Crossfit, vännerna och jag

Styrkan ligger i gemenskapen.

Sebastian Avindell

Många är det som funderar över framgångssagan crossfit. Andra sporter sneglar avundsjukt på hur antalet crossfitutövare stadigt ökar, år efter år, medan storföretagen Reebok och Nike gnuggar händerna över hur antalet skor som säljs ständigt slår nya rekord. Vad beror det här på? Hur kunde det bli såhär, att en liten idrottsform som från början egentligen bara utövades av en man och hans adepter, tar världen med storm? Att den syns på bästa sändningstid på de stora sportkanalerna?

Är det den snabba vägen till den ultimata kroppen? Högexplosiv träning som får fettet att rinna av människor likt vatten på en gås är onekligen bra reklam. Särskilt i konkurrens med konventionella träningsformer så som löpning och hederlig gymträning kan crossfiten te sig som ett lockande alternativ, i en tid när resultaten helst ska infinna sig i samma stund som de föds i tanken. Men, jag tror inte svaret till framgången finns här.

Inte heller kan framgången skönjas i ovan nämnda massmediala utrymme. Visst, många blir nyfikna när de ser det närmsta vi kan komma mänskliga superhjältar så som Kara Webb och Josh Bridges utföra fantastiska saker på teve. Men, en sådan hype skulle snabbt dö ut om det inte fanns något bakom kulisserna. En fin yta räcker bara en bit på vägen, aldrig enda fram. Så, vad är då grejen?

Gemenskap. Smaka på det ordet. För en del av Er går kanske tankarna till kommunism eller rödvinsvänstern, andra tänker måhända på släktmiddagar som aldrig tycks vilja ta slut. Men, begreppet gemenskap är något oerhört kraftfullt, oavsett vad man tycker om det. Särskilt i dessa tider, när allt mer går mot det ensamma och individuella. För tänk, förr kunde människor spontant börja prata med varandra både här och där. Men idag gömmer sig de allra flesta bakom hörlurar och skärmar. Spontana försök till samtal brukar således misstänkas komma enkom från psykiskt sjuka och/eller missbrukare. Det passar måhända många, men långt från alla. Detsamma gäller faktiskt även gymmen, eller andra platser där träning utförs. De allra, allra flesta går dit, gör sin grej och går sen därifrån. Sällan eller aldrig efter att ha pratat med någon eller tagit del av någon gemenskap. Det ligger liksom inte riktigt i den svenska naturen.

Det brukar skojas med crossfit, om hur det mest kan liknas vid en sekt där alla utövare är nästintill hjärntvättade fanatiker som inte kan prata om något annat än sin sport. Det är också argumentet som de största kritikerna brukar häva ur sig: "du kan väl inte träna det där, de är ju tokiga fanatiker!". Inte nog med att detta påstående givetvis inte stämmer, genom detta felaktiga antagande så missar man enligt min mening den enkom största fördelen med crossfit. Det som fortsätter att locka människor i mängder, år efter år. Just gemenskapen – communityn kallad på crossfitska.

Få saker, kanske till och med inget annat är så kraftfullt som att få känna sig delaktig i en grupp. Titta på politiska grupperingar genom tiderna, titta på människorättsrörelsen och den kvinnliga kampen för rösträtt. Allt detta har tagit sin kraft ifrån människor i grupp, som har känt sig delaktiga i någonting större än de själva. Där har de hittat gemenskapen, likasinnade med liknande bakgrund som de själva.

Nu säger jag inte att crossfit är en människorättsrörelse, eller för den delen något som är större än individen som sådan. Men, den hämtar sin kraft ur samma källa. Nämligen det att den lilla människan hittar en grupp där den snabbt känner sig som hemma. Där i ligger crossfitens hela styrka. Glöm snabba resultat, flashiga kläder och bombastiska dokumentärer på Netflix. Framgången finns helt sonika i communityn. Att vem som än kliver in i en crossfitbox någonstans i världen direkt kan vara en del av något större. Crossfitens utövare har dessutom varit extremt duktiga på att odla denna ädlaste del av sin sport. Man peppar varandra under träning vare sig man råkar vara på elitnivå eller kör sitt allra första pass. Genom skalade varianter på övningar kan alla individer vara med på samma pass. Glöm avancerade pass, elitpass eller dylikt. Alla tränar samtidigt och det är detta som svetsar samman sportens utövare till något som mest kan liknas vid en enda stor familj. En plats där alla får plats, helt enkelt. På många sätt är detta något unikt. Och där ligger således en av de största anledningarna till crossfitens framgångssaga. Människor hittar hem i en annars mycket kall och karg värld.

Så var det även för mig. Ta bort magnesium, slamret av vikter och flåsande andetag. Kasta alla neonfärgade tischor i smutstvätten och käka upp den sista skeden jordnötssmör och vad finns då egentligen kvar? Allt, skulle jag vilja hävda. Mina crossfitbröder och systrar finns alltid där. Vi har delat blod, svett och tårar tillsammans. Vi har våndats över vad Dave Castro ska plåga oss med i nästa Openworkout och vi har jämfört våra sargade händer. På så vis har vi skapat vår community. En familj av tokstollar som älskar när lungorna blöder av ansträngning och kroppen skriker av ångest. På så vis har vi svetsats samman. Där i ligger hela styrkan. I gemenskapen.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023