Kan en viktväst göra deffen lättare?

Ny studie indikerar att en extravikt från exempelvis en väst skulle kunna leda till en procentuellt större viktnedgång. Men är den permanent?

Jacob Gudiol

För ungefär 2,5 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om en väldigt intressant studie som var utförd på möss där man verkade ha funnit någon typ av inbyggd våg som påverkade deras vikt, Har kroppen en inbyggd våg som hjälper oss hålla vikten?. Vi tog även upp samma studie i avsnitt 68 av Tyngre Rubriker som du kan lyssna på här under med start direkt i avsnittet.

För att inte behöva upprepa allting kring eventuella mekanismer här så säger jag bara att de via flera olika försök la fram ett ganska övertygande argument för att det verkade hända någonting hos mössen som gjorde att de började gå ner i vikt om man på något vis fick dem att väga mer.

Den här studien fick mycket rubriker när det begav sig och en av spekulationerna från den här nyheten var att människor eventuellt skulle kunna gå ner i vikt om de bar en viktväst under dagarna. Jag var bland annat med i ett avsnitt av Landet Runt där jag fick lite frågor kring det här vilket kanske säger en del om det genomslag som den första studien finns.

För några dagar sedan så publicerades däremot en studie som egentligen är långt mer intressant men nu i Coronatider så är det tyvärr inte särskilt mycket annat som får plats i vetenskapsrapporteringen. Studien i fråga är en uppföljningsstudie från samma forskargrupp i Göteborg där de har låtit människor med fetma bära en viktväst minst åtta timmar per dag i tre veckor (1).

11 procents extra kroppsvikt från en viktväst

Totalt inkluderades 69 personer i 50 års åldern i den här studien. Det är ganska mycket ändå sett till att det här nog mest får ses som någon typ av pilotstudie. När deltagarna rekryterades till den här studien så visste de redan från början att målet var viktnedgång och att metoden skulle vara att de fick bära en viktväst.

Deltagarna delades in i två grupper där den ena gruppen fick en viktväst som endast vägde 1% av deras kroppsvikt medan den andra gruppen fick en viktväst som vägde 10% av deras kroppsvikt. Deltagarna i studien hade en BMI mellan 30-35. På grund av den stora skillnaden i vikt mellan västarna så är det nog ganska självklart att deltagarna har vetat i vilken grupp de hamnat i den här studien.

Direktiven var att deltagarna skulle bära viktväst i minst åtta timmar per dag men inte medan de sov. Tiden för studien var endast 3 veckor och det är lite oklart varför. Det primära resultatet i den här studien var förändring i vikt vilket man mätte med en våg som dessutom tittade på kroppssammansättningen med så kallad bioimpedans. Du har antagligen stött på den här typen av vågar och resultatet från dem kan variera en hel del beroende på vad du har gjort precis före mätningen (2). Så när det gäller förändringar i fettmassa och muskelmassa i den här studien så är de inte särskilt tillförlitliga.

Allting i övrigt med själva studiens rapportering verkar kanon och forskarna förregistrerade vad de tänkte studera och det har inte avvikit från det i den faktiska rapporteringen av resultatet senare.

En tung viktväst gav viktnedgång

Resultatet i den här studien blev en tydlig viktnedgång för deltagarna som bar den tyngre viktvästen. Totalt tappade de i genomsnitt 1,6 kg vilket var 1,3 kg mer än gruppen som fick bära på den lätta viktvästen.

När det gäller förändringarna i fettmassa och muskelmassa så pekar resultaten mot att deltagarna som fick bära en tung viktväst i princip uteslutande hade tappat fettmassa under studietiden. Det finns som jag nämnde en osäkerhet här i studiens mätmetod men den stora skillnaden mellan grupperna och det faktum att det faktiskt ändå är drygt 30 personer per grupp gör att jag känner mig säker på att det faktiskt varit mestadels fettmassa som deltagarna har tappat.

Förutom sakerna här ovanför så mätte forskarna även en mängd olika saker så som blodsocker, blodfetter, olika hormoner med mera hos deltagarna före och efter. I stort kan det resultatet summeras med att man inte fann några skillnader mellan grupperna efter de tre veckorna även om där var en liten viktnedgång i LDL kolesterol hos gruppen som fick bära tung viktväst.

