Fitshaming?

Det vore annorlunda om någon inoljad snubbe eller snubba stod utanför din dörr på morgonen, och övade på sin posering. Då hade jag kunnat förstå din irritation. Men i övrigt? Nej.

Sebastian Avindell

Jag ska redan i denna inledning medge att jag förstår att det ämne jag kommer beröra är aningen minerad mark. Eller nej, stryk det där. Det räcker nog inte för att beskriva dynamiken i det hela. Snarare är det som så att jag ger mig ut på ett minfält där rabiessmittade hundar med getingbon i svansen springer runt. Det må så vara. För ibland måste känsliga ämnen beröras. Även om det innebär att man bli både getingstucken, biten i benet och sprängd i småbitar. Samtidigt.

Nå. Till sak då. För ett par år sedan kom epitetet ”fat shaming” på tapeten. Befogat dessutom. Förenklat innebär detta att en del individer ser det som fullt legitimt att driva med överviktiga, bara just av den enkla anledningen att de är överviktiga. Det kan skrattas åt personer med svår övervikt som tar sina första stapplande steg in på ett gym, åt andra som faktiskt inte anser sin övervikt som ett problem utan snarare känner sig vackra som de är, och så vidare och så vidare. Horribelt är bra förnamnet, vilket de allra flesta av oss utan att tveka skriver under på. Fat shaming är tyvärr en biprodukt till allt det positiva som internet ger. Visst, det har dessvärre drivits med överviktiga sedan länge tillbaka. Men med internet blev detta mer ett fenomen än det varit tidigare, vilket också skapade debatten. Och det var bra. En hel del kampanjer från stora modeföretag för modeller med normal kroppsbyggnad följde i kölvattnet av när debatten rasade som värst. Dessutom tycker jag mig skönja en viss attitydförändring i hur överviktiga personer bemöts, även om detta bara är min egen upplevelse.

Men. Tyvärr har något annat växt bredvid detta. Ett fenomen som jag blivit allt mer medveten om, måhända därför att jag rör mig i de miljöer (läs: sociala medier) där det har vaknat till liv. Jag vet inte om begreppet har något namn, men jag har själv valt att kalla det fit shaming. Måhända en aning trivialt, men jag tror ni förstår vad jag menar. För, på något vis verkar det ha blivit fullt legitimt för en del att gör som man gjorde med fat shaming, fast tvärtom. Det dyker upp videos där det drivs med tränande individer som tar selfies på gymmet om hur atleter äter konstigt och samma sak hela tiden. Det skrivs upprörda statusuppdateringar om varför folk som tränar ”…inte bara kan träna utan att skriva om det!”

Låt mig först klargöra att det givetvis är som så att man måste kunna driva med allt. Alla fenomen dragna till sin spets blir fåniga, märkliga. Så det klart att man ska få skoja med fitnesshysterin. Men sen då? Varför ska de som har träning som sitt främsta intresse behöva försvara det med näbbar och klor? Precis som att vissa individer skriver uppdateringar om fjällvandringar, öl på stan eller hur bra den senaste Marvelfilmen var, så måste väl träning och hälsa också få ta sin plats där? Sociala medier är trots allt en avspegling av hur en person väljer att leva sitt liv. Således ens egen angelägenhet. Tyvärr verkar det som om en grupp av människor upplever träning och hälsorelaterade bilder och statusuppdateringar som någon sorts skryt eller budskap med en dold agenda. Som om de postas enkom för att söka bekräftelse. Låt mig då ställa motfrågan: postas statusuppdateringar om bio i samma ändamål? Fjällvandringar? Nä, precis.

Lika lite som fat shaming är okej så kan väl inte fit shaming vara det? Ska vi byta ett dåligt beteende mot ett annat? Att posta en bild på något man tycker om, eller på något man uppskattar att göra, hur kan det vara stötande för någon annan? Det har jag aldrig riktigt begripit. Människor som tränar mycket, som har valt det som livsstil, de har faktiskt också känslor. Jo, det är sant. Om man till exempel har lyft något tungt och är glad över det och vill dela sin glädje, måhända genom en svettig träningsbild, ska man då bli skuldbelagd för det? Behöva skämmas? Få gliringar om hur mycket man tränar och hur onödigt det är? Nej, verkligen inte. Lika lite som att en överviktig person ska skämmas över sin kropp. Det smärtar mig att behöva se att det verkar som om fenomenet med att driva med vältränade håller på att bli en jargong. Som om den stora massan ska få ”ge igen” på alla vältränade, som om det var de som började det här med fat shaming. Själv suckar jag bara uppgivet och slår mig för pannan när jag läser sådant här. Tänker att vore det inte bättre om alla bara var snälla mot varandra? Och om man inte orkar det, kan man inte bara vara tyst då?

Eller? Måste man i parti och minut tycka om allt och alla? Har man så mycket instängd ilska i sig att man måste slå ned på bilder man inte uppskattar, ja då bör man måhända söka lite assistans för sina aggressioner. Internet behöver inte mer hat. Tvärtom så behöver det bli en betydligt mjukare plats, för allas vår skull. Denna häxjakt på hur vi ser ut, vare sig vi är vältränade eller gravt överviktiga, måste upphöra. För, det skapar ett beteende som med tiden på något vis blir acceptabelt. Vi gör oss lustiga över tjocka, vältränade och snart allt vad vi ser, istället för helt enkelt bara stötta varandra. ”Jaha, så du gillar träning? Det får dig att må bra? Vad fint, kul för dig”, borde vara lika självklart som ”Du har varit på en resa ser jag! Fina bilder därifrån!”.

Oftast är helt enkelt en bild eller en statusuppdatering som berör träning just bara det. En bild eller en statusuppdatering. Sällan (aldrig) är det på något vis ett förtäckt budskap som vill påskina hur duktig man är, jämfört med alla andra. Och, om du läser in något annat i något av dessa exempel, ja då är chansen större att det är du som är lite osäker i dig själv, snarare än något annat. Fat shaming, fit shaming, kalla det vad du vill. Låt folk leva som de vill och sköt ditt, det är egentligen inte svårare än så. Som ett sista tips kan jag också meddela att du inte måste följa dem de stör dig på, när det kommer till internet. Det vore annorlunda om någon inoljad snubbe eller snubba stod utanför din dörr på morgonen, och övade på sin posering. Då hade jag kunnat förstå din irritation. Men i övrigt? Nej.
Sköt ditt.
Skit i andra.
Enkelt.


Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023