4 kontroversiella ämnen inom kost och hälsa som berör dig

En som vanligt välsnitslad bana genom grynnor och grund i kostmytsarkipelagen.

Jacob Gudiol

Du kan inte springa ifrån en dålig diet

Det här påståendet är särskilt populärt inom LCHF‌ där man ibland verkar vara nästan fientligt inställd mot träning. Ann Fernholm‌ liknade det till exempel vid att borsta tänderna och någonting man bara behöver göra i fall man äter sötsaker och mer raffinerad stärkelse.

Tillsammans med den vetenskapliga tidskriften British Journal of Sport Medicine‌ (BJSM‌ ) så har man även fått in påståendet ”you cannot outrun a bad diet” i folks medvetande på ett helt annat sätt. BJSM‌ har på senare år släppt igenom artiklar som mest kan kallas för propaganda eller försök att smutskasta forskningen som finns idag kring nutrition och tyvärr är den här artikeln en av dessa. 

Påståendet i sig är inte helt fel i viss kontext men det saknas nyans. För de flesta människor idag så är kanske totalt 2 timmars träning i veckan en realistisk träningsmängd. I dessa situationer så fungerar det troligen inte för de flesta att hålla en dålig diet och sen tro att vikten ska hålla sig stabil.

För personer som däremot tränar mycket så fungerar dock träningen utmärkt för att hålla vikten nere för nästan alla. Särskilt om vi diskuterar personer som sysslar med någon konditionsidrott så är ofta problemet att de har svårt att äta tillräckligt mycket.

Så du kan springa ifrån en dålig diet. I alla fall om vi pratar om effekter på vikten. Däremot krävs det så mycket springande att det för de flesta inte blir ett särskilt realistiskt alternativ. 

Jag har skrivit mer om det här i en artikel på träningslära om du vill läsa mer, Du kan sällan ”kompensera” för skitmat med motion.

Socker är unikt dåligt för hälsan

Det är lätt att snacka skit om socker. Det finns helt enkelt sällan något bra med socker. Det är dåligt för våra tänder, det är en ingrediens i väldigt mycket dålig mat och i stora mängder har det troligen negativa effekter på vår hälsa.

Då ingen direkt känner sig manad för att försvara socker så har det inneburit att många dragit till med rejäla överdrifter när de skrivit om farorna med socker. Idag verkar därför mänga människor ha en väldigt skev bild av vilka effekter socker verkligen har, och människor har på allvar börjat diskutera socker i ketchup som ett större problem med människors kost och andra liknande absurda diskussioner.

Det finns emellertid idag ingen bra evidens för att socker och andra sockerarter har några större negativa effekter på vår hälsa vid en rimlig konsumtion. Med rimlig‌ menas då den gränsen som finns i nästan alla nationella och internationella riktlinjer som finns, nämligen 10 energiprocent.

WHO har i sina riktlinjer en ännu lägre gräns på 5 energiprocent vilket endast motiveras utifrån att det skulle vara bättre för tänderna. Tandhälsa är givetvis väldigt viktigt det med men det är inte direkt bara hål i tänderna som man hör från många människor som varnar för socker.

Det finns dock ett livsmedel som i nästan bara innehåller socker som är bevisat dåligt för hälsan och det är sockersötad läsk och andra sockersötade drycker. Om du får människor att regelbundet dricka dessa drycker så går de flesta av dem upp sakta i vikt och deras hälsovärden försämras.

Vill du läsa mycket mer kring socker och hälsa så har jag skrivit en längre artikel om det, Socker, fruktos och hälsa.

Ny vetenskap har visat att mättat fett inte är dåligt för hälsan

Även det här påståendet är någonting som främst har spritts från LCHF-rörelsen de senaste tio åren men efterhand så har det även fått fäste hos många andra grupper och människor.

Det finns dock en orsak till varför ett begränsat intag av mättat fett finns med i mer eller mindre alla typer av nationella och internationella kostrekommendationer som du kan hitta. Det är ingen tvekan om att det är en kontroversiell fråga även inom forskningen, men den forskning som finns idag pekar ändå trots allt emot att mättat fett är ett sämre väl än fleromättade fetter.

Jag skrev en artikel här på Tyngre‌ för drygt två år sedan som summerar det mesta i den här frågan, Smör vs Margarin och hälsoeffekterna av mättat fett. Det har inte hängt något betydande med forskningen sedan dess och det är inte heller någon större interventionsstudie på gång som kan ge några större svar kring det här.

