För knappt 7 år sedan kunde vi alla läsa mängder av rubriker om en ny studie publicerad i tidskriften Cell. Studien påstods revolutionera allting vi visste om kost (1). En grupp forskare i Israel hade med hjälp av en rad tester på 800 personer kommit fram till en metod för att förutsäga hur en individs blodsocker skulle svara på olika livsmedel. Det blev rubriker i stil med ”Skräddarsydda dieter sänkte blodsockret”. Och ”Studie: Vad som är nyttigt beror på vem du är”.
Till de här rubrikerna kunde man få se bilder likt den här under som är från studien. Man visar där att blodsockersvaret är väldigt annorlunda efter en banan eller en kaka hos olika deltagare. För deltagare X gav bananen ett förhöjt blodsockervärde medan det förblev stabilt efter kakan. Och sen var det i princip det motsatta för deltagare Y. Det här är givetvis två ytterligheter bland alla försökspersoner som var med i studien. Men det kan så klart vara bra för att illustrera att vi alla inte fungerar precis likadant.
Att blodsockret kan variera så här mellan olika människor är ganska coolt i sig. Men det har varit känt sen 90-talet att det kan se ut så (2). Det som forskarna nu påstod var dock också att de hade kommit fram till en metod för att förutsäga vilken diet som fungerade bäst för vilka personer. De tog prover på tarmfloran, blodprover på personerna, tittade på deras kroppssammansättning och tog hänsyn till deras fysisk aktivitet. Utifrån det här så sa de sig alltså kunna förutsäga vilka livsmedel som är sämre för vilken enskild individ. De påstod sig alltså kunna ta fram ett personligt kostschema.
Poppisdieter inte bättre än vanliga lågfettråd – trots tolkning om det motsatta?
Forskarna gjorde också en liten pilotstudie på sin algoritm. Där fick deltagarna äta en diet som algoritmen förutsåg skulle vara dålig i en vecka. Och sedan en diet som algoritmen förutsåg skulle vara bra under en vecka. Här såg man en tydlig skillnad i deltagarnas blodsocker. Men det är inte alls förvånande. För deltagarna blev i princip tillsagda att äta mer proteinrika livsmedel och sluta upp med att äta en massa saker rika på socker, mjöl och rena fetter. Där var så klart en liten mix i vad de olika deltagarna fick som råd. Men ser man till det stora mönstret så hade det inte varit svårt att förutspå resultatet bara genom att titta på menyerna.
Tidigare i år släpptes även två studier på metoden där man hade testat den här algoritmen på personer som har typ 2 diabetes (3, 4). Gruppen som fick sin ”personliga diet” för att få ett lägre blodsocker började helt enkelt käka ganska klassisk lågkolhydratkost i båda studierna. Den gruppen man jämförde med åt kring 40-45 energiprocent kolhydrater. Gruppen som fick den personliga dieten åt kring 20 energiprocent i båda studierna. Och man fann att blodsockret blev lägre för de som åt mindre kolhydrater. Även det här så klart ett resultat man hade kunnat förutsäga på förväg bara genom att titta på menyerna.
Forskarna försökte ta hänsyn till det här genom olika uträkningar. De kom fram till att själva kolhydratmängden i kosten inte kunde förklara hela skillnaden i resultat. Och när de tog med deras algoritm så kunde den förklara en större del av skillnaden. Och kanske stämmer det. Personligen är jag inte beredd att köpa det förrän de har gjort en något sånär rättvis jämförelse. Det finns också studier som har visat att olika mätare för att mäta blodsockret kan ge olika rekommendationer från samma form av app. Detta får mig att ifrågasätta hur robust allting är (5). För vad som är ”bäst för dig som individ” ska så klart inte förändras bara beroende på vilken kontinuerlig blodsockermätare som du använder.
