Ta inte semester från träningen om du vill maximera dina resultat

Ännu en del i serien om Impopulära Åsikter. Denna gång är det den lika granne som filosoferande styrkelyftaren Jonathan Söderling som står för åsikten.

Jonathan Söderling

Ska man ta semester från träningen eller inte? Rationalisering är ett begrepp inom psykologin där man i efterhand försöker, inför sig själv, eller inför andra, förklara sina handlingar för att påvisa att det fanns en logik bakom dem.

Detta är någonting vi alla ägnar åt oss åt dagligen omedvetet eller medvetet och den som hävdar sin befrielse från detta fenomen hävdar i samma mening att den är en supermänniska.

Inom träningsvärlden anser jag dock att det finns en furste bland alla rationaliseringar; föreställningen om att det ”är bara bra för träningen att åka iväg lite på semester och låta kroppen vila”.

Jag ska börja med att adressera att jag förstår argumenten. Ja, jag tror också man kan behöva lite mental vila från träningen. Nej, jag tror inte heller man tappar så mycket av en tvåveckorssemester. Och ja, det är klart man ska få åka på semester, men man behöver inte te semester från träningen för det.

MEN, jag är av den starka tron av att verkligheten förhåller sig så att du kommer gynnas av att ha en ihållande träning med strategiskt inlagda lätta veckor löpande, snarare än att ha x antal uppehåll per år för att du åker iväg.

Suget man kan få av ett träningsuppehåll kommer du få när du är skadad och skadad kommer du bli om du tränar hårt. Om du är borta på en tvåveckorssemester tappar du dels de två veckors träning, om du inte hittar något överprisat gym med två pilatesbollar och en crosstrainer på semesterorten. Därefter kommer veckan när du kommer tillbaka präglas av dels väldigt mycket träningsvärk som drar ner kvaliteten avsevärt, dels en förhöjd skaderisk om du går på med samma intensitet och volym där du slutade. Det blir helt enkelt en uppförsbacke du annars hade sluppit. Men ja, för de allra flesta är det självklart värt att åka på semester.

Den livskvaliteten överväger allt som oftast procenten man tappar till följd av det i träningen, men låt oss vara ärliga i vart fall med att om du systematiskt åker iväg på hedoniska utflykter, en weekend på våren, en på hösten, en vecka över jul och två veckor på sommaren, kommer du få betala med vilka resultat du får. Sedan om det är värt det eller inte är upp till dig.

9 godkända lyft är bekvämt, inte lärorikt

Jag kommer fortfarande ihåg min första friidrottstävling i tonåren år 2004. Jag var snart fyllda 16 år och var sådär överdrivet nervös när jag värmde upp på den, som det kändes, alltid soliga Sollentunavallen.

Grenen var längdhopp och jag hade ett tydligt mål för dagen: att få sex godkända hopp, dvs. inga övertramp. Eller nej, så var det faktiskt inte riktigt. Mitt mål var att hoppa över 6 meter, vilket snabbt gick i kras då jag fick en bristning i höftböjaren i ansatsen, men hoppade ändå och landade på 5.50.

Inom styrkelyft ser jag väldigt ofta både tips till nybörjare om att sikta på 9/9 godkända lyft och att det är just den detaljen som framhålls efter utförd tävling. Jag ska börja med att säga att jag förstår till stor del tanken med det tipset. Det är väldigt vanligt att en nybörjare går in lite överoptimistisk i en styrklyftstävling och verkligen fastnar med skägget i brevlådan pga. alla regler, signaler och stundens allvar. Därigenom ska ett väldigt konservativt upplägg med målet om 9/9 lyft ge personen en positiv känsla av att tävla och en känsla av att det finns mer.