Artificiella sötningsmedel har negativa effekter på hälsan

Uppfattningen att sötningsmedel är dåligt är nog någonting som aldrig kommer att dö ut. De flesta populära sötningsmedel likt sukralos, aspartam och acesulfam k uppfyller nämligen i princip alla punkter som får människor som tror sig äta ”rent” eller ”naturligt” att rygga tillbaka.

De är artificiella, de ha konstiga namn, de säljs av stora företag och de ger njutning och synd utan någon till synes bestraffning.

Det finns dock inga som helst belägg för några negativa effekter från sötningsmedel idag. Det innebär givetvis inte att det helt säkert är fullständigt harmlösa men med tanke på all den forskning som redan finns på dessa ämnen så kan man med väldigt stor säkerhet ändå säga följande. Om det ändå till sist skulle visa sig finnas några negativa effekter så är det troligen väldigt små med tanke på att vi inte redan har sett dem.

Sötningsmedel är främst till för att ersätta socker och i de studier där man till exempel jämför sockersötad dryck mot lighdryck så ger den sockersötade drycken viktuppgång och sämre hälsovärden medan det inte händer någonting alls med hälsan hos de som får dricka lightdryck.

Det snackas också om att sötningsmedel skulle ha negativa effekter på blodsockret, lura kroppen att den får socker och därmed ge en insulinfrisättning och mycket mer. Det finns ingen bas för dessa påståenden utan även om sötningsmedel är sött i munnen så är det neutralt när det gäller påverkan på blodsocker och insulin. Jag har skrivit mer om det här i artikeln, Sötningsmedel, sötsug och blodsockerkontroll.


Liknande artiklar
Dåliga argument från carnivor-snubbar

När Jacob delade ett poddavsnitt på Facebook exploderade kommentarsfältet – över 600 inlägg från carnivore-entusiaster som ville omvända världen. I veckans avsnitt bemöter han de vanligaste argumenten, myterna och misstolkningarna.

1 juli 2025

Talangutveckling del 2 - Specialisering och multidrottande

Debatten om hur unga idrottare bäst utvecklas har tagit fart i Sverige de senaste åren. I detta andra avsnitt av vår serie om talangutveckling dyker vi ner i frågan om tidig specialisering kontra multiidrottande – och vad forskningen egentligen säger.

25 juni 2025

Jacob om dagsläget

Jacob Gudiol gästar podden för att nyktert men smådeppigt dissekera det växande informationsmörkret – från konspirationsteorier till medvetna feltolkningar och rena lögner.

24 juni 2025

Tre faktorer som påverkar hur mycket vi äter

Hur påverkar portionsstorlek, energidensitet och smakvariation hur mycket vi äter? I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre djupdyker Jacob och Erik i de tre faktorer som enligt forskningen driver vårt energiintag mest.

24 juni 2025

Talangutveckling del 1 - potential, nivåindelning och selektering

Hur hittar vi framtidens stjärnor – och riskerar vi att sålla bort dem för tidigt? I första delen av en serie om talangutveckling diskuterar Jacob och Wille selektering, nivåindelning och hur resurserna bäst fördelas inom svensk idrott.

18 juni 2025

Livedebatter funkar inte om ena parten inte bryr sig om fakta

Hur gick det egentligen när Fredrik Nyström mötte en expert i TV4:s Efter Fem? I veckans avsnitt följer vi upp joggningsdebatten och visar varför fakta och vetenskap inte alltid vinner i livesändning.

17 juni 2025

Studier på kött är bara positiva när industrin sponsrar dem

Hur påverkar sponsorn forskningsresultaten om rött kött? I veckans avsnitt djupdyker vi i en NY Times-artikel om industrins påverkan på nutritionstudier – och i en minst sagt svag dietgranskning från DN.

9 juni 2025

Bättre prognos med träning för patienter med koloncancer

Fysisk aktivitet förbättrar överlevnaden vid koloncancer – det visar en ny banbrytande studie som diskuteras i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre. Dessutom: hjälper trafikljusmärkning verkligen människor att välja bättre mat i lunchkön?

3 juni 2025

Jakten på det perfekta kostschemat

Vad menar vi egentligen när vi säger att vi vill ha ett kostschema som "funkar"? I veckans avsnitt pratar Mange och Pischa om hållbarhet, vanliga fällor och vägen mot en sundare relation till mat och hälsa.

2 juni 2025

Mounjaro vs Wegovy

I avsnitt 172 av Hälsoveckan by Tyngre dyker Jacob och Erik ner i färska resultat från den första direkta jämförelsen mellan fetmamedicinerna Mounjaro och Wegovy (Ozempic). Studien visar tydliga fördelar för Mounjaro, och Erik delar dessutom insikter från en aktuell fetmakonferens där ännu opublicerade data diskuterades.

