Crossfit – vad gör mest ont?

Det finns massor av saker som gör ont i crossfit, men här är en lista över mina topp tre.

Sebastian Avindell

Härom veckan gjorde jag en wod som b la innehöll 100 pullups. Det var kul, i alla fall på sitt egna lilla makabra sätt. Flåsande på golvet gick det dock upp för mig att mina händer inte tyckt det var lika roligt. En brännande, begynnande smärta som dunkade likt ett trumsolo taget ur en technolåt från 90-talet, började göra sig allt mer påmind. Med en stigande fasa tog jag av mig mina grips, och synen som mötte mig var närmast att likna vid köttfärs.

Pisksnärtarna?

En aning ledbruten lutade jag ryggen bakom mig och funderade. Det här gjorde ont, som crossfot ibland gör. Men, fanns det något som gjorde mer ont än uppfläkta händer? Det visade sig att så var fallet. Jag kunde komma på ett antal saker till som gjorde minst lika, eller fantastiskt mer, ont. Det här är en lista av alla de sakerna. Något att kontemplera över nästa gång du gör dig illa i boxen. Det finns alltid (nästan i alla fall) något som gör ondare än det du känner just nu.

Där står du och tragglar doubleunders. Det här börjat lossna tycker du. Du är visserligen ingen Rocky ännu, men jäklar i mig om det inte kommer så sakteliga. Därför har du nu ett coolt hopprep. Ett riktigt, med stålvajer och allt. Inga halvmesyrer här inte. Du hoppar och hoppar och så plötsligt: smack! Du trasslar in fötterna i vajern och funderar en millisekund över vad som hände. För, det är ju det jävliga med piskrapp från doubleunders. De känns inte direkt. Det är lite som om kroppen måste få acceptera det som just hände. Att du snärtade dig själv med en stålvajer. Frivilligt, dessutom. Sen kommer smärtan. Distinkt och direkt. Som en snöboll i skrevet. Det svider och bränner och dina tankar går till stackare som Jesus och Spartacus som behövde genomlida sådant här. Fina ärr får du med, som grädde på moset. Alltid något.

Boxhoppen?

Att hoppa jämfota upp på en låda borde vara en av de mest simpla sakerna inom crossfit, kan man tycka. Hoppa, landa, det är liksom inte så mycket mer. Men oj så man bedrar sig om man underskattar dessa Satans rektangulära medhjälpare. Frågan är om boxar inte orsakat fler underbensskador än Stefan Schwarz. För, ju tröttare man blir, desto mer tycks dessa boxar anta formen av ett litet Mount Everest. Med väldigt oförlåtande, hårda kanter. Och likt med doubleunders så smäller det plötsligt bara till. Graciöst likt en flodhäst på en isgata rumlar du ned på backen, med den fasansfulla insikten att det här nog inte gick så bra. Och det gjorde det med all säkerhet inte. Med tusen procents säkerhet lär du ha ett maffigt sår värdigt att vara stand-in-skada i nästa Hajenfilm. Förtvivlat ont gör det också. Lite som om en trekant har hälsat på inne i ditt smalben, vilket också råkar vara fallet. Om du får ett par stygn kan jag bara gratulera: crossfitare världen över kommer nu kunna se dig komma gående på 100 meters avstånd. I samförstånd kan ni sedan nicka när ni passerar varandra och ser era sargade smalben. Du med? Japp.

Mjölksyredöden?

Det här är ju egentligen ingen skada, per se. Inte fysisk i alla fall. Mentalt är det en helt annan sak. För, få saker kan lämna sådana mentala ärr som riktiga mjölksyrefester. Tänk efter, du kommer nog inte ihåg vad alla dina ärr på kroppen kommer ifrån. Ändå har de inneburit skador. Men, tänk på otäckheter så som "Fran", "Kalsu" eller varför inte klassikern "50 kcal på assaultbike for time". Hur många fick kalla kårar bara av att läsa det där? Handen upp. Precis.
För det är ju något särskilt med att pressa sin kropp till den allra yttersta gränsen. Hela ditt väsen skriker av smärta och rent krasst har du genom ditt fysiska arbete förgiftat dig själv. Laktat, alltså gammal hederlig mjölksyran, skjuter i höjden överallt i kroppen. Och dina muskler får inte tillräckligt med syre. Det är vad som händer när du ligger i en pöl på golvet och inte kan hitta någon position som hjälper. Du vrider dig till höger och vänster, ställer dig upp, sätter dig på huk och andas som en Sverigedemokrat som tvingats bevittna ett böneutrop från en minaret. Hur du än gör, gör det fasligt ont. Överallt. Mjölksyredöden. Den som kan lämna psykiska men för all framtid. Frågan är om inte den är allra mest hemsk av allt?


Det finns betydligt fler saker som gör ont i crossfit, men det här är nog ändå min topp tre. Det, och så uppfläkta händer förstås. Ändå finner jag ständigt någon njutning i att späka mig själv. Kanske bor det en liten masochist i oss alla crossfitare? Måhända är det liksom som så att vi älskar att göra oss illa. För då känns allt lite mer på riktigt. Lite mer hardcore. Eller så är vi bara lätt störda individer.
Vad vet jag.


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023