När du börjar ge ditt barn vete kan kanske påverka risken för celiaki (glutenintolerans)

Ny studie indikerar att det skulle vara gynnsamt att introducera barnen för gluten redan från 4 månaders ålder.

Jacob Gudiol

För över fyra år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre med titeln ”Kraftigt minskad risk för allergi vid tidig introduktion för ämnet”. I artikeln tog jag upp två, då nyligen publicerade, interventionsstudier där forskare hade visat att framför allt risken för jordnötsallergi kunde minskas väldigt mycket om man gav barn mat med nötter i från en tidig ålder. Effekten var då stor och risken att få jordnötsallergi minskade med hela 80 procent i en av studierna.

Jag skulle säga att det är få artiklar jag har skrivit här på Tyngre som har ett viktigare budskap än den. Det är inte många saker som är så vanligt hos barn men som ändå kan skapa stor oro både hos barnen själva och deras föräldrar som mer allvarliga allergier. Att då en sådan enkel sak som att bara introducera det tidigt i maten som ges till barnen verkar kunna minska risken markant är väldigt bra att känna till.

Förutom en lägre risk för jordnötsallergi så var det även en av studierna som jag skrev om i förra artikeln där man visade på samma effekt när det gäller äggallergier (1). Förutom jordnötter och ägg så tittade man även i den studien på mjölk, sesam, fisk och vete. När det gäller de fyra andra proteinerna så var det dock så få barn som utvecklat någon allergi så de kunde inte säga någonting om i fall interventionen hade fungerat.

För några dagar sedan publicerades däremot en ny uppföljning på samma barn där man istället för allergier tittade på risken för celiaki, ofta också kallat glutenintolerans (2). Studiens upplägg är bra för att titta på frågan. Där fanns två grupper med barn där den ena gruppen endast blivit ammad fram tills 6 månaders ålder, och där den andra gruppen har fått i sig vete, och därmed gluten, från fyra månaders ålder. Innan jag berättar om resultatet så ska jag dock snabbt gå igenom lite kring den tidigare forskningen på området.

Tidigare forskning på introduktion av gluten och glutenintolerans

Celiaki är vanligare i Sverige än i de flesta andra länder i världen. Framför allt i mitten av 80-talet så ökade antalet barn som fick sjukdomen ganska markant och man började fundera på varför. Några år tidigare så hade rekommendationen om att introducera gluten i maten flyttats fram från 4 månader till 6 månader och samtidigt så hade vällingen fått ett högre mjölinnehåll och därmed också större innehåll av gluten.

Då man inte visste varför antalet barn med celiaki ökade men man misstänkte att det berodde på miljön så drogs i princip båda förändringarna tillbaks. Man började åter igen rekommendera intag av gluten från 4 månader och livsmedelsföretagen minskade mängden vetemjöl i sina produkter. Med den är förändringen så började sedan andelen barn som fick celiaki återigen att minska.


Det här är så klart en ren korrelation och det behöver inte ha varit förändringarna som gav effekten men det var tilltalande nog för att forskare skulle börja intressera sig lite mer. Tyvärr ändrade man ju på två saker samtidigt varför det fanns två möjliga saker att studera här. Dels dosen av gluten och dels tidpunkten för introduktion av gluten.

Efter det här kom det en hel del så kallade observationsstudier, eller epidemiologi, där forskarna frågade föräldrar om vad deras barn brukade äta. Man försökte se om det fanns något samband mellan det som föräldrarna sa att de gav sina barn till mat och risken att barnen skulle få celiaki. Sedan 2008 så publicerades råd från en förening för gastreologer (läkare som är specialister på mag och tarm) där de baserat på observationsstudier gav rådet att gluten skulle introduceras mellan 4-6 månaders ålder (7). Först efter det här så verkar de faktiska interventionsstudierna har börjat planeras och genomföras för att se om tajmingen verkligen påverkar.

Förutom studien jag ska berätta mer om idag så finns det sedan tidigare fyra olika interventionsstudier där man har tittat på om risken för celiaki kan påverkas genom att du börjar introducera gluten vid olika tidpunkter för barn (3, 4, 5, 6). Ingen av dessa studier har lyckats hitta någon effekt.

De har alla dock lite olika upplägg när det gäller hur stor mängd gluten som har getts till barnen och när man har börjat med att introducera gluten för barnen. I tre av studierna har man börjat introducera gluten som tidigast vid 6 månaders ålder (3, 4, 5). De har alltså inte haft någon grupp som verkligen testat om rådet att introducera mellan 4-6 månader istället för senare är bättre. Den sista studien introducerade gluten vid 4 månaders ålder men dosen var väldigt liten, 100 mg per dag eller motsvarande ungefär 1/20 brödskiva.

I den här nya studien gav man deltagarna en betydligt större mängd gluten. Totalt var det 4 gram veteprotein i veckan vilket motsvarar ungefär 500 mg gluten per dag, eller ungefär en 1/4 brödskiva. En mer rimlig mängd sett till vad föräldrar nog kan tänkas ge en fyra månades bäbis på en dag.