Jag inser också att min liknelse med längdhopp är något raljerande och något haltande, men min poäng är att jag tycker hur många godkända lyft man klarat har tagit för stor plats i en sport som handlar om att i antal kg tävla mot sig själv och andra. Om en nybörjare får 6/9 lyft i sin första tävling för att den böjer grunt i tredje böjen, tjuvstartar i tredje bänken och inte riktigt låser ut sista marken, tror jag det kan vara minst lika lärorikt inför nästa tävling, och dessutom några konkreta saker att fila på. Så börja fokusera på kg istället och lägg din plan utifrån det istället för att fega för att kunna stoltsera med 9/9 godkända.

Jag får väl lägga in en brasklapp dock, då det kommer från en person som aldrig haft 9/9 på en tävling och kanske missat någon form av magi som uppstår i och med det.

Du kommer bli mindre lycklig när du når ditt mål

Har du den där drömgränsen du vill nå och bara längtar så mycket och ser fram emot känslan av att äntligen ha klarat det?

Då är det dags att sluta drömma och inse verkligheten: att uppnå målet kommer göra dig mindre lycklig.

Jag har efter många års funderande kommit fram till vad som är min mening med livet: Att vara på väg.

Inte ordagrant då, att sitta i en bil på en väg, utan att ha något att sträva efter. För mig manifesterar det sig mycket i träningen, men det kan vara målet att köpa en lägenhet, att bli klar med sina studier eller att få ett särskilt jobb. Man behöver troligtvis inte ha varit ett Karin Boye-fan, utan som jag, loopat VM-krönikan från fotbolls-VM 1994, för att vara välbekant med dikten ”I rörelse” som uttrycker detta fenomen i näst intill perfektion.

Just därför är träning så stimulerande om man ramar in det i siffror och mål, man är i princip hela tiden på väg någonstans, även om man ganska ofta slirar av ut i buskaget.

Men så fort du uppnår det där målet, i synnerhet om det är en drömgräns, kommer du bli mätt, få sämre resultat i träningen och under en period ha svårt att genuint sträva mot nya mål. Du kommer vara väldigt lycklig i några dagar, sedan kommer du gå i känslan av att famla i mörkret i brist på saker att jobba mot.

Så sätt dina mål och jobba mot dem, men vad du än gör, uppnå dem inte.


Liknande artiklar
Jonathan Söderling – Mirakelmannen

Jonathan Söderling är en av de mest lyssnade gästerna i Tyngre Kraftsport. Nyligen tävlade han och slog PB i böj, mark och total.

15 nov. 2024

Avsluta

Detta blir sista avsnittet för nu av Tyngre Bänkpress. Podden var tänkt och menad att komma med info om och runt bänkpress samt att prata med bänkpressare kring mästerskap.

6 nov. 2024

Marcus Yngvesson

Idag avverkar Josef och Marcus Yngvesson mer än du hinner med att registrera.

1 nov. 2024

Handledslindor och bänkpress-studier

När är det läge att se och anpassa sin träning till en studie och när ska det bara få vara statistik på ett papper? Det säger Josef sitt om idag.

23 okt. 2024

Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Rasmus Mirblom inför Järnvägspressen

Idag snackar vi igen med Rasmus Mirblom som i slutet av sommaren vann EM i utrustad bänkpress, supertungvikten.

16 okt. 2024

Hösten 2024

Hösten sprider sig över hela landet och vi går in i slutet av året. Idag snackas om hur det ser ut i sammandraget för elitserien i bänkpress samt lite om och runt Järnvägspressen 2024.

9 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Hallsbergs AK på Bänk-DM

Det var bänkpress-DM i Västra Svealands Styrkelyftförbund och Josef tillsammans med Andreas Henning, Neo Yngström och Jonathan Eriksson summerar kort och gott sin träning inför tävlingen.

18 sep. 2024

Vägen tillbaka efter uppehåll

Vi låter den briljante Alexander Eriksson lotsa oss mellan grynnor och andra missöden när vi önskar återuppta träningen igen efter ett sommaruppehåll.

