Behåll er Jante

Att jag dyker upp på jobbet i arla morgonstund med träningsväskan över axeln är inte på något vis ett hån mot de som valde att sova istället.

Sebastian Avindell

Ibland kan jag tycka att det är lite orättvist, det här med att leva i Sverige. Missförstå mig rätt, det här är ett fantastiskt land på nästan alla vis som finns. Vi har friheten att säga vad vi vill, att få en fin utbildning och att leva våra liv som vi tycker passar. På så vis finns det nog egentligen få länder som kan mäta sig med oss. Men, på en annan punkt kan jag ibland känna att det skaver lite i mig. Och det är det här med avundssjuka och framgång. Ni får säga vad ni vill, men enligt mig är det ingen myt, det här med den svenska avundssjukan. Och den är sannerligen inte vacker att beskåda alla gånger.

När man betraktar fenomenet framgång från sidlinjen är det på det hela taget rätt konstigt att det finns få saker som kan reta sådan gallfeber på människor, som någon annans lycka och välgång. Köper grannen en alldeles ny Tesla är inte glädjen för att någon annan är glad den instinktiva reaktionen hos de allra flesta. Snarare då tvärtom, inte sant? Titta där, Berit! Nu har Stefan köpt en ny bil! Röd är den också, så att den ska synas så mycket som möjligt! Det duger förstås inte med en beige Volvo, som vi andra har?! Och berättar Stefan sedan att familjen ska åka till Spanien över höstlovet så springer Berits man in till datorn för att boka en resa han med, men då ännu längre bort. Bara för att sedan triumferande kunna utbrista att visst är Spanien fint, men såhär års ska man faktiskt åka till innersta Mongoliet, det vet ju alla.

Vilket för mig osökt in på området vi kallar träning, ett ämne som verkar vara lika mycket en vattendelare som Stefans röda Tesla. För, precis som nya bilar verkar det på något vis vara som så att just det här med den egna träningen är något som kan provocera något alldeles oerhört. Varför tränar du så mycket? Måste du äta det där varje dag, det måste vara tråkigt? Men varför ska inte du ha en bulle då, du som tränar jämt? Listan kan göras milslång, men jag tror ni är med på hur jag menar. Fenomenet som sådant är för all del inte lika markant som förr, eftersom allt fler upptäcker det fantastiska i att röra på kroppen, men det finns likväl ändå kvar. Och vad kan det egentligen bottna i, annat än dåligt samvete och avundssjuka? Därför tror jag att det är dags att vi en gång för alla rätar ut de här frågetecknen, så vi slipper kommentarer om träningsmängd, kvarg och bullfika.

Så här är det: jag tränar för att bli bäst. Mer än så är det faktiskt inte. Och jag vet att en del som läser det här har blivit lika provocerade som en sverigedemokrat framför en moské blir nu, men låt mig fortsätta innan ni kryssar ned fönstret. För jag tror nämligen att människor i största allmänhet förväxlar det här med att vilja vara bäst med att tro sig vara bättre än alla andra. Och det är sannerligen inte samma sak. Dessutom ska det tilläggas att jag tränar för att bli mitt bästa jag. Det betyder således inte att jag ämnar bli bäst i världen. Jag vill bara bli så bra jag själv kan bli. Och eftersom jag har den målsättningen genomsyrar den mycket av det jag gör i mitt liv, som bland annat kostval, antal träningspass i veckan och att jag allt som oftast tackar nej till den där bullen. Men, inget av det här är ett dolt sätt för mig att berätta för dig att jag anser mig vara bättre än du. Och det är där många får saken om bakfoten. De blandar ihop begreppen. Att jag eller någon annan dyker upp på jobbet i arla morgonstund, med träningsväskan över axeln, är inte på något vis ett hån mot de som valde att sova istället. Således borde det heller inte vara så extremt provocerande, som det ibland verkar vara.

Att någon annan blir provocerad av det jag eller du gör är faktiskt, ursäkta min franska, deras jävla problem.

För, någonstans i allt det här lurar den där Jante. Samma svarta får som dyker upp när grannen åker utomlands och du får stanna hemma. Om inte en viss individ lyckats med det den tagit sig för i livet, ja då ska minsann ingen annan heller få göra det. Ingen ska få för sig att sticka ut, vara framgångsrik och dessutom, Gud förbjude, vara stolt över det. Återigen, min jakt på mitt bästa jag är inte kritik mot alla andra. Att någon annan blir provocerad av det jag eller du gör är faktiskt, ursäkta min franska, deras jävla problem. Vi ska inte behöva smyga med det vi gör, därför att det finns en klick med människor som upplever strävan och framgång som något provocerande. Om dessa människor vill hänga med Jante som sin bästa vän så är det givetvis deras sak. Men jag vill kunna glädjas över min egen framgång, lika mycket som jag kan vara glad för Stefans nya bil. Är ni med? På lite finare svenska brukar det heta att man blommar inte mindre, för att någon annan blommar bredvid. Det tror jag är något som många behöver ta i åtanke.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023