Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan. Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.
En historia som började i slutet av 2016 när en vid den tiden väldigt känd forskare kring ätbeteende, Brian Wansink, skrev ett inlägg på sin blogg. I princip avslöjade han att hans doktorander höll på med väldigt uppenbar p-hacking. Det här i sin tur ledde till att forskare började titta närmre på Wansinks publicerade studier. Och de fann många saker som helt omöjligt kunde stämma. Till sist var det mängder av Wansinks studier som blev tillbakadragna. Han förlorade också sin tjänst på Cornell University.
Många av resultaten som Wansink publicerat kändes dock ”självklara” på något vis och några av de effekter som han rapporterade har även andra forskarlabb rapporterat. Nyligen publicerades också en väldigt väl utförd replikationsstudie av ett av Wansinks mest kända experiment där försökspersoner fick äta soppa från en skål som aldrig blev tom.
Efter det här så förklarar även Caroline varför det är en dålig idé att använda sig av ipren eller annan NSAID som smärtlindring i fall man ska göra något väldig ansträngande.
Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat:
- 00:00:00 Kort intro
- 00:01:51 Wansink, p-hacking, resultat man vill tro på och betydelsen av replikation
- 00:30:56 Problemet med ipren som smärtlindring när du ska göra något väldigt jobbigt
Här laddar du ner avsnittet "Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat" som mp3: Avsnitt 94
Mer från Hälsoveckan