15 aug. 2024

Summering av bänk-EM 2024

14 aug. 2024

Hemma hos

En fredag efter ett pass på gymmet med vänner sätter sig Josef ner med Jimmy Karlsson, Thomas Edvinsson, Henke Magnusson och Karl-Erik Malmberg i poddrummet.

2 aug. 2024

Thomas Edvinsson inför EM

Thomas Edvinsson gör debut i seniorlandslaget som 47-åring.

31 juli 2024

Alla kör bänkpress

Efter ett måndagspass på Hallsbergs AK sätter sig Josef ner tillsammans med klubbkompisarna Steven, Robert och Jonathan för att diskutera.

25 juli 2024

Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Juniorer mot EM

Jonathan Henningsson, Axel Samuelsson och Emil Lundgren debuterade samtidigt i bänkpresslandslaget vid VM 2021. Sedan dess har de tävlat i lag som juniorer flera gånger.

17 juli 2024

Styrkelyft: Lyftarfilosofi med Alba Boström

Vi träffar lyftarstjärnan Alba Boström och pratar om allt kring träningsfilosofi, självbild och vikten av att hålla distans till sig själv på flaket.

11 juli 2024

Hilma Westerberg mot EM 2024

Hilma Westerberg har senaste åren toppat listorna på tävlingar och instagramvisningar för bänkpress. Efter att ha vunnit EM som junior och ungdom väljer hon nu att tävla som senior på EM endast 20 år gammal.

10 juli 2024

Åland Sport Week

Då var Åland Sport Week över med bänkpresstävling i fokus!

3 juli 2024

Jeremy Hoornstra

Jeremy Hoornstra är en amerikansk bänkpressare som hållit ett så kallat "all time world record" (rekord oavsett förbund) i tre klasser samtidigt.

26 juni 2024

VM i Styrkelyft hittills

VM i Styrkelyft är igång och halva tävlingen har löpt. Flera svenskar har redan tävlat.

21 juni 2024

Inför VM i Styrkelyft

VM i styrkelyft står runt hörnet! Sverige skickar sex lyftare till Litauen, fyra herrar och två damer.

7 juni 2024

Bänkpress-VM 2024 börjar NU!

Bänkpress-VM 2024 börjar NU! Tävlingen äger rum på andra sidan pölen i the Lone Star State, Texas och dess huvudstad Austin.

22 maj 2024

Axel Isberg

Axel Isberg gjorde sin andra utrustade styrkelyftstävling på junior-EM – och vann!

17 maj 2024

Åland Sport Week

Den 29 juni är det bänkpresstävling på Åland. På torget i Mariehamn genomförs Åland Sport Weeks bänkpresstävling och SFI-Mästerskapen i bänkpress.

15 maj 2024

Bänkfantomen Håkan Reher

Håkan Reher är 37 år från Härnösand och svensk mästare och rekordhållare i klass -93 kg.

8 maj 2024

Jacob Nilsson

Jacob Nilsson är 21 år gammal från Falkenberg och har just vunnit junior-SM i styrkelyft.

3 maj 2024

Star Wars, Bänkpress och Doping

Idag är det lite löst snack runt denna veckan.

1 maj 2024

Inför Bänk-VM med Annika Zelander, Vilma Olsson och Matilda Hjälle

Efter mat och träning satte sig fyra av de som ska tävla på VM i bänkpress ner. Det blir prat om träningen som varit och träningen som skall komma.

24 apr. 2024

Bänkpressdemonen Joshua Baker

Bänkpressdemonen Joshua Baker a.k.a. The Gym Reaper, gästar podden.

20 apr. 2024

Ett post bänkpress-snack med Josef och Martin

Häng med på ett post bänkpress-snack med Josef och Martin Lindby Åas.

10 apr. 2024

Emil Johansson

Emil Johansson från Umeå Power satsar hårt på styrkelyft. Hör om hur Emil kom in i sporten och hans planer i dagens avsnitt.

29 mars 2024