En stunds självrannsakan

Ingenting är felfritt. Inte ens crossfit.

Sebastian Avindell

Jag skrev förra veckan något som mest kan liknas vid ett crossfitens försvarstal, då jag en gång för alla ville slå hål på de myter som fortsatt florerar om sporten. Jag fick då påpekat för mig att ingenting är felfritt, inte ens crossfit. Och, det är såklart helt rätt och riktigt. Utrymme för reflektion och funderingar är aldrig bortkastad tid. Således blir denna veckas text just något sådant. Vad kan utveckla crossfit åt det bättre? Hur gör vi det vi gjort bra idag, ännu bättre imorgon?

Kötta ända in i kaklet

En av de mest fantastiska sakerna med crossfit är dess intensitet. Människor får pusha sig själva över och långt förbi den gräns de trodde var det absoluta stoppet. Det är en bra sak. Men, crossfit kan ibland ta formen av att allt är möjligt, oavsett om du sovit tre timmar, inte ätit sedan i förrgår och trots att det är ditt åttonde pass på två dagar. Det är inte alls en bra sak. Missförstå mig nu rätt. Jag är en stark förespråkare av att vi nu för tiden är alldeles för försiktiga vad gäller det här att ta i. Det pratas om överträning när någon får för sig att gå en promenad och sen träna efteråt. Kroppen klarar så otroligt mycket mer än vi tror. Men, i crossfit blir det här jävlaranammat ibland taget ett par steg för långt. Det köttas woddar som skulle kunna avliva en större elefant, gärna flera per dag, kombinerat med tung styrketräning. Ändå talas det rätt generellt för lite om återhämtning inom crossfit, det är något vi måste bli bättre på. Mer volym är inte alltid bättre. Crossfitare får lära sig att bita ihop, att hitta flow i sina woddar och att göra miljarders reps tills kroppen skriker, men pratar vi om vikten av vilodagar? Om hur viktigt det är att äta rätt och faktiskt sova åtminstone då och då? Det här är något vi borde prata om mer, återhämtning och träningsupplägg. Oavsett hur mycket pannben vi har.

Företaget äger sporten

Äldre sporter har ingen egentlig ägare. Man kan för all del diskutera hur FIFA styr världsfotbollen, men de dyker inte upp och kräver avgift för att någon står och kickar en boll mot en garagedörr. Nyare sporter däremot, där crossfit måste räknas in tillsammans med bland annat UFC, är lite av en annan femma. Särskilt Crossfit Inc. har en historik av att aggressivt försvarat sitt varumärke. Problemet uppstår dock när varumärket är nästintill detsamma som sporten som sådan. Det hämmar utvecklingen. Att inte få prata om sporten crossfit, fast man tränar den, att behöva omvandla terminologi och annat bök gynnar ingen. Och, så som det ser ut just nu ger att vara en licenserad box inte så våldsamt mycket tillbaka. För många boxägare blir det istället tvärtom, det medför kostnader i form av licenspengar och obligatoriska tränarutbildningar. Klart är förstås att det här är för att kunna hålla standard och kvalitet, så att inte vem som helst kan kalla sig för tränare och öppna en crossfitbox. Men, det ska inte betyda att allt som liknar crossfit ska elimineras med lönnmördaraktig precision. Och det har Crossfit Inc. varit alldeles för bra på. Tack och lov har vi kommit en bit på vägen vad gäller detta problem. Organisationer så som GRID Leauge och initiativet Functional Fitness håller långsamt på att luckra upp marknaden. Och det är sannerligen en god sak. På den här vägen skulle sporta bara må bra av att få utvecklas. Monopol har i detta fall inte varit till någon nytta.

Crossfit går att träna var som helst

En av de fördelar som brukar nämnas när det kommer till crossfit är att det är en enkel, tillgänglig sport som går att träna när och var som helst. Och, det kan till viss del stämma. Burpees, armhävningar och annat otyg kan göras var som helst. Men sen då? Oavsett vad någon säger så är crossfit en materialsport, som tar stor plats. Skivstänger, kettlebells, räcken och roddmaskiner är inget du hittar var som helst. Dessutom ska vi, med handen på hjärtat, tillstå att vi behöver svängrum när vi tränar. Att crossfita på ett ”vanligt” gym är lite som att försöka stoppa ned en fot med storlek 42 i en sko gjord för barnfötter. Det passar liksom inte riktigt. Att paxa en skivstång, ett räcke och ett löpband för att kunna köra sitt pass är, full förståeligt, inte att föredra. Inte heller går det att hitta jättelika traktordäck att välta var som helst. Till detta ska vi lägga de tre par olika skor som behövs (lyftar-, löpar- och repklättrarskorna) samt tejp och lindor. Kort och gott - oavsett vad någon säger så är crossfit en materialsport. Den går inte att träna var som helst, oavsett vad någon säger.

Kort och gott är det helt enkelt som så att det alltid finns utrymme för förbättring, inom alla områden. Så även inom crossfit. Vi behöver generellt bli bättre på att träna "smartare", företaget Crossfit Inc behöver lära sig att tagga ned och inte bete sig som den där fulla, stöddiga kusinen på släktträffen och så kan vi släppa det där med att crossfit går att göra i typ en garderob. Även solen har sina fläckar, som det heter.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024