För att försöka ha lite kolla på vad deltagarna åt så fick de även fylla i ett frågeformulär en gång varje vecka kring vad de hade ätit under veckan som gått. Den här typen av metoder är inte särskilt tillförlitliga när det gäller att mäta energiintag men man fann i alla fall inga signifikanta skillnader över tid.

En sak till som är viktigt att ta upp här är att deltagarna som fick bära en tung viktväst rapporterade fler negativa biverkningar under studiens gång. Det som ökade var smärta i leder och muskler samt svullnad i benen. Inte direkt förvånande då de här personerna faktiskt har burit runt på en viktväst på ungefär 10 kg nästan hela tiden de varit vakna.

Summering

Det är verkligen ett intressant fysiologiskt fenomen som forskarna har hittat hos möss och den här studien tycker jag definitivt gör det intressant att studera vidare på människor. Samtidigt så håller jag kvar vid mina reserveringar från den förra artikeln jag skrev. Det här fenomenet har nog inte särskilt stor praktisk nytta när det gäller mer långsiktig viktnedgång. Främst av två olika anledningar:

Den första anledning är för att när man gjorde det här på möss så var det inte så att de tappade allt onödigt fett de hade på kroppen. Istället så gick de ner ungefär så mycket vikt som lastades på dem men sedan började de gå upp i vikt igen. Så den extra vikten verkade mer rubba att balansen var lite upp och nedåt men det gav ingen permanent effekt. Så en mus med 10% extra kroppsvikt hade 10% mindre kroppsvikt från fett på kroppen jämfört med en mus med samma diet och livsstil i övrigt. Samtidigt kunde ändå musen med extra vikt fortfarande vara fet.

Den andra anledningen är så klart att det säkerligen är få människor som kan tänka sig att leva livet med en viktväst bara för att de ska ha några kilo mindre fett på kroppen. Några veckor kan nog de flesta acceptera och då kommer kanske en viktnedgång. Men sedan när viktvästen försvinner så är det inte särskilt mycket som talar för att viktnedgången blir bestående.

Vi diskuterade även den här studien i Tyngre Radio när jag var gäst hos Alex och Andreas och där tog jag upp att det här ändå kanske skulle kunna vara något för personer som bara behöver gå ner tillfälligt i vikt. Om du till exempel behöver gå ner några kilon för att nå en viktklass eller om du vill bli av med några kilon för att se snyggare ut i spegeln tillfälligt så kanske det som de har gjort i den här studien kan hjälpa dig? Det är definitivt en intressant aspekt på det hela. Då kanske en viktväst kan fungera?

Det här tog vi upp i avsnitt 349 av Tyngre Radio med start från minut 24 om du är intresserad av att lyssna på det.


Liknande artiklar
Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Vad skiljer de som blir hundra år från oss andra

I avsnitt 426 av Tyngre Träningssnack gästar forskaren Karin Modig som de senaste 10 åren har forskat på hälsosamt åldrande.

10 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Fetmamediciner, infarkter och julmat

I sista avsnittet innan julen är det mycket fokus på julen och både saker som verkligen hör den till och annat som vissa verkar koppla till den av lite oklara anledningar.

19 dec. 2023

10 000 steg och andra hälsomål

Erik och Jacob får hålla låda själva denna vecka. De diskuterar bland annat ett klipp från Agnes Wold där hon menar att rådet om 10 000 steg är överdrivet.

12 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Mens och träning

Avsnittet tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

5 dec. 2023

Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat

Veckans ämne är någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

21 nov. 2023

Orimlig kritik mot hjälp med viktnedgång efter graviditet

Linnea är tillfälligt tillbaka och tillsammans med Erik, Jacob och Caroline så diskuteras veckans rubriker.

14 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Fetmaparadoxen – när de lagom tjocka lever längre

Veckans avsnitt handlar om två olika artiklar i DN. Om att lagom tjocka lever längre och vad som utmärker 100-åringar.

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023