiinnehåll

Ett gram alkohol bidrar med 7 kcal. Med alkoholen följer även ofta drycker med kolhydrater såsom öl och vin samt drycker med tillsatt socker såsom drinkar och cider. Personer med ett intag av låga till måttliga mängder alkohol verkar vidare oftast dricka alkohol som tillägg till sitt ordinarie energiintag, vilket i sin tur leder till ett högre intag av kalorier än man gör sig av med.

För att sätta det i perspektiv innehåller en starköl (33 cl) ungefär 150 kcal och ett glas vin (15 cl) ger ungefär 120 kcal. Det innebär att om man dricker några glas öl/vin under en kväll kan alkoholen bidra med mer energi än själva maten. 

Energiintaget från alkohol skiljer sig dock mycket beroende på vilka mängder som konsumeras. För den som dricker ett par glas vin till maten någon gång per vecka, kommer alkoholen inte bidra med så mycket kalorier totalt över veckan. Men för den som dricker flera gånger per vecka och större mängder kan energiintaget från alkohol snabbt dra iväg. Vilket i sin tur kan leda till energiöverskott eller lågt intag av näring. 

Alkohol hämmar fettförbränningen och ökar aptiten

Alkohol skiljer sig från de tre andra energigivande näringsämnena (kolhydrater, fett och protein) då alkohol inte kan lagras i kroppen och uppfattas som ett gift. Det bidrar till att vid intag av alkohol begränsas fettförbränningen då alkoholen prioriteras av kroppen. Samtidigt verkar alkohol öka vår aptit och minska mättnadskänslan vilket kan leda till ett ökat intag av mat i samband med alkoholintag. 

Alkohol och viktreglering – Är det bättre att dricka vin?

Trots alkoholens höga energivärde kombinerat med hämmande effekt på fettförbränningen och aptitstimulerande effekt, har forskningen inte entydigt visat att intag av alkohol bidrar till viktökning. Det finns även studier som visat att vin inte är associerad med viktökning på samma sätt som andra alkoholhaltiga drycker. Men precis som med mycket annat när det kommer till kost och hälsa är det viktigt att se över helheten. I en dansk studie analyserades inköpskvitton från två stora danska livsmedelskedjor. De som köpte vin köpte också mer grönsaker, frukt, fågel, mager ost, mjölk och kött. De som handlade öl köpte däremot mer färdiglagade rätter, socker, chark, chips, korv och läsk. 

Alkohol och viktreglering – Avslutningsvis

Mitt råd när det kommer till alkohol och viktreglering är att se över helheten. Det viktiga är vilka mängder och hur ofta du konsumerar alkohol, kombinerat med hur dina matvanor ser ut i övrigt. Det kommer alltså inte vara avgörande om du väljer vin eller öl som alkoholhaltig dryck och du kommer inte automatiskt att gå upp i vikt av att dricka alkohol eller gå ner i vikt av att sluta dricka alkohol. Däremot är det lättare att bibehålla en hälsosam vikt och tillgodose ditt näringsbehov om intaget av alkohol ej är allt för högt. Detta gäller även för andra energirika och näringsfattiga livsmedel såsom godis, läsk, glass, bakverk, chips och liknande.

Hälsosamma matvanor handlar om att hitta en balans som fungerar på lång sikt. Så det är även viktigt att fråga sig själv vad en rimlig balans innebär för dig när det gäller alkohol. Även om alkohol bidrar med negativa hälsoeffekter och att det kan vara svårare att reglera vikten är det också förknippat med socialt umgänge och festligheter.

Du behöver alltså hitta en balans som fungerar för dig och i ditt liv. 


Referenser:

  1. Suter PM, et al. Effects of alcohol on energy metabolism and body weight regulation: is alcohol a risk factor for obesity? Nutrition Reviews 1997; 55: 157-171.
  2. Suter PM, Schutz Y, Jequier E. The effect of ethanol on fat storage in healthy subjects. N Engl J Med. 1992 Apr 9;326(15):983-7. doi: 10.1056/NEJM199204093261503. PMID: 1545851.
  3. Westerterp-Plantenga MS, Verwegen CR. The appetizing effect of an apéritif in overweight and normal-weight humans. Am J Clin Nutr. 1999 Feb;69(2):205-12. doi: 10.1093/ajcn/69.2.205. PMID: 9989681.
  4. Sayon-Orea C, et al. Type of alcoholic beverage and incidence of overweight/obesity in a Mediterranean cohort: The SUN project. Nutrition 2011; 27: 802-808.
  5. Johansen D. Food buying habits of people who buy wine or beer: cross sectional study. British Journal of Medicine 2006; 332: 519-521.
  6. Sayon-Orea C, et al. Alcohhol consumption and body weight: a systematic review. Nutrition Reviews 2011; 69: 419-431.


Liknande artiklar
När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Ultraprocessad mat och för högt kaloriintag

Avsnitt 466 av Tyngre Träningssnack handlar om en ny studie på ultraprocessad mat. Än en gång har man låst in människor och sen under olika perioder låtit dem äta endast ultraprocessad mat eller endast minimalt processad mat för att se vad som händer.

16 okt. 2024

Stelhet innebär ökad risk för tidig död

Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”.

15 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården

I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen.

8 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Energidrycker funkar för att de innehåller koffein

Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre.

24 sep. 2024

Placebo som gör ont blir mer kraftfullt

Jacob och Wille diskuterar en av årets vinnare av det så kallade Ig Nobelpriset där en forskargrupp visat att placebo med smärta ger större placeboeffekt än utan.

18 sep. 2024

Forskning och regler kring nya löparskor

Biomekanikern och forskaren Toni Arndt är tillbaka i Tyngre Träningssnack för att diskutera löparskor.

11 sep. 2024

Orsaken till typ 2-diabetes

Erik och Jacob har typ 2-diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre

10 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA

Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre.

27 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning

I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik bland annat en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik.

13 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024