Livets löpband

Hur vi kan få 2018 att bli året då vi börjar se över vad som faktiskt är viktigt i våra liv.

Sebastian Avindell

God fortsättning kära läsare! Jag hoppas ditt nyår var fyllt av kärlek, god mat och att det blev precis som du önskat. Men, 2018 står redan och stampar i farstun, så det är väl lika bra att vi dundrar igång va? Livet är ju trots allt ett löpband som inte bryr sig det minsta om ifall vi hänger med eller inte. Det rullar liksom på ändå, inte sant?

Jag höjer redan nu ett varningens finger, det här blir ingen vanlig krönika. Den kommer inte beröra vare sig crossfit eller någon annan sorts träning. En del av er kommer med all säkerhet tycka att den mest kommer vara fylld av floskler och struntprat. Och, låt gå för det den här gången. För jag tror att det är lätt att hamna i just gränslandet mellan utopi och verklighet när man får drömma fritt. Och det är just vad jag tänker göra idag.

För, förstår ni, det är dags att vi börjar ta hand om oss själva. Och, trots att detta skriva på en sida tillägnad träning, så är det idag inte det fysiska jag talar om. Utan det andra. Välmåendet som inte syns utanpå, men är ack så viktigt. För, någonstans på vägen genom evolutionen känns det som om vi glömt bort vad som är allra viktigast. När vi bortser från det basala, att ha tak över huvudet, mat att sätta på bordet och pengar nog att betala det som behöver betalas, vad finns då kvar som faktiskt spelar någon roll?

Allt, faktiskt. Men ändå känns det som om det är just detta vi missar, dag efter dag. Vi jobbar ihjäl oss, lägger pengar på hög för att vi ska kunna göra den där resan. Sen. Om några månader. Nästa år. Om inte alla måsten kommer i vägen, det vill säga. Och, vad missar vi på vägen? När livets löpband tuggar på, utan att stanna? Allt. Allt som betyder något. För, livet är så ryslig kort. Så skört. Hur många har inte du hört talas om som alldeles för unga dött av sjukdom? Tragiska olyckor som på en sekund släcker ett liv och för alltid förändrar tillvaron för dem som bli kvar? Vad tror ni dessa människor tänker sina sista sekunder? Önskar de att de jobbat mer? Haft mer pengar på banken? Vikt alla tröjor och sorterat dem i färgordning i garderoben? Knappast va? Jag skulle tro att de alla åtminstone reflekterar över att de borde mer levt som de ville, inte som de förväntades av dem. Och, att de tillbringat mer tid med sina nära och kära. That's it. För, när allt kommer omkring, så är det väl just det som är livet? Inte saker. Inte status och ett välordnat hus att visa upp för omgivningen. Utan de mjuka värdena. De som inte syns, men betyder allt.

Och jag tror det är här det krockar. Vi förväntas att leva på ett visst sätt, fogar oss i det och springer likt ekorrar i livets hamsterhjul, även om det någonstans inom oss skaver. Är det såhär det ska vara att leva? Att slita hund 48 veckor om året för att återhämta sig precis så mycket det behövs i fyra ynka veckor för att orka 48 till? Det är nog få som finner glädje i det faktumet. I alla fall riktig, genuin glädje.

Men hallå, säger du nu, sådär är det inte alls det. Inte för mig. Jag är nöjd! Och, i sådant fall kan jag bara lyckoönska dig och lyfta på hatten. Fortsätt så. Men till alla er andra, som känner att verkligheten inte riktigt är som den ska, kan jag bara säga: gör 2018 till ditt år! Året då du klev ur hjulet och reflekterade på riktigt. Kasta bort allt tvivel om de där drömmarna du har för att "det går ju inte" eller "så kan man inte göra". För det kan man visst. Det enda liv vi har är för kort för att slösas bort på saker som i slutändan ändå inte spelar någon roll. Varför tror ni folk springer in i väggen runt omkring oss, om och om igen? För mig är svaret rätt självklart. Människor i största allmänhet orkar inte med de orimliga krav som ställs, från arbete, drömmen om den perfekta kroppen och att det egna huset måste se ut som hämtat ur en inredningstidning. De kämpar som galningar för att de tror att det är just dessa saker livet handlar om, vilket istället oftast slutar i ett förvånat utrop när de träffar väggen med en smäll.

Jag skulle vilja att 2018 blir året då vi slutar med det här. Då vi börjar se över vad som faktiskt är viktigt i våra liv. Att vi tar chansen att leva livet medan vi kan, för att det kan ta slut så oerhört fort. Låter allt det här flummigt? Låt gå för det, men glöm inte att jag varnade dig först. Vi gör såhär istället. Låt mig måla upp ett scenario för dig.

Föreställ dig att en asteroid var på väg mot jorden. Det finns ingen Bruce Willis som kan rädda dig, utan om en vecka kommer du att helt krasst förvandlas till upplösta atomer. Tänk dig att det hände imorgon, och att du lever det liv du just nu lever. Ställ dig frågan, skulle jag vara nöjd? Skulle jag med relativ sinnesro kunna bli upplöst till rymdstoft? Om inte så det dags att göra något åt det. Nu.
Men, så kan man ju inte tänka, kanske du nu utbrister.

Men jo. Det är precis så du ska tänka, menar jag.

Precis så.


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023