Crossfitrubbad

Det här är min brinnande passion. Och då kan jag gott leva med att bli lite knasig på köpet.

Sebastian Avindell

Det är ju onekligen som så att man brås på den sport man utövar. Fotbollsspelare duttar och trixar med allt som är något så när runt, golfare provsvingar i tid och otid medan löpare klockar sig själva mellan lyktstolpar. Det går liksom inte att undvika. Det var samma fenomen för mig när jag uteslutande ägnade mig åt bodybuilding. Jag curlade läskflaskor på Ica Maxi och övade poser framför varje spegel jag råkade passera. Du känner säkert igen dig, eller hur? Jag hoppas det i alla fall, för annars är det nog en rätt dyr terapiräkning som hägrar vid horisonten. Oavsett vilket så har denna mentalitet följt med mig i mitt byte av sport och jag är fortsatt lika rubbad som jag alltid varit. Hur då, undrar du nu? Låt mig berätta.

Allting är en AMRAP, allting går att göra FT

För den oinvigde är begreppet AMRAP crossfitska för As Many Rounds As Possible. Således så mycket arbete som möjligt inom en viss tidsram. Och den mentaliteten har smittat av sig på min vardag. Allting går nämligen att räkna i AMRAP:s. Hur mycket koffein kan man egentligen dricka på en dag? AMRAP. Hur berättigar man på bästa möjliga sätt att äta en hel chipspåse själv? AMRAP. Vill man riktigt flippa ur så kan man med fördel blanda in begreppet FT också, som står för For Time. På så vis kan allting bli en tävling. Vem skottar uppfarten snabbast, du eller grannen? FT! Kan man verkligen följa upp den där påsen chips med en bunke glass också? Klart man kan, bara det är FT. Således lever jag just nu i en uppsjö av förkortningar. Om det är bra eller dåligt vet jag inte riktigt.

Visst kan man spela crossfit här?

Visst har vi sett improviserade fotbollsplaner på de mest märkliga av platser? Några tröjor som målstolpar och så kan det spelas i stort sätt var som helst. Detsamma är det med att utöva crossfit. För, vart jag än beger mig så tycker jag mig se möjligheter att utöva min sport. Tag-själv-lagretIkea till exempel, handen upp alla ni som funderat över om det inte skulle gå att göra muscleups där. Som landstingsanställd har jag vidare mången gång stått och betraktat rör och ledningar i taket på sjukhuset. Borde inte de hålla för att göra pullups i? Visst kan man gå på händer till fikarummet? Världen blir helt enkelt en enda stor lekplats, där allt och inget går att använda som träningsredskap. Att det ibland kan se konstigt ut att man som en vuxen man klättrar omkring bland Klippansofforna i lagerhyllorna på Ikea är bara smällen man får ta.

Modemedvetenheten

Under mina gymnasieår var jag, tro det eller ej, aspirerande estet. Att jag sedan inte blev någon ny Persbrandt är en fråga för ett annat forum, men det fanns en sak jag tog med mig därifrån. Nämligen hur de som studerade danslinjen gick klädda. Som yrväder dök de upp i ett virrvarr av knästrumpor, mjukisbyxor och benvärmare, med linnen som satt på sniskan. Alla vi andra ickedansare tyckte, minst sagt, att de var en skara udda fåglar, de där dansanta filurerna. Men, som trogen crossfitare har det nu gått upp för mig att jag har blivit en vuxen variant av de jag då tyckte var aningen märkliga. För den lilla modemedvetenhet jag tidigare hade har försvunnit som ett hastigt sommarregn. Får jag välja går jag helst alltid klädd i mjukisbyxor eller tights, hoodie eller någon reeboktischa. Bara att se ett par jeans får det att krypa längst med ryggen på mig. Skjortor som spänner över ryggen eller vanliga skor är något jag skyr som pesten. Jag vill helt enkelt gå klädd som om jag vore på väg till boxen oavsett om jag ska på en familjemiddag, bröllop eller begravning. Funktionell träning innebär helt enkelt funktionella kläder, oavsett om det gör så att man ser ut som en övervintrad estet, eller inte.

Det mesta slutar vara jobbigt

Tom Hanks spelade en gång en man som på grund av en flygplansolycka tvingas leva på en öde ö i flera år. När han sedan till slut kommer hem har han, förutom ett föredömligt skägg, helt andra perspektiv på sitt liv. Bara det här med att kunna slå på lampan för att få ljus är egentligen något fantastiskt. Lite så är det med saker som för mig tidigare var jobbiga. För, sedan jag började med crossfit har jag fått lite andra perspektiv. Jag menar inte att jag fått Tom-Hanks-På-Öde-Ö-Perspektiv, men åtminstone något som liknar det. För, har man gjort ”Murph” i tjugosjugradig värme så är det inte längre lika irriterande med pensionärer som kör bil, tro det eller ej. Har man nästan dött av att genomföra ”Kalsu” känns ingen mellandagsrea i världen ansträngande längre. Om du inte tror mig, så testa själv.

Men, undrar du nu, är det inte rätt jobbigt att bli såhär knasig? Att koppla tumlås på sju påsar med mat samtidigt och se hur långt man kommer innan musklerna ger upp? Att ständigt vandra runt i för stora, bylsiga kläder som är vita av överflödigt magnesium. Nej. Det är inte jobbigt. Det är precis tvärtom. För, det här är min brinnande passion. Det bästa jag vet. Och då kan jag gott leva med att bli lite rubbad på köpet.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023