Dödliga duos

De finns överallt i boxen. Många av dem har dock en gemensam nämnare.

Sebastian Avindell

Det finns kombinationer som är givna. Senap och ketchup. Helan och Halvan. Filip och Fredrik, ja, du förstår. Oftast utgör dessa kombos något bra, allt blir bättre när dessa två ting kombineras. De fyller varandras tomrum och skapar en oslagbar helhet. Blandsaft är helt enkelt godare när det blandas med vatten, eller hur?

Men så finns motsatsen. När något hemskt blir än mer vidrigt, trots att det inte verkade möjligt. Long Island IceTea är en typisk sådan djävulusisk kombination. Horace Engdahl och den svenska akademin är en annan. Och så har vi ju crossfit. Vårt älskade crossfit som i grund och botten är helt byggt på att hitta så hemska kombinationer som möjligt. Och om detta ska det helt enkelt handla idag. Om hemska kombinationer av redan hemska ting. Känner du redan kalla kårar längst med ryggen? Jag med.

Thrusters och rodd

Det var en gång en Dave Castro. Han skapades med en alldeles sjusärdeles fallenhet för att få andra människor att lida. På så vis kom han på en av de allra mest hemska wod:ar som sprungit ur den helvetets smedja som är Crossfit Inc. 15.5. En djävulusisk kombination av rodd för kalorier med thrusters. Alla som har gjort den minns den med fasa eller har helt förträngt det, så som stukade soldater som kommer hem från ett krig.

För, det är något alldeles särskilt vidrigt när rodd kombineras med thrusters. När kroppen transformeras till ett levande dragspel där lungorna ständigt ligger i kläm. Där låren blir så pumpade att de fördubblas i storlek. Och samma muskelgrupper belastas på ett sätt som inte borde vara lagligt. Rodd och thrusters kombinerat önskar jag inte ens min värsta fienden. 

Thrusters och burpees

Precis som att den svenska sommaren aldrig tycks kunna bestämma sig för att vara lagom utan mest gillar att skifta mellan 4 plusgrader och duggregn, eller 37 plus och sandstorm, så vet jag aldrig vad som är värst när kombinationen thrusters och burpees dyker upp. När jag befinner mig i varje rörelse är det såklart den jag infernaliskt önskar skulle brinna i helvetet, men denna övertygelse skiftar så fort jag genomför bytet.

Det är något speciellt med att göra burpees efter ett gäng thrusters, inte sant? Särskilt när det kommer till burpees över stång. Ett par decimeter högt skutt känns plötsligt lika omöjligt som att bestiga mount Everest naken. Utan syrgas. Och pumpen i låren gör att det graciösa i förflytta sig ned i bottenläget av en burpee mest kan liknas vid när en säck potatis slår i backen. Om och om igen. 
Vidrigt var det ja. 

Thrusters och doubleunders

Det har funnits sjuka hjärnor genom historien. På medeltiden uppfann dessa finurliga tortyrmedel, det ena sjukare än det andra. I dag sysselsätter de sig med att komma på andra saker. Som att kombinera thrusters och doubleunders, till exempel. Att kippande efter luft stå framför en stålvajer fäst vid två handtag kan få den mest luttrade tuffing att dra ett par extra andetag. För, koordinationen och smidigheten drar inte direkt fördel av att kombineras med litervis av mjölksyra. Så efter att lungorna fått leka dragspel och benen känns som styltor, då förväntas man alltså hoppa graciösa dubbelhopp också? Det blir sällan (läs: aldrig) bra. Istället brukar det resultera i en rätt fint rappad rygg, inte helt olikt en kassler. Sjukt är bara förnamnet. 

Du såg det också va? Såklart du gjorde. Thrusters överallt. Och det beror helt enkelt på att alla vidriga kombinationer utgår ifrån just den övningen. Som om den vore skapad för ändamålet. 
Men visst är det något med att utsätta sig för dessa djävulska påfund? De skrämmer, men samtidigt lockar de på något vis. Lite som yttre rymden. Det finns givetvis fler. Men det här får räcka för nu. 

Ge dig iväg och utsätt dig för lite tortyr nu.


Liknande artiklar
Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

CrossFit: Mads om Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mads om CrossFit Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024