Signifikant lägre risk för celiaki med tidig introduktion av gluten

Det var inte huvudmålen med den här studien att studera risken för celiaki. Själva metoden är dock bra med randomisering till två olika grupper som får introducerat vete vid olika tidpunkter. Antalet barn som var med i studien är dock få för att kunna studera celiaki. Det är ganska få barn som får sjukdomen och med endast 1000 barn i studien så var sannolikheten att man skulle hitta en effekt inte särskilt stor.

Forskarna hade dock med celiaki som ett av deras utfall redan från början. De tänkte alltså något i stil med ”vi tittar på det ändå nu när vi ändå gör studien” men de hade inte några större förhoppningar om att få ett signifikant resultat.

När alla barnen var undersökta visade det sig emellertid att inga barn som hade fått gluten tidigt hade utvecklat celiaki medan hela sju stycken i den andra gruppen hade fått det. Det här är ovanligt låga värden för den ena gruppen och ovanligt höga värden för den andra gruppen, 1,4 procent av barnen i den gruppen.

Med de här ovanligt stora siffrorna så blev resultatet faktiskt signifikant rent statistiskt. I den här studien så innebär en introduktion av gluten efter 4 månader en mindre risk att utveckla celiaki jämfört med att introducera det efter 6 månader.

Det här resultatet passar med lite epidemiologi och inte med annan epidemiologi

Den här studien kommer troligen att sätta fart på forskare igen så de än en gång börjar titta på frågan ifall när du introducerar gluten har någon inverkan på risken för att få celiaki. Det här är ju en väldigt välgjord randomiserad interventionsstudie men antalet fall av celiaki i båda grupperna är väldigt överraskande.

Resultatet passar ju med erfarenheten här i Sverige, där en återgång till de tidigare råden om att introducera gluten efter 4 månader sänkte andelen barn som fick celiaki till tidigare nivåer innan man ändrade råden till 6 månader.

Det finns dock en del epidemiologi som har pekat mot att dosen gluten kan ha en betydande inverkan där barn som fått äta mycket gluten under det första 5 åren verkar vara i högre risk (8). Därför har jag tolkat det som att man antagit att den betydande ökningen av barn med celiaki under delar av 80- och 90-talet här i Sverige främst berodde på att vällingen innehöll så mycket gluten.

Den här studien öppnar åter igen upp för möjligheten att tajming trots allt spelar en roll.

Summering

Jag tycker att hela den här historien är ett tydligt exempel på varför det verkligen behöver randomiserade interventionsstudier innan man börjar ge en massa kostråd. Det här är alltså en fråga som har varit aktuell i mer än 30 år nu. Och trots det så finns det alltså endast en handfull studier på ämnet. Celiaki är en sjukdom som verkligen kan ge problem och även personer som hanterar sjukdomen bra har ändå någonting som regelbundet kan störa i vardagen.

Resultatet i den här studien tycker jag är anmärkningsvärt. Både att man inte fann något barn alls med celiaki i interventionsgruppen och sedan så många i kontrollgruppen får mig att reagera. Att effekten skulle vara så stor i praktiken har jag svårt att tänka mig och jag skulle gissa på att det är en hel del slump inblandat här. Det är helt enkelt så det blir ibland i studier. Men det här är verkligen någonting som jag tycker att man ska följa upp i nya interventionsstudier. Helst även med flera olika grupper där man även testar olika doser av gluten över tid.

Photo by Leti Kugler on Unsplash


Liknande artiklar
Talangutveckling del 2 - Specialisering och multidrottande

Debatten om hur unga idrottare bäst utvecklas har tagit fart i Sverige de senaste åren. I detta andra avsnitt av vår serie om talangutveckling dyker vi ner i frågan om tidig specialisering kontra multiidrottande – och vad forskningen egentligen säger.

25 juni 2025

Jacob om dagsläget

Jacob Gudiol gästar podden för att nyktert men smådeppigt dissekera det växande informationsmörkret – från konspirationsteorier till medvetna feltolkningar och rena lögner.

24 juni 2025

Talangutveckling del 1 - potential, nivåindelning och selektering

Hur hittar vi framtidens stjärnor – och riskerar vi att sålla bort dem för tidigt? I första delen av en serie om talangutveckling diskuterar Jacob och Wille selektering, nivåindelning och hur resurserna bäst fördelas inom svensk idrott.

18 juni 2025

Livedebatter funkar inte om ena parten inte bryr sig om fakta

Hur gick det egentligen när Fredrik Nyström mötte en expert i TV4:s Efter Fem? I veckans avsnitt följer vi upp joggningsdebatten och visar varför fakta och vetenskap inte alltid vinner i livesändning.