Alla påståenden som kommer direkt efter några hypade rubriker
Att datan än så länge inte är ett dugg imponerande när det gäller den här typen av personliga dietråd har så klart inte hindrat hypen kring dem. De som tog fram den här algoritmen gjorde givetvis allting redo för marknaden ganska snabbt. Idag kan även du få en sådan här personlig dietplan genom att du låter företaget ta några tester på dig. Sen får du en kontinuerlig blodsockermätare som du ska bära ett tag och så får du logga all maten du äter i en app. Jag har inte hittat något svenskt pris, men det går loss på 500 dollar om du ska köpa det över nätet.
För den investeringen i tid och pengar så tycker man ju att det borde finnas bevis för att algoritmen faktiskt bidrar med någonting. Att du får bättre resultat jämfört med att bara ge dig på en annan slumpmässig diet. Men det har alltså inte företagen bevisat än. Det enda de har visat är att de kan förutsäga ditt blodsockersvar efter en måltid något bättre än vad du hade kunnat göra själv bara genom att titta på innehållet i det du ska äta.
Sannolikheten att bättre blodsockerkontroll ska påverka vikten är låg
Ett av de mest självklara påståenden tillsammans med det här resultatet var så klart att man nu skulle kunna ge en optimal diet till varje person. Och att de därför skulle gå ner betydligt mer i vikt jämfört med tidigare.
Allt det här vilar på den felaktiga tron att hur blodsockret förändras efter en måltid har stor betydelse för mättnad, hunger och då till sist vikten. Det här var en tro som fick starkt fäste hos många människor med start på 90-talet med GI. Sedan har tron levt kvar trots att forskning över 30 år har visat att det inte är så. Människor går inte ner mer i vikt när man ger dem en diet med lågt GI jämfört med högre GI (6). Om man höjer blodsockret efter en måltid via dropp så blir människor inte hungrigare av det. Detta trots att deras blodsocker då verkligen åker upp och sen ner ganska snabbt igen (7). Där är inte ens någon betydande skillnad i viktnedgång när man jämför en lågfettdiet med massor av kolhydrater mot en högfettdiet med minimalt med kolhydrater (7).
Det finns dessutom en vanligt förekommande förklaringsmodell till fetma från LCHF/Keto-håll där matens påverkan på blodsocker och insulin framhålls som centralt. Även denna modell saknar dock i princip helt stöd från all forskning som finns på området. Detta summerades bra i en artikel i American Journal of Clinical Nutrition tidigare i år. Vi gick också igenom det mesta av det i avsnitt 340 av Tyngre Träningssnack.
Det finns helt enkelt ingen anledning att tro att du kommer gå ner i vikt bara för att någon kan säga om du får högre eller lägre blodsocker än genomsnittet från vissa typer av livsmedel baserat på din tarmflora, blodsockersvar, livsstil i övrigt osv. Men det här hindrar givetvis inte företag från att sälja in appen utifrån den tro som människor har att det kommer hjälpa.
Poppisdieter inte bättre än vanliga lågfettråd – men det här säger företaget själv
...the leader in precision nutrition with the world’s largest and highest resolution microbiome discovery platform, offers an effective program that achieves sustained weight loss and reduction in Body Mass Index (BMI) for adults who are obese and for those with metabolic disease. This high tech, high touch solution equips members with precise nutrition recommendations using gut profiling, artificial intelligence, and clinical support to stabilize their blood sugar response to any food or food combination, based on their individual microbiome analysis.
Det låter onekligen som high tech och fantastiskt, inte sant? Det som företagen sedan berättar i den här bloggen är hur viktnedgången ser ut för de personer som använder deras app. Alltså personerna som själva valt att först investera minst 500 dollar för att vara med. Det tenderar att gå lite bättre för sådana personer än för de som inte lagt ner en massa pengar. Du har garanterat sett fantastiska före- och efterbilder för många olika dieter eller coacher på internet, inte sant?
Det här säger alltså ingenting. För att veta om en diet verkligen fungerar bättre än något annat för människor rent allmänt så behöver man testa dieten mot andra dieter i så kallade randomiserade kontrollerade studier, RCT.
