Gnällspik

Trots finväder i 190 är ju ingen i det här landet liksom nöjd, någonsin.

Sebastian Avindell

Det var varmt i förra veckan. Sinnessjukt varmt. Ungefär som att helvetet köpt infravärmare och filtar till alla sina gäster. 

Så varmt var det. 

Som sig bör på sommaren, kan man tycka. 

Men se, det tyckte inte ungefär tre fjärdedelar av alla själar i landet Sverige. Det var för varmt och aldrig att det kan vara lagom varmt blandat med jag kan inte sova i den här värmen.

Nu lever vi för all del i ett land med årstider. Lite borde vi således vara tillåtna att härja om vädret. Vi har det inte som exempelvis Kalifornien där det är mer eller mindre samma väder trehundrasextiofem dagar om året. 

Ändå sticker det lite i mig när jag hör gnället. För, det är ju samma sak på vintern, inte sant? Då är det för kallt eller för lite snö, slaskigt och fan och hans mormor. På våren blommar allt för tidigt och hösten är blåsig så att frisyren ligger fel. 

Gnäll, gnäll och åter gnäll.

Nu skulle det här kunna utvecklas till en krönika om det svenska förhållningssättet till årstiderna. Men istället vill jag att vi applicerar detta tänk på vår kära träningsvärld. För ibland (allt för ofta) tycker jag mig ana samma fenomen där som när det kommer till just vädret utanför fönstret. 

Gnället.

Hur jag menar? 

Ingen är ju nöjd, någonsin! Gnällspik.

Det börjar med att det klagas på maskinparker och annan utrustning. Det finns inte ”rätt” grejor, så träningen blir på gränsen till omöjlig. Obestigligt likt Mount Everest eller lika komplicerad som månlandningen. 

Hur ska jag kunna träna baksida lår när det inte finns en liggande benspark-maskin som går åt fel håll? Och mina vader – varför finns här ingen vadpress? Att människor kommit åt att träna dessa muskelgrupper långt innan det fanns neonblinkande gym med såpbubbelspa tycks vara omöjligt att förstå.

Fenomenet fortsätter över i kosttillskotten. Pulvret smakar blä, innehåller inte tillräckligt (eller för mycket kolhydrater) och "Produkten X" i original går inte att få tag i längre. Hur ska jag kunna träna om hjärnan inte är på gränsen till att explodera av koffein, taurin eller annat raketbränsle?

Jag skulle kunna hålla på i en evighet, men jag tror du fattar galoppen. När blev det som så att den stora massan av människor transformerades till en grupp med gnällspikar? Vars enda förmåga tycks vara att gnälla över hur fel allting är.

Nu är undertecknad inte särskilt gammal men kommer förmodligen låta som det när han slänger sig med anekdoter. 

Gubbar har ju en tendens att göra just detta. 

Men, faktiskt. På riktigt nu. 

När jag tog mina första stapplande steg in på ett gym så var man till att börja med glad att ens ha fått komma in. På den tiden var det benhårt med ålder. Tränade man en dag innan kroppen fyllt femton kunde man stanna i växten, dö eller bli knarkare. Gymmen var som regel hårdare än Filmstaden med legkontroller. 

Väl inne använde man det som fanns. Drog lite i något där. Lyfte något över huvudet och så vidare. Drog sig till minnes det man sett i Pumping Iron och försökte efterhärma det. Det var inte tal om några direkta träningsprogram om man inte hade turen att ha en storebror som hade ett nummer av BODY eller, nästan mytologiskt coolt, ett nummer av Men´s Fitness. Det fanns inga appar med notiser och videor på övningarna.

Idag kan du göra en, EN (!), sökning på nätet och få miljoner med förslag på program. Häftiga videos på youtube där varje övning bryts ned i beståndsdelar.

Gratis, dessutom. 

Proteinpulver fanns, men det var i ungefär en smak och påminde när det var som bäst om välling. Det var inte tal om sjuttioelva varianter med inslag av paraplydrink eller daggig våräng. Det var bara att blunda och hålla för näsan. Försöka undvika att kräkas.

Blev det för gubbigt? För mycket ”det var bättre för”? 

Okej. Låt gå för det. Men det är inte riktigt det jag vill poängtera. Istället är det som så att jag vill försöka få alla att inse hur lättillgängligt träning, fitness och hälsa är i dag. Visst, den ökade tillgängligheten har inte bara varit av godo. Men ändå. 

Det är mil ifrån vad det en gång var. 

Och ändå gnälls det. 

Precis som på vädret. 

Fel kläder, fel musik på gymmet och dålig batteritid på de trådlösa lurarna. 

Fan, tänk dig att behöva träna till radioskvalet från en regional P4- kanal, med tillhörande inringande tant Berit som ville berätta om sitt bästa kakrecept. Det fick jag göra. Och det gick ändå. 

Jag eftersöker helt enkelt lite mer gilla läget. En kalldusch i att vi faktiskt har det väldigt bra när det kommer till möjligheten att träna. Tusen och åter tusen alternativ finns där ute. Onekligen något för alla, oavsett vilka vi är. 

Flåsigt, tungt eller spänstigt. Allt finns där. Dessutom med helt optimala förutsättningar i form av himmelskt smakande protein och andra tillskott som smakar som en liten bit av himlen. Det finns liksom inget att gnälla på. 

Mindre gnäll, mer träning, helt enkelt. 

Photo by Johann Walter Bantz on UnsplashLiknande artiklar
Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023