17 juni 2025

Studier på kött är bara positiva när industrin sponsrar dem

Hur påverkar sponsorn forskningsresultaten om rött kött? I veckans avsnitt djupdyker vi i en NY Times-artikel om industrins påverkan på nutritionstudier – och i en minst sagt svag dietgranskning från DN.

9 juni 2025

Bättre prognos med träning för patienter med koloncancer

Fysisk aktivitet förbättrar överlevnaden vid koloncancer – det visar en ny banbrytande studie som diskuteras i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre. Dessutom: hjälper trafikljusmärkning verkligen människor att välja bättre mat i lunchkön?

3 juni 2025

Mounjaro vs Wegovy

I avsnitt 172 av Hälsoveckan by Tyngre dyker Jacob och Erik ner i färska resultat från den första direkta jämförelsen mellan fetmamedicinerna Mounjaro och Wegovy (Ozempic). Studien visar tydliga fördelar för Mounjaro, och Erik delar dessutom insikter från en aktuell fetmakonferens där ännu opublicerade data diskuterades.

20 maj 2025

Flickor och idrottande under puberteten

Flickors kroppar förändras tidigt men får inte samma fysiska skjuts som pojkars under puberteten. Den här artikeln förklarar varför det är avgörande att förstå biologisk mognad och varför styrketräning tidigt kan göra stor skillnad för både prestation och skadeprevention.

Jacob Gudiol

6 maj 2025

Zon 2 träning - vad är det och hur gör du det i praktiken?

Wille tog fram en lyssnarfråga kring betydelsen av att hålla sig inom rätt zon under ett helt träningspass och det hela mynnade ut i en knapp timme lång diskussion kring zon 2 träning.

30 apr. 2025

Det senaste kring motstånd mot trötthet inom konditionsidrott

Wille, och till en liten del även Jacob, tar med dig på en tur kring den senaste forskningen runt motstånd mot trötthet, eller Physiological Resilience som det kallades i en ny översiktsartikel som diskussionen utgår ifrån.

23 apr. 2025

En traditionell afrikansk diet mot en västerländsk diet

Två snabbare ämnen hanteras i avsnitt 168 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är nyheten om att Kevin Hall har valt att säga upp sig på NIH efter att han upplevt påtryckningar och vad han själv anser vara censur från de som numera styr NIH och HHS i USA...

22 apr. 2025

Missförstånd vid tolkningen av studieresultat

Jacob och Wille diskuterar uttrycket statistiskt signifikant och vad det innebär om något blir signifikanta kontra icke signifikant.

16 apr. 2025

Lean Mass Hyperresponders och ökad risk för hjärtsjukdom

Jacob och Erik diskuterar två ämnen som veckan som gått. Först ut är en studie på dieter och endometrios som blev omskriven i flera medier förra veckan men där samtliga artiklar inte nämnde svagheterna i metoden som användes.

15 apr. 2025

Sjukvården bör bara arbeta förebyggande när det är bevisat att det fungerar

Jacob och Wille gästas denna vecka av allmänläkaren och forskaren Minna Johansson. Minna har de senaste åren fört en kamp för alla allmänläkare i Sverige för att de ska få lägga vårdens resurser på saker som är bevisat att faktiskt hjälpa deras patienter på ett effektivt vis samtidigt som det ökar chanserna för att den del de får av våra skattepengar ska räcka till.

9 apr. 2025

När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Går människor ner i vikt om de börjar träna?

Jacob och Erik diskuterar den här veckan en ny systematisk översiktsartikel på vilken effekt bara ökad motion har på vikten hos människor med övervikt och fetma.

14 jan. 2025

Elias Björnsson om blodfetter och Lp(a)

Jacob och Erik gästas av forskaren Elias Björnsson som ger oss en bra introduktion kring olika former av blodfetter.

7 jan. 2025

Intressant och ointressant om kreatin som kosttillskott

Caroline, Erik och Jacob välkomnar er till det nya året genom ett långt avsnitt kring kreatin där både betydelsefulla och betydelselösa frågor diskuteras.

31 dec. 2024

Tyngre Träningssnack året 2024

Som traditionen bjuder så avslutar Wille och Jacob året med att reflektera kring allt vi har diskuterat och lärt oss under året.

25 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Kritik av modellen relativ energibrist inom idrotten (RED-s)

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sports Medicine som har den intressanta titeln, Does Relative Energy Deficiency in Sport (REDs) Syndrome Exist?

11 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Det hopplösa i att försöka ta fram en personlig GI-lista

I avsnitt 149 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Linnea en nypublicerad studie med en tillhörande ledartextsom handlar om osäkerheten i enskilda blodsockermätningar med kontinuerliga blodsockermätare.

10 dec. 2024

Jacob om Ozempic och ultraprocessad mat

Jacob levererar nya sanningar om två frågor som återkommande får nytt bränsle för diskussioner och tolkningar.

5 dec. 2024

Finns det några fördelar med kreatin för konditionsidrottare?

Wille och Jacob svarar på lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

4 dec. 2024