Inga studier har heller sedan visat på en förbättrad viktnedgång
Det gjorde t ex forskargruppen själv i en av studierna på typ 2-diabetiker som jag nämnde tidigare. Det var drygt 200 deltagare i den studien. Man såg ingen signifikant skillnad i viktnedgång hos de som blev tilldelade en medelhavsdiet jämfört med de som fick en personlig diet (4).
Syftet med den studie var dock inte främst viktnedgång utan blodsockerkontroll hos typ 2-diabetiker. För någon vecka sedan publicerades en studie där man verkligen har testat dieten för viktnedgång (8). Drygt 200 personer med en genomsnittlig BMI på 33 deltog. De lottades till att antingen få en personlig diet enligt den här algoritmen. Eller till att hålla en lågfettdiet där max 25 energiprocent skulle komma från fett.
Studien pågick i 6 månader. Under tiden fick deltagarna både medverka på informationsträffar och använda en app. Detta för att både få tips om måltider och för att registrera sin kost. Ett väldigt klassiskt upplägg på en dietstudie. Fast då med tillägget att deltagarna i den ena gruppen fick personliga råd utifrån tarmfloran, deras personliga blodsockersvar på olika livsmedel, deras kroppssammansättning och blodprover då.
Inte heller i den här studien såg man någon effekt alls av att ge deltagarna en personlig diet utifrån alla de här testerna och mätningarna.
Detsamma när man tittade på alla deltagarnas resultat var för sig – man kunde inte se några direkta skillnader. Det var mer eller mindre lika många som hade gått ner mycket, lite eller ingenting i båda grupperna.
Poppisdieter inte bättre än vanliga lågfettråd – Summering
Hypen är långt före evidensen
Det finns flera andra företag på marknaden som påstår sig ge dig personliga kostråd utifrån dina gener, tarmflora, livstil osv. Evidensen för deras grejer är dock ännu sämre än för det koncept jag har tagit upp här. Dessa tjänar redan idag pengar på att sälja sina ”lösningar” till människor som tror att de får saker som ligger i forskningens framkant. I själva verket har de köpt saker som snarare kan liknas vid något som försökte ligga i framkant. Men som föll över ett stup ner i en hög med pseudovetenskap.
Du betalar idag pengar för ingenting när du gör de här sakerna. Där finns ingen evidens för att dina råd fungerar bättre än bara de vanliga gamla livsstilsråden. De som vi alla känner till men som de flesta väljer att inte direkt följa särskilt noga.
Det kommer inte påverka folkhälsan
En brist med de här studierna att de endast tittar på hur de här dieterna fungerar som ett råd. De har inte direkt undersökt vad som händer rent fysiologiskt i fall man verkligen följer råden till punkt och pricka. När man ger dieter till personer i studier likt de här ovanför så följer deltagarna nämligen inte råden. Många gör det inte till punkt och pricka, vissa av deltagarna följer knappt råden alls. De här personliga dieterna, som de tas fram idag, kommer med andra ord inte ha någon större påverkan på folkhälsan.
Men om man verkligen följer råden till punkt och pricka, vad händer då? Kanske skulle du kunna få bättre blodsockerkontroll med en sådan här personlig diet än om du ätit en annan diet? Än en med liknande sammansättning av protein, kolhydrater och protein? Det är inte omöjligt, så klart.
Det du ska fråga dig är dock om det är just blodsockerkontroll som är det allra viktigaste för din hälsa? Personligen skulle jag säga att viktkontroll på sikt är klart viktigare. Jag skulle också tro att det har större betydelse hur dina blodfetter är. Jämför med om du ibland får något högre blodsockertoppar efter en måltid.
Oavsett hur du vill prioritera här så är jag ändå säker på att du inte bör fokusera så mycket på bara en sak som kosten kan påverka. Innan appar eller liknande som påstås ge dig optimala kostråd för just dig tar många av dessa andra delar i beaktande när de tar fram ett kostupplägg så kommer inte jag att lägga särskilt stor vikt vid dem.
Photo by Brooke Lark on Unsplash