Ta inte semester från träningen om du vill maximera dina resultat

Ännu en del i serien om Impopulära Åsikter. Denna gång är det den lika granne som filosoferande styrkelyftaren Jonathan Söderling som står för åsikten.

Jonathan Söderling

Ska man ta semester från träningen eller inte? Rationalisering är ett begrepp inom psykologin där man i efterhand försöker, inför sig själv, eller inför andra, förklara sina handlingar för att påvisa att det fanns en logik bakom dem.

Detta är någonting vi alla ägnar åt oss åt dagligen omedvetet eller medvetet och den som hävdar sin befrielse från detta fenomen hävdar i samma mening att den är en supermänniska.

Inom träningsvärlden anser jag dock att det finns en furste bland alla rationaliseringar; föreställningen om att det ”är bara bra för träningen att åka iväg lite på semester och låta kroppen vila”.

Jag ska börja med att adressera att jag förstår argumenten. Ja, jag tror också man kan behöva lite mental vila från träningen. Nej, jag tror inte heller man tappar så mycket av en tvåveckorssemester. Och ja, det är klart man ska få åka på semester, men man behöver inte te semester från träningen för det.

MEN, jag är av den starka tron av att verkligheten förhåller sig så att du kommer gynnas av att ha en ihållande träning med strategiskt inlagda lätta veckor löpande, snarare än att ha x antal uppehåll per år för att du åker iväg.

Suget man kan få av ett träningsuppehåll kommer du få när du är skadad och skadad kommer du bli om du tränar hårt. Om du är borta på en tvåveckorssemester tappar du dels de två veckors träning, om du inte hittar något överprisat gym med två pilatesbollar och en crosstrainer på semesterorten. Därefter kommer veckan när du kommer tillbaka präglas av dels väldigt mycket träningsvärk som drar ner kvaliteten avsevärt, dels en förhöjd skaderisk om du går på med samma intensitet och volym där du slutade. Det blir helt enkelt en uppförsbacke du annars hade sluppit. Men ja, för de allra flesta är det självklart värt att åka på semester.

Den livskvaliteten överväger allt som oftast procenten man tappar till följd av det i träningen, men låt oss vara ärliga i vart fall med att om du systematiskt åker iväg på hedoniska utflykter, en weekend på våren, en på hösten, en vecka över jul och två veckor på sommaren, kommer du få betala med vilka resultat du får. Sedan om det är värt det eller inte är upp till dig.

9 godkända lyft är bekvämt, inte lärorikt

Jag kommer fortfarande ihåg min första friidrottstävling i tonåren år 2004. Jag var snart fyllda 16 år och var sådär överdrivet nervös när jag värmde upp på den, som det kändes, alltid soliga Sollentunavallen.

Grenen var längdhopp och jag hade ett tydligt mål för dagen: att få sex godkända hopp, dvs. inga övertramp. Eller nej, så var det faktiskt inte riktigt. Mitt mål var att hoppa över 6 meter, vilket snabbt gick i kras då jag fick en bristning i höftböjaren i ansatsen, men hoppade ändå och landade på 5.50.

Inom styrkelyft ser jag väldigt ofta både tips till nybörjare om att sikta på 9/9 godkända lyft och att det är just den detaljen som framhålls efter utförd tävling. Jag ska börja med att säga att jag förstår till stor del tanken med det tipset. Det är väldigt vanligt att en nybörjare går in lite överoptimistisk i en styrklyftstävling och verkligen fastnar med skägget i brevlådan pga. alla regler, signaler och stundens allvar. Därigenom ska ett väldigt konservativt upplägg med målet om 9/9 lyft ge personen en positiv känsla av att tävla och en känsla av att det finns mer.

Jag inser också att min liknelse med längdhopp är något raljerande och något haltande, men min poäng är att jag tycker hur många godkända lyft man klarat har tagit för stor plats i en sport som handlar om att i antal kg tävla mot sig själv och andra. Om en nybörjare får 6/9 lyft i sin första tävling för att den böjer grunt i tredje böjen, tjuvstartar i tredje bänken och inte riktigt låser ut sista marken, tror jag det kan vara minst lika lärorikt inför nästa tävling, och dessutom några konkreta saker att fila på. Så börja fokusera på kg istället och lägg din plan utifrån det istället för att fega för att kunna stoltsera med 9/9 godkända.

Jag får väl lägga in en brasklapp dock, då det kommer från en person som aldrig haft 9/9 på en tävling och kanske missat någon form av magi som uppstår i och med det.

Du kommer bli mindre lycklig när du når ditt mål

Har du den där drömgränsen du vill nå och bara längtar så mycket och ser fram emot känslan av att äntligen ha klarat det?

Då är det dags att sluta drömma och inse verkligheten: att uppnå målet kommer göra dig mindre lycklig.

Jag har efter många års funderande kommit fram till vad som är min mening med livet: Att vara på väg.

Inte ordagrant då, att sitta i en bil på en väg, utan att ha något att sträva efter. För mig manifesterar det sig mycket i träningen, men det kan vara målet att köpa en lägenhet, att bli klar med sina studier eller att få ett särskilt jobb. Man behöver troligtvis inte ha varit ett Karin Boye-fan, utan som jag, loopat VM-krönikan från fotbolls-VM 1994, för att vara välbekant med dikten ”I rörelse” som uttrycker detta fenomen i näst intill perfektion.

Just därför är träning så stimulerande om man ramar in det i siffror och mål, man är i princip hela tiden på väg någonstans, även om man ganska ofta slirar av ut i buskaget.

Men så fort du uppnår det där målet, i synnerhet om det är en drömgräns, kommer du bli mätt, få sämre resultat i träningen och under en period ha svårt att genuint sträva mot nya mål. Du kommer vara väldigt lycklig i några dagar, sedan kommer du gå i känslan av att famla i mörkret i brist på saker att jobba mot.

Så sätt dina mål och jobba mot dem, men vad du än gör, uppnå dem inte.


Liknande artiklar
Inför Bänk-VM med Annika Zelander, Vilma Olsson och Matilda Hjälle

Efter mat och träning satte sig fyra av de som ska tävla på VM i bänkpress ner. Det blir prat om träningen som varit och träningen som skall komma.

24 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024

SM i Bänkpress

Idag får vi höra en sällsynt ambitiös summering av SM i Bänkpress. Klass för klass, vem som vann och med tillhörande kommentar.

27 mars 2024

Kjell Egil Bakkelund

Kjell Egil Bakkelund är en norsk styrkelyftare som senaste decenniet dominerat styrkelyft i alla former. Idag får vi höra hur det började för Kjell, hur det varit sista året och vad som komma skall!

22 mars 2024

Info kring SM i Styrkelyft & Bänkpress

SM i Klassisk Styrkelyft & Bänkpress går nu i helgen 22–24 mars i Luleå. Magnus Wikström från Luleå AK, som står som arrangör, är idag med för att svara på frågor.

20 mars 2024

Femfaldige EM-mästaren Emil Norling

Bamsingen Emil hinner precis hem från EM i Kroatien innan han kastas in i ännu en podd. Hör om hur en ilsken vinterkräksjuka nästan fick Emil på fall. Men bara nästan.

18 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Sammanfattning av SM i Sundbyberg

Pga vinterkräksjuka blev det tänkta avsnittet inte av utan istället kommer en liten sammanfattning av SM i Sundbyberg.

13 mars 2024

Världens bästa Gustav Hedlund

Gustav berättar allt kring hans sensationella seger på SBD Powerlifting Championships, vilken gjorde honom till världens bästa styrkelyftare.

7 mars 2024

Mot Bänk-SM med Livia Blomqvist

Livia Blomqvist är junior och har tävlat sedan 2021. Hon ska nu till helgen köra junior-SM i klassisk bänkpress och ett par veckor senare gå upp på senior-SM i bänkpress och styrkelyft.

6 mars 2024

Emelie Ohlin satsar mot alla SM

20-åriga Emelie Ohlin från Umeå började med lyftning 2021 efter sysslat med simning. Hon har nu kört på för fullt och står nu inför flera SM.

1 mars 2024

Mot Bänk-SM med Jonathan Henningsson

Josef Eriksson och Jonathan Henningsson är båda svenska mästare från klass 105 kg respektive 83 kg i fjol. I år möts de båda i klass 93 kg på SM.

28 feb. 2024

Startlistorna ute inför Bänk-SM

Startlistorna för årets SM är ute och idag går vi igenom och tippar vinnare. Vi idag innebär Josef Eriksson och Axel Samuelsson.

21 feb. 2024

Sheffield 2024

Idag pratar Josef Eriksson och Jimmy Karlsson om Sheffield 2024. Vad hände och hur sjukt var allt? Josef och Jimmy reflekterar.

16 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Neo Yngström

Neo Yngström är 19 år gammal och kom tvåa vid senior-SM i fjol som 18-åring. Några veckor senare vann han junior-SM och slog då den som vann senior-SM.

14 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Hilma Westerberg

Två veckor före klassiska senior-SM i Luleå är det bänk-sm i för övriga kategorier i Sundbyberg. Där kommer Hilma Westerberg tävla med tröja som senior och även som junior klassiskt.

7 feb. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Mot Bänk-SM med Christian Naarttijärvi

Christian Naarttijärvi, som med sin bror driver den växande gymkedjan NPC, är i full träning mot SM i bänkpress.

31 jan. 2024

Gustav Hedlund mot Sheffield

Gustav Hedlund är kanske en av de bästa styrkelyftarna i världen som inte vunnit ett VM. Nu står han inför mästarmötet SBD Sheffield Championships.

26 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Matilda Hjälle

Matilda Hjälle är en av de mest talangfulla bänkpressarna vi sett i detta landet, kanske någonsin. Efter mindre än två års tävlande går hon in och vinner VM i bänkpress.

24 jan. 2024

Calle Johansson mot Sheffield

Sommaren 2023 vann Calle VM i styrkelyft och kvalificerade sig för SBD Sheffield Powerlifting Championships.

19 jan. 2024

Mot Bänk-SM med Andreas Henning

Andreas Henning har sedan klassisk lyftning blev en kategori 2010 hört till toppen i bänkpress. Idag pratar vi om hans status just nu.

17 jan. 2024

Vad vill du med 2024?

Vad vill vi vi uppnå med våran träning under 2024? Den frågan ställer Josef idag till Marcus Yngvesson, Thomas Edvinsson och Karl (Kraftkarlos) Malmberg.

12 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Dra mer i mark 2024

Med Martin Lindby Åas i blir det marklyftssnack! Martin har lyckats dra 330 kg från golvet.

6 jan. 2024

Joe Ladnier

Joe Ladnier gick bort som 60-åring efter varit försvunnen några dagar. Joe Ladnier var under 80-talet som 19-åring en av världens bästa styrkelyftare.

3 jan. 2024

Josef Eriksson om styrkelyft

Josef Eriksson, världsmästare i bänkpress, redogör för hur styrkelyft faktiskt funkar, med fördjupning i delmomenten knäböj, bänkpress och marklyft.

28 dec. 2023

Vägen tillbaka med Alex Eriksson

Världens bästa Alexander Eriksson återvänder till podden för att berätta allt om giftermål, husköp & flytt, men också om skadan som fick honom att ge upp årets VM.

25 dec. 2023

Tunga herrar drar smalmark

Efter EM i styrkelyft såg vi många stora herrar dra många tunga mark smalt. Även i de tyngre damklasserna såg vi samma fenomen.

22 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023