Ångest och kallsvett – Beach 2017

Du duger som du är. Punkt.

Sebastian Avindell

Med ungefär lika stor del ångest som jag varje senvår går och väntar på pollenchocken, inväntar jag de där klassiska tidningsrubrikerna. Ni vet vilka jag menar, de där som får det att snurra till i huvudet och frammanar svettpärlor i pannan, trots att det bara är sju plusgrader ute. Perfekt strandkropp på två veckor - så gör du! eller Knepen som ger dig tvättbräda på en sekund!. De är lika säkra sommartecken som Sven-Ingvars på radio och nybakade, ölstinna studenter som vacklar hem i gryningen.

För det ger mig faktiskt ångest att se eländet. Inte studenten då, de brukar vara rätt kul att observera, utan de där rubrikerna. Inte för att jag för egen del känner mig missnöjd med min kropp, utan för att jag vet hur många människor där ute som faktiskt knappt kan tänka sig att åka till någon strand. Vars värsta mardröm är att visa sig halvnaken inför andra. Som trots tjugofem högsommarvarma plusgrader vägrar söka svalka där det kan finnas någon som ser dem. Hur sjukt är inte det? Hur j-ä-k-l-a vrickat är det inte att det fortfarande är såhär, år 2017? Att vi inte kommit längre? Vi kan skicka folk ut i rymden, bygga elbilar som susar fram längst våra vägar och forska fram kärnlösa vattenmeloner. Men, trots alla dessa framsteg så finns det fortfarande människor som inte vågar gå utan t-shirt bland andra. Enkom av den anledning att de rådande normerna säger att de här individerna bör skämmas över sin kropp. Sånt ger mig inte bara ångest och kallsvett, det gör mig rasande.

Vissa tjejer känner sig för muskulösa. Andra killar upplever känslan av raka motsatsen, de känner sig för små. Många, män som kvinnor, tycker att det finns lite för mycket fett på kroppen. Några andra har komplex över för stora/för små ben/armar/lår/rumpa – you name it. Och samtidigt som alla dessa fantastiska individer går runt och oroar sig för struntsaker så fortsätter media spä på eländet. Braskande rubriker blandas med foton tagna med de mest optimala förutsättningar. Bilder som vi alla ser. Bilder som våra barn också bevittnar. Och samtidigt trendar hashtaggen #beach2017 överallt. Såhär ska det väl för bövelen inte vara?

Är det inte dags att vi avlivar det här med beach nu? Och jag menar då givetvis inte att ingen ska få gå till stranden. Nej, jag syftar såklart på raka motsatsen, stranden ska vara en plats för alla oavsett hur man ser ut. Vare sig man har en kropp som Arnold eller Pavarotti som Annie Thorisdottir eller Susan Boyle, så ska man banne mig ha den fullaste rätt att känna sig stolt över den man är! Här tror jag vi alla kan hjälpas åt, genom att helt enkelt landa i en enda förträfflig tanke. Den är lika enkel som den är sann och lyder: du duger som du är. Punkt och slut, vare sig mer eller mindre. Vill du bättra på kroppen inför sommaren, jamen så gör det då! Kör utav bara tusan. Men, och det här är viktigt, det ska i sådant fall vara helt och enkom för att du själv vill det. Om du innan du såg någon sådan där töntig beachrubrik var helt och hållet nöjd med din kopp, men sedan började vackla då du såg den, ska jag ge dig ett tips. Köp tidningen och bränn den på närmsta säkra plats. För allt det där är bara skit. Strunt.

Sommar och sol ska vara så långt ifrån ångest och kallsvett det går. Vi lever trots allt på breddgrader som kan vara högst nyckfulla vad gäller hur mycket sommar vi får. Ibland är sommaren tre härliga månader, ibland tre dagar. Tids nog sitter vi alla där i snålblåsten vid någon busshållplats och fryser om rumpan, med gråa skyar och två minusgrader omkring oss och försöker minnas den sommaren som kändes som den skulle vara för evigt. Lika hastigt som den kom var den dock förbi. Och vill du, när du sitter där, minnas en sommar där du bestämde dig för att vara nöjd med den du är, eller en där du valde att lyssna på hur någon gammal dassig tidning tycker att du ska se ut?
Det valet är i min bok i alla fall tämligen enkelt:

Fuck ångest.
Fuck kallsvett.
Fuck Beach 2017.

Du duger som du är. Punkt.


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023