20 maj 2025

Flickor och idrottande under puberteten

Flickors kroppar förändras tidigt men får inte samma fysiska skjuts som pojkars under puberteten. Den här artikeln förklarar varför det är avgörande att förstå biologisk mognad och varför styrketräning tidigt kan göra stor skillnad för både prestation och skadeprevention.

Jacob Gudiol

6 maj 2025

Zon 2 träning - vad är det och hur gör du det i praktiken?

Wille tog fram en lyssnarfråga kring betydelsen av att hålla sig inom rätt zon under ett helt träningspass och det hela mynnade ut i en knapp timme lång diskussion kring zon 2 träning.

30 apr. 2025

Det senaste kring motstånd mot trötthet inom konditionsidrott

Wille, och till en liten del även Jacob, tar med dig på en tur kring den senaste forskningen runt motstånd mot trötthet, eller Physiological Resilience som det kallades i en ny översiktsartikel som diskussionen utgår ifrån.

23 apr. 2025

En traditionell afrikansk diet mot en västerländsk diet

Två snabbare ämnen hanteras i avsnitt 168 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är nyheten om att Kevin Hall har valt att säga upp sig på NIH efter att han upplevt påtryckningar och vad han själv anser vara censur från de som numera styr NIH och HHS i USA...

22 apr. 2025

Påskkarameller med Jacob Gudiol

Vi hälsar på hemma hos Jacob, där vi hinner diskutera hormoner (manliga), USAs nya forskningsläge samt akademiverksamheter inom barnidrott.

21 apr. 2025

Gröt, kalorier och missledande recept

Jag har en personlig kris efter att fått fortkörningsböter. Detaljer om situationen, min reaktion, och hur det påverkar vardagen togs upp – dags för EPA-traktor?

18 apr. 2025

Missförstånd vid tolkningen av studieresultat

Jacob och Wille diskuterar uttrycket statistiskt signifikant och vad det innebär om något blir signifikanta kontra icke signifikant.

16 apr. 2025

Lean Mass Hyperresponders och ökad risk för hjärtsjukdom

Jacob och Erik diskuterar två ämnen som veckan som gått. Först ut är en studie på dieter och endometrios som blev omskriven i flera medier förra veckan men där samtliga artiklar inte nämnde svagheterna i metoden som användes.

15 apr. 2025

Sjukvården bör bara arbeta förebyggande när det är bevisat att det fungerar

Jacob och Wille gästas denna vecka av allmänläkaren och forskaren Minna Johansson. Minna har de senaste åren fört en kamp för alla allmänläkare i Sverige för att de ska få lägga vårdens resurser på saker som är bevisat att faktiskt hjälpa deras patienter på ett effektivt vis samtidigt som det ökar chanserna för att den del de får av våra skattepengar ska räcka till.

9 apr. 2025

Hanna Olvenmark om att vara influenser utan att spåra ur

I avsnitt 166 av Hälsoveckan by Tyngre gästas Erik och Jacob av Hanna Olvenmark som är personen bakom det populära kontot portionenundertian och författaren bakom den storsäljande kokboken med samma namn.

8 apr. 2025

Lev mer – men på ditt sätt med Siri Helle

Vad betyder det egentligen att leva mer – och måste vi hela tiden jaga mening? I det här avsnittet möter vi psykologen och författaren Siri Helle för andra gången.

7 apr. 2025

Akutlösning för att behålla träningsrutinen

Vi rekommenderar att upprätthålla träningen även under hektiska arbetsveckor genom så korta pass som fem minuter – sådana träningsstunder är en metod för att bibehålla både fysisk och mental hälsa under tidspress.

4 apr. 2025

MiTh Dietist

Hur vad vi lyfter och hur mycket pratar vi mer än gärna om, men vad laddar vi kroppen med? Idag är Michaela Ödling och Malin Thrysén från MiTh Dietist med och svarar på lite frågor och funderingar från Josef kring detta. 

3 apr. 2025

När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025

Träning, träskdieter och tidsoptimism

I detta avsnitt dyker Carina och jag in i en mängd olika ämnen. Jag delar med mig av min pågående saga med min badrumsrenovering. Trots förseningar och frustrationer känner jag mig hoppfull med det nya teamet som arbetar på det. Carina, å andra sidan, pratar om sin köksrenovering och den oväntade omvägen att först göra om hennes mans walk-in-closet.

14 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

När livet händer – känslor, kriser och beteenden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, stress och känslor – och hur det kan påverka våra beteenden, särskilt kopplat till mat och hälsa